Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 898 314 km-t sportoltatok
Tájfutás

Újabb lépéssel közelebb a sikerhez.

basa69 | 2011-12-13 09:49:11 | 20 hozzászólás

6hetes edzésterv az első 5km egyben történő lefutásához. Utolsó 6. hét.

Terv: 2 x (15p Futás, 1p Séta.)

 

Az első 15 prerc elég jól sikerült. A megtett táv 2,3km 6:31 / kili amiből az első km még ettől is gyorsabb volt. Már csak azért is mert a másodikban több domb van. Az első km kb 6:10 lehetett, de csak érzésre mert nem néztem meg az időt. A séta nagyon kellett, bár pont egy dombtetőn jött a csipogás és innen kb 1,5km viszonylag sík terep jön. Minden esetre nagyon jólesett. A vádlijaim is a 15 perc végére kezdtek elmerevedni. A séta közben igyekeztem lerázogatni őket. Nem sok sikerrel. A sétának túl gyorsan vége lett. Még 1-2 percet szívesen sétáltam volna.

A második 15 perc elején a vádlijaim ugyan úgy el voltak merevedve. Érzésre sokkal lassabb volt a tempó mint az első 15 percben. És a végén kiderült, hogy a  valóságban is. Viszont a második 15 percben nem tudom, hogy mikortól, de már nem éreztem, hogy a vádlijaim el lennének merevedve. a végén már nagyon ki voltam fáradva, úgy éreztem, hogy már csak vánszorgok. Ráadásul itt van a dombra föl dombról le egy más után 8-szor. Amikor azonban csipogott a kütyü, már úgy voltam, hogy ha muszály lenne, akkor innen már megcsinálnám ezt az 500m-t ami még hátra van az 5 km-ig. De így is 4,5km volt az összesen megtett táv a 31 perc alatt. Így a mai átlag 6:52/km úgy, hogy van benne 1 perc séta is. Az utolsó perc sétát nem számolom. Azt arra használtam, hogy közelebb kerüljek az autóhoz. Azt hittem, hogy meglesz az 5 km mert a 3 (10p Futás, 1p Sétánál) 32 perc alatt megvolt. Ez pedig ma csak 1 perc sétával kevesebb. Minden esetre az is nagy élmény, hogy 15 percet egyben végigfutok, kétszer egymás után, 1 perc sétával közben.

Újabb sikerélmény. Teljesítve: 2 x (15p Futás, 1p Séta)

 

20 hozzászólás

Bozót 4515 napja
Bozót képe

Igazából érdekes volna, hogy mekkorák ezek a dombok amiken futsz. Talán a vádlidnak még ez a tempó is túl sok ilyen sok emelkedő-lejtőn..... Feltételezem, hogy a bemelegítést nem lazsálod el.

 

Egyébként pedig gratu, nagyon szépen haladsz!  

basa69 4515 napja
basa69 képe

A dombok nem túl nagyok, 2 és 6 méter magasak változóan. Van ami már messziről indít és folyamatos emelkedő 50m-en emelkedik 6m-t van ami 5m-en emelkedik 2m-t

kkoos 4515 napja
kkoos képe

A domb 30 méternél kezdődik.

Czeglédi Ferenc 4515 napja
Czeglédi Ferenc képe

Mint földrajz szakon végzett megsugom, hogy nincs meghatározva a domb fogalmánál a magassága! Mint dombságként megvan határozva, de egyes számban nincs!

petacchi 4515 napja
petacchi képe

Bár, én nem végeztem földrajz szakon! Csak a józan eszemet használom, meg a széles sávot!

http://hu.wikipedia.org/wiki/Domb

 

Czeglédi Ferenc 4515 napja
Czeglédi Ferenc képe

Magasságuk megállapításakor nem a térképen feltüntetett, tengerszint feletti (abszolút) magasságot, hanem a környezetükhöz viszonyított (relatív) magasságot veszik figyelembe. (Ezt például a szintvonalak segítségével lehet megállapítani.)

 

Na aki ilyen ritka nagy marhaságot leír az nem tudja mit beszél!

Borsi: Általános Természeti Földrajz kb. 150. old!

Megkülönböztetünk:

magasföldet, fennsíkot, bércet, halmot, dombot, hátságot, hegységet, középhegységet, magashegységet, szigethegységet, platót, fedett, és fedetlen ősmasszivumot.

A dombot határoló lejtőformát 4 féleképpen lehet osztályozni: egyenes lejtő, domború lejtő, homorú lejtő, normális lejtő

egyes különleges heylzetben visszahajló lejtő

Természetesen  mindegyiknek létezik többféle felosztása.

Ha gondolod petacchi eszmét cserélhetünk a halmok, és a dombok felosztási modózatairól.

Ja és a wikipedián alul van olyan, hogy értékeld az oldalt ha jól emlékszem 4/5 szempont alapján, nos sok esetben láttam már, sőt adtam már egy-egy meghatározásra nagyon szerény osztályzatot!

 

torolt_12 4515 napja
torolt_12 képe

Akkor van a gond, ha valaki csak bemagolja a számokat, de nem érti azokat. Aki bevallottan gyenge volt matematikából, az hogyan végett földrajz szakot? Ott ugyanis kell a matek, tőlem is kértek segítséget geográfus, földrajz szakos hallgatótársaim. Persze az az SZTE volt, nem kis vidéki fősuli.

 

Egy kezdő futónak a domb ott kezdődik, ahol ő a terhelés erősségének növekedését tapasztalja, kezdő futónál nem kellene a számokkal "dobálózni"... Sándor, csak fusd meg sokszor azt a dombot, majd idővel magasabbra cseréled... :) Türelem és kitartás!

Czeglédi Ferenc 4515 napja
Czeglédi Ferenc képe
Megbízhatóság  (Átlag: 2,5) Teljesség  (Átlag: 1) Tárgyilagosság  (Átlag: 2,5) Stílus  (Átlag: 3,5)
Értékelés 1 2 3 4 5
Szavazatok 1 0 0 1 0
Értékelés 1 2 3 4 5
Szavazatok 2 0 0 0 0
Értékelés 1 2 3 4 5
Szavazatok 0 1 1 0 0
Értékelés 1 2 3 4 5
Szavazatok 0 0 1 1 0
Czeglédi Ferenc 4515 napja
Czeglédi Ferenc képe

A domb kifejezés értékelése a wikipedián

kkoos 4515 napja
kkoos képe

Feri a Vénusz dombot hova kategorizálnád?

Czeglédi Ferenc 4515 napja
Czeglédi Ferenc képe

Az jó eredménnyel Orsi! Földrajzban most nagy hirtelen nem emlékszem logaritmus számításra, vagy másodfokú egyenlet megoldóképlet alkalmazásra, sima mezei számítások voltak!

Gyengém volt: földtörténet, csillagászat, térképészet. ásvány, és kőzettan

Erősségem: általános természet föci, általános gazdaságföldrajz, éghajlattan, topográfia

Ja és Orsi ne írj olyat, hogy "kis vidéki fősuli"!

A bölcsészek már a fejedre koppintottak, lehet hogy most is néhányan leírják a véleményüket!

Különben a SZTE. történelem szak középkorász mühelyében Kristó Gyula , hogy az egyik tanárunkat idézzem: Zseni volt, és válogattotan nagy idióta......

De eltértünk a lényegtől!

További jó dombfutást!

torolt_12 4515 napja
torolt_12 képe

Olyan jó, hogy illemtudó, tapintatos emberek vannak itt! Remélem, mindenki észrevette, hogy egy sporttársunk osztotta meg velünk edzését, kisebb-nagyobb előrelépését. Ennek kellene örülnünk és biztatnunk Őt, nem veszekedni, és unatkozó éjszakai recepciósoknak magukat dicsőiteni! (azt már látom kedves Ferenc, hogy nagy szűk időhiányodban a főoldalt is telefirkáltad szokásos sablon szövegekkel. Baromi jó, hogy magasról teszel arra, hogy Sándor itt leírja, hogyan jutott ismét előbbre, mert unatkozol és azt akarod elérni, hogy mindeni Veled foglalkozzon! Szégyellhetnéd magad!)

Czeglédi Ferenc 4515 napja
Czeglédi Ferenc képe

Jaj Orsi: a kis vidéki főiskola történelem szakán már van doktori képzés is, meg akadémikusok tanitanak.....

Nem kell ennyire lenézni a kis vidéki főiskolákat!

 

Czeglédi Ferenc 4515 napja
Czeglédi Ferenc képe

Elnézést kérek Sanyitól mert eltértem az edzése értékelésétől, nem akartam.

Gondolom, hogy az ellőttem szólók is megteszik ugyanezt, ha szintén eltértek az edzésértékelésétől!

ÉN elnézést kértem.....

faxau 4515 napja
faxau képe

Gratulálok! Csak így tovább!

 

basa69 4515 napja
basa69 képe

Kkos, a 30m magasságú domb az én kb 30kg túlsúlyommal nekem már hegy. 

:o)

Egyébként összvissz van benne kb 35m szintkülönbség, ha összeadom a dombok magasságát.

:o)

Egyébként érdekes mert 3-as dombnak is hívják. ugyanis három dombbal kezdődik. Egyébként itt az alföld északi sarkában minden domb ami nem sík.

:O)

torolt_12 4515 napja
torolt_12 képe

Le fog az menni idővel, türelem! Minden egyes lement kilónak örülni kell, és tovább folytatni az elhatározást. :)

monique 4515 napja
monique képe

engem fáraszt a személyeskedések olvasása. nem tökmindegy hogy ki milyen iskolát végzett? rohadtul nem ide való. mondjuk sztem az is tökmind1 h mi számít dombnak hivatalosan :)

 

amikor én kezdő voltam, egy réten futottam egy kikövezett úton, az egyik felében, 400m-en emelkedett max 8m-t (max 2%-os emelkedés tehát), a másik 400m-en meg lefelé lejtett ugyanennyit, és bizony megéreztem a szintkülönbséget a kör "felfelé" részén. de nyugtattam magam azzal h kezdő vagyok.... ma már ez a rét síknak számít nálam. :)

 

és én is az 5km-es edzéstervet csináltam azon a réten. :) szóval csak így tovább, hajrá!

 

hja vádli-téma: nekem inkább a túl lassú tempó viseli meg a vádlim izmait emelkedőn. ugyanitt a gyorsabb tempó pont ellenkezőleg, jól esik neki. de ez lehet h egyéni.

Bozót 4514 napja
Bozót képe

Na ezért szoktam huplinak (és hasonlóknak) hívni a nálunk fellelhető formákat :D abba nem köt bele senki :))))) :P

 Az eredeti témához visszakapcsolódva, kezdőként, pláne túlsúllyal pár méter szintemelkedés is lehet nehéz, megdobja a pulzust, terheli az izmokat, fáraszt na :)   Idővel meg se érzed majd ezeket a dombocskákat.

torolt_12 4514 napja
torolt_12 képe

Hát ha ferdére állítod a futópadot, az ugyan milyen magas? :D Sándor, ne hallgass semmiféle negatív véleményre, fusd meg az emelkedőket!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!