Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 857 074 km-t sportoltatok
Valahol el kellett kezdenem

Az első 21

oldzubi | 2010-08-22 14:02:55 | 7 hozzászólás

Bevallom egy ideig, gondolkoztam azon, leírjam-e ezt az élményt. De talán olvassa egy lelkes kezdő futkorászó ezt a szösszenetet:o)! Májusban kezdtem kocogni, mindenféle terv nélkül, 12 perccel indítva, heti 3 alkalommal, a kecskeméti arborétum területén. A miértről korábban már locsogtam, így most arra nem térek ki.

Túl voltam már az első 12 km-en, amikor erre az oldalra találtam, s most már majdnem tervszerűen készülök az első „hivatalos” félmaratonra, amit Siófokon szeretnék megfutni.

Egy hete öcsém szülinapi buliján találkoztam egy arcról ismerős sráccal( B.Robi) akin mit ad az ég- egy logózott technikai póló volt…Így rögtön volt miről csevegni( pár órácskát) bár jelezte, hogy menetközben el kell szaladnia, mert frissíteni megy a párját, aki buli helyett éppen maratoni edzést végez! Igen, úgy látom a futó társadalomban is néha a nőké a nehezebb feladat:o)

A csendes, sportszerű borozgatásnak a leg fontosabb tanulsága az volt, hogy keressek a lakóhelyem közelében teljesítménytúrát, s induljak el azon, ismerkedjem ott a testem reakcióival, frissítéssel, stb…

Haza és magamhoz térve, rögtön kutakodni kezdtem. Azt azért reálisan felmértem, hogy a35 km-nél hosszabbal (netalán mint a Yoyo által írt Kazinczy élmény, vagy hasonló kategóriás szintes túrák) még megvárnak. De a „gusztus 20.-a” tiszteletére a szomszédban rendezett Kécskei- kör ideálisnak tűnt a maga 19,4 km-el, max. a gát magasságáig való szintkülönbségével(végül is alföldi gyerek vagyok) az első kitekintésre.

Mivel nincsenek véletlenek, s a tanítvány is kész volt, megjelentem reggel a startnál. Érdekes volt, hogy hasonló élményem volt már éjszaka is, mint több bejegyzésben olvastam az első Ironman.-t vagy UltraBalaton.-t telesítőktől. Én is forgolódtam, felriadtam éjszaka, de tutira tudtam, hogy meg fogom csinálni… Persze nem lehet összehasonlítani a teljesítményt, de Ők is elkezdték valahol :o)!

Azt már korábban eldöntöttem, hogy nem tisztán futva akarom teljesíteni a távot, hanem a kísérletezésnek szánva 10 perc tempó futást mindig 5 perc intenzív gyaloglás fog követni.

Így is volt majdnem, az ellenőrző pontok ( 3 db) borítottak egy kicsit rajta, s kb. a 10-12 kilométer környékén valahol a gáton éreztem, hogy sok ez a pihenő, mert kezdek lemerevedni a gyaloglás eredményeként, s pont mire igazán belefeledkezem a futásba, ismét pihentető séta jön.

Ennek ellenére tartottam magam a tervhez, pedig…..

Ameddig a szem ellá, egyedül futok a tűző napon egy kaszálatlan gát tetőn(végül is gyalogos túrának tökéletes). Ezen a kb. 6 km-es szakaszon egy nagy ívet rajzol a Tisza, -amit a gát is követ valamiért, - s a patkó közepén járva végre fel merek bátrabban tekinteni ( ismét kaszált részhez értem), amikor vagy 1 km-re meglátok előttem egy piros pólós alakot. Úgy tűnik szintén futó edzést tart…

Ekkor bevallom, egy kicsit haboztam, mi lenne, ha megpróbálnám megszorongatni, esetleg utolérni….

Végül is letettem róla, túl nagy volt az előnye, plusz még nem tartok ott fizikálisan, s legfőképpen mentálisan, hogy ekkora előnyre rástartoljak a hátralévő kb. 6-7 km-en.

Így tartva a tervhez magam, szépen célba értem, 2 óra 22 perc körüli idővel. Ott gyorsan megnéztem, a távolban látott „délibáb” indulási és érkezési idejét, s megnyugodott a hiúságom, mert közel azonos időt mentünk, csak Ő előttem indult és érkezett 10 perccel. Kár, hogy nem találkoztam vele személyesen, mert addigra tovább állt, vagy futott. A frissítés, meg a teljesítésért kapott igazolás átvétele után, Én is futottam tovább, hogy benne legyen a lábamban, a címben említett táv.

Tanulsága a történetnek, hogy tök jópofa dolog egy teljesítmény túrát beiktatni a felkészülésbe, jó visszajelzést kaptam Önmagam számára. A tempóm még a gyaloglásokkal tarkítva is megegyezett az utóbbi 15-ös terepfutáséval (bár akkor melegebb volt legalább 5 fokkal). Megkezdtem a kísérletezést a frissítéssel, amit folyatatok egy 50 km-es éjszakai túrán egy hónap múlva, csak akkor a Szeged környéki gátakkal ismerkedek. Biztos, hogy ott más futás-gyaloglás kombinációt alkalmazok, az akkori fizikai állapotom függvényében.

Összességében jól éreztem magam, szívből ajánlok vmi hasonló huncutságot, a kezdő sporttársaknak, ha van hegy vagy dombság is benne, biztos, hogy hátrányul nem szolgál!

Köszönet Robinak a tanácsáért, a szervezőknek a munkájukért!!!!!

Jó mocorgást minenkinek!

 

oldzubi

 



7 hozzászólás

Bozót 4988 napja
Bozót képe

Gratula!

A TT-k tényleg remek alkalmat kínálnak a felkészülés változatosabbá tételére és nem kevésbé a társasági életre és a tájban való gyönyörködésre :) További élményeket kívánok!

pátyalso 4987 napja
pátyalso képe

Gratulálok,még sok szép túrát!

miki 4987 napja
miki képe

Nekem az a tapasztalatom, hogy fölösleges ilyen hosszúakat gyalogolni. 1-2 perc már kifejti a hatást, azzal viszon olyan keveset veszítesz, hogy lehet gyakrabban csinálni.

yoyo 4987 napja
yoyo képe

Gratulálok ,és üdv a túrafutók világában :)

Nekem is egy huszas volt az első futott túrám  ;) ..és hajrá majd a félmaratonon !

 

oldzubi 4987 napja
oldzubi képe

Köszi a támogató sorokat.

miki: vmi hasonlóban gondolkozom majd a következő távon, a futáshosszt pedig az akkori fizikai állapotom dönti el, illetve a terep láthatósága. Így is félelmetes volt, hogy nem voltam biztos benne hova lépek nappali fényben...

Yoyo: jólesik  ami írsz, s különösen látva az időeredményeidet, elképesztő iramot mentél több túrán is

pátyalsó: neked is jó mocorgást

bozót: nagyon élveztem as lengyel iszapturné leírását,

 mindenkinek kellemes jóízű őrültségeket kívánok:o)

RunKa 4987 napja
RunKa képe

Nagyon szépeket futsz !  néztem a naplódat :-) Nincs is jobb egy szintekkel tarkított terepfutásnál... milyen jó is meggebedni a felfelében :DD Vagy tudod mit? Ha nincs szint az sem nagy baj, már  a táj szépsége is minden szenvedést megér :D

Kívánok még sok ilyet, és sikert bármilyen futásban . Balaton Maraton-on lesz a félmaratonod novemberben. Meg lesz az a plecsni !!! Én is megyek:-)

oldzubi 4987 napja
oldzubi képe

Köszi, remélem többeteket megismerlek személyesen is, nem csak a naplókból és a fotók alapján :o)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!