Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 870 630 km-t sportoltatok
faxau blogol

5 alatt!!:)

faxau | 2011-03-09 18:29:22 | 20 hozzászólás

Hát még most is vigyorgok, mint a tejbetök:):) EL sem hiszem magam! A terv az volt, hogy "nézzük meg,hátha végig birok futni7 kilométert 5 perces kilikkel!" Persze bekezdtem-szokásomhoz híven-gyorsabban, mint szerettem volna 4.50-nel. Erre aszondtam magamnak, hogy most már akkor tanuljak ebből, tartsam a tempót, aztán a végén majd jól kidöglök, és legközelebbre majd jól meglesz a tanulság. Erre a második is simán ment. Sőt nem  éreztem túlzónak a tempót. A 3. is simán megvolt. És ekkor jött a 4.Már láttam, hogy ott kolbászol egy németjuhász, és fényévekkel mögötte ott kóricált a gazdája. A kutya pont szembe jött velem, sétára váltottam, majd miután elment mellettem újra tempó és jó hangosan megjegyeztem a még mindig távolább levő-és egyre nagyobb csókának, hogy "kössssz!". Mikor mellé értem-100 méterre volt a forduló, szóltam, hogy mindjárt" jövök vissza", mondta, "jó", de ahogy mondta éreztem, hogy jól lesz@rja.Forduló plusz adrenalin, -nem a kutya miatt- és némileg dühből elrobogtam a kutya mellett és a még mindig lemaradt gazdája mellett, akik szintén egyszerre fordultak velem,tehát megint szembe jöttek. Közben volt néhány durva anyja a gazdinak.Pesze csak magamban. Három kutyával szoktam sétálni, ha csak gyalogos jön akkor is behívom őket-ki tudja ki milyen hatással van a kutyára, vagy a kutya milyen hatással van a Zemberre. Közben rájöttem, hogy nem 100 méter sprint a mai terv, kicsit visszavettem és még így is+séta 4.40(!!!) volt a 4. kilométerem. Ezt azért éreztem, hogy túlzás-több oxigént fogyasztottam, mint amennyit fel bírtam venni, és megpróbáltam visszatérni a 4.50-re. És sikerült! Az utolsó kilométeren nem bírtam már a 4baszív,4kifúj légzést tartani, úgyhogy 3-3ra váltottam, de végig bírtam. Ha a kutyás, ill gazdás intermezzo kimaradt volna-úgy érzem simán tudtam volna egy tízest dobni ezzel a tempóval.

Hú de hosszúra nyúltam.. De nagyon jól érzem magam... Tök jó. Bakker, kell adjak magamnak egy ötöst, bár lehet, hogy hatost!:)

20 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4791 napja
Czeglédi Ferenc képe

Gratulálok! Hihetetlenül szép futás, és hihetetlenül szép tempó volt! Megkockáztatom, hogy majd amikor 15-20 fok lesz (lehet, hogy a hétvégén????) még jobb is menne!

gratulálok nagyon szép volt!!!!

faxau 4791 napja
faxau képe

Köszi! Nagyon vigyorgok még mindig! a hétvégén próbálom-egyelőre- a 6 perc körüli időt belőni, jelenleg azt tervezem a maratoni időmnek. 2-3 hét múlva meglátjuk, hogy lehet-e gyorsabb. Eleve érdekel, hogy a heti 5 edzésből, hányat, és melyeket érdemes tempósan lefutni? Remek idő lesz a félmaratonodra:)

Czeglédi Ferenc 4791 napja
Czeglédi Ferenc képe

Maratonnál vigyázni kell az elejére, nehogy elfusd...a nyűgös rész általában 25-35 km között szokott lenni, 35 km után már le tudod futni azt a 7 km-et.

A maratoni futásnál a résztvevők 90% veszit a kezdő sebességéből, sőt folyamatosan veszít a sebességből, ki mennyit. Viszont a verseny néhány perc előnyt bíztosít....

faxau 4791 napja
faxau képe

Na akkor most kezdhetek új terveket kovácsolni..:(

Czeglédi Ferenc 4790 napja
Czeglédi Ferenc képe

http://www.oxigenklub.hu/Results/2010/om/Egyeni_Teljes.pdf

 

nézd meg!

faxau 4790 napja
faxau képe

Nézegettem.. Pl nálad a 4.és a 8. körben-az előzőhöz képest látványos javulás is van, de tényleg komoly különbségek vannak az első, és a6./7. körök között szinte mindenkinél...... Na most nekilátok utánaolvasni. Ezek szerint ezt bele kell kalkulálnom...Köszönöm!

 

monique 4790 napja
monique képe

szép nagy ugrás a fejlődésben! :)  ha így megy tovább akkor mehet az a 6p-es maraton is (6p-es maraton az 4ó 13p)

faxau 4790 napja
faxau képe

monerd2: Köszi, nem tudom, hogy ez egyszeri remek forma volt, vagy ez rendszeressé válik. Ma 5.30 körüli iőket tervezek. Gondoltam, hogy max 5 kilométert le tudok futni 5 percekkel, de ez minden várakozásom felülmúlta:)hány gyors futást érdemes betenni egy hétre???

monique 4790 napja
monique képe

ha tovább folytatod az edzéseket és nem edzed túl magad, akkor rendszeressé fog válni :) sztem heti 1-2 tempófutás elég. de nem a maratoni edzéstervet csinálod? abban meg van határozva ez is:)

faxau 4789 napja
faxau képe

De azt csinálom. De ugye egy edzéstervnek személyre szabottnak kell lennie ;-) Persze az nem túl jó, ha egy nem hozzáértő-én-barkácsol bele...:D Viszont a Rt-ok és a hilleken kívül mindenhol csak km van megadva, arra pedig ez vonatkozik:"Km - A simán km-ben megadott futásokat laza, kényelmes tempóban kocogd végig, 1-1,5 perccel lassabb kilométerekkel, mint az adott napon a saccolt 10km-es versenytempód lenne." És ha sosem futok tempót akkor honnan tudom, hogy mi a 10 km-s versenytempóm? :):):)

Komolyra fordítva, remélem nem baj, hogy nem kocogok. Ha feltételezem, hogy 5 perces km-kel le tudom futni a 10-et akkor 6-6.30-as futásokat kéne csináljak? Lassúnak tűnik....

Amatőr 4789 napja
Amatőr képe

A lassú futás gyorsít, a gyors futás sérüléshez vezet.

Ez túl kategorikusnak tűnik, de a legtöbb lelkes hobbifutónál igaz állítás.

faxau 4789 napja
faxau képe

Hát akkor ma sokat gyorsultam:D

monique 4789 napja
monique képe

Amatőr: nem. egész pontosan: a gyors futás ha megfelelő mennyiségben van adagolva, gyorsít, utána pedig a lassú futás tovább gyorsít.

faxau: vedd a 10km tempót 4:50-nek a múltkori 7km futás alapján. abból 5:50-6:20 jön ki. maratoni készülésnél bizony fontos a lassú is :)

monique 4789 napja
monique képe

ha megfelelő mennyiségben van adagolva - nem véletlen a kitétel:P

Amatőr 4788 napja
Amatőr képe

monerd, hát épp itt van a kutya elásva, hogy a kezdőnek tekinthető hobbifutóknál nincs olyan, hogy kellő mennyiségben adagolt gyors futás...

Az illető vagy saját maga nem tudja meghatározni a kellő mértéket, és a hirtelen fejlődés-javulni akarás miatt fut többet/gyorsabban a kelleténél, vagy pedig olyan edzéstervet követ, amelyben a gyors iramfutások benne vannak, de ő még nem alkalmas erre.

A lassú futás senkinek nem árt, és olyan alapokat képez, amely szinte automatikusan biztosítja a gyorsabb tempót, a sérülés nélküli továbbfejlődést távban és iramban. Persze a lassú-gyors tempót alapvetően az egyén pulzustartománya, edzettségtől függő aktuális értéke jelöli ki.

faxau 4788 napja
faxau képe

Látom a helyzet nem 1xű. A sérüléseket szeretem elkerülni, nem szeretek kényszerleállni. Bár futómúltam nincs, sport azért van.. Igazából ez volt az első áttörő időm, eddig ilyen nem sikerült.. Ma sem, bár nem is akartam, mert a holnapi 22 nem kevés, és le akarom futni! Bár van némi izomlázam....(??) nem jellemző, pláne nem a combomban...

monerd2: Köszi, vártam valami hasonló biztatást!:) Jövő vasárnap lesz Esztergomban a DpFp első versenye, a tervezett 14 km helyett megpróbálok egy tízest ebben a tempóban.....Légy'szi ne beszélj le!:)  (Max a tempóról a részvételt már eldöntöttem :D

monique 4787 napja
monique képe

Amatőr: szerintem van a kezdőnél is olyan, csak nehéz meghatározni, főleg egy kezdő által :)

ja, azért nem szeretem a kategorizálást mert ennél bonyolultabb a világ.

például a lassú futás azért tud ártani ha helytelen futóstílussal erőlteted a lassút :) szerencsére az ilyen hatások nagyrészt kiegyenlítődnek azzal hogy a terhelés viszont alacsony. szóval így esett az h szép lassan "szedtem szét" az ITB-met a lassúkkal tavaly nyáron anélkül h tudtam volna :) utána a gyors futás megjavította a dolgot, mert az ITB-t túlterhelő futóstílusomat is kijavítottam a résztávok segítségével. :P
az viszont a lassú futás érdeme hogy nem sérültem le ezzel a problémával igazán soha (kibírta az alacsony terhelést).
most pedig már megy a lassú helyes(ebb) stílusban.

a másik ami miatt nem gondolom h fekete-fehér a dolog, az, hogy akár egy relatíve kezdő is lehet éppen olyan fázisban, ahol jóval könnyebben reagál a gyorsabb futásra fejlődéssel, mint az akárhány hónapon át nyomott lassúkra. én ezt tapasztaltam magamon :P természetesen ettől még hasznos a lassú tempó alapozásnak, ha nem gyorsult az illető, akkor egye fene, legalább regenerálódgatott pár hónapot és készen áll megint a gyors futásra.

faxau: izomláz, hát az annak a jele h szokatlan volt a terhelés, de ha elmúlik 2-3 nap alatt akkor az nem gond...

áh, a versenytempót nem fogom neked meghatározni :) a versenyen maxon illik tolni :) csak ne fusd el az elejét.

Amatőr 4787 napja
Amatőr képe

Persze, hogy nem fekete-fehér, de ha mondjuk 10-ből 8-szor nekem van igazam azzal, hogy a kezdők lelkesedése, helytelen táv- és/vagy iramválasztása sérüléshez vagy elkedvetlenedéshez vezet, akkor inkább kategorikusan szólok, mintsem a maradék két esetben bízom... :)

faxau: remélem, te elkerülöd a túlerőltetést, és helyes menetben valósítod meg a maratoni tervedet! Hajrá!

monique 4787 napja
monique képe

Amatőr: na ja. ez így logikus :) amúgy az elkedvetlenedésről tudnék regélni! :) sokszor amiatt hagytam abba a futást pár edzés után. aztán pár év után nekifutás, megint évekre abbahagyás 2-3 edzés után...stb... azért mert túl gyorsan mentem minden alkalommal. ha csak heti 1x mentem volna gyorsan az ok lett volna...

faxau 4787 napja
faxau képe

Köszi, mindkettőtöknek! Amaratoni tempót nem szeretném túleröltetni, elsődleges cél a táv teljesítése. Jó lecke volt a félmaraton.

Mi az az ITB?

Na húzok futni..sziasztok:)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2021-10 hó (1 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (3 bejegyzés)
2011-01 hó (4 bejegyzés)