Előzetesen az UCI az mondta, hogy a büntetések akár a VB-n és az Olimpián való részvételre is hatással lehetnek, ezeken az eseményeken ugyanis az UCI a "főnök". Mostani közleményük szerint a szankciók "a helyzetnek megfelelő mértékűek" lesznek majd.

Az ASO egyébként már eldöntötte, hogy további eseményeit - mint amilyen a Tour de France, a Párizs-Roubaix és a Párizs-Tours - szintén az UCI-tól függetlenül, a Francia Kerékpáros Szövetség égisze és szabályai szerint fogják megtartani, és ezen versenyekre vonatkozó startjogokról már tárgyalnak is a csapatokkal.

UCI szankciói ide vagy oda, a csapatok természetesen meg kívánnak jelenni a legnagyobb kerékpárversenyeken, ugyanakkor abban is egyetértenek, hogy szükség van az UCI-ra, mint a sportág ernyőszervezetére. A Profi Kerékpáros Csapatok Szövetségének (AIGCP) elnöke, a francia Eric Boyer, aki egyben a Cofidis csapat menedzsere is, így nyilatkozott a vitával kapcsolatban: "Senkinek nem akarok a pártjára állni egyben a harcban. Nem akarok ítélkezni a szervezetekről. Teljesen független szeretnék maradni. Azt szeretném, ha az UCI és a versenyszervezők végre észrevennék, hogy mi [a csapatok] is létezünk, és nem csak pingpong labdák vagyunk, akik a két oldal között tehetetlenül ide-oda pattognak."

Forrás: http://www.velo.hu/; http://www.cyclingnews.com/; http://tour-de-france.france2.fr;