Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 869 781 km-t sportoltatok
Tájfutás

6hetes edzésterv 2/3 teljesítve.

(túl a 4. héten)

basa69 | 2011-12-04 10:51:10 | 2 hozzászólás

Terv: 2 x (10p Futás, 4p Séta)

 

Ez az első hét amikor az edzéstervnek megfelelően két nap teljesen futás nélkül telt el (péntek, szombat).

  1. Azért mert szombaton Bp-re kellett mennem.
  2. Mert úgy gondoltam, hogy a 8 perc után lehet sok lesz a 10 és nem árt előtte pihenni. Nevetés

Ehhez képest elég rossznak tűnt az indulás.

 

 

Az első 10 perc elején úgy gondoltam, hogy kizárt dolog, hogy végig tudom csinálni, és mégegyszer nem leszek hajlandó kihagyni két egymást követő napot is. De ahogy igazából bemelegedtek az izmok, (kb 500m-nél) már éreztem, hogy mégsem lesz itt gond. Amikor a 10 perc végére értem meglepődve tapasztaltam, hogy sokkal messzebbre jutottam, mint ahogy terveztem (kb 100m-rel messzebbre). A séta maga volt a megváltás. Nem is nevezném sétának, emlékeim szerint ilyen tempó az andalgás volt annak idején.

 

A második 10 perc lényegesen lassabb tempóval kezdődött és végig úgy éreztem, hogy sokkal lassabb mint az első. Azonban így is messzebbre jutottam a tervezettnék kb 50m-rel. Az újabb 4 perc andalgás után, még elég messze voltam az autótól, így rátettem még 2 perc kocogást és két perc levezető sétát. A végén tudatosodott bennem, hogy elég jelentős tempó különbség van a "futásom" és a kocogásom között. Tehát mondhatom, hogy futok.

 

Tény: ez is megcsinálva. 2 x (10p Futás, 4p séta)

 

A végén rájöttem, hogy ez a 6hetes edzésterv felfogható egy 18 pontos tájfutó pályának is. A tájfutásban is az a jó, hogy nem az van előttem, hogy le kell futnom kb 5-6 km-t, hanem az, hogy a következő ellenőrző pont 300-600m távolságban van. Az a cél, azt kell megtalálni. Az irány adott, a térképen választhatok, hogy merre akarok menni, a saját adottságaimnak megfelelően. Ha gyors vagyok, akkor megyek az uton és kerülök, ha lassú, akkor átvágok az erdőn irányba akkor is, ha sűrűbb az erdő, mert amit veszítek a lassabb haladással, azt megnyerem a rövidebb megteendő úttal.  És minden pont elérésénél sikerélmény van, hogy igen megtaláltam azt a pontot, ami nekem most kell. Így szinte észrevétlenül teljesítem az 5-6km-es pályát.

 

Itt az edzéstervnél is ezt érzem. Nem kell az 5km egybeni lefutására koncentrálnom. Mindig csak a következő edzésnap teljesítése a cél és megvan egy héten háromszor a sikerélmény. Ez további lendületet ad ahhoz, hogy nekiinduljak a következő edzésnapnak. Így észrevétlenül jutok el a célig, és ott lesz, amikor az lesz a következő nap, hogy egyben le kell futnom.

2 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4520 napja
Czeglédi Ferenc képe

Olyan nincs, pontosabban nem, azaz nem szabad mondani, hogy kizárt, hogy végig tudjak menni!!!!

Tilos!!!!!!!!!!!

Csak pozitivan!!!!!!!!!!!

Az utolsó néhány sor nagyon tetszik!!!

Gratulálok megy ez, pontosabban fut ez!!!

torolt_12 4520 napja
torolt_12 képe

Szép dolog biztatni valakit, de nagyon szemet szúró, mikor beragad a billentyűzet. Akaraterő kérdése Sándor, és Neked van!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!