Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 863 006 km-t sportoltatok
ikerkaszat
Futás ikerkaszat  futott  2017-03-25-n

5 / 4 értékelésből
Új edzés nézet
Edzésvégzés időpontja
2017-03-25 09:44
Edzés típusa
Tempó futás verseny(verseny)
Edzésmunka ideje
03:56:53
Megtett távolság
42.2 km
Edzés sebessége
10.69 km/h
Edzés tempója
05:37 p/km
Szintkülönbség
165 méter
Átlagos pulzus
163 bpm
Pulzustartomány
 
Időjárás
Napos idő Napos idő,
Edzés leírása

Maratonfüred. 16. maratonom. Múlt ősszel beneveztünk már a Férjemmel,mert itt van a közelben, az útvonal csodás, nem kell körözni.

 Útvonal

Új maratoni egyéni legjobb idő! 111 másodperccel sikerült jobbat futni, mint 2015-ben a Spar maratonon. 

A tavalyi évben nem voltam elégedett a lefutott maratonjaimmal, júniusban Plitvizén teljesítettem az egyiket (4 óra 40-es idővel), illetve évvégén a szokásos szilveszteri hegyi maratont (4 óra 27-es idővel), bár mindkettőben sok a szint, éreztem, hogy ennél több van bennem.

Szilveszterkor barátaink (mi csak maratonfutó Zsoltiéknak hívjuk őket) elmondták, hogy gondok vannak az edzésmódszeremmel, egysíkúak a résztávos edzéseim. Valóban 4 X 1 km-esrésztávokat szoktam csak futni! Így újra nekiálltam Richard Nerurkar könyvében található 4 órán belüli maratonra felkészítő edzéstervének.

http://www.futanet.hu/eterv2/edzesterv/maraton/nerurkar/m_400.html

Amikor 2015-ben 4 órán belül futottam egy darabig ebből készültem. Bár sokszor nem értettem a miérteket, de előírás volt, így teljesítettem. Teljesen új dolgokkal gazdagodott az edzéspalettám. Ráadásul a januárt olyan alázattal végigedzettem, a sokszor - 10 fokban és a jeges útviszonyok között, hogy ezzel még magam is megleptem. (Sokan betegek lettek körülöttem, de nekem semmi bajom nem volt ebben a szezonban, pedig mentem szélviharban is.)

 

Tegnap kint voltam Gyenesdiáson a 4 napos Balaton kerülő versenyen frissítemni a futókat és megemeltem egy hatalmasnagy vizes bödönt, amitől úgy meghúzodott a derekam, hogy kérdésesé vált az indulásom. Arra gondoltam, hogy megpróbálok 10 kilométert futni, aztán, ha fáj, feladom a versenyt. Sem injekciót, sem gyógyszert nem akartam használni, mert fonrtos volt a testem visszajelzése. Zita segítségével mentjük a menthetőt.

Menthető

 

Eszti Tesója és Párja nagyon aranyos állt a maratonhoz, végig ott voltak, segítettek nekünk. Le a kalappal előttük.

 Rajt

Rajthoz kijött Férjem kollegája, aki rengeteg fotót készített, sőt még videó is készült.

https://www.youtube.com/watch?v=qpgkqICjD4Q&feature=youtu.be


Szólítottak bennünket név szerint, majd laza kocogás volt (300 m) a dugókáig és elindultunk. Az első 10 kilométer álom könnyedén ment, szomjas voltam, és vártam a frissítőt, de minden oké volt, derekem sem fájt. Egyszer véletlenül leejtettem a dugókát, azért lehajoltam, akkor éreztem, de futás közben nem zavart. 10 kilométernél kisütött a nap és végig tűzött. 14 kilométernél ott voltam a gélem megettem, és elkezdtem a vizes hűtést is, mert nem volt nálam sajnos a kendőm. Még ekkor is könnyedén ment. Minden 10 kilométernél nyomtan lapot, hogy adatokat kapjak a teljesítményemről. 20-22 kilométernél jött velem egy idősebb férfi futó, de annyira bután beállt a szélárnyékomba, hogy nem tudtak elmenni a gyors váltók mellettünk. Annyira idegesített, hátranézegettem, de nem vette a lapot. Eltelt 3-4 kilométer sajnos nem tudtam levakarni magamról, és szóltam neki, hogy vagy álljon be elém vagy mögém, mert, ha jön egy gyors futó nem tud bennünket leelőzni, nem állt be, azt mondta, hogy ő hallja. Bírtam még vele 2-3 kilométert így, aztán megálltam, mondtam neki, hogy most ő megy elől én leszek az ő szélárnyékában. Na le is lassított 5:40-es ezerre, amikor én vezettem 5:20 körül nyomtam, közöltem vele, hogy elég sportszerűtlen a jelleme. Ettől jól beijedt és elfutott:-) Csak bíztam benne, hogy nem találkozunk többet. Még egy kellemetlenség volt a maraton alatt az pedig az út minősége. Szégyen sajnos, hogy ennyit költenek focira, a Balatoni bringaút pedig ennyire katasztrofális állapotban van! Nem lankadhatott a figyelem, mert jól hasra lehetett volna esni.

28 kilométernél volt egy hatalmas domb, amibe sajnos bele kellett sétálnom, így sokat rontottam az eddig időmön. Mentálisan itt jött egy holtpont (fájt is a derekam, de tudtam, hogy ez csak az agyam játéka). Másik gélem 30 kilométernél volt, így azt megettem, és innentől már a mennyi van hátra kilométerekbe számoltam.(az elég megnyugtató, ha már egyjegyű) Nagyon jó volt, hogy a frissítések a végén elég gyakran voltak (30. 36, 39 km) , így mentálisan 3 kilométeres szakaszokra bontottam 33 kilométer után. A 28 kilométernél lévő domb után már minden kis dombocska hegyként magasodott. 


Itt a szinttérkép


Szinttérkép


Az utolsó 5 kilométer már könnyebb volt lelkileg, és megérkeztünk Balatonfüredre az Intersapar parkolóba (A Tagore sétány helyett). Hamarason követett a Férjem, akinek ez volt az első versenyen teljesített maratonja, és mindjárt 4 órán belül. Úgy érzem jól sikerült beosztani az erőm, pulzusügyileg elég kiegyensúlyozott le.


résztávok

Köszönöm mindenkinek a szurkolást és a bíztatást. Ez lett a második négy órán belüli maratonom, ami az öregedést tekintve nagy öröm, és a derékproblémák sem jöttek a legjobbkor.


 

 

Cuccok, amiket edzés közben viselt
Név Méret Vásárlás dátuma Ár Album
Nike, Zoom Pegazus 32   2017-01-04  Ft  

10 hozzászólás

holovacz 2582 napja
holovacz képe

Eltájolódtam, nem esett le, hogy ma futod a maratonodat. :) Gyönyörű idő, nagyon-nagyon gratulálok! :)

Liller 2581 napja
Liller képe

Dóri szuper ügyes vagy!!!!Szívből gratulálok!!!!Juhhheeeee

vizimuu 2581 napja
vizimuu képe

Itt is gratulálok!! Kis adalék, hogy abszolutban 10., korcsoportodban 3. lettél! Vasárnap egy kis kéken fel-piroson le?? :-)

Majazsóka 2581 napja
Majazsóka képe

Grt! Szép futás!

holovacz 2580 napja
holovacz képe

Köszi a beszámolót is! :)

ikerkaszat 2580 napja
ikerkaszat képe

Szívesen, köszönöm a megtisztelő figyelmed:-)

childerik 2580 napja
childerik képe

Jó lett a beszámoló és vicces a videó. Gratulálok itt is!

korpaZASZ 2580 napja
korpaZASZ képe

Csodás! :)

yeppster 2580 napja
yeppster képe

Te nem öregedsz, max a képen a melletted álló szakállas nő :) Nagy gratula,lassan de biztosan utonéred Korpát!

korpaZASZ 2578 napja
korpaZASZ képe

:)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!