Barbara és a kolumbiai lány már a verseny elejétől kezdve elszakadtak a többiektől, folyamatosan növelve előnyüket, ami a végére már másfél perc volt a német Mona Eiberweiserrel szemben. Az aranyérem sorsa a befutón dőlt el, ahol Laura volt a gyorsabb.

Barbara a tavalyi vb-n elért hetedik helyezésével és Eb-ezüstjével már letette névjegyét a nemzetközi mezőnyben, idén világkupa-futam győzelmével, Európa-bajnoki ötödik helyezésével, külföldön elért sikereivel bizonyította helyét a nemzetközi elitben. Barbara tavaly év végén váltott egyesületet, a pilisvörösvári Pilis Cross Country Clubból az akkor alakult LTV Merida Racinghoz igazolt, edzője továbbra is édesapja, Benkó László maradt.

Benkó Barbara: "meglepődtem, hogy az élre tudtam állni, ez olyan erőt adott nekem, hogy végig "nyomtan neki". Sajnos a végére elfáradtam, a maximumot hoztam ki magamból. Nem gondoltam volna, hogy így fog menni, bár rengeteg munkát fektettem bele. Mérhetetlenül boldog vagyok, nagyon köszönöm annak, aki segített és hozzájárult a sikeremhez!"