Pepe88 Úszás

2020.08.01 Szombat, 10:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:58:23

Távolság

5.2 km

Tempó

22:46 p/km (2.64 km/h)

Edzésleírás

Balatonátúszás!

 

Katasztrófális szervezés, de az eredményem kárpótol. Full motiváltan, felkelek 5kor, hogy 7-re leérjek és 8-kor rajtoljak. Sosem rajtoltam még az elején, gondoltam kipróbálom. Hát igen...csak aztán 7:15-re értem le, fél órát vártunk a hajóra, majd kb 1-2 órás sor volt a hőmérőre való sorbanálláshoz. Katasztrófa szervezés, 0 tájékotatás. Szerencsére ideges nem voltam, de 8 óra helyett 9:50 körül rajtoltam...

 

Nulla elvárásom volt. Az egyértelmű volt, hogy PB lesz, de nem volt semmilyen (komoly) célom, mivel inkább rövid távú triatlonra készülök. PÁr hosszú úszást azért csináltam és elég jó döntésnek bizonyult, mert nagyon jó érzéssel jöttem ki a vízből.

 

Eddig 2x indultam a Balatonátszúsáon és volt egy kis elszámolni valóm. Legutóbb sajnos fel kellett adnom, mert nagyon mégszédültem és rosszul lettem, émelyegtem a hullámoktól. Nem találom a dátumot, de valahogy 2017-2018 környékén lehetett ez. Illetve 2011-ben indultam még. AKkor 1 éve sportoltam, és mellúszásban csináltam végig...A 3:10-es időm nem is volt túl jó.

 

Azóta ugye megtanultam gyorsban úszni, fogytam is pár kilót. AMikor legutóbb elindultam akkor 2órán belüli időt gondoltam. 20perces tempó reálisnak tűnt uszodai úszások alapján, de mivel nyílt vízben lassabb vagyok, ezért inkább 2óra volt a célkitűzésem. De akkor közbeszóltak a hullámok. Most nem volt semmi célom, 2:00-2:30 közé lőttem magam, 2:30-on azért kötelező belül menni.

 

Kicsit úgy éreztem elmúlt hetekben, hogy nincs, nem lesz meg az állóképességem úszást tekintve. ELmúlt 1 hónapban inkább anaerob úszások voltak, kevés hosszúval. Viszont előtte a hosszúak egész jól mentek, és ma is kiderült, hogy nem a táv öl, hanem a tempó. Full economy-ban úsztam szinte végig...És nagyon simán, túl simán ment. Az volt a tervem, hogy néha beleteszek kis mellúszás, hogy kicsit "pihenjek", de nem kellett...Max 100métert úsztam mellben. 

300 és 1400m között vki mögött úsztam, ő vitte az irányt, lábvíz nem tudom mennyi volt, mennyit segített. Inkább tájékozodásban segített. De sokszor váltott tájékozodás miatt mellre, úgyhogy inkább kikerültem, aztán onnantól végig egyedül. 2000-3000m között szenvedtem, azért mert ki kellett volna mennem mosdóba. Belőttem azt, hogy 3km-nél megállok, akkor iszok, "mosdózok", és talán szölőcukrozok. Viszont így elég szenvedős volt, főleg 2500-3000m között, eléggé ki voltam készülve. 

Pihentem kb 4percet...ebből fél perc volt "megtalálni" a mosdót, az meg vagy 2p volt. Víz nem volt kikészítve, de szölőcukor igen. Úgy voltam, hogy akkor nem kérek vízet, jó lesz a szölőcukor. A pihenő után teljesen új erőre kaptam...Azt terveztem, hogy 4km-nél ismét megállok (akkor már csak 1percre), mert kicsit megint kellett volna mosdózni (kurva sokat kellett reggel várni, és rengeteg ittam), meg szölőcukor, stb. De aztán végigúsztam...

 

Tömeg sem volt, vagy csak én úsztam teljesen középen/szélén?!?! Alig kellett kerülnöm...MOndjuk a végén, utolsó 200méteren megijedtem, mert annyi embert sétált kifele, hogy nem értettem honnan az ennyi ember. De teljesen kimaradtam a tömegből, úszásban semmit sem éreztem a későbbi rajtból. Hullámok sem nagyon voltak.

 

A vízben töltött időm: 1:58:23 (ebből ugye 4p pihi!)

A hivatalos időmet még nem tudom, egyelőre nincs fent.. (elég határeset lesz a 2h, szerintem ki fogok csúszni kicsivel...)

(2011-es időm, a 3:10 nem tudom hogy saját mért, vagy hivatalos, de mind1 is igazából ugyebár)

Mértem a km-eket is (bár kérdés bóják mennyire voltak jól kitéve)

23:08

21:10

22:31 

22:16 

4km-4,5km: 11:09

4,5km-5,15km (hosszú "hajrá"), ez már NORMÁL tempóban: 12:41

*utolsó 50métert már gyalog...igaz a tömeg utolsó 200-an sétált, én úsztam amíg tudtam/lehetett 

 

Első 4,5km full lazán, utolsó 700métert közepes tempóban. El se fáradtam. Igaz a végén kicsit közel volt a lábam a görcshöz, meg azért célterületen megettem/megittam mindent amit kaptam. De sokkal, de sokkal nehezebbre számítottam. Egyértelmű volt, hogy át fogom úszni, meg hogy PB, meg hogy 2:30-on belül. De hogy ilyen jó érzéssel az meglep. Írnám azt is, hogy ilyen jó idővel, de azért annyira nem kifejezetten jó az idő. 

 

VOlt benne ugye pihenő, meg azért kicsit biztos cikk-cakkban úsztam. Legszívesebben újra leúsznám holnap, és akkor tudnám, hogy tudok vállalni egy normálisabb tempót is. De ez egy jó kiindulási alap következő évekre. Mert úszóformám még azért relatív gyengécske, messze vagyok a PB-től. Bár már kezdek elfogadhatóak úszni, de medencében még messze nem érzem jól magam. Az elmúlt években pedig mindig katasztrófálisakat úsztam nyíltvízen. Brutálisan, sokkal sokkal lassabb voltam. Ezért is voltam most pesszimista az időeredményt tekintve, hogy 2:30-on belül akartam csak úszni. Úgy látszik a heti 1 Lupa tavi úszás az elmúlt 1,5hónapban sokat használt, segített. Igaz azért a Lupához képest itt kicsit nagyobb hullámok voltak, szóval nem készített fel teljesen, de azért nyilván teljesen más medencéhez képest Lupában úszni, és segített az sokat). Szóval Fadd-ig tolom rendszeresen a nyílt vízet, és most már anaerobot is teszek bele, sőt kifejezetten csak anaerob lesz nyíltvízen is. Nincs már értelme hosszúakat úszni, nem készülök semmire, csak 750méterre maxon...

 

Szerintem kis hátszél volt, vagy valami. Mert meglepően jól ment. Ha ezt tudom, akkor kicsit jobban rákészülve (nem iszok annyit, gyorsabban pisilek,normál tempóban úszok, stb.), 1:50 is lehetett volna...

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 5.2 00:00 0.00 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!