A férfiaknál az eritreiai születésű, amerikai színekben versenyző, 2004-es olimpiai ezüstérmes és amerikai 10,000 méteres csúcstartó Meb Keflezighi nyert 2:09:15 órás eredménnyel. A verseny első részében Keflezighi jól döntött: nem reagált Hendrick Ramaala korai gyorsítására, lekövette viszont James Kwambai tempóváltását, mely az addig tíz főt számláló élbolyt négyfősre csökkentette. Ahogy a kis csapat Manhattan területén dél felé haladt, előbb Gharib majd Kwambai maradt le, így már csak ketten, Keflezighi és a négyszeres Boston Marathon győztes Robert Kipkoech Cheruiyot futottak az élen.

Cheruiyotot aztán mintegy három kilométerrel a cél előtt, a Central Parkba érve tudta leszakítani Keflezighi. „2005-ben egyszer már legyőztem őt [Cheruiyot-ot] itt. Most 2 mérfölddel a táv vége előtt váltottam iramot, és ő elengedett. Innentől csak a kettőnk közötti távolságot próbáltam növelni." - nyilatkozta a verseny után a győztes. Keflezighi 2:09:15-ös új egyéni csúccsal nyert, Cheruiyot 2:09:56-tal lett második, míg a marokkói Jaouad Gharib 2:10:25-ös idővel bejött harmadiknak. A hazai közönség nagy örömére az első tízbe hat amerikai futó is befért, Ryan Hall a negyedik helyet szerezte meg, 2:10:36-os idővel.

Keflezighit megelőzően legutóbb 1982-ben volt hazai győztese a viadalnak, akkor Alberto Salazar lett első. Mivel a verseny idén az amerikai maratoni bajnokság is volt egyben, Keflezighi az USA bajnoki címét is magáénak tudhatja. Keflezighi 2004-ben második, 2005-ben harmadik volt New Yorkban.



A női mezőnyben mindenki a címvédő Paula Radcliffe és az idei Bostoni Marathon győztes Salina Kosgei párharcát várta, de végül egyikőjük sem fért fel a dobogóra. Kosgei még az első kilométereken megbotlott, elesett, és magával rántotta a japán Yuri Kanot is. Kano járt rosszabbul, mivel ő arccal esett az aszfaltra, nehezen is állt fel, és rögtön lemaradt az élbolytól, míg Kosgei gyorsan felugorva visszatornázta magát a vezetők közé, de végül nem bírta a tempót és Bronx után fokozatosan lemaradva csak ötödik lett (2:31:53). Kano is célba ért, 2:39:05-ös idővel, a kilencedik helyen.