Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 909 388 km-t sportoltatok

Futás, de csak komolyan!

Létrehozta: GregTR  |  2011-09-10 05:14:05-kor

VO2max-ot reggelizel? HRR az ebéded? Laktáthatárt vacsorázol? Vagy gôzöd sincsen arról, hogy ezeket eszik-e vagy isszák de szeretnél róluk többet megtudni?

Esetleg egy maratonra készülsz és a célbaérés mellett az idô is fontos számodra?

Bele szeretnél kostólni a pulzus alapu edzésmodszertanba?

Akkor ez a te topikod! Ide bátran leírhatod kérdéseidet vagy észrevételeidet ezekkel és más a futással és fiziológiájával kapcsolatos technikai témákban.

futor 2014-01-13 20:43:33 | 566
futor képe

10-15 évvel ezelőtt mindenhová kerékpárral mentem. Fiatal voltam időm volt, pénzem nem. 1-2lter tej 1csomag keksz, szezonban dinnye/tej nélkül/ elvitt nagyon nagy távolságokra.

Egy-egy futóverseny előtt 150-250km-t letekertem azap alvás,másnap futás majd haza bicóval. Egy verseny két nap.

A lényeg napi 6-8-12 óra bruttó bicajozással alacsony pulzuszónában nagyon jó alapot adott nekem. Ez a futáson is látszott. Eldurvult elmével voltam Pétfürdőn is 90km-es túrára , ez 5 nap volt. Próbálok újra bicóval járni versenyekre Tavaly voltam így Miskolcon 70km 30Túra futva és 70km haza egy napba belefér. Ajánlom mindenkinek akinek ideje van és nem főversenyére megy (Tuti nem futja el magát) 

 
(Gábor) 2014-01-13 13:05:00 | 565
(Gábor) képe

Köszi a választ! Egyébként pont a Te edzéseid inspiráltak arra, hogy feltegyem ezt a kérdést. Vigyor



Előzmény: nedus (564)  
nedus 2014-01-13 11:51:16 | 564
nedus képe

Most olvastam csak ezt , lenne személyes tapasztalatom .

Tavaly kerek 5 hónapot ki kellett hagynom teljesen futásból . Mivel régebben aktív triatlonos voltam , kézen fekvő volt , hogy bringázok helyette . Nehezen lendűltem bele , de kb.3-4 hét után már elfogadható pulzusu edzéseket tudtam csinálni . Idő hiány miatt sokat jártam hegyre , de főleg egyenletes hosszúakat mentem . Hogy legyen motiváció elkezdtem készülgetni 12 órás országúti eseményekre .(Kiskunlacházán 323 km-ert mentem , úgy , hogy a fenekem miatt közel 2 órát ki kellett állnom ) kb.7000 km-ert tekertem ebben az időszakban .November elején kezdhettem el a futásokat .Az első két hét az elég fúrcsa volt , de aztán hamar visszaáltam a futásra . Most már hasonló állapotban vagyok , mint szoktam az év hasonló időszakában . szeríntem mindez egyértelmüen a bringán eltöltött edzéseknek köszönhető .jelenleg is valamenyit  megpróbálok bringás edzésekkel is eltölteni , főleg a könnyű futásokat váltom ki vele .



Előzmény: (Gábor) (551)  
Bitor 2014-01-01 12:07:05 | 563
Bitor képe

Én is most azon mélázom, hogy a hosszú futásokat részlegesen megpróbálom bringával helyettesíteni, a térdemet kímélendő. De sajnos bringán minimum 4 óra kell szerintem, aminek már "értelme" is van. Bár ebben a jó időben lehet annyit tekerni.

 
monique 2013-12-26 20:07:35 | 562
monique képe

egyébként is írtam, hogy mindkét csoport fejlődött, csak nem egyforma mértékben. de fejlesztő volt így is, úgy is, van akinek az elég



Előzmény: (Gábor) (560)  
monique 2013-12-26 20:07:07 | 561
monique képe

fogalmam sincs h kikkel végezték, de szerintem kezdőknél is van hatékonyabb és kevésbé hatékony edzés



Előzmény: (Gábor) (560)  
(Gábor) 2013-12-23 12:24:40 | 560
(Gábor) képe

A nagy kérdés, hogy kezdőkkel vagy már rendszeresen futókkal végezték? Valamiért az az érzésem, hogy nem mindegy. Nyelvöltés



Előzmény: monique (559)  
monique 2013-12-22 16:08:44 | 559
monique képe

ezt a kísérletet már elvégezték. eredmény: akik csak futottak, többet fejlődtek. de mindkét csoport fejlődött szépen.



Előzmény: (Gábor) (557)  
monique 2013-12-22 16:08:03 | 558
monique képe

ja, oké, akkor már értem a párhuzamot a 40km/h feletti biciklivel :)



Előzmény: pudingman (556)  
(Gábor) 2013-12-22 14:10:28 | 557
(Gábor) képe

Virago, OO, köszönöm a válaszotokat! Nagyon lelkesítő volt olvasni. Számomra valamiért teljesen magától értetődik, hogy a két sportmozgás kölcsönhatásban áll egymással, bár más izomcsoportot mozgatnak át, a keringés ugyanúgy meg van dolgoztatva. Érdekes lenne egyszer elvégezni egy kísérletet vállalkozó szellemű sporttársakkal, összehasonlítani a teljesítményt csak futást végzők között és keresztedzésként kerékpározókkal, vagy egyénileg egyszer így készülni egy versenyre, egyszer meg úgy. Egyébként a sérülés elkerülése érdekében szakemberek megerősítik, hogy kifejezetten előnyös, hogy a kerékpározás más izmokat is megerősít. Arról nem is beszélve, hogy egy bizonyos kor után már egyre nehezebb órákig futni. Móni, majd meglátod 40 fölött milyen érzés két órákat futni rendszeresen. :-) Nem a futás helyettesítéséről van szó, hanem kiegészítéséről, esetleg a hosszú futások előtti ráhangolódásról. Nagyon nehéz hirtelen belecsöppennie egy maratoni edzéstervbe annak, aki átlag max. 10 km-eket fut.

 
pudingman 2013-12-22 12:30:16 | 556
pudingman képe

"PS: a 3:30 környéki félmaratont gondolom úgy értetted, hogy 3:30 környéki maraton"


Ezt rosszul gondolod :D

Tibi úgy értette, hogy 3:30perc/km= 1óra14perces félmaraton



Előzmény: monique (555)  
monique 2013-12-22 05:22:24 | 555
monique képe

igen, erősítik egymást, ez nincs ellentmondásban a specifikusság elvével.

 

annyit javítanék, hogy 1-2 órás futásokkal is ugyanúgy lehetséges a pulzus/tempó arány javítása. hiszen a futással is legalább ugyanannyira lehet a keringési rendszert fejleszteni, mint biciklivel vagy úszással, sőt.

 

a heti kilométerszám ebben igen sokat számít, ha valaki egyszer fut 2 órát pl. hétvégén, és emellé még van közepes pl. másfél órás futás hét közben, meg még sok 1 órás futása, összesen mondjuk 8-10 óra futás, az bőven nagyon erős impulzust ad az állóképesség fejlesztésére, nem szükséges hozzá mellé 4-6 órákat bringázni. természetesen azt is lehet csinálni, de a 2 órás hosszúfutás is elég erre.

 

 

az, hogy adott tempó mellett a pulzus 10-15-tel lejjebb megy, nem azt jelenti, hogy adott illető ne tudná továbbra is a magas pulzust kinyomni. éppen csak sokkal jobb tempó fog hozzá tartozni :) a versenypulzus sem fog csökkenni, viszont a versenytempó jobb lesz!

 

PS: a 3:30 környéki félmaratont gondolom úgy értetted, hogy 3:30 környéki maraton. ez nekem megvan :P és azt hiszem, hogy ezt könnyebb megcsinálni, mint a 40km/h feletti időfutamot biciklivel, de lehet, h a nemem miatt érzem így. abból indulok ki, hogy ez a maratoni idő 5p-es tempónak felel meg futásban, és az izomzatilag sose volt gond, az 5p-es, viszont bringán a 40km/h feletti, az nehezebbnek tűnik izomzatilag, jó, nem is országútin próbáltam. :P



Előzmény: ORBEA ORCA (553)  
monique 2013-12-22 05:15:49 | 554
monique képe

miért ne javíthatná a futást, ugyanazt a keringési rendszert használja a bringa :) (vagy akár úszás, stb stb)

 

viszont maga a cikk is említi a végén, hogy a bringázás nem annyira specifikus, mint a futás, ha a cél a futás :) tehát kevésbé lesz hatékony, mint futással edzeni, de mittomén ha vki többet tud bringázni vmiért, mint futni, akkor lehet h annak az hatásosabb lesz összességében (hatékonyságot meg hagyjuk, ha megvan az eredmény:) ).

 

mondjuk tuti erősen egyéni, hogy kinek mi a legjobb. a cikk azt írja, a bringa kíméli az ízületeket, OK, de nekem az nem gond, viszont nekem könnyebb a futás, mint a bringa, a futás jobban kíméli a lábam, nem ízületileg, hanem izomzatilag - a combom a bringa még jobban terheli ugyanis :) erősítettem már rajta, majd erősítek még tovább, erre talán kifejezetten használni fogom keményebb bringázást (is), talán jövőre.

 

(amúgy achilles is jobban bírta futást, mint a biciklit, de ezen is biztosan lehet segíteni, h ne legyen gond biciklin vele. megintcsak egyéni probléma)



Előzmény: (Gábor) (551)  
ORBEA ORCA 2013-12-21 09:27:30 | 553
ORBEA ORCA képe

Szia!

Gyakorlati megtapasztalás a kerékpár-futás kapcsolatáról.

Alap álláspont sokak szerint,hogy aki komoly szinten kerékpározik,versenyez az ne fusson csak ha nagyon muszáj,és csak alapozáskor...

Ugyanígy futásban aki futó az csak fusson,mert a kerékpározás nem segíti a futó eredmények javulását.

Szerintem pedig a két sport jó hatással van egymásra,egymást erősítik.Én persze kerékpáros vagyok elsősorban így a futás sosem

lesz olyan szintű nálam,hogy versenyezzek,de ha kerékpáron jó formában vagyok akkor a futás is jobban megy.

Én a futást elsődlegesen az állóképesség megtartására használom,semmi extra,normál és nekem max középgyors 5p/km tempójú

futásokig.Futottam gyorsabbakat is régebben,de rá kellett jönnöm,hogy nekem viszonylag nagy tömegem miatt nem jó út.

Sérülések,achillesz fájdalom,így maradtam az átlag 5p-6p tempójú egyenletes futásoknál amik nekem épp elég terhelést jelentenek

120-150 közti pulzusokon.Futva viszonylag könnyedén tudok edzeni 140-150 pulzuson 1-2 órát akár,míg bringán a magasabb

izommunka miatt főleg télen hidegben ezt nem tudom megtenni.

Jó ötletnek tartom a futás résztávozás kiváltását kerékpár intervall edzésekkel,mert valóban nem kell félni az izületek

túlterhelésétől hacsak nem valaki nagyon rossz kerékpár beállításokkal megy túl magas vagy túl alacsony nyereg állással.

Valamennyi futás résztáv persze kell ha valakinek a futás az elsődleges,de én úgy látom nagyon sokan nagyon gyenge szinten

erőltetik a résztávozást amikor az alap tempósabb futások vagy fokozó futások sokkal jobb eredményt adnának sérülés-

túlterhelés veszélye nélkül.

A másik dolog ami még inkább indokolja a kerékpáros kereszt edzéseket egy futónak aki szeretne igazán változtatni az alap

állóképességén,keringési rendszerén az,hogy kerékpárral alacsonyabb intenzítással pulzuson lehet 4-6 órás edzéseket is menni.

Ez az egyetlen út ahhoz,hogy a pulzusadatok jelentősen megváltozzanak,és javuljon az izmok oxigén felvevő képessége.

1-2 órás futásokkal ez nem lehetséges.Tapasztalat szintén,ha bejönnek a hosszú állóképességi bringa edzések szépen csökkennek

a pulzusok futásnál is ugyanaz a tempó 10-15 pulzussal lejjebb,és könnyedén megy.

Tehát mindenkinek ajánlom a kerékpárt.

Ha valakinek nagyon magas pulzusai vannak akkor azért hogy javítson rajta hosszabb edzésekkel 60-75%határon belül.

Ha valaki résztávnál futásban sérülékeny annak pedig azok kerülésére.

Magasröptű izgalmas irományok is vannak itt szakértőktől.Felhívom a figyelmet ez magánvélemény nem kell vele vitatkozni.

3p30 környéki félmaratonosok vagy legalább 40 feletti átlagot tudó időfutam kerékpárosok véleménye természetesen érdekel :-)

Valamint nem chat szinten írogatók nyugodtan véleményezhetnek.Köszönöm.



Előzmény: (Gábor) (551)  
Virago 2013-12-20 22:07:47 | 552
Virago képe

Lehet benne valami. Februárban lesérültem. Két hónap teljes kihagyás után lassan elkezdtem edzeni. Az orvos azt tanácsolta, hogy a heti öt futás helyett legyen három futás és két bringázás. Azt mondta, hogy ettől nem lesznek rosszabbak az időeredményeim. Vettem hát egy országúti bringát és átalakítottam az edzéseimet. Idén jóval kevesebbet futottam, mint az elmúlt két évben. 2011 telén, Siófokon futottam PB-t félmaratonon, amit hiába próbáltam megjavítani 2012-ben. 2013 tavaszán, a sérüléskor pedig letettem az idei  PB-ről úgy a félmaratonon, mint a maratonon. Erre szeptemberben 17 mp-cel ugyan, de PB-t futottam a Nike-on. Októberben 10 percet javítottam a maratoni PB-n, és végül novemberben, Siófokon megint újabb 2 percet javìtottam  a félmaratoni PB-en. Kevesebbet futottam, viszont bringáztam. A bringázás nekem eléggé tempós volt.



Előzmény: (Gábor) (551)  
(Gábor) 2013-12-19 13:00:51 | 551
(Gábor) képe

Mi a véleményetek erről a cikkről? Angolul nem értőknek, röviden összefoglalva: a keresztedzésként végzett kerékpározás javítja a futóteljesítményt. Pl. résztávozás helyettesítése intenzív tekeréssel, hogy eltolódjon a laktátküszöb, miközben az ízületeket kíméljük. Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata?

 
Bozót 2013-12-11 13:38:36 | 550
Bozót képe
monique 2013-12-10 23:06:22 | 549
monique képe

az idézetedről: azon bekezdés címe "Vigyázzon a túledzéssel" volt. szóval ez a része értelmes a cikknek. de amúgy elég összeszedetlennek tűnik... persze ez nem jelenti h csak hülyeséget ír.


szerintem az első szabály jó. a negyedik sem hülyeség. az ötödik erősen félreérthetően van megfogalmazva sajnos...
a második szabály, attól függ mi az edzés célja...
a harmadik okés, csak a plusz izomtömegből igen sok kéne ahhoz, hogy tényleg annyival több kalóriát égessen napközben, átlagembernél elhanyagolható a mozgás közbeni kalóriaégetéshez hasonlítva.


ebbe azért belekötnék kicsit: "Az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy leginkább edzés alatt égeti a kalóriákat - pedig a szervezet alapfunkióinak működtetése, az alvás, evés, állás, stb. is ezzel jár. Ezekhez képest ami sport közben végbemegy, szinte semmiség"


hááát... nekem a kb kalóriamennyiség amit eléget a szervezetem 1 nap ha nem mozgok, csak ülök, olyan 1300kcal lehet. hosszúfutáson 800kcal simán megvan de éppenséggel ez lehet több is maratonra készülve :).

 

szóval azért a 800 nem kevés az 1300-hoz képest, de oké, biztosan heti 5x30 perces sétára gondoltak, mint sport :D

 



Előzmény: SirBrian (546)  
monique 2013-12-10 22:59:01 | 548
monique képe

33km/hét pedig nem feltétlen elég ahhoz h lemenjen az összes úszógumi



Előzmény: SirBrian (546)  
monique 2013-12-10 22:58:09 | 547
monique képe

hát még nem néztem meg a cikket de az idézetről annyit, hogy a kortizolból csak akkor van "túl sok", ha túledzel :)



Előzmény: SirBrian (546)  
SirBrian 2013-12-10 22:27:36 | 546
SirBrian képe

Itt egy cikk:

http://divany.hu/eletmod/2013/12/10/5_ok_amiert_nem_tud_futassal_futni/#

 

 

"..........Bizonyára tudja, hogy amikor edz, kortizol szabadul fel, amivel az a baj, hogy ha túl sok van belőle, akkor az inzulinrezisztenciához vezethet, ez pedig - azon túl, hogy a diabetesz előszobája - ráadásul nagyobb zsírfelhalmozódáshoz vezethet, főleg a has tájékán. A Hormone Research nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hosszútávfutóknál ezért alakul ki tartósan megnövekedett kortizol szint, ami gyulladásokat, az izom összeesését, pajzsmirigyproblémákat és elhízást okozhat..........."

Mi van? Ha sokat futok elhízok? Az igaz, hogy van némi úszógumim a derekam körül a 3*11km/hét ellenére.

Valaki elmagyarázná? igaz ez?

 
szinesceruza 2013-11-22 15:57:01 | 545
szinesceruza képe

Köszi,  táguljon a vevőkör, mert tényleg jó könyv...:)



Előzmény: monique (544)  
monique 2013-11-22 12:27:38 | 544
monique képe

nemtom sztem egyáltalán nem durva a könyv... és egyáltalán nem csak profiknak való :D

remélem ezzel segítek tágítani a vevőkört :)



Előzmény: szinesceruza (543)  
szinesceruza 2013-11-18 12:03:18 | 543
szinesceruza képe

Sziasztok,

Akik valóban komolyan futnak, talán hasznát veszik DANIEL'S RUNNING FORMULA könyvnek (angolul). Megrendeltük, átlapoztuk (tehát új állapotban van), és rájöttunk, hogy ennyire mi már sosem fogunk komolyan futni. Komplett edzésprogramok számításokkal, inkább profiknak. Akit érdekel, annak sportbaráti áron eladjuk.

Jó futást mindenkinek, csaba és tsai:) 

 
toygli 2013-11-17 17:13:32 | 542
toygli képe

Sziasztok!

Nem tom mennyire ide illik, de megpróbálom. Abban szeretném segítségeteket kérni, hogy milyen cipőt használtatok és vált be terepfutásra 30 km felett. Nemrég egy sima Pegasusban futottam 34, majd 43km-t versenyen terepen sok szinttel, jó tempóban. Nem volt vele gond csupán a magas sarok miatt billegett, amit a bokám nem szeret. Gondolokodom az Inov féle minimál irányról is, de félek, hogy ezen a távon szükséges a komolyabb tompítás. Hoka is eszembe jutott a szélesebb talp miatt, de a magasságától félek, nehogy ismét bokaficamozzam, és nem vagyok biztos benne, hogy terepen tényleg szükséges az ekkora tompítás. Nincs bennem semmilyen márka iránta elkötelezettség. Szóval arra lennék kiváncsi kinek mi vált be ilyen távon és terepen, vagy miben és miért csalódott nagyot. A mindenkinek más a jó, és mindenkinek meg kell találni a saját lábának a legjobbat, válaszokat kérem mellőzni. A ti tapasztalataitokra van szükségem és nem arra, hogy mások megmondják, hogy nekem mi a jó. Köszönettel: Nándi bácsi.

 
SirBrian 2013-05-07 21:00:13 | 541
SirBrian képe

Ne légy türelmetlen. Csak kitartás és idő kell.

Másfél éve 1-2 km-el kezdtem 7p/km

A mai délután 11km 5:32-es átlaggal. A korom, magasságom, súlyom kb. 1,5 x a tiednek Vigyor



Előzmény: csuszer (537)  
zilaci 2013-05-07 11:48:41 | 540
zilaci képe

Kedves Csuszer,

gondolom, nem a segítőkészség hiánya miatt nem kaptál itt azonnal választ a kérdésedre, hanem azért, mert a futás teljes edzéselméletét átölelő kérdést vetettél fel... :)
A fejlődés igénye minden új futó estében felbukkan, de a legjobb lenne, ha a környezetedben egy rutinosabb futó segítségét kérnéd, aki személyre szabottan tudna segíteni Neked.
Lehet fejlődni ebben a korban, igen - és a magadról leírtak alapján érdemes is lenne komolyabban foglalkoznod vele. :)
Sok sikert kívánok hozzá!



Előzmény: csuszer (537)  
monique 2013-05-03 03:11:15 | 539
monique képe

hídra futás ill. futópad emelkedőre állítva?



Előzmény: Jani92 (536)  
Czeglédi Ferenc 2013-05-02 22:31:57 | 538
Czeglédi Ferenc képe

esetleg lépcsőzés, ill kemény-erős fokozatra állított kerékpár némileg, ha nem is teljesen pótólja!



Előzmény: Jani92 (536)  
csuszer 2013-05-02 15:51:44 | 537
csuszer képe

Sziasztok!
Kezdő futó vagyok én is.Tavaly augusztusban kezdtem futni,miután letettem a cigit 18 év után.Kondim nem sok volt,bár előtte is folyamatosan sportoltam,mozogtam(foci) egész életemben.Meg amúgy is egy mozgékony típusú emberke vagyok.Tavaly eljutottam már 8-10 km-es távokig is,olyan 5:30-5:55-ös időkkel kilométerenként.Aztán télen abbahagytam,nem tudok hidegben futni sajna.Most február végén újra kezdtem heti 3-4 alkalommal futok.Folyamatosan emelem a távot.Kitűztem célnak a szeptemberben egy félmaraton lefutását is.A célom első körben a 2 órán belüli teljesítés lenne.
A kérdésem az lenne,hogy az én koromban(39) lehet-e még ezeket az időket jelentősen javítani kemény edzéssel??Mert nagyon lassúnak találom magam. :(
Próbáltam futni már jobbakat és ment is,(Pl. 4:51 és 5:07 körök,ami jelentős javulás rövid időn belül az 5:50-hez képest szerintem,meg itt már azt éreztem,hogy futok és nem csak kocogok :) )de akkor utána nagyon elfáradok,kifulladok és szúr az oldalam.Volt hogy abba is kellett hagynom utána a futást.
Ne erőltessem ezt az idő javítást vagy csak várjak türelemmel a jobb eredményre??
Segítségeteket várom és előre is köszönöm!
(Amúgy 39 éves,169cm és 62 kg vagyok)

 
Jani92 2013-05-01 23:25:57 | 536
Jani92 képe

Szép estét mindenkinek!!

Egyszerű lesz a kérdésem!! :)
Az itteni edzéstervekben van emelkedős futás. Én az Alföldön lakok, így sajnos ezt nem tudom megcsinálni. Mivel lehetne pótolni?? 

 
nedus 2013-05-01 14:24:04 | 535
nedus képe

Inkább a cipőre nézve ártalmas - aszfalton sokkal jobban kopik .



Előzmény: bat83 (534)  
bat83 2013-04-28 20:20:39 | 534
bat83 képe

Sziasztok!

Egy kérdéssel fordulok hozzátok!

Mennyire ártalmas terepfuto cipőben betonon illetve műsalakon futni??

 
SirBrian 2013-03-14 18:51:12 | 533
SirBrian képe

A nicknevedből ítélve nem hinném, hogy nagyon rá kellene pihenned. Igyál sört, abban van a zenergia! Vigyor

Persze ha pihenni akarsz, azt is lehet: Ártani nem használ !

Megnéztem a tavalyi futásaimat. Nem pihentem semmit sem a félmaraton előtt. Leginkább azért, mert reggel felkelve döntöttem el, hogy lefutom...

Kezdőként, fél év "múlttal" senior/nehézsúlyú kategóriában:

  km    
Sat, 2012 Apr 7 9:29
21,02
2:08:38
6:07
Wed, 2012 Apr 4 16:10
11,18
1:02:17
5:34
Mon, 2012 Apr 2 16:24
11,27
1:02:24
5:32
Thu, 2012 Mar 29 17:51
11,36
1:02:46
5:31
Tue, 2012 Mar 27 16:19
10,03
7:32:00
5:32
Sat, 2012 Mar 24 9:34
15,01
1:33:33
6:14


Előzmény: Jani92 (529)  
Jani92 2013-03-13 19:19:48 | 532
Jani92 képe

Köszönöm!!! :)



Előzmény: mjoci (530)  
monique 2013-03-13 18:57:22 | 531
monique képe

egy megjegyzés: szerintem ez tempótól is függ h mennyire nehéz a 20 feletti táv vagy két egymást követő 20km.



Előzmény: TG (528)  
mjoci 2013-03-13 11:50:02 | 530
mjoci képe

2-3 nagyon könnyü átmozgató futás és sok pihenés.

 
Jani92 2013-03-12 22:49:10 | 529
Jani92 képe

Szép estét!!

Lenne egy egyszerű kérdésem, jövöhét vasárnap futom le életem első élesbe menő félmaratonját Debrecenben, és arra lennék kíváncsi,hogy előtte lévő héten mennyit edzek rá, mennyi pihenőt hadjak magamnak, vagy egyszerűen mit csináljak jövőhéten? Szeretnék 2 órán belül futni, nagyon fontos lesz számomra az a verseny!! :)
Köszönök minden segítséget előre is!!! :))

 
TG 2013-03-11 22:50:48 | 528
TG képe

Ha nem haragszol megosztom a tapasztalataimat. :)

Bá könyvet én sem írtam a témában, és még csak a maratont sem futottam le. De ősz felére én is szeretném elérni a maratoni távot, ha úgy alakulnak a dolgok. :)

De azt javaslom a tapasztalataim alapján, hogy a 20-30 km távokat próbáld ki.

Én ősszel próbáltam meg életemben először 30 km-t futni, és kicsit más volt mint a 20 km.

Azt gondoltam, hogy mivel megy a 20 km (terepen), nem lesz nagy gond a 30 sem. Végül is nem is volt, lefutottam..., de az utolsó kör (sziget) már éreztem, hogy nagyon megterheli a lábamat. És hát ugye ha maraton lett volna, akkor lett volna még hátra 10 km...

Utána még decemberben futottam, egy 20 km-es távot. Összességében szerintem mindezek hatására kellett visszafognom magam a télen. Mert a térdem szerintem túl lett terhelve.

Most már ott tartok, hogy 15 km körül sincs gond.

De megfogadtam, hogy 30-at vagy, maratont csak akkor fogok futni ha 20 km 2-3 egymás utáni futásban sem okoz gondot.

Inkább tolódjon jövőre a maraton mit hogy kinyírjam a lábam.



Előzmény: SirBrian (508)  
monique 2013-03-10 20:02:54 | 527
monique képe

én is bagoly vagyok. arra gondoltam h mennyi idő alatt "melegszik be" a test felkelés után. állítólag ez az idő öregedés (idősödés:P) folyamatával növekszik. nemtudom, csak olvastam. nekem nem kell sok idő hozzá.

 

nagyon igazad van, lehetne több esti futóverseny nyáron... van valami almádi félmaraton, asszem az van este. tavasszal van még 1, másról nem tudok...

 

nekem se kell amúgy a frissítés ekkora távon



Előzmény: (Gábor) (524)  
monique 2013-03-10 20:00:23 | 526
monique képe

ok, bocs.. :)



Előzmény: SirBrian (525)  
SirBrian 2013-03-09 21:04:34 | 525
SirBrian képe

Az öregebbek nem futnak csak az idősebbek... :-)



Előzmény: monique (523)  
(Gábor) 2013-03-09 11:15:34 | 524
(Gábor) képe

 

Ami azt illeti húszévesen is utáltam korán kelni, meg most is. :) Ezért volt annak idején annyi hosszú futásom kánikulában, úgy hozzászoktam, hogy félmaratonig nem is kívántam frissítést, ha hűvösebb időben volt. Milyen jó lenne, ha a nyár az esti futóversenyek szezonja lenne, nem pedig uborkaszezon.

 



Előzmény: monique (523)  
monique 2013-03-09 03:07:01 | 523
monique képe

Carbonara írásához hozzátenném, hogy életkori tényező is lehet, olvastam vhol h öregebbeknek tipikusan több idő kell reggel bemelegedni. élettani hátterét nemtom :) lehet h csak a kevés alvást bírják kevésbé?



Előzmény: SirBrian (517)  
SirBrian 2013-03-08 23:26:53 | 522
SirBrian képe

Köszönöm, valahogy így van: keveset alszom, azt is megszakításokkal....



Előzmény: Carbonara (521)  
Carbonara 2013-03-08 20:00:56 | 521
Carbonara képe

Pofonegyszerű biológia :)

Valószínűleg Te is, mint az emberek túlnyomó többsége kevesebbet alszol napi szinten, mint amit a szervezeted kívánna. (Ha ez nem így van és komolyan minden nap este 10 körül lefekszel aludni és ébresztőóra nélkül ébredsz másnap, amikor jól esik, akkor ne olvasd tovább, mert nagyon mellélőttem :) 

A felhalmozott alvásdeficitnek meg az a velejárója, hogy ahelyett, hogy reggel 100%-on pörögne a szervezeted, szépen komótosan napközben pörög fel teljesen, így délután, estefelé vagy képes leadni azt a teljesítményt, amit egyébként reggel ébredés utáni fél órában is simán tudnod kellene. Ez tisztán életmódbeli kérdés, de sajnos a korunk embere így él és - teljesen őszintén gondolom - még ha ettől el akar térni, akkor se nagyon van rá lehetősége. Dolgozni azért lehet rajta.

Ha a tudományos háttere érdekel, olvass utána a kortizol nevű hormonnak.



Előzmény: SirBrian (519)  
(Gábor) 2013-03-08 17:14:13 | 520
(Gábor) képe

Este lazábbak az izmok. Tornatermi edzéseken is tapasztaltuk, hogy hétköznap este nyújtó gyakorlatok közben közelebbnek tűntek a lábújjaink, mint a szombat reggelin.

 

Persze lehet, hogy a kaja útjától is függ, hogy éppen hol tart az emberben, amikor nekiindul futni.



Előzmény: SirBrian (519)  
SirBrian 2013-03-08 16:32:05 | 519
SirBrian képe

Hétköznap este futok, hétvégén reggel-délelőtt.



Előzmény: (Gábor) (518)  
(Gábor) 2013-03-08 15:02:37 | 518
(Gábor) képe

Mindhárom futásod ugyanabban a napszakban van? Mert magamon azt vettem észre, hogy a kora esti futások sokkal jobban esnek, mint a reggeliek.



Előzmény: SirBrian (517)  
SirBrian 2013-03-05 21:00:36 | 517
SirBrian képe

Heti 3x14km-t futok. Jellemzően kedd-csüt-vasárnap

Már többször előfordult és nem értem az okát, hogy a vasárnapi futás sokkal nehezebb-lassabb, néha kínlódás

Pedig vasárnap napsütés-madárcsicsergés-világos-és nyugodt légkör van.

A keddi futásokon futom a legjobb időket, erőlködés nélkül, néha még kedvem lenne tovább futni. Pedig sötét -hideg-esetenként eső és nem mellékesen stresszes munkanap után vagyok. Ezek ellenére sokkal kellemesebb élmény az utóbbi időkben

 

Mitől lehet ez?