Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 857 234 km-t sportoltatok
LÁTVÁNYKERÉKPÁROZÁS CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK:-)

Egy igazi látványbiciklista vita indítója:ENNI,VAGY NEM ENNI....EZ ITT A KÉRDÉS:-)

ORBEA ORCA | 2010-08-15 21:47:33 | 13 hozzászólás

 

 Forma2010 08 14

 

Íme az épp aktuális formám.A testzsír százalékom az 5 pontos bőrredő mérés-kalkulátor alapján 6,2%

 A tökéletes Látványbiciklista büszke cím elnyerése immár közel van…J

Ma épp 74kg voltam a mérlegen a teremben edzés után.A VB-re 70-72 kilós csúcsformát tervezek,ám ha leírom a mai vacsorámat este9!!!!-kor sokan hitetlenkednek biztosan.

-Egy fél fehér /de nagyon finom/cipó 250gramm maga majd 1000kcal

-150 gramm Erdélyi saláta talán 4-500kcal

-150 gramm f.f tarja kb 500kcal

-Rama margarin  a kenyérkéhez 150 kcal

-3db Tesco-fánk anyu féle lekvárral,legalább 600kcal.

Szóval az a kérdés,hogy ez hogyan lehetséges……?????

Itt az ideje sok tévhit eloszlatásának a látványdiétákkal kapcsolatosan egy igazi látványbiciklista-testépítő edző közreműködésével.

Azért írtam ezt a blogot,mert láttam az oldalon egy-két nagyon érdekes elméletet a fogyással,diétával kapcsolatban.

Szóval hajrá,lehet nyugodtan bármit kérdezni,amiben tudok segítek,elmondom szívesen,hogy milyen diétákra én hogyan reagáltam,mi tetszett,mi nem,és egyáltalán hol lehet elbukni...

13 hozzászólás

ORBEA ORCA 4994 napja
ORBEA ORCA képe

aHát,ez a Hátam:-)

ORBEA ORCA 4994 napja
ORBEA ORCA képe

Mentségemre szolgáljon,automatára állítottam a gépet,így nem tökéletesen rám fókuszált,valamint edzőtermi neon világítás volt csak.

Mike01 4994 napja
Mike01 képe

...na ebbol lehet az izomzatot tanulmanyozni. :)

En szemely szerint meg nem ismerem teljesen magamat etkezes szempontjabol, de azert tudom nagyjabol mikor mit jo enni. Es (volt itt egy masik blogban errol szo) bizony en is azt vallom, az ember nyomja csak befele a kaloriakat, hiszen az (is) lesz masnap elegetve. Mozgassal lehet fogyni csak, en ezt vallom, nem megvonassal. Na persze a magyaros kajak nalam sem jatszanak.

Amiket mar eleg regota (honapok, valamelyik evek ota) nem eszek: vaj, allati zsir, marha, sertes, barany, baromfihus, (egyszer Belgiumban nyaraltam egy nyaron, es azota megutaltam a hust), feher kenyer es nagyon keves fuszer.

Amiket szoktam enni: hal minden mennyisegben, rantott dolgok (bar ez nehezkes lehet, de szalvetaban megforgatva jol "lecsopognek"), pl. rantott sajt, patiszon, karfiol, gomba, hal, rak. A tobbi a szokasos, kenyer, tej, zoldsegek... na es az elmaradhatatlan paszta (ami neha peksuti)! :)

Nagyon kivancsi vagyok, masok mit irnak, kerdeznek.

Viszont ha mar kerdesek: Balazs, te a hosszu edzeseken mivel frissitesz? Csak kivancsisagkepp.

cole81 4994 napja
cole81 képe

De télen, mikor kicsit tömegelsz, azért fehérjedúsabb kajákat is eszel, ugye? :) Illetve, hogy akkor se nagyon zsírosodsz el, gondolom megy ezerrel a görgőzés, vagy ha enyhe az idő, akkor a bringa?

monique 4994 napja
monique képe

"Szóval az a kérdés,hogy ez hogyan lehetséges" - hát gondolom sok mozgással mellé. vagy nem erre gondoltál?

ORBEA ORCA 4994 napja
ORBEA ORCA képe

Köszönöm Cole,Mike,Monerd a hozzászólásokat.:-)

Látszik,hogy azért ez egy kimondottan sportos oldal,mindenki az első helyre tette a mozgás ,ami a legfontosabb.

Némi rövid önéletrajz következik,,mert azt tapasztaltam,hogy habár edzőtermem van immár 18 éve,és rengetegen jártak hozzám az évek alatt sokkal jobban hittek bennem,és a tanácsaimban ha ezeket elmongtam.

És még inkább,hogy ha saját szemükkel élőben láttak,hisz együtt edzettünk,és formában voltam akár téli "bodysabb"tömegesebb,akár nyári "bringásabb",szálkás alakkal.

Szóval nekem "hivatalból" is jó formában kell legyek,többen járnak hozzám,mert akkor jobban hisznek abban,hogy ők is képesek lesznek változni.Ha elengedem magam,akkor papőlhatok,hogy így,meg úgy,meg amúgy,meg hogy 10 éve egyszer egy szép délutánon milyen jó voltam...:-)

Ezért tettem fel a bloghoz a képeket is,nem hencegési szándékkal,hanem inkább a szavaimat nyomatékosítandó célzattal.Hitelesebb.

A jelen számít,és a jövő....

De az én számomra fontos a múltam ami immár 28 éve a sporttal szorosan,őrők szerelemmel,kéz a kézben andalog....

Fiatal koromban,gyerekként egész nap rúgtuk a téren a labdát,és arról álmodoztam,egyszer focista leszek...Mint minden második gyerek:-)

De én nagyon satnya voltam,így aztán eltanácsoltak.Édesanyámmal konzultáltam,hogy mi legyen,valamit kellen  sportoljak,hogy megerősödjek.

Szóba került karate,cselgáncs,bunyó,ilyesmik,de elég félénk is voltam bevallom,kevés önbizalommal,így aztán sportlövő lettem:-)

Mert édesanyám barátnője sportlövő volt....Imádtam is,elég jó szinre országos top10-be kerültem,de egyébként a fizikai kondícióm nem sokat javult.

Aztán egy padláson találtunk a barátommal pár öreg régi rozsdás súlyzót...lefestettük szépen,vettünk expandert,gumi marokerősítőt,aztán elkezdtünk otthon edzeni,mindenféle

szakértés nélkül...

Aztán hallottunk a bodysokról,hogy van egy pince,ahol nagyon izmos emberek izzadnak hatalmas súlyokkal...Én is elmentem meglesni,és elcsodálkoztam,bár már 18 éves voltam,hogy hogy lehet valaki ennyire izmos....Én akkor 52-53kg voltam és 180cm már,azóta is...

Aztán lebuktunk,és behívtak minket,hogy nyugodtan nézzünk körül,mert bár úgy látszik voltaképp nem emberevők..:-)

Az első edzőm Csapó János plántálta belém a kemény edzés szeretetét,tőle tanultam,hogy fiam,bármit elérhetsz,ha igazán keményen akarod,aztán pedig igazán keményen meg is dolgozol érte.

Hát,nekem,keményen kellett....Nagyon gyenge genetika,gyenge csontozat,széles csípő,ami be is határol egy bodyst....A hormon háztartásom,anyagcserém viszont szerencsére mindig rendben volt,bár fiatalon a gyors anyagcsere nem nagy előny egy erősödni vágyónak...

Amikor már évek múlva 80 kg körüli lett a testsúlyom  ,és napi 40-50 tonna súlyt mozgattam meg,  akkor 6-7000 kcalt is be kellett vigyek,hogy havi szinten télen alapozásnál 2-3 kilót fel tudjak szedni.

Azt viszont beláttam,hogy testépítő versenyző nem leszek ,az arányaim csak egy jó közepes szinre elegek,valamint az anabolikák használata,ami ott elengedhetetlen nem az én utam,és aki hozzám jár azé sem lesz,ha csak rajtam műlik.

Most egy kevés szünet következik,és folytatom majd edzés után,mertt el kell induljak,ki tudja,lehet pár óra múlva már ideérkezik a beígért hidegfront,eső...

Szép napot mindenkinek!

 

 

 

miki 4994 napja
miki képe

Hát igen, heti 800 km bringa mellett nehéz meghízni. Jól néz ki az edzésnaplód.

picikata 4994 napja
picikata képe

Na, először is nem kell mentegetőznöd mert aminek látszania kell az látszik is...fények  ide vagy oda.
Én a természetesség híve vagyok úgy,hogy a képeid ezt mutatják számomra Tibi!
A hosszú évek alatt szép lassan kialakult formákat a testeden és azt,hogy...
nem  "bort iszol és vizet prédikálsz" ! 
Hát én bizony semmit nem vonok meg magamtól úgy,hogy jöhet a finom kenyér meg a jó kis csirke pörkölt is...mert látom,hogy mindent szépen eléget feldolgoz a szervezetem...persze így a rendszeres mozgás mellett, amit a kerékpározásban élek meg...
Sőtt most a nyári hónapokban amikor többet nyomtam a pedált...SAJNOS mindenhonnan eltünt rólam egy pár cm is...(női gondok...)... :D
Azért szerencsés alkatú vagyok még így is...bár most már eléggé felgyorsult az anyagcserém...









pátyalso 4994 napja
pátyalso képe

Heti 800 kili bringa vagy 200 kili futás mellett zsírt lehet enni zsírral,az is elég:)

ORBEA ORCA 4994 napja
ORBEA ORCA képe

12ó 30p.Bejelentkezés edzés után:-)

1998-ban egy makacsabb könyök izületi gyulladás miatt a megszokott 90-92 kilómról viszonylag rövid idő alatt/mivel épp évvége-karácsony-ünnepek-lakomák voltak/felment a súlyom 96-97 kilóig...

Ekkor azért már volt rajtam felesleg is épp elég,a derékbőségem is 95cm lett...Egyébként irtózatosan erős voltam a súlyzókkal,de levert a víz ha fel kellett menni a 2.emeletre...Ekkor kezdtem bringázni,először csak azért,hogy leadjam a felesleget,aztán megtetszett,és el kezdtem versenyezni is.Eleinte persze kevés sikerrel...De nem adtam fel,a 2.szezonomban már 75 kilóifg fogytam,és kezdett haladni a bringa...És azt tapasztaltam,hogy a kemény keringési munka a Bodyra is jó hatással van,felgyorsult az anyagcserém,sokkal hamarabb regenerálódtam edzések után.

Aki ért hozzá:elótte egy izomcsoportot 2-szer edzettem,a regenerálódási időm inkább a 72 óra felé tendált...Aztán már bringa mellett a 48 felé,simán edzettem egy héten 3-szor egy izomcsoportot...

Én ezt úgy hívom:Totális,szuper felépítő edzés...

Gyakorlatilag megfelelő étkezéssel,semmmit meg nem tagadva magamtól heti 6 súlyzós edzéssel egy bringa szezon után októbertől decemberig 73-75 kilóról simán "visszatöltöm magamat 86-88 kilóra...

Miért írtam mindezt le?

Azért,hogy tisztázzuk a legfontosabb dolgokat.

Az alap az,hogy minden ember más genetikával,hormonháztartással,anyagcserével születik...

Ez az alap.Lehet rajta valamennyit változtatni,de ez mindenkit behatárol,kivéve,aki nem egyenes úton jár,és magát,másokat becsapva tisztességtelenül anabolikákhoz,vagy tiltott teljesítmény fokozókhoz jut.

Én mindig elég őszinnte voltam,mindenkinek megmondtam az adottságai által behatárolható maximális potenciált,amit ha elér onnéttól kezdve minden kis további javulásért aránytalanul nagy munkát kell felvállalnia...vagy átlép a sötét oldalra,és rossz yedi lesz...:-)

Nem arra születtünk,hogy mindenki tökéletes Adoniszi fizikumot tudjon építeni,ezt kellene elfogadni.

Nézzük csak meg a híres embereket,akiknek aztán nincsenek anyagi korlátaik,és mégis egyszer

jó formát mutatnak,egyszer szétesnek...Tipikus példa egyik kedvenc színésznő René Cellweiger,aki hol istennő,hol dagadt tehén...:-)

Legyünk realisták,és lássuk a genetikánk,adottságaink korlátait...

Reális célokat tűttünk ki magunk elé.

Ne várjuk el,hogy x évnyi tespedtség,lustaság,mozgásszegény életmőd markolható "eredményét"

pár hónap "kemény "munkával majd eltüntetjük.

Aki gyerekkora óta sportolt folyamatosan,kihagyás nélkül az valószínüleg nem kellett hogy diétázzon immáron 23.alkalommal....

Aki szépen tudta tartani a 20-as évei elejére kialakult formát,testsúlyt,sőt hogy tovább fokozzam a divatos BMI/testtömeg összetétel arány/ az már nagy eredmény,már ehhez is nagy kontroll kell hogy legyen a saját testével.De aki képes változtatni a súlyát,BMI-jét amilyenre épp szeretné,az nagyon ritka.

Miért nem csak simán testsúlyt írok?

Mert egy átlag diétás ha lefogy mondjuk 110-ről 90 kg-ra általában nem néz BMI arányt....

Pedig ha mérne általában azt látná,hogy igaz,csökkent a testtömege jelentősen,de a BMI testzsírszázalék alig...

Miért van ez?Mert minden divatos diéta alapja a gyorsaság,és a szénhidrát megvonás.

Mi történik a szervezetben pár hét alatt?Csökken a szénhidrát bevitel,ami az izmokban a glikogén 

raktárak leépülését okozza.Tudni kell.hogy 1gramm glikogén 4 gramm vizet köt meg,ebből jön ki a jelentős testtömeg vesztés.Az anyagcsere lassul,a szervezet védekezni kezd,ez pedig nem optimális állapot a zsírraktárak leürítésének,sőt a megvonás után még inkább töltődnek a zsír raktárak.

Néhány szám adat:

1kg zsír 9200kcal...Tehát 1kg zsír elégetéséhez ha csak zsírt égetnénk edzés közben kemény edzést számolva 4-500kcal/óra kb 20 órát kell szenvedni.Csakhogy még ez sem reális,mert edzés közben először a szervezet a kéznél lévő vércukrot használja el,aztán a glikogén raktárakat,legvégül a zsírrraktárakat...

És hogyan lehet zsírt "égetni"?

Egyetlen módja az izmokban,így akinek több,nagyobb izomzata van az könnyebben éget zsírt,akinek kevés,gyenge az nehezebben.A lányok ezért vannak nehezebb helyzetben,kivéve,ha genetikailag "fiús "alkatúak,szerencsések.Mint Kata például...:-)

Ezért tudok én is viszonylag hamar nagy mennyiségű testzsírt elégetni,az izomzatom voltaképp egy óriás kohó:-)

Tehát az alapelv:

Egyél többet,vigyél be minőségi tápanyagokat

Több energiád lesz,tehát keményebben fogsz tudni edzeni

Ha keményebben edzel az izmaid követik a terhelést,reagálva feépülnek

Több izommal pedig hatékonyabban égetsz zsírt,változik a testösszetételed.

Minden más elképzelés zsákutca.Ez van sajnos,mozgás,kemény edzés nélkül nem lehet változni....

 

cole81 4994 napja
cole81 képe

Motiváló vagy nagyon! Szeptembertől nálam is indulnak a súlyzós edzések, mert ez a se nem izmos, se nem sovány állapot nem túl tetszetős. :)

Ha már ilyen jól írsz, két témával megdobnálak még:

1) téli edzés (ha nincs görgő jó a szobabringa? te ha szárazság van de fagyos idő is kimész?)

2) bringa szervízelés (te magad szerelgeted a kerékpárfarmodat?)

Persze az edzés rovására nem mehet az írás, így csak ha időd/kedved engedi ...

csigusz 4994 napja
csigusz képe

Én ma du. az első javaslatig jutottam el az alapelv megvalósításában (egyél többet, minőségi tápanyagokat), de sajnos utána elkezdett zuhogni az eső:)

torolt_885 4994 napja
torolt_885 képe

itt optikai profinak hívják a látvány biciklistát

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (16 bejegyzés)
2010-08 hó (5 bejegyzés)