Az idei Vueltán összesen nyolc hegyi szakaszra kerül sor, ebből öt lesz hegyi befutó. Külön érdekesség, hogy az első hegyes szakaszra csupán az első hét végéig kell várni. Ugyanis a 8. etap során másszák meg a kerekesek az Alto de Aitanát, amely a verseny egyik legkeményebb hegye lesz. Három időfutam is helyet kapott az útvonalban. Ebből az első napi prológ nem befolyásol semmit, míg a valenciai kronó nagy részben a tengerparton a Forma1-es pálya nyomvonalán fog haladni, azaz teljesen sík lesz. A harmadik, utolsó előtti napon a toledói időfutam azonban még nagyban befolyásolhatja a végső összetettet. A verseny hagyományos madridi körözéssel ér véget.



A 2009-es Vuelta útvonala:

1. szakasz - Assen - Assen (prológ - 4,5 km)
2. szakasz - Assen - Emmen (202 km)
3. szakasz - Zutphen - Venlo (184 km)
4. szakasz - Venlo - Liége (223 km)
5. szakasz - Tarragona - Vinaroz (174 km)
6. szakasz - Xativa - Xativa (185,7 km)
7. szakasz - Valencia - Valencia (egyéni időfutam - 30 km)
8. szakasz - Alzira - Alto de Aitana (hegyi befutó - 206 km)
9. szakasz - Alcoi - Xorret de Cati (186 km)
10. szakasz - Alicante - Murcia (162 km)
11. szakasz - Murcia - Caravaca de la Cruz (191 km)
12. szakasz - Almeria - Alto de Velefique (hegyi befutó - 74,5 km)
13. szakasz - Bejar - Alto de Sierra Nevada (hegyi befutó - 175 km)
14. szakasz - Granada - La Pandera (hegyi befutó - 157 km)
15. szakasz - Jaén - Córdoba (168 km)
16. szakasz - Córdoba - Puertollano (170,3 km)
17. szakasz - Ciudad Real - Talavera de la Reina (175 km)
18. szakasz - Talavera de la Reina - Avila (187 km)
19. szakasz - Avila - Segovia (188 km)
20. szakasz - Toledo - Toledo (egyéni időfutam - 26 km)
21. szakasz - Rivas - Madrid (110 km)



Előzetes startlista a versenyre itt

Az idei Vuelta egyik nagy esélyesének tartja magát az olasz Ivan Basso: "A felkészülésem kiválóan sikerült és kész vagyok egy jó Vueltát menni. Karrierem sorén ez lesz egyébként az első alkalom, hogy részt veszek ezen a viadalon. Öt hegyi befutó, sok trükkös szakasz és két időfutam, ez mind fekszik nekem! A célom egyértelműen az összetett győzelem megszerzése lesz." Basso legnagyobb ellenfeleinek saját véleménye szerint a két spanyol, Alejandro Valverde és a pekingi aranyérmes Samuel Sanchez, illetve az ausztrál Cadel Evans tekinthető.

Alexandre Vinokourov viszont nem számít összetettbeli elsőségre, elmondása szerint idén már egy vagy két szakaszgyőzelemmel is nagyon elégedett lenne: „Realistának kell lennem, ugyanis jelenleg még nem gondolkodhatok az összetett beli elsőségre. A Tour de l'Ain időfutamain és az Ázsia Időfutam Bajnokságán elért eredményeim azt mutatják jó formában vagyok, de tudom, hogy a Vuelta ezeknél egy sokkal nehezebb és összetettebb verseny. Még nem tudom, hogy képes leszek-e egy háromhetes versenyen is folyamatosan jó formát hozni. Pont ezért szeretnék inkább a Vueltán belül is egy időfutamot, vagy egy hegyi szakaszt nyerni. A Vuelta után pedig jön az Országúti Világbajnokság, ahol mind az időfutamban, mind pedig a mezőnyversenyben szeretnék minél jobb helyezéseket elérni." - nyilatkozta Vinokourov, aki az Astana színeben szerepel az év utolsó háromhetes viadalán.


Forrás és kép: http://velo.hu/; http://www.lavuelta.com/;