Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 980 355 km-t sportoltatok
Blogom

Félmaratonra felkészülés

Marchello38 | 2012-12-30 15:54:59 | Nincs hozzászólás!

Igazából ezzel a bejegyzéssel tanácsot szeretnék kérni a tapasztaltabb futóktól, milyen lépéseken keresztül érdemes elkezdeni a felkészülést a félmaratonra. Most csinálom a 10 km-es versenyre felkészítő edzéstervet a kezdő fokozatban, most vagyok a 4. hét végén. Úgy gondoltam, ezt a hat hetet még egyszer mindenképp végigcsinálom, ismétlés az edzettség alapja címszó alatt. Ezután pedig vagy elkezdem a félmaratoni felkészítést (az itt található edzésterv alapján), vagy a 4-szer 5-ös gyorsító edzés nevű, szintén az edzés online-on található edzéstervet. Szóval ezt nem tudom, melyik következzen. Vagy a 10 km-es edzésterv haladóknak esetleg.... De ott terepfutások is vannak, én meg messze élek mindenféle domboldaltól, ezért ezt kihagyni szándékoztam.

Tehát akinek van ötlete, ne fogja vissza magát:)

Karácsonyi-szilveszteri evészet és a futás

Marchello38 | 2012-12-28 10:44:58 | 6 hozzászólás

Velem mindig úgy van, hogy mikor végre beindulok és elkezdek valami egészséges dolgot intenzíven és rendszeresen csinálni, akkor mindig közbejön valami, amiért abbahagyom 2-3 napra. Aztán meg azon veszem észre magam, hogy kezdhetem elölről, mert visszaestem a nullára. Amit elértem hetek-hónapok kemény munkájával, azt 2-3 nap alatt teljesen le bírom amortizálni.

Így vagyok/voltam nagyjából a futással is. Többször volt az elmúlt egy évben, hogy mikor végre éreztem, hogy kezdenek jönni az eredmények (kevesebbet mutat a mérleg meg a tükör, jobban bírom, stb), akkor mindig bejött az, hogy ki kellett jagynom 1-1 alkalmat munkahelyi elfoglaltság, vagy iszonyú szar időjárás, vagy akármi más miatt. Na ha már futni nem lehet, akkor gyerünk zabáljunk-mondtam mindig...:) Nekem a kajára odafigyelés meg a mozgás mindig együtt jár. Ha az egyiket fel kellett függeszteni valamiért, a másikat is hanyagoltam.

Viszont.... Most az a pozitív helyzet állt elő eddig így karácsony körül, hogy nagyjából sikerült a Szenteste óta eltelt néhány napban kordában tartani az evőkémet, és még a futásokat is csinálom rendszeresen (a 10 km-es versenyre felkészítő kezdő edzéstervet csinálom, amit itt az oldalon találtam). Úgyhogy eddig gratula magamnak, és hurráááá, és csak így tovább... De már várom, hogy beindulojon az új év, és a kísértések megszűnjenek (na csak még egy szelet bejgli, vagy töltött kápi:)

Amúgy azt tervezem, hogy január elején valamikor megcsinálom a Neera kúrát (10 napos méregtelenítő, szilárdat nem lehet enni, csak juharszirupos citromos vizet inni. Aki nem ismeri, további ismereteket szerezhet róla, ha beüti a google-ba). Csak arra leszek kíváncsi, ezt hogy fogom bírni a futással kombinálva. Lelkileg fel vagyok készülve, hogy sehogy, és ki kell majd hagynom a futást erre a pár napra. Na majd meglátom.

Nincs kedvem

Marchello38 | 2012-12-20 18:06:42 | 12 hozzászólás

Voltatok már úgy, hogy semmi kedvetek nem volt lemenni futni, pedig tudtátok, hogy kellene, mert ütemezett edzésterv, meg ritmusból kiesés, stb, 1000 ok lenne miért kéne lemenni, de egyszerűen semmi kedvetek? Inkább bármi mást csinálni, de nem futni. Én most így vagyok.