Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 931 463 km-t sportoltatok
Tájfutás

Czeglédi Ferenc javaslata alapján csak pozitívan

basa69 | 2011-11-23 10:30:28 | 27 hozzászólás

Ferenc javaslata:

"Gyakorlatilag minden fejben dől el!

Meg tudod csinálni, mert képes vagy rá! És pont!"

A terv:

4 x (5p Futás, 3p Séta)


Ezt a napot már hétfőn vagy kedden meg kellett volna csinálnom és csak ma szerdán került rá sor. (Igaz tegnap délután volt egy kb 3,8km-es tájfutó edzés. Az se sikerült túl jól. Most fordult velem először elő, hogy ott vagyok közvetlenül egy pont közelében és nem találom. Ez elvette a kedvemet és a 9. ponttól csak szenvedés volt a 15 pontos pálya.) 

A megvalósítás:

Az első 5 perc kicsit kapkodósra sikerült se a légzés se a tempó nem volt a megszokott kb  bő 2 perc után kezdett valami harmónia lenni a lépések és a légzés között. Még így, hogy az eleje kapkodós gyorsabb tempó volt mint a megszokott, így is kisebb távot sikerült megtennem mint gondoltam. A séta már nagyon kellett.

A második 5 perc  nem indult valami fényesen. Kb 2 perc után bele kellett sétálnom úgy 10 lépést mert mire felértem az emelkedőre szúrt a szívemnél. De utána végigment a hátralévő idő. Sőt azt a kis sétát a végén rápótoltam. Elloptam a sétából.

A harmadik 5 perc lassabb volt mint az első, mert még addig sem értem el, mint az elsőnél (pedig ott sem teljesült a terv). A séta nagyon jólesik minden futás után.

A negyedik 5 perc volt a legkellemesebb. kb 1 percnél befutott egy telefonhívás, és teljesen ezzel voltam elfoglalva. Nem figyeltem a légzésre, a tempóra, a lábamra.... semmire. Szinte elszaladt 3 perc, és meglepően jó tempóban. A végén azt éreztem, hogy semmi problémát nem jelentene még kétszer megismételni.

De azért irány az autó és haza a zuhany.

És tényleg fejben dőlt el. Azt mondtam meg tudom csinálni! És pont.

És megcsináltam.

Tény: 4 x (5p F, 3p S)

Ráadásul úgy érzem semmi gond nem lesz a holnapi 4 x (6p F, 3p S) teljesítésével. És úgy egyben az egész héttel sem. Pedig elég sűrű lesz. Szombaton 5 x (6p F, 2p S) Vasárnap két tájfutó verseny. Délelőtt 2,4km 6 ellenőrző ponttal, délután 1,4km 12 ellenőrző ponttal.

Még egyszer köszönöm Ferencnek és mindenkinek, aki a multkori írásomért kicsit megdorgált, hogy egy kicsit pozitívabban álljak a dolgokhoz.

27 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4539 napja
Czeglédi Ferenc képe

Én még életemben ilyen című blogot nem olvastam....

De nagyon szivesen a dorgálást!!!

Viszont nagyon érdekes volt, hogy mikor bejött a telefonhívás, és nem figyeltél oda akkor milyen könnyedén ment....

Fontos még a mozgáskoordináció is! Ha nem megy a kivánt gyorsasággal, lehet kicsit lassítani is, hiszen a cél ott lesz 1 perccel később is!

Esetleg el kell gondolkozni valami kiegészítő edzésen is, pl. biciklizés, egy kevés kondizás, nem kell nagy dolgokon gondolkozni kezdetben bőven elég pl. naponta 2x10 felülés, esetleg tempós gyaloglás sem volna hátrány pl. napi 10 perc, vagy napi 3-4 perc lépcsőzés...

Tehát úgy, hogy ne vegyen el sok időt, de legyen valami, főleg így az általad emlegetett túlsúly is könnyebben lejőn.

torolt_12 4539 napja
torolt_12 képe

Szerintem további tanácsokért olvasd el 2011 januári két blogbejegyzését és a hozzájuk tartozó nagyszámú hozzászólásokat! Ki ne hagyd!

Czeglédi Ferenc 4539 napja
Czeglédi Ferenc képe

Kedves Orsolya!

Ha az általam ITT!!! leírtakkal nem értesz egyett, akkor írd le!

Ha ezen úriembernek tudol jobbat tanácsolni szintén itt a tér, hogy leírd, természetesen az ő edzéseiről van itt szó!

szelidlendulet 4539 napja
szelidlendulet képe

Kedves Sanyi!

 

A pozitív hozzáállás sokat tud segíteni. Sőt! Nagyon fontos eleme a sportnak az életnek, bármiről legyen is szó! Ha valami nem jön össze, abból pedig tanulni kell és a hibákat legközelebb ki lehet küszöbölni :-) Így lesz a negatívumokból pozitívum!

 

Szerintem ez a bejegyzésed egy kijelentés, nem pedig kérdés. Fel nem tett kérdésre kaptál választ most Feritől, Orsi pedig erre a reagálásra ajánlotta Feri blogját, annak főleg a hozzászólásait, mert azokból is kiütközik a sok sok eltérő gondolkozásmód. De szerintem ez a téma jelenleg nem volt felvetve, mégis felvetődött....

 

No de ez már legyen az ő dolguk. Én nem tanácsolok semmit, csak hogy fuss, ahogy a terv diktálja. Nem kell foggal körömmel ragaszkodni hozzá! Ha nehezebben megy egy hét, meg lehet ismételni. A fejlődés nem lineárisan történik. Vannak hullámhegyek, hullámvölgyek. De az optimizmus mindig segít!!!!!!!!!!

petacchi 4539 napja
petacchi képe

Feri! Ne haragudj, de milyen mozgáskoordinációról beszélsz?

 

Ha felismered a képen látható személyt, láthatod, hogy enyhén szólva sem tökéletes-, de legalábbis nem példaértékű a "mozgáskoordinációja".

A toljuk ki a hasunkat, merev lábbal lépjünk előre, a hátsóval meg "integessünk" oldalra típusú mozgássorozatot nem vélem felfedezni semelyik szakkönyvben.

Ugyan inkább "kerékpározgatok", de nagy megtiszteltetés lenne, ha arról is küldenél fotó sorozatot.

Szerintem nem mindenhez értesz! Illetve értel!

Tényleg elnézést, de nehéz téged megérteni, talán ezért lettél p.n.g.!

 

Czeglédi Ferenc 4539 napja
Czeglédi Ferenc képe

Nagyon szépen köszönöm a képet, ezek szerint az én mozgáskoordinációmon is van még mit javítani!

Sajnos biciklizés közben nem tudom magam lefotozni! Pedig biztos jó lenne!

Nagyon szépen köszönöm a képeket kedves Petacchi! Igen régi hibám a merev láb!

Hiába senki sem tökéletes......

De igaz az a kijelentés, hogyha a mozgáskoordinánciónkra odafigyelünk akkor javul a futásunk! Gondolom, hogy ezen kijentés általánosságban mindenkire igaz!

zoles73 4539 napja
zoles73 képe

Én nem gondolom hogy Feri persona non grata lenne! Ő egy lelkes amatőr aki SAJÁT tapasztalatait ill . általa szerzett ismereteket sajátos módon szintetizálja, amit persze lehet kritizálni. De alapjában véve egy kisérletező igazi amatőr (bár nem biztos hogy a legracionálisabb, tényeken alapuló ill. sportscience informáációkból merít,de nem is olimpiára készül), aki mindenképp lelkes futónak mondható,  mindig pozitív a hozzáállása a dolgokhoz,  természetesen hivatásos edzői vagy verenyzői papirja nincs ;) . Itt a fórumon azt kell hogy mondjam igazi "vizválasztó", vagy "provokativ" reakciókat kiváltóak a nyilatkozatai ill. arra adott reakciók, de nekem éppen ez tetszik, hogy igy mások véleménye is felszinre kerülhet,ütközhet és több oldalról meghallgatva a véleményeket könnyebb választ találni a valóságot legjobban megközelitőre. De emiatt "vérre" menni nincs sok értelme, de beülni a vitatkozószobába azért lehet.Persze a rugalmassága, toleráló képessége mindenkinek más, főleg ha olyan témáról van szó ami az illetőt nagyon érdekli (ld. magyar focihoz is nagyon sokan értenek), val.szleg ezért a heves reakciók mindkét oldalon.Remélem lesznek még "pengevillantások", mert különben nagyon unalmas lenne! 

torolt_12 4539 napja
torolt_12 képe

A pozitív hozzáállás alapvető dolog, de fontos a mérték meghatározása is! Ama mérték, amin túl a mozgás már nem egészségessé tesz, hanem károsít. Az edzettségi állapothoz mérten túl gyors tempó, túl nagy km-szám hosszú távon nem erősít, hanem legyengít, árt a szívnek, stb. Én nem vagyok szakértő, de kérlek olvass itt edzésterveket, vagy a futanet.hu, ill. webbeteg.hu-n sport és egészség menüben vannak cikkek.

Czeglédi Ferenc 4539 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ebben tökéletesen igaza van Orsinak! Ha az adott edzettségnél, lényegesen nagyobb a célkitüzés, ott előfordulhatnak problémák....

Tehát csak óvatosan!

basa69 4539 napja
basa69 képe

Nem gondoltam, hogy ez a bejegyzés ekkora érzelmeket fog kiváltani.

Idézhettem volna run-ka biztatását: "Ne kezd hinni, hanem már hidd, így fogj hozzá."

Vagy Bozótét: "Miért ne tudnád megcsinálni?"

Esetleg stojesz linkjét: ezt

Kedves aorsolya az itteni edzéstervet csinálom. A 6hetes első 5km edzéstervet akarom megcsinálni. A mai volt a 7. nap. Azért tűnhet úgy, hogy sűrű ez a hét, mert van benne két verseny vasárnap. De ez összesen sem több, mintha szombaton lenne tájfutó edzés és vasárnapra esne az edzésterv 9. napja. A keddi tájfutó edzés szintén minden héten van.

Czeglédi Ferenc 4539 napja
Czeglédi Ferenc képe

Nálad folytatódott egy múlt héten elkezdődött vita....

monique 4538 napja
monique képe

semmi közöm hozzá de azt kell mondjam, hihetetlen, hogy egyes felnőtt férfiak (felnőttek ?? férfiak ??) így írogatnak a másikról. (nem, nemcsak petacchira gondolok, bár ennél a blognál leginkább rá.)

én azt hittem, nem az óvodában vagyunk. :/

pudingman 4538 napja
pudingman képe

Nekiem sincs közöm hozzá, de Petacchi bejegyzésén baromi jót röhögtem:-)

monique 4538 napja
monique képe

jajóó, az utolsó sor előtt én is röhögtem volna. :P a "p.n.g."-t tartottam túl erős kifejezésnek. oké nem mondom h Cz. Feri mindent jól csinál, de azért ezt túlzásnak tartottam egy úgynevezett közösség részéről.

torolt_12 4538 napja
torolt_12 képe

Valaki megírná nekem privátban, minek a rövidítése a p.n.g.? Most hallom/olvasom először, de sejtem, hogy valami nagyon negatív, nem szalonképes dolog...

torolt_12 4538 napja
torolt_12 képe

Közben megkaptam a kifejezést. Szerintem egy ilyen közösségi oldalon eme kifejezésnek helye nincs! Nincsenek nemkívánatos személyek, csak egyesek olykor-olykor kukacoskodó magatartást tanúsítanak... Már aki kukacoskodásnak fogja föl. Az viszont már-már kukacoskodás, ha valaki minden egyes edzésünk alá "jótanácsokat", kritikákat írogat. Ok, hogy jó szándék, de ismerjük a mondást: "A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve!" A kevesebb néha több, Arany középút! :)

zoles73 4538 napja
zoles73 képe

persona non grata =nem kivánatos személy

kipage 4538 napja
kipage képe

Főleg ha úgy nyilvánít véleményt valaki, hogy nem adja a nevét hozzá..

torolt_12 4538 napja
torolt_12 képe

Ha véleménye nem rosszindulatú, nem politizál, nem gyűlöletkeltő, akkor nekem nincs bajom a névtelenséggel sem.

pudingman 4538 napja
pudingman képe

Annyira tetszettek a képek, meg a hozzáírt szöveg, hogy az utolsó sorra már nem is figyeltem:-)

 

monique 4538 napja
monique képe

kipage: ja, találó ez ide, Ferinek a teljes neve a nicke.. :)

Czeglédi Ferenc 4538 napja
Czeglédi Ferenc képe

Szerintem kicsit elkanyarodtunk a lényegtől!

Sanyinak adjunk jótanácsokat!

De milyen érdekes! Itt a 21. hozzászólásnál járunk, ahol nem szerepel a nevem, ott nulla, azaz 0 hozzászólásnál.....pedig ugyanaz a személy a szerző....

torolt_12 4538 napja
torolt_12 képe

Igen, igen, ugyanis egy testedzéshez nem értő, nem szakembertől kap tanácsokat és féltjük az egészségét! Rólad viszont sokat elárul, hogy a hagyszámú hozzászólások tesznek boldoggá... :D

Czeglédi Ferenc 4538 napja
Czeglédi Ferenc képe

Sőt! Bevallom neked kedves Orsi, hogy azok felét én írtam álnéven......

faxau 4538 napja
faxau képe

Monique első 2 hozzászólása maximálisan tükrözi a véleményem! Drága orsi, itt a legtöbb ember nem szakember, így nem fogsz feltétlenül tanácsot kapni. Ha azt szeretnél, keress egy profi edzőt. Itt ugyan azt mondod, hogy semmi persona non gráta, de a gépházban nem ezt írod... Mint ahogy néhány hozzászólásodal ellentmondasz magadnak:) És nem részletezem, tudod miről beszélek.

torolt_12 4538 napja
torolt_12 képe

p.n.g. != nemkívánt kritikák, tanácsok c/Java nyelven! :) ...azaz nem egyenlő. Én egyetlen szót nem szóltam sehol p.n.g személyről, csak nemkívánt megjegyzésekről. Alapvető tisztelet szerintem a másik részére, hogy nem firkálom tele az edzésnaplóját, nem chatelek vele egy-egy edzés alatt. Főleg nem teszem ezt csupa nagybetűvel, beragadt Caps Lock-kal, és nem ragad be a billentyűzetemen egyetlen mondatvégi írásjel sem. 

torolt_12 4538 napja
torolt_12 képe

ooóóó, ebből megint baj lesz! A nagybetűs-kiabálósban a mérték a fontos, meg hogy ismerem-e személyesen v. nem!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!