Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 863 698 km-t sportoltatok
LÁTVÁNYKERÉKPÁROZÁS CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK:-)

Egy igazi látványbiciklista/Optikai profi/ vita indítója:ENNI,VAGY NEM ENNI....EZ ITT A KÉRDÉS:-)

Part2.

ORBEA ORCA | 2010-08-17 06:37:40 | 8 hozzászólás

Ma először is arról írik,amire kíváncsiak voltatok:-)

Első kérdés Cole 81-től

-Balazs, te a hosszu edzeseken mivel frissitesz? Csak kivancsisagkepp.

Én azt vallom,hogy a legfontosabb ezzel a kérdéssel kapcsolatban az előző napi étkezések főként az edzések utániak.Nagyon sokan elkövetik az első számú hibát,ami nem más,mint hogy nem visznek be megfelelő mennyiségű táplálékot.Nekem nincs napra kiírt szigorú étrendem-kalóriaszámom.Természetesen legalább 4-szer eszek minden nap elosztva,van amikor 5X,6-szor csak akkor,ha keményen bodyzok.A hosszú edzések után-közben nem szívesen tököl szerintem senki sem azzal,hogy szépen meglegyen a 6 étkezés.

A lényeg,hogy az izmokban az adott edzésnapon leépült gligokén szintet visszatöltsem,ezért nekem fontos az esti étkezés is.De egyébként sem értek egyet azokkal,akik mondjuk este 5-6 után már nem esznek,mert az lassítja az anyagcserét,kemény bodys koromban,fiatalon volt,hogy éjjel 2-3-ra fel volt húzva az óra egy extra étkezésre....Akkor napi 6-7000kcal-t vittem be,volt,hogy 8000-et.

Tehát este már ismerem annyira magamat,hogy tudjam,a mai edzésnap után egy kiadós szénhidrát dús vacsorát fogyasszak el,vagy kevesebb szénhidráttal inkább fehérjés étkezést válasszak.

A fontossága a megfelelő szénhidrát bevitelnek versenyek előtt fokozódik,egy vasárnapi verseny előtt már csütörtöktől kicsit több extra szénhidrátot viszek be.Még ha a súlyom nő is 1-1,5 kilót esetleg.

Versenyek napján így viszont főként ha délelőtt van akkor szinte már semmit nem eszek egy jól bevált Kukoricapehely.zabpehely,mazsola,banán kombónál kevés fehérje koncentrátummal ízesítve "kása"formátumban.Ezt előző este készítem el,hogy jól összeérjen-puhuljon,és hűtőbe teszem.Az adag olyan 1500kcal,így versenynapon 2 részben eszem meg,a 2.adag 1,5 örával rajt előtt.Azért eszem ezt,mert a gyomor emésztéshez nagyon sok energiát-vért von el,ezt könnyen lebontja ellentétben ha mondjuk 2-3 kolbászos szendvicset ennék,mint sokan:-)

Az edzésnapokon általában reggel éhgyomorra megyek,mert úgy könnyebb zsírt égetni,hamarabb elfogy a vércukor,mivel alacsonyabb.Kivétel ez alól egy nagy-nagy adag hosszú capuccinó elfogyasztása,amiről néha le akarok szokni,de nem megy...Egy példaképem,Bjöerndalen is épp így indítja a napjait,mióta ezt tudom,azért megnyugodtam kissé:-)

Az edzésre,miként versenyekre is folyékony frissítőt viszek első frissítésnek.

Tartalma:

-Isotec szénhidrát-por lassú ,és gyors energiát szolgáltató szénhidrát keverék kb 100 gram

-Calcium-Magnézium pezsgőtabletta

-L-Glutamin aminósav-por védi az izomzatot,a legfontosabb megtartója 10-15 gramm a javasolt 5 helyett:-)

-L-Carnitin 2000mg ,vagy napi 2 edzésnél 2X1000mg

-Guarana folyékony energizáló főleg versenyekre 25ml

-4dl sima ásványvízben,versenyeken Cappy gyümölcslében

Ezt iszom meg az edzés 40-60.km-e után attól függően,mikor érzem szükségét,nyílván befolyásolja az edzés nehézsége.

Amit viszek magammal,az általában 2 banán,Győri zabfalatok keksz,snickers,ezekből hosszú edzésen 40-50km-enként eszek.Nagyon hoszú 160-200 edzéseken általában Pécs felé megyek,és ilyenkor van egy törzshelyem,ahol már mindenki ismer,és főétkezéskét grillcsirkét,vagy combot ebédelek 3-4 zsemlével,aztán indulok tovább,persze előtte kicsit levezetek,aztán pedig újra pörgetve bemelegítek.

Ha nem viszek magammal semmit,akkor boltoknál megállok,töltött fánkot,kakaós csigát,fornettit,ilyesmiket szoktam venni,kólát,üdítőt soha,csak ásványvizet,na meg az utolsó 20-30 előtt előfordul,hogy veszek egy üveg sört,főleg ha dög meleg van.Ezek után az utolsó 30 elröpül,a legjobb frissítő,de ez csak a 150 feletti edzéseken jár,rövideken nem iszok.Utána pedig fokozottan figyelek természetesen a forgalomra,mert általában ez a frissítés szintén "törzshelyen" Kakasdi CBA-ban történik,ami a 6-os fő út mellett van.

Pécsről Szekszárdra sokat járok a 6-oson,bár nem lehetne,de nagyon jó edzőpálya a mecsekben.

8 hozzászólás

ORBEA ORCA 4994 napja
ORBEA ORCA képe

Bocsánat,Mike 01 kérdése volt,de kevertem,mert Cole81 már rögtön az első blogomnál kérdezte az étkezésemet.

miki 4994 napja
miki képe

A 6-oson bicajozol? Merész vagy. Azon gondolkodtam régebben, hogy vajon a sport növeli-e a várható élettartamot. Félek, az országúti kerékpározás, főleg a magyar főútvonalakon, nem, mert lehet, hogy fittebb leszel, de statisztikailag ezt ellensúlyozza a veszély, hogy elütnek.

picikata 4994 napja
picikata képe

A soraidat olvasva Tibi, azért találok valymi hasonlóságot a saját étkezésemmel kapcsolatban is.
Vagy inkább nevezzük visszaigazolásnak, aminek örülök,...hogy nem járok rossz úton...
Például a reggeli éhgyomorra történő edzésnél és az esti  étkezésnél...ami annyira jól tud esni mikor előtte kihajtottam magam... :)
Amit eddig kipróbáltam folyadékbevitelnek az ISOSTAR-volt, nagyon kellemes ízű izotóniás ital
és biztos nagyobb lendületet adott menet közben az izmoknak....de ettől vagy sem...azt vettem észre magamon,hogy a verejtékezésnél  a testemen az arcomon a szememnél kicsapódott a só fehéren és söpörni lehettett rólam...
Más folyadéknál, egyszerű limonádénál ezt nem igazán tapasztaltam...
De ez a kukoricapelyhes-mazsolás-banános étek fincsi lehet...mint ha az "Oviban lennék".... :D 
 

ORBEA ORCA 4994 napja
ORBEA ORCA képe

Miki,a 6-os út,vagy más főút sem veszélyesebb,mint akármelyik mellékút.

Ma például Szálkán hegyeztem fel-le,ami egy mellékút,és nem túl nagy forgalmú,egy kör fel-le alatt ami kb 6km olyan 4-6 autóval találkozom szemből,vagy egyirányban.A legtöbb normális,látja,hogy nem egy alkoholista csöves teker a hegyen,főként ha nemzeti mezben vagyok.

Viszont ma is volt egy fax...

Felfelé mentem,és átborítottam az út bal oldalára,mert az a keleti oldal,és az út menti fák árnyékában lehet menni.Természetesen teljesen lehúzódtam,hogy ha jön szembe valami,ne zavarjam.Nem is zavartam senkit,bár többen jöttek.Aztán jött egy barom,lefelé,és bár felfelé senki sem jött rámhúzta a kormányt,gondolta biztosan megijedek,bemegyek a bozótosba...

Persze nem mentem le,és ki kellett kerüljön valami xarja volt,de autó...

Úgy gondolják,a biciklisek azért vannak biciklivel,mert nincs pénzük autóra....Közben sokszor a pár kerék többe kerül a retekjénél...De már megszoktam,az ilyeneknek bár hiányzik pár fogam 32 fogas széles mosolyt,és lelkes 2 kezes integetést produkálok...Na ettől vannak kész teljesen.

Katám,te nagyon ott vagy a szeren,tudod mitől döglik a légy..:-)

picikata 4994 napja
picikata képe

Már érzem mi a jó nekem... :)

Bozót 4994 napja
Bozót képe

Most egy hülye kérdés, Balázs vagy Tibi?

ORBEA ORCA 4993 napja
ORBEA ORCA képe

A pontos nevem Balázs Tibor,tehát Tibi:-)

Mike01 4993 napja
Mike01 képe

a fenebe... megint irok es elszall az egesz a Hozzaszolok gombra kattintva. :(

Nem irom ujra, a lenyeg: Nagyon sok hasznos info van ebben a blogban sokak szamara. (koszonom a valaszt.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (16 bejegyzés)
2010-08 hó (5 bejegyzés)