Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 904 603 km-t sportoltatok
Dex
Futás Dex  futott  2014-11-16-n

5 / 1 értékelésből
Új edzés nézet
Edzésvégzés időpontja
2014-11-16 11:00
Edzés típusa
Tempó futás verseny(verseny)
Edzésmunka ideje
01:21:09
Megtett távolság
21.1 km
Edzés sebessége
15.60 km/h
Edzés tempója
03:51 p/km
Időjárás
Gyenge eső Gyenge eső, 9 fok, Közepes szél
Edzés leírása

11. Intersport Balaton félmaraton

 

Elvileg idén már nem indultam volna versenyen, de mivel a Spar maratonon korcsoportomban az amatőrök között 2. lettem, így itt ingyen indulhattam. A maraton után bár visszavettem, de a héten a 10km tempó futás már bíztató volt. Be is terveztem már egy 1óra25-ön belüli időt. Ideális körülmények közöttre. Azonban bejött az időjárás előrejelzés. Eső lett és hideg. Ez nem túl ideális. Beöltözni nem akartam, egy dilemmám volt, hogy a rövid nadrág mellé felülre hosszú vagy rövid ujjú Kipstát vegyem fel. Végül a piros hosszú mellett döntöttem. És mint általában, most is jól döntöttem. Nem futottam még itt, így a pályát nem ismertem, de előtte azért tanulmányoztam a térképet, így fejben megvolt az egész. 2 egymástól eltérő kör, de azonos távolságú. A másodikban egy Balaton part rész, benne egy min. 500m-es füves rész, ami most inkább sáros rész volt, de azért jól futható, bár az erőt vitte. Bm-re sok időt nem szántam, előtte akartam csak mozogni, de csak pár 100m lett, plusz rajtterületen pár perc helyben futás/mozgás.

 

Verseny. Első sorok valamelyikéből indultam és az első kb 500m-t lendületesre vittem, majd kezdtem picit visszább venni. Előttem észrevettem Nedust, illetve Bogár János is előzött jobbról. Így tudtam, hogy még vehetek vissza a tempóból, mert ők gyorsabbak. Viszont több ember már nem nagyon előzött meg, próbáltam helyezkedni, mások mögött megbújni. Ki is alakult pár fős futó boly, két hölggyel is. Pár km-t így futottam, "pihentem" kicsit szélárnyékban. 2km-enként akartam részidőt nyomni, 4km-nél persze elfelejtettem. Részidők így alakultak:

  • 2km    7.43
  • 4km ?
  • 6km    23.26  - 15.43 (3.56)
  • 8km    31.10 - 7.44 (3.52)
  • 10km  38.49 - 7.39 (3.50)
  • 12km  46.39 - 7.50 (3.55)
  • 14km  54.31 - 7.52 (3.56)
  • 16km 1ó02.18 - 7.47 (3.54)
  • 18km 1ó10.10 - 7.52 (3.56)
  • 20km 1ó17.24 - 7.14 (3.37)
  • 21,1 1ó21.09 - 3.45(3.24es iram)

 

Nem vagyok benne biztos, hogy mindenhol jó helyen volt a km tábla. Emiatt az össztáv is kérdés, de a GPS órásokat nézve megvolt. "Lelőve" a poént, nagyon mentem és új egyéni csúcsot futottam. Kicsit gyorsan kezdtem, főleg bm nélkül féltem, hogy vissza fog ütni, de mikor 3km körültől pihentem a futó bolyban, úgy éreztem, hogy ez simán futható iram. Ha tudom, hogy ennyire fog menni, akkor nem fogom vissza magam annyira az elején. Eső nem zavart, tócsákat próbáltam kerülni, mert utálom, ha nagyon átázik a cipőm. Be is fújtam előtte impregnáló spray-vel, ami lehet sokáig ért is volna valamit, de egyik futótárs mellettem belelépett egy hatalmas pocsolyába és az összes víz a cipőmre fröccsent. 6km körül már kezdtem otthagyni az embereket és indultam előre. Itt azért nem lehetett annyi embert levadászni, mint budapestieken, de azért jó párat fogtam be. Minden frissítőnél frissítettem, általában csak egy korty vizet, ahol volt izo, ott azt. 7km-nél fordultunk a K-i fordítónál és onnan vissza a rajthelyig. Csodálkoztam, hogy már a felénél vagyunk, könnyen ment nagyon. Érzésre 6km-tól, aztán 8km-től is jobban futottam, valójában úgy tűnik, hogy csak nem lassultam, mint mások. Amúgy 8km körül láttam megint magam előtt Nedust, innen az edzésonlineról, de akkor még viszonylag messze, lehet volt 100m is. Első kör végén Anitáék is bíztattak, meg is indultam ennek örömére kicsit jobban. Vicces, hogy a részidők pont hogy lassulást mutatnak. Mondjuk itt sok 90fokos kanyar volt, de próbáltam úgy venni őket, hogy ne lassuljak. Próbáltam egy srácot leszakítani közben, és láttam, hogy nedusra is közelítek. Km-ről km-re csökkentettem a távolság, végül csak 15km után tudtam megelőzni. Ezután a frissítőnél szőlőcukrot és izot vettem el, itt kicsit be is lassultam, majd jött a füves rész. Próbáltam ezt erősen megfutni, hogy ne lassuljak, előztem itt is, majd ezután engem is megelőzött egy srác, de lehet váltó-s volt. Próbáltam kicsit menni vele, de a 18km-es frissítőnél lemaradtam róla. Innen aztán próbáltam kifacsarni mindent magamból és nagyon erős iramra kapcsoltam. Ez már messze nem esett jól és bár előztem ekkor is, az előbbi hapsit nem tudtam befogni. Végén eszembejutott a sokszor megfutott utolsó 2km edzésen, arra gondoltam, hogy ez is egy olyan. Max-on futottam már, és valóban 3.30körüli iram lehetett. Tudtam picit közelíteni az előttem lévőkre, de végül nem sikerült elkapni őket.

Összeségében nagyon elégedett vagyok az idővel és a futással. Biztos lehetett volna jobb (komoly bm és jobb kezdés), de ez így is váratlan.

Utána el mamámhoz, forró zuhany (csak kézfejem "fagyott le" kicsit futáson)+ebéd. Majd vissza a félmaratoni maratoni amatőr eredményhirdetésre. Jól esett, hogy volt ilyen díjazás és dobogóra állhattam. Jó döntés volt a Spar-on indulás :) Jó volt látni hallani, hogy idősebb korosztályban is micsoda idők születtek és hogy 70éven felül is versenyeznek. Ajándék csomagot is kaptam így duplán megérte eljönni.

4 hozzászólás

necromedve 3441 napja
necromedve képe

Ez tényleg belül van az 1:25-ön, összejött a célidő. ;) Nagy gratu hozzá! Jó a leírás is. Érzésre mész mindig, vagy nézel pulzust is?

Dex 3440 napja
Dex képe

Tavaly ősszel lemerült a pulzusmérő öve, az egészet kéne cserélni, ami több mint 10eft, de az óra része se vízálló, így majd inkább nézek valami használtat. Így mindig érzésre megyek, nincs mit nézni, csak a stoppert :) Szerencsére elég jól szoktam érezni, hogy mit bírok, elég sokat edzettem pulzusmérővel is, így van tapasztalatom is, de azért jó lenne majd egy óra.

benifurnstall 3438 napja
benifurnstall képe

gratulálok , nem vagy semmi !
jövőre 2.50 sima lesz Sparon :)

Dex 3438 napja
Dex képe

úgy legyen :D köszi

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!