Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 863 000 km-t sportoltatok

Hosszútávfutás és izomtömegvesztés!

Létrehozta: SOLDIER125  |  2013-03-21 15:07:32-kor

Idén egy 3 fős váltóban, futóként indulok a nagyatádi Ironman-en. Itt az edzesonline.hu-n találtam is egy jó kis maraton felkészítő edzéstervet (heti 5 futás, egyre növekvő, de változó intenzitás és távok) már lassan egy hónapja csinálom és tetszik.

Nem voltam elötte valami nagy futó, de egy óra kocogásba azért nem haltam bele. Inkább teljesítmény túrákon indultam. Múlt nyáron az El Camino-t csináltam meg (800km-t 22 nap alatt). Most a Kinizsi100-as és rá bő két hónappal az Ironman váltó maratonja lesz a következő kihívás.

A mellett, hogy az állóképességem határait ki szeretném tolni, szeretnék izmot is felszedni. 22 évés vagyok, 190 cm magas és 78 kg. Szeretnék esztétikus izomzatot, ami nem felfújt és csak mutatós, de funkcióját is ellátja. Körülbelül egy hónapja csinálok saját testsúlyos gyakorlatokat és most fogom újból elkezdeni a Fegyencedzést is. Igyekszem változatosan enni, a cukros üdítőket kizártam az étrendemből, de igyekszem minél több vizet is inni. Tejsavófehérjét iszok reggel és edzés után.

A problémám a következő:

Szeretnék izomtömeget felszedni, és minél alacsonyabb test-zsír%-ot elérni, úgy hogy közben hosszútávú futásra, gyaloglásra edzek.

Egyesek szerint a két tevékenység ellentétes hatású és a futás jelentősen hátráltatja az izomépítést. Én ezt persze nehezen látom be, mert mind a kettőt szeretném csinálni, eredményesen. Ha megnézem a futókat, vagy a triatlonosokat általában azt látom, hogy a sportjukhoz ideális, igen alacsony testzsírral rendelkeznek, szálkásak.

Érdekelne olyan félprofi, vagy hobby futók, vagy triatlonosok véleménye akik ezek mellett már próbáltak izomtömeget növelni, felsőtestre jobban edzeni. (persze tudom, a profi versenyzőkön már minden fölösleges plusz kiló másodperceket, vagy perceket jelent) Tapasztaltak-e nehézséget ebben pl. a futás miatt?!

És ha futás mellet próbáltak izomtömeget is fejleszteni, felsőtestre erősíteni stb. akkor követtek-e valamilyen speciális étrendet, vagy valamien logika szerint vittek-e be fehérjét, szénhidrátot?!

Előre is köszönöm a válaszokat!

SOLDIER125 2013-03-28 01:08:37 | 3
SOLDIER125 képe

Köszönöm a választ! Hát ultrafutás nincs most tervben. A Kinizsi 100-as gyaloglás lesz, az Ironman váltóban pedig én is maratont tervezek futni. Remélem jól sikerül a nagyatádi megmérettetés, utána ha nem is heti 5x, de heti 3x biztos fogok futni, aztán keresztedzésekkel én is szinesíteném az edzésem. A konditermi súlyzópakolást gyorsan megunom és őszintén szólva nem is nagyon élvezem, akkor már az úszás, bringa, meg sajáttestsúlyos edzéseket csinálom és ha valami közben adódik akkor kipróbálom. Említetted a TRX-et, a héten elméletileg én is kipróbálom, elég hatékonynak tűnt! 

 
halzoli 2013-03-27 20:15:23 | 2
halzoli képe

Kicsit (mondom kicsit) cáfolnám az előttem hozzászóló futótársam véleményét, szerintem nem zárja ki egészen egymást az izomtömeg növelés, és hosszútávfutás. Persze minél többet fut valaki, annál nehezebb tömeget növelni, de nem lehetetlen.

Én pl. 17 évesen 180cm, és 64-65kg voltam, akkoriban kerékpároztam rengeteget. Aztán közben elkezdtem erőnléti gyakorlatokat végezni, ezt mai napig végzem. 2,5 évet próbálkoztam thai boxxal, ekkor már futottam is 3-5 km-eket, közben lassan, de folyamatosan jött az izomzat. Hetente nem edzettem sokat, erőnléti gyakorlatokat heti 3szor kb., fekvőtámasz mellből tolodzkodás, felhúzás rúdra , ilyesmik, nem is túl intenzíven.  5 éve futok hosszabbakat, 4 félmaratonom van, Kékes, Fighter's Run, stb. Heti 3-4 szer futok, össz 50km-körül, a szabd napokon TRX, és funkcionális tréning, esetleg fitnessz, és úgy érzem, megfelelő, atletikus izomzatom van, mell-hát-váll-kar, arányosan, ahogy illik. Most 80kg vagyok, zsír nem nagyon van rajtam, hasizmom is kontúros, persze intenzívebben is lehetne edzenem, csak ugye idő...Szóval ilyen futásmennyiség mellett, lehet izmot tartani. Szeretek futni, de nem szeretnék "etióp" alkatot, persze a legtöbb futó csak fut, nem edz felsőtestre, így nem is feljleszt mell, és hátizmot. Igaz az is, hogy eredményesen csak minél kisebb testsúllyal lehet futni, a plusz tömeg lassít, de én szeretem a saját edzésbeosztásom. Most kezdtem maratonra készülni, ehhez emelnem kell a km adagokat, de nem gondolom, hogy lefogynék izomból, ha rendszeresen edzek továbbra is, mivel a futásaim nagyrészét aerob zónában végzem, és a testépítőknek is előírt az aerob edzés zsírégetésre. Félmaratoni legjobb időm 1:43, de igazából sosem futom ki magam, biztonsági futást végzek, sosem merem bevállalni a tempót, 160-170 közötti pulzussal futok, sokak szerint mehetnék bátrabban is , pláne a második felében a versenynek. Így viszont sosincs holtpontom...:)

Ha viszont ultrafutáson gondolkozol, lehet nem működnek az általam leírtak, mivel ott muszáj többet edzeni, és nem fér már bele az erőnléti szerintem, így elkerülhetetlen a tömegvesztés. Szóval ez az én tapasztalatom, ettől még másnak lehet más.

 
Bozót 2013-03-22 12:32:23 | 1
Bozót képe

Nem én vagyok a te embered, de egyetértek azokkal, hogy a kettő kb kizárja egymást. Az állóképességi sportokban fontos, hogy csak funkcionális izomtömeget cipeljünk, ami és amennyi az adott sporthoz feltétlenül szükséges. 

 

Bizonyára lehet egy adott határon evickélni ahol nem vesztes túl sok izmot és közben a futás is megyeget, esetleg kérdezz edzőket, ők okosabbak :)