Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 910 406 km-t sportoltatok
faxau blogol
Terep
faxau | 2011-01-16 16:38:31 | 8 hozzászólás

Ma megvolt az első terepfutásom. Hozzá tartozik, hogy a felszerelésem egy pár új cipővel bővült. Már a decemberben elhatároztam, hogy veszek egy terepcipőt, mert azzal biztonságosabban lehet futni a hóban. Ki is néztem egy újabb sauconyt. Jazz 12 TR-t.Ráadásul tegnap elöntötte a Duna a biciklisutat. Nosza, miután vasárnapra, be volt tervezve 9,5km, ezért felugrottunk, megvettük.

Reggel még úgy gondoltam, hogy a 11-es mellet fogok futni, de aztán a kapuban meggondoltam magam. Laza bemelegítő futás helyett kb 200 méter dombnak fel-lel indultam. Na ilyet még nem csináltam. Pihegtem is rendesen az elején. Már majdnem lendületbe jöttem, amikor összetalálkoztam egy boxerral, aki játszani szeretett volna velem... Hamarosan újabb célpontot talált. Jött a holland ürge a malijával. Nem tudom miből gondolta a boxer, hogy van esélye... Hiába maradt pórázon a belgajuhász, mégis renben hagyta a támadót. Én viszont nem fértem el mellettük. :(  Ezek után nem történt semmi izgalmas. Szokatlan volt a terep, a sok fölfelé, meg a lejtők, noés a talaj, de várakozáson felül bírtam. Pláne nem bejáratott cipőben. Úgyhogy a 11-es úton is ahol lehetett az útpadkán futottam. 10km-nél kocogásra váltottam. Jól sikerült böven várakozáson felül teljesítve: 57:24.  Néhol kiestem az új "futóstílusomból", de mihelyt észrevettem korrigáltam. Az eddigi rövid -kocogásszerű- lépések helyett inkább a hosszabb lépéseket használok. 7környékén fáradtnak éreztem magam, de nem lassultam le. Egészében véve tetszett az új cipő, és többször fogok könnyű terepet futni. Jól esett!

És íme az útvonal:

http://www.futoterkep.hu/futas/2500_ESZTERGOM_SZAMARHEGY_KERULO_ESZTERGOM_i7lsb0/

8 hozzászólás

monique 4848 napja
monique képe

hajrá! :) amúgy, miért erőlteted a hosszabb lépéseket? nem jó 180 alá engedni a lépésfrekvenciát.

faxau 4848 napja
faxau képe

A móka az egészben az, hogy ettől gyorsabb az egész! Szerintem. Ráadásul-bár nem tudtam, hogy ennek neve is van- a lépésfrekim eközben nem csökkentem. Ráadásul jobban megy az egész.A nemtudomanevét szakaszban, hátul, jobban emelem a lábam, dinamikusabb az egész. Valahol azt olvastam, hogy a lassulás oka az, hogy az ember ahogy fárad úgy lép egyre kisebbeket, de marad a másodpercenkénti 3-nál. Ebből következtettem arra, hogy nem kis lépésekkel kell fussak.

monique 4848 napja
monique képe

ha nem csökkented a lépésfrekvenciát akkor jó. sajnos ha én ezt csinálom (nagyobb lépéshossz + frekvencia nem csökken) akkor nekem bizony több oxigén kell. ;)

faxau 4848 napja
faxau képe

Oxigénből jól állok, hála, többek között: a kettlebellnek.. Bár ez itt a futóblogom, de kiegészítésnek-bármilyen sport mellé csak ajánlani tudom!

monique 4848 napja
monique képe

nem azt mondtam hogy elfogy a levegő. csak több oxigén kell. pl. 4. lépés helyett 3. lépésnél kell a levegőt beszívni, ilyesmi

faxau 4848 napja
faxau képe

ja!, ilyenem nekem is van, bár nem lépéshosszhoz köthetően. Ha fáradok akkor a 4belégzés 4 kilégzésről áttérek a 3-3-ra. ilyenkor lassulok is. Kb. fél perc után visszatérek a normál légzéshez. És visszagyorsulok.  5-6 kilométerenként volt ez tavaly. Ma kb 7km-nél volt.De nálam ez csak átmeneti.

monique 4848 napja
monique képe

érdekes, kíváncsi lennék mi van ennek a jelenségnek a hátterében :) amúgy én ennyire nem számolom a légzésemet, mert nekem ez nehezemre esik, mármint a lélegzetvételek számolgatása futás közben :) de ez a jelenség amit leírtál, nálam nincs, legalábbis nem tűnt fel.  csak annyira gondoltam, hogy ha gyorsítom a tempót, akkor több oxigén kell, ha lassítok akkor meg kevesebb, próbáltam már mindenféle futóstílust, de még sose lett tőle hatékonyabb a futásom :) (más előnye viszont van a helyes futóstílusnak: kevésbé terheli a lábad)

faxau 4847 napja
faxau képe

Nem kell számolgatni:) a ritmus adja ki a légzést. Vagy fordítva, nem is tudom... Nem hallgatok zenét futás közben, úgyhogy tudok ilyesmie figyelni. A több mozgás több oxigén meg logikus:)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2021-10 hó (1 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (3 bejegyzés)
2011-01 hó (4 bejegyzés)