Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 869 748 km-t sportoltatok
faxau blogol

Csontkovács

faxau | 2011-02-02 11:38:45 | 22 hozzászólás

Sosem érem magam utol az edzésekkel... Na. mindegy. Tegnap csontkovácsnál jártam. Megnézettem a régen eltört és többször újrasérült nagylábujjam->előbb-utóbb műtét:/, és mondtam neki, hogy hosszú futások után érzem a combcsontfejem, a bal lábamnál. Hát nem rövidebb a bal lábam egy centivel, mint a másik?! A feleségem szerint a természet igazságos, mert a jobb viszont egy centivel hosszabb:) Azt javasolta,mármint a csontkovács, hogy hordjak sarokbetétet-futáshoz is. Az esetleges hozzászólóknak van netán ezirányú tapasztalatuk? Vagy vmi egyéb 5let? Előre is köszi!

22 hozzászólás

Bozót 4826 napja
Bozót képe

Próbáld ki és ha beválik, hát hordj betétet. Esetleg végezz tartásjavító tornát. Vagy felejtsd el :P  Szerintem csak annak nem rövidebb az egyik végtagja a másiknál aki még nem járt ilyen dokifélénél....

mo-ka 4826 napja
mo-ka képe

Egyetértek Bozóttal a végtaghosszúságban. Tehát nekem mm-re azonos mindkét lábam :). Viszont a vasárnapi hosszú futásom alatt már 15-20 km-nél éreztem nem túl erős, de zavaró fájdalmat a bal csípőmben. Gondoltam pihenek 2 napot, aztán meglátjuk mi lesz. Ma de., már teljes futófelszerelésben melegítettem be az udvaron, és a szökdelések bizony rosszul estek, meg közben hallom, hogy a levegő szennyezettsége milyen mértéket öltött, így szomorúan, de feladtam ezt a mai futást. Helyette egy kis szobabicikli. Szóval,(ha kibírod) pihenj te is pár napot, mert szerintem egyszerű túlerőltetésről van szó. Lenne még pár ötletem, hogy mi lehet még a baj, de az olyan ijesztően hallatszik, mint pl. porckopás. A lábujjadat minek megoperálni? Rossz helyzetben gyógyult a törés?

faxau 4826 napja
faxau képe

Én is így gondoltam, köszönöm a megerősítést. Szerintem nem mindegy mennyire "lóg ki a lábam" a cipőből. Porcok rendben. Köszönöm, kopás nincs.:) A lábujjam: egy régi repedés, majd némi porc sérülés még ifjú koromból (wig tsun), és ráadásul ha valamibe véletlenül belerúgok, akkor szinte mindig ezzel a lábujjal :D. Gyógyulni sosem volt ideje rendesen. Szóval lefelé még prímán hajlik, de fölfelé egyre kevésbé. Még nem zavar futás közben, de ahol elkezdett lerakódni az extra mész, ott nem hagyja abba... Lényeg, hogy előbb-utóbb. Gondoltam, hogy így lesz, de bíztam benne, hogy kiropogtatja onnan azt a puklit... Nem bütyök! :)

Házisárkány 4826 napja
Házisárkány képe

nekem ki szokta rángatni a csontkovács a csípővápából mindkét lábamat.....úgy is rövidebb?

faxau 4825 napja
faxau képe

Ő nem rángatott.... Mármint a lábam nem.  Lehet, hogy nézek egy másikat. A kick boxosok javasoltak már vkit. Ha nekik jó, talán nekem is jó lesz:) Kösz a tippet!!

Gida 4825 napja
Gida képe

Szerintem is hordjál valamilyen sarokbetétet orvos javaslatára! Én viselek egy Scholl-biomechanics teljes talpbetétet, de ez olyan hogy a saroknál vastagabb. Géles, és nagyon jó.. (nekem legalábbis)

Csontkovács meg tud jó dolgokat csinálni...nekem a gerincferdülésemet hozta rendbe még 2005-ben, egy maratoni verseny után.

Ha a betét nem segítene...

 

Hogy ne fájjon hosszú futások után a combfejed...

Kalcium 500-1000mg (igénybevételtől függ)

Magnézium 250-500mg

D-Vitamin minimum 400NE

C-Vitamin 500mg-2g-íg!

Jobb lesz, sok sikert! :-)

 

Én szedem rendszeresen és jól vagyok

Gida 4825 napja
Gida képe

Ja még valami ami fontos....ha hordanál valamilyen betétet, ahoz erősíteni kell a hátizmokat!! Otthon is végezhető gyakorlatok kis labdával esetleg.

A betét csak gyengíti a hátizmokat, nem úgy mint a "gördülős" drága 3-betűs cipők, azok meg erősítik.

Na jól elkanyarodtam a témától. :-)

Bozót 4825 napja
Bozót képe

A gördülősökről csak ennyit 

Gida 4825 napja
Gida képe

Bozót! Sajna nem tudok angolul :( :(

Most akkor erősíti a lábat, vádlit, háizmokat a gördülős cipő vagy sem? :-)

Nekem MBT-m van és érezhetően jobb benne gyalogolni mint a hagyományosban.

Bozót 4825 napja
Bozót képe

BOcsánat, röviden a lényeg, hogy több típust is teszteltek és az égvilágon semmit nem tudtak bizonyítani abból amit a gyártók állítanak. Nem erősít semmit, nem mozgatja jobban az izmokat és nem javítja  a tartást.

Bozót 4825 napja
Bozót képe

Ha van rá igény, összefoglalom rendesen magyarul a vizsgálati eredményeket.

Gida 4825 napja
Gida képe

Jó végülis lehet látni a táblázatot egyes cipőknél hogy teljesít gyalogolva...egyforma minegyik :-)

Az én véleményem meg ez:

Mindenesetre amikor felveszem a gördülőset akkor sokkal jobb tőle a testtartásom, és a vádlim is feszül benne járáskor. Sőt amikor megvettem utána izomlázam is volt a vádlimban...pedíg sportolok rendszeresen:) akkor csak jó és használ?

Lehet hogy nem erősíti egyes izmokat, de hogy HASZNÁL az biztos :-)

 

 

 

faxau 4825 napja
faxau képe

Köszönök minden segítséget! A 3 betűsről: Vannak pro és kontra érvek, de aki mellette van az is elsősorban napi1-2 órára javasolja. Szvsz, ha valami instabilan állok bármin, vagy bármiben, akkor igyekszem a lehető legjobb súlyelosztással állni. Bár szerintem ezekben a cipőkben, épp ezért, csökken a boka mobilitása, következésképp sérülékenyebb a térd. (Mobil-stabil-mobil... ízületi lánc megváltozik). Mindenesetre miután tartásproblémám nincs inkább futócipőre költök:) Viszont miért árulnak szakboltban ilyen kiegészítőt,mármint betétet, ha nem lenne jó? Lehet, hogy ott-is- kérek tanácsot. Csak értenek hozzá.:)

Gida@ : a futócipőben a plusz magasság miatt nem dörzsölődik ki a sarkad, ill a lábujjadnak kényelmes?

Hátizom: kettlebell:)

Gida 4825 napja
Gida képe

A futócipőmben nincs betét, a gyári van benne! A munkahelyi cipőmben van benne a betét, és nagyon kényelemes még 8-10óra állás, gyaloglás közben is.

Nekem elég a macskának a kislabdája is....de azért köszi! :-)

monique 4825 napja
monique képe

fogalmam sincs h jó-e valamire az MBT cipő :P, de a pdf végén ezt olvasom:

"Bryant says he’s also concerned that extended wear of
these toning shoes may alter the walking gait mechanics
of wearers and, in some cases, potentially cause problems
for those who may already be at risk for lower-extremity
issues."

(az idézet annyit tesz, hogy ezeknél a speci gördülős cipőknél pl. MBT, aggodalmat keltő, hogy vajon változik-e a gyaloglás stílusa, ha már elhordtad a cipőt, mert ez okozhat problémát egyeseknél.)

hát nem igaz már, ezt bármelyik sima utcai cipőről állíthatná... és igaz is! amióta futok, nem tudok elhordott utcai cipőkben mászkálni sokáig. csak olyanban, ami még nincs szétmenve.

más, van 2 féle papucsom is otthonra (tök sima papucsok, nem speci), emellé zokniban szeretek mászkálni otthon, és észrevettem, hogy mindkét papucsban másképp megyek, ill. másképp terheli a lábam egyes részeit egymással összehasonlítva, illetve azzal összehasonlítva, mint ha a zokniban mászkálnék. ki is használom a másféle terhelést néha.

szóval lehet, azért nem volt semmi szignifikáns találat, mert annyira emberfüggő, hogy ki hogyan reagál egy cipőre vagy betétre. nem lehet egy egységes reagálást keresni. ezt azért mondom, mert vhol máshol ezt olvastam a talpbetétekről.

monique 4825 napja
monique képe

amúgy attól még h 1 tanulmány nem talált semmit, nem jelenti azt, hogy a jelenség nem is létezik. a fontos, hogy ne azt találja egy tudományos kutatás, hogy valami ami valójában nem létezik, létezik. ha cserébe azt találják, hogy egy létező jelenség nem létezik, az módszertanilag "kevésbé" számít súlyos hibának, mint az első fajta hiba. mondjuk az én szememben mind2 szar hiba :P

Bozót 4824 napja
Bozót képe

Monerd, a mondat mást jelent :)  Extended wear nem feltételn (egyáltalán nem) azt jelenti, hogy "elhordott" hanem hogy hosszantartó viselése a cipőnek. Vagyis ha sokat hordod, tehát sokszor, sokáig,(nem széthordottan) van rajtad az olyannyira megváltoztathatja a statikádat, hogy - főként ha már amúgy is van valami rizikófaktor alsóvégtagilag - kiválthat különféle problémákat.

Szerintem épp elég az, hogy a gyártók mindenfélét állítanak a tanulmány pedig töredékét sem tudta bizonyítani.....vagyis konkrétan semmit.

monique 4824 napja
monique képe

Bozót, ja, bocs, látom, mire gondolsz, csak átfutottam azt a mondatot. :) nekem amúgy édesmindegy ki mit állít, ilyen dolgokban a saját tapasztalat a lényeg. sok tanulmányt írtak már bizonyos dolgokról, amiben nekem homlokegyenest más volt a tapasztalatom. :P a kísérletekben inkább az alaptudományok esetében bízom (fizika, kémia...), ezeket leszámítva rendkívül szkeptikusan állok a mindenféle tanulmányokhoz, mert könnyen kimaradhatnak fontos tényezők vizsgálatból.

faxau 4824 napja
faxau képe

Gida, nekem viszonnt azt ajánlotta a csk.  Pont ez a gondom...

Bozót 4824 napja
Bozót képe

Azért ha belegondolunk, ez eléggé egzakt fizika (csak macerás és hosszas meló volna az egyes tesztalanyok ezerféle értékét számításba venni)

monique 4823 napja
monique képe

nem értünk egyet, pontosan azért, mert macerás lenne, tehát jelenleg nem egzakt.

eberenyi 4823 napja
eberenyi képe

Minden embernek máshol vannak az erővonalai. Egy idősebb ember esetében, amikor már reaktiv csontkinövések jelennek meg a pl. kissé görbe gerincen az itt-ott kitüremkedő csigolyák mentén, vagy pl. évtizedeken keresztül aszimmetrikusan terhelt csípűizületek peremszélénél, akkor ezek a cipők egy olyan állapotba "piszkának" bele, ami már kialakult. Ilyenkor többet árt mint használ. Fiatalok esetében, mikor még ezzel a jelenséggel nem találkozni, elképzelhetőbb, hogy segítenek a tartáson, az izmok fokozatos tonizálásán, a statika változtatásán keresztül. Alapvetően én nem javaslom - a természetes mozás, pl. a futás :) segíthet - ha valakinek gerinc problémái vannak nem ész nélkül, úszással kombinálva. Ha a csípőizületi fájdalom hosszabb időn keresztül fenn áll, akkor azért azt tisztázni kell, hogy a vápa nem túl meredek-e, stb.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2021-10 hó (1 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (3 bejegyzés)
2011-01 hó (4 bejegyzés)