Január végén a japán szurkolók döbbenten figyelték, ahogy Mara Yamauchi (a korábbi Mara Myers) megnyerte az Osaka nemzetközi maratont, lehagyva kedvencüket, Kayoko Fukushit. A 34 éves Yamauchi, aki 1998-2002 között Tokióban dolgozott diplomataként, 2006 elején feladta londoni állását, hogy teljesen a futásra koncentrálhasson.

2:25:10-es osakai győztes ideje egyéni rekord volt, amivel akár a vb-t is megnyerhette volna múlt szeptemberben. Akkor viszont a verseny vége felé elfáradt, visszaesett és végül csak kilencedikként ért célba. "Csalódott voltam a vb után, hiszen teljesen őrült stratégiát választottam. Hagytam, hogy elragadjanak az érzelmeim, és így a végén lesöpörtek a többiek." - nyilatkozta Yamauchi, aki mára minden idők második leggyorsabb brit maratonfutónőjévé lépett elő.

Néhány szakember szerint Yamauchi lehet a nagy meglepetés Pekingben. Ugyan Radcliffe New York-ban futott 2:23:09-es idejével esélyesebbnek tűnik az olimpián, viszont számára a környezeti tényezők nagyobb problémát jelenthetnek. A hírek szerint orvos csapatával jelenleg különböző futómaszkokkal próbálkoznak, hogy megóvják a futónő érzékeny szervezetét a szennyezett pekingi levegőtől.

Yamauchinak nincsenek ilyen problémái. 2006-ban visszatért Japánba és azóta a meleg és magas páratartalmú ottani klímában végzi edzéseit, hogy ezzel is felkészítse magát a Kínában várható körülményekre. Megcsinálta a brit atlétikai szövetség által előírt asztma tesztet, ami semmilyen légzési nehézséget nem mutatott ki nála.

Yamauchi elutazott Pekingbe is, ahol bejárta a maratoni pályát edzőjével, és megtalálta a megfelelő éttermet, ahol az étrendje alapjait jelentő japán ételeket elkészítik majd számára az olimpia ideje alatt. "Persze nem reális egyéni csúcsban reménykedni Pekingben, de remélem, az első hat hely valamelyikére odaérek. És, mint tudják, az olimpiai bajnokok sokszor nem a fő esélyesek közül kerülnk ki." - nyilatkozta az olimpiai esélyeiről.



Yamauchi eredetileg vissza akart térni diplomata állásába az olimpia után, de most úgy gondolja, lehet, hogy 2012-ig halasztást kér majd. "Ugyanannyi idős vagyok, mint Paula, és ő ott lesz Londonban. Az én edzésmunkám gyümölcse most kezd igazán beérni és a legutóbbi győzelmem nagy önbizalmat adott."

Forrás: http://www.timesonline.co.uk/
Képek: http://marayamauchi.blogzine.jp/photos/