Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 863 000 km-t sportoltatok

SZÉNHIDRÁT Tippek - Fogy az energia, HELP!

Létrehozta: sziszia  |  2013-06-04 20:31:10-kor

Klub: Első MARATON

Úgy érzem, elég nagy bajba kerültem, örömmel és persze köszönettel vennék egy kis segítséget!

Az első maratonra készülök, úgy érzem elég szorgalmasan haladok a kitűzött cél felé. Eléggé megkeseríti az életem egy elhúzódó emésztési probléma, amire most új "gyógymódot" találtam. Voltam egy ételintolerancia vizsgálaton, amely szerint néhány dolgot nem tolerál a szervezetem, ami okozhatja a panaszaimat. A lényeg, hogy a búza is köztük van. Kifejezetten a búzára vagyok érzékeny, nem a gluténra. Tehát a búzalisztet el kellene hagynom (tojást, tejterméket sem ehetek).

És itt jön a probléma. A szénhidrát. Azzal, hogy semmi olyat nem eszem, amiben búzaliszt van, drasztikusan lecsökkent a szénhidrátbevitelem. Egyébként sem vagyok egy túlsúlyos alkat, de már leadtam néhány kilót és lassan kezdek kórosan sovány lenni (most kb. 185/75 vagyok) A hétvégi hosszú futásnál és ma is már úgy éreztem, hogy nem megy annyira, mint néhány hete, elfogy az erőm. Még csak egy hete csinálom a diétát, mi lesz még később? Mi lesz így a maratonommal!

Szóval abban szeretnék segítséget kérni, hogy tudtok-e tippeket, tanácsokat adni szénhidrátban dús táplálékokról?! Kinek, mi vált be, mivel lehet legjobban feltölteni a szervezetet szénhidráttal?

sziszia 2013-06-04 22:26:58 | 2
sziszia képe

persze utánaolvastam már én is a témának rendesen. az a fő gond, hogy a mindennapok rutinjába (munka, család-2 gyerek, sport) nehezen fér bele, hogy rendszeresen, napi szinten azzal foglalkozzam, "most megint mi a fenét egyek". reggel az ember bekap valami péksütit, eszik kenyeret és ha van kedve, meg ideje, akkor még az egészséges táplálkozásra is figyelhet. da ha valami ki van zárva, akkor már kezdődnek a gondok. ráadásul a búza nem csak azt jelenti, hogy tészta és kenyér, rengeteg mindenbe tesznek lisztet.

nem lehet egyfolytában rizst és burgonyát enni. és még ha azt is ebédelek, ott a reggeli és a vacsora. sok zöldséget, gyümölcsöt eszem, magokat, a lehetséges gabonáklat, halat, most már húsokat is (eddig vega voltam) próbálkozom folyamatosan, dietetikussal is konzultáltam, tudom nagyjából, hogy mik a lehetőségek, mégis azt tapasztalom, hogy fogyok és gyengülök.



Előzmény: TG (1)  
TG 2013-06-04 21:02:39 | 1
TG képe

Bár nem vagyok dietetikus, alap ismereteimből kiindulva, két fő energiaforrás van az ember számra: a zsírok, és a szénhidrátok. Egyébként a zsírok egységnyi mennyiségre vonatkoztatva két-három szorosan magasabb kalória mennyiséget tartalmaznak mint a szénhidrátok.

A szénhidrátokhoz sok minden hozzá tartozik, az egyszerű és az összetett cukrok is. minél egyszerűbb a szerkezet, annál gyorsabban szívódik fel, pl szőlőcukor szinte azonnal hat. Futás közben tehát elvileg "gyors cukrokkal" is tudod pótolni az esetleges energia veszteségedet. Persze az ilyen cukroknak magas glikémiás indexe.

A napi táplálkozásban összetett cukrokat tartalmazó ételek vannak bőven, még ha a búzát ki is kell zárnod.

Burgonya, rizs, kukorica, rozs (rozskenyér)

Szóval átgondolást mindenképpen igényel a dolog, de ha szerintem felkeresel egy szakembert, vagy csak utána olvasol a neten akkor gyorsan megfogod találni a megoldást!