Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 907 689 km-t sportoltatok
Blogom

Újra futok

Marchello38 | 2013-11-10 13:58:56 | 3 hozzászólás

Az év első felében nagyon belejöttem a futásba, már több, mint egy éve rendszeresen csináltam. Szépen javult a teljesítményem, megcsináltam a 10 km-es edzéstervet, hétvégenként a Margit szigeten rendszeresen megfutottam a 10 km-t. Elkezdtem a 4-szer 5-ös váltófutást is, ez már keményebb dió volt, de csináltam.

A térdem folyamatosan vacakolt, semmi komoly fájdalom, de recsegett reggel, este felkelés előtt és után. Elkezdtem porcerősítőt szedni, illetve utána nézegettem a dolognak, elvégre 100-103 kg között voltam akkor. Tudtam, hogy a futás nem igazán nekem való sport a testsúlyom miatt. Egyrészt nem betem meg a jó kajákat, van rajtam (illetve nyár előtt volt) kb 5 kg fölösleg. Nem több, mert a súlyom főleg a vastag csontozatomból adódik. Leveleztem személyi edzőkkel, volt aki azt tanácsolta, hogy hagyjam a futást, ne tegyem tönkre a térdem, gerincem. Volt, aki azt mondta, heti 1-2 alkalom nem árthat, ha van megfelelő futócipőm (Saucony Phoenix 5-öm van).

Aztán jöttek közbe kisebb betegségek, megfázások, ami miatt kihagytam  1-2 heteket, illetve nyáron a 40 fokban nem futottam. Annyira nem is bántam, mert megmagyaráztam magamnak, hogy így legalább nem teszem tönkre az ízületeimet. A lényeg, hogy kimaradt 2-3 hónap, ami alatt viszont bringáztam, spinningeltem és úsztam rendszeresen.

Hááát, a lényeg, hogy természetesen jó dolog mindkettő, kíméli az ízületeket, de azt tapasztaltam, hogy bármennyit úszok és bármennyit spinningelek, az erőnlétem, tüdőkapacitásom mégis rosszabb, mint amikor futottam. A bringa+úszás együtt nem ér annyit, mint a futás. Úgyhogy tegnap ismét lementem kocogni, naná, hogy a pulzusom az egekben, és a töredékét bírom lefutni, mint tavasszal. És naná, hogy megint 110 kg vagyok.

Úgyhogy amellett, hogy az úszást és spinninget megtartom, szépen ráállok megint a futásra, és nem hagyom magam letéríteni róla. Rendszeresen szedek porcerősítő tablettát, így remélem nem lesz baj. Most újra elkezdem a 10 km-es versenyre felkészítő edzéstervet, innen az oldalról.

3 hozzászólás

RunKa 3818 napja
RunKa képe

Hasonlóan gondolom, nincs jobb a keringésnek, mint a futás.  Elvileg a hóropogás nem nagy gond, az nem szokott fájdalmat okozni. A porcerősítés pedig kell és plusz vitamin is, ha már edzel.  Hagyj időt magadnak, főleg az ízületeidnek. A tüdőd heteken belül rendeződik, a futással meg súlyt is adhatsz le... már ha erős vagy :) Futás előtt/után használj perskindolt a térdedre kényeztetésnek. Inkább a folyadékot, mint a gélt.

Sok sikert !

Marchello38 3817 napja
Marchello38 képe

Szia, a perskindolról még nem is hallottam, de kipróbálom, köszi a tippet. Helyes kutyusod van;)

RunKa 3817 napja
RunKa képe

:-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!