Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 868 225 km-t sportoltatok
hmm..

2011->2012...

monique | 2011-12-31 06:21:54 | 17 hozzászólás

no, ez az év érdekes lett ám! azért megpróbálom lehetőleg röviden leírni, hogy mik történtek idén, és hogy sikerült-e a múlt év végén megfogalmazott céljaimat elérni vagy sem, na meg persze hogy mit szeretnék a jövő évben megvalósítani. :)

 

a csodaszép és élvezetes téli alapozás belerohant a lappangó lassan kifejlődő vashiányba február végére. a tavasz nagy részén végighúzódó kínlódás után végre kiderült, hogy mi a teendő, aztán mire sikerült is pótolni a vasat nyáron, az amúgy remekül sikerült és felejthetetlen UB lerohasztott még egypár hétre, bár a kékesen még sikerült előtte leakasztani egy korrekt PB-t (1:17:25), ami még a tavaly őszi fejlődésemből táplálkozott. július végén sikerült rendesen edzésbe állni megint, azért talán magasabb szintről indulva, mint tavaly év végén, egyrészt a téli alapozás, másrészt a vaspótlás miatt.

 

az év második felében, szeptemberre-októberre beérett a gyümölcs, októberi 10km-en a 43:48-as eredmény gyakorlatilag az egész éves céljaimnak megfelelő, gyorsítás kipipálva. ezután viszont háttérbe szorult a futás más dolgok miatt :), így a félmaraton kimaradt a rá való készüléssel együtt. a téli alapozás, amit már elkezdegettem, az állóképességi részen biztosan valamit segíteni fog, bár azért úgy gondolom , egy 1:40-en belüli eredmény mindenképpen meglett volna, miután újra belerázódtam a futásba decemberre. :) mindegy, a félmaraton már marad jövőre.

 

amit nem értem el, az a félmaratoni versenyzésen túl a maratoni táv megkísérlése. a sparra mentem volna, be is neveztem még januárban, de nyáron nem tudtam rá készülni a feljebb említett okokból, így ezt fájó szívvel ki kellett lőni.

 

no persze a kilométerszámom se lett magas a hektikus év miatt, csak 2100km-en jutottam túl, de ez nem is baj, végül is ezzel (csuda magas km-szám) még bőven ráértem. ősszel az arcpirítóan alacsony 40-50km-es hetekből így is lett szép eredményem rövidebb távokon, szóval remélem még van bennem tartalék. :D a maraton miatt persze muszáj lesz szép lassan szoktatni magam a több km-re, meg a hosszabb távokra nemcsak a nagyon alacsony pulzuson, az ugyanis már tavaly is könnyen ment a kb. regeneráló pulzustartományban. mondjuk az ilyen 15-20km közötti távok 160-170 közötti pulzussal se nehezek egyáltalán, de nem is vártam hogy nehéz lenne. inkább a 20-25 km az, amit szeretnék szokni leginkább izomzatilag, meg ilyen távon normális tempót tartani 160-nál alacsonyabb pulzuson is.

 

komoly sérülés viszont szerencsére nem volt, ennek nagyon örülök, és továbbra is igyekszem erre odafigyelni. ez érdekes lesz, mert ugyanakkor az izmaim még mindig pont olyan érzékenyek, csak megfelelően alacsony pulzuson (70% avagy 160-165 bpm alatt) bírják az alap 40-50km-nél több futást. én szeretnék a teherbírásukon fejleszteni, de ez hosszú folyamat lesz. az is bonyolult feladat lesz, hogy a maratont le tudjam futni korrekt maratoni tempóban, jelenleg még a 6p-es tempóban is nehéz lenne az izmoknak szerintem, bár a keringésnek ez biztosan nem lenne gond. ja, izomzat témában nem a savasodásra gondolok, hanem sima fáradékonyságra.

 

na de sikerült összeállítani valami vázlatot a fejemben a jövő évi versenyekről meg álom-célidőkről is meg egyéb tervekről:

 

kora tavasszal szezonindításnak félmaraton, amíg még tuti nincs meleg. ez lehetne a rotary pl.. nyilván erre szeretnék valamilyen 1:3x-es időt, persze van konkrétabb időötlet a fejemben, amivel igazán boldog lennék, de ahhoz zökkenőmentesen kell menjenek az edzések. ezen túl vivicitta 12km, eltés 5km, valamilyen 10km (pl. sülysáp vagy bsi, ha esetleg lesz olyan), az elmaradhatatlan kékes csúcsfutás, jó lenne akár sárvár váltó is vagy ilyesmi! :) hát ilyenekkel tölteném fel a tavaszt és aztán persze nyáron még az UB váltó, nyárra mást nem képzelek el, tatára max úgy kúszok el, hogy elsőnek indulok a váltóban és valaki biciklin kísérve végig locsolja a fejem. :D

 

aztán ősszel a nike-t már tényleg szeretném megnézni, mert még sose voltam, meg jó lenne maraton előtti főpróbának, remélem nem lesz megint meleg. mindenképp becsúszna megint egy 5km (elte?) és/vagy 10km (szecső 10-es?) vhová. ha a nike kimarad, akkor helyette esetleg tudás útja november elején, na és a siófoki félmaratonra feltétlen szeretnék visszamenni újfent PB-t dönteni :D de mindenképp jó lenne 2 db félmaraton ősszel.

 

de amiről igazán álmodozom: spar maraton éééééés esetleg várahármas hegyi aszfaltos maraton. :))) ez most tök komoly, azon gondolkozom, hogy ha csinálok sok laza tempójú hegyi hosszúfutást, azzal két legyet üthetnék egy csapásra, hosszú is meg hegyi is, mindkét maratonra jó készülés (jó, síkon is lenne hosszúfutás persze). de csak akkor csinálnám meg ezt az egészet, ha úgy látom, hogy az izmok teherbírása megengedi. persze azon pont a sok hegyi futás is fejlesztene. elvileg 3 héttel a spar előtt lesz a várahármas, amit megpróbálhatnék nyilván nem maxon futni, hanem csak szintidőbe azért korrektül beleférősen. így egész jó kis edzés lenne a sparra, és utána a maradék 3 hétben erősen lecsökkenteném a km-számot, hogy biztos regenerálódjak. ebbe úgy 2 hét lazázás után lehet beleférne még egy eltés 5km is.

 

ja meg előtte a nike, azután nyilván szintén pihengetés. bár ez azt jelentené, hogy az egész szeptember versenyekkel készülés a maratonra, mondjuk egy jó alapos nyári alapozás után lehet ez még működő ötlet is lenne. de ez az egész egyelőre még nem biztos... a maraton maga azért elég biztos, mármint hogy szeretném megcsinálni. annyira, hogy ha mondjuk elmegyek a várahármasra és nagyon kezd kinyírni, akkor inkább kiszállnék belőle idő előtt, hogy el ne rontsam a maratoni esélyeimet.

 

oké legrosszabb esetben is legalább a 30km-re tényleg el kéne menni. csak az kell hozzá, hogy tudjak rendesen edzeni előtte minimum nyáron. ja, még alternatívaként látom azt, hogy nyáron valami kis nyaralás északabbra hűvösebb helyre, és akkor oda becsúszhatna a maraton... :D ez nem valószínű, mert csak akkor mennék, ha amúgy is érdekelne a hely, ahol a maratont tartják, na meg igazából úgy képzeltem mindig, hogy az első maraton az budapesten. :)

 

az éves célok a fejlődésben:

 

egész merész kis dolgokat írtam tavaly év végén, bár azért bőven reális volt még. amit az 5km-ről írtam, az az időzítés miatt inkább 10km-en valósult meg (kb. ekvivalens vele). a maraton meg persze sehogy. összességében azért elégedett vagyok nagyrészt! most inkább nem írok ennyire konkrét számokat, de 2012-ben természetesen szeretnék még a 43p-eshez képest úgy pár percet faragni a 10km-en vagy ezzel ekvivalens időt 5km-en, ha 10-esre nem jutok el. persze félmaratonon is lehetőleg minél jobban megközelíteni az ezzel ekvivalens időt. de mindenképpen bőven valahol 1:35 alatt kéne legyek, hacsak nem jön közbe vmi nagy gáz. az első maratonra meg, bármi jó lesz 3:35-ön belül, sőt nem is feltétlen próbálom fullmaxra futni a legelsőt, ebben az esetben elfogadok annál egy picit lassabbat is. csak legyen már meg!! :D

 

tavaly írtam vmit a hosszúfutásokról is, az lett belőle, hogy a 2 órás 20km most végül is vmi 165 körüli átlaggal menne, ami nem rossz. ez jövőre legyen inkább az, hogy bármikor le tudjak tolni egy félmaratonnyi távot 2 órán belül 160 alatti pulzussal. :))) egyébként most is bármikor menne, csak a pulzus lenne 165-170 között. és, már megint van egy olyan célom h több terepfutást akarok. rendszeresebben. talán ez most már meg is valósul :)) a közeli erdőkben sima edzésekként meg egyes hétvégi túrákon futás, az is persze edzésként.

 

na, kellőképpen óvatosra sikerültek a céljaim, asszem. az álomidők persze ennél egy iciripicirit durvábbak. :)))

no és ha sikerül mindent megvalósítani ezekből, vagy legalábbis a lényeget, akkor utána már lassan tényleg elkezdhetek gondolkozni a triatlonos edzéseken (nem a rövidtávú triatlon ám). a lényeg, hogy erős futós alapjaim legyenek előbb.

de addig is élvezni szeretném tovább a futást, kevesebb kihagyással, mint idén. :)

2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)