Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 909 720 km-t sportoltatok
hmm..

újratervezés

monique | 2012-03-09 17:50:54 | 33 hozzászólás

picit átértékeltem a dolgokat... eredetileg úgy képzeltem, hogy pár hónap állóképesség-építés után márciusra szépen félmaratoni formában leszek, és az őszi formámhoz képest még picit jobb állapotban is. és aztán jó sok gyorsítóedzést akartam tavasszal, több rövidebb versennyel, amiket komolyan vettem volna. persze azt nem vártam hogy már márciusra sokkal gyorsabb legyek, addig csak némi állóképességet akartam fejleszteni a tél során, amitől azért a félmaratoni forma is javult volna.. azt képzeltem még emellé, hogy a 25km-ek már rendszeresek lesznek, ami igen jó kiindulópont lett volna maratoni felkészülés elkezdéséhez. no meg persze hegyeken (aszfalton és erdőkben) is erősítettem volna magamat, 20-30km túrafutásokkal.

 

 

ehhez képest a jelenlegi helyzet, amiről ráadásul azt sem tudom pontosan, hogyan és miért alakult ki, csak annyit tudok, hogy 1) nem túledzés (ami ugye alapból az átlagember tippje lenne a helyzetre...) 2) a decemberi megfázás után kerültem lejtőre:

- a januári küzdelmek után rekordalacsony km-rel zártam februárt: 43km..


- km-enként úgy 30-40mp-cel bőven lassabb vagyok január közepe óta és az izmok is kevesebb terhelést bírnak el.. volt 1perc feletti is a lassulás, de azért abból már visszajöttem még január végén. bezzeg december első felében nagyon jól bírták az izmok és gyors is voltam és bírtam a hosszabb távokat is. szerintem akkor voltam a legjobb formámban valaha, eddig.


- feljött rám pár kg (53kg->57kg), amire az utolsó 9 évben nem volt példa, ez sem tudom mitől lett, ráadásul ez még azelőtt jött rám, mielőtt drasztikusan lecsökkentettem volna az edzésmennyiséget - utána viszont nem híztam tovább, pedig szinte alig futottam. amúgy ez nem igazán látszik ránézésre, szóval csak az zavar benne, hogy ez is tuti lassít picit.


- a jobb térdhajlatnál valami időnként panaszkodik szintén január első fele óta, emiatt nem futhatok még hegyen (mert a lejtőt nem bírja sokáig), limitálni kell a futások gyakoriságát és hosszát is még. amúgy sose volt túl vészes, mindig tudtam vele futni, eredetileg csak a futás után éreztem, de amikor elkezdett romlani (amikor már bemelegítés közben is éreztem), akkor léptem közbe, nehogy odajussak, hogy nem tudok tőle futni. oké, lehet, túlóvatoskodtam a dolgot, de inkább ez, mint hogy tényleg rendesen lesérüljek.

 

hát igen, ezek eddig negatívumok.

 

pozitívumok:

 

- január végéhez képest vmivel jobb állapotban vagyok. és szerencsére a február végi 2 hetes kihagyástól nem lassultam tovább, nem gyengültem tovább (fura ez is).


- térdhajlat már engedi a rendszeres normális edzéseket, nem fáj menet közben, utána se, feltéve ha nem terhelem le túlzottan - így már csak kisebb korlátozásokra van szükség, lásd feljebb. (csak persze idegesít, h egyáltalán kellhet valami korlátozás még.)


- ez nemtudom mennyire tisztán pozitívum, de függőbbnek érzem magam, mint valaha. :) tehát motivációban nincs hiány, sőt... túl sok :P de türelmetlenség is van... nehéz a betervezett pihenőnapokon átjutnom, de muszáj.

 

 

na, de közben volt időm, és átértékeltem, ahogyan ezt az évet képzelem: eredetileg elég sok gyorsítós tervem is volt, de most már nem. eddig elég fontos volt nekem a gyorsítás (aminek szép eredménye is volt!), de most már elsősorban állóképességet akarok felépíteni; erre pedig sok időt adok magamnak, többet mint valaha, fokozatossággal, mindennel - rászánom az egész tavaszt és a nyarat!! persze majd utána vmikor gyorsítás tovább... mert még van min gyorsítani. :P

 

konkrétan:

- először is el akarok oda jutni, ahol decemberben voltam, csak magasabb km-számmal, gyorsítás addig pedig kevésbé érdekel, mint amennyit eredetileg terveztem, csak annyiban, h visszajussak tavalyi szintre;


- inkább a félmaraton és maraton lesz a fókuszban egész évben, a maratont tényleg komolyan veszem most már, ha törik, ha szakad;


- de ha lehet, ebben az évben valamikor azért 1,5-2p-et mindenképp szeretnék javítani 10km-en is a tavaly őszi PB-mhez (43:48) képest. az nem sok, kb. 10mp/km gyorsítás


- ennek a 10mp-nek is nagy részét inkább az állóképesség növelésének mellékhatásaként képzelem el, mert olyan komoly gyorsítós edzéstervet, amilyenek tavaly ősszel voltak, egy jó darabig nem fogok csinálni, bár ha mégis belefér az évben valahol, akkor lehet lesz valami ilyen, de azt is az állóképességre építve, magasabb km-szám mellett.


- tavaly mindössze heti 40-50km-ekből lett a 10km-es PB-m.. :) tehát minimális állóképesség mellett. résztávozás se volt olyan sokáig, de épp elég volt, ami volt. :) ezt a 40-et jó lenne alapból 60-ra felvinni. specifikusan a maratonra készülve - nyáron - pedig ennél nyilván több is kelleni fog, minimum 70-ek. de most csak 50 fog menni egy darabig, a fokozatosság jegyében, egyrészt van mit növelni a jelenlegi teherbírásomon, másrészt a sérülés elkerülése miatt...


- még pár konkrétum az edzésekről: állóképességi edzések 150-175 pulzus között lesznek. idővel majd ha már nem kell limitálni a km-eket, több 155 alatti pulzusos futás is lesz, amennyi csak belefér :). aztán lesznek tempósabb edzések is, de még sokáig nem a durva résztávozós verzió, először inkább csak hosszabb, egyenletes de visszafogott tempózás 180-185 körüli pulzussal, vagy akár vmilyen fartlek, stb.


- a maratont biztos, hogy 1) lefutom!! és nem döglött combokkal :) 2) nem akarom 100% maxon tolni. ez októberben lesz, utána novemberben nem tudom, mire leszek még képes, erre nincs semmi tervem, meglátjuk.


- a félmaratont viszont komolyan maxon szeretném nyomni, de az meg olyan lesz, ami kijön így ezekből az edzésekből. és csak ősszel fogom futni a félmaratont (1-et vagy 2-t). addig egyáltalán nem versenyzek komolyan, tehát tavasszal és nyáron nem lesz semmi, persze egy kivétellel: nyár elején a kékest nem lehet kihagyni. :D meg el fogok azért menni pár rövid távra is itt-ott, de sztem nem fogok maxon versenyezni, csak hangulatos tempósabb edzések lesznek. :) (bár persze ha csoda történne, és jobban alakulnának a dolgok, mint tervezem, akkor maxon is megpróbálnék vmi PB-t összehozni.)


- ja és nemtudom a várahármassal mi lesz, az attól függ, mennyire építek fel állóképességet őszig.

33 hozzászólás

Bozót 4430 napja
Bozót képe

Örülök, hogy újra alakulsz! :) 

Jó lesz ez, én szurkolok! Amit mindig elmondok, azt most is :P , szerintem hatásos lenne  a célzott erősítés, lazítás és vmi más sport keresztedzésként (praktikusan bringa, úszás, görkori, labdajáték...)

monique 4430 napja
monique képe

köszi :) úszás és bicikli még nem opció, mert azok sem kímélik jobban a térdhajlatnál az izét. hmmmm, a görkori viszont lehet nem lenne rossz ötlet :)) lehet kipróbálom....

lazítani amúgy szoktam már jobban, mint régen, úgy tűnik jót is tesz.

Bozót 4430 napja
Bozót képe

Az jó. Te tudod, de sztem épp a bringa az ami a gravitációs terhelés nélkül átmozgat és erősít. Ugyanez a úszásnál is megvan, persze ha a békatempó nem jön be akkor azt ne, de pl csak kartempóval erősíteni tökjó. Na, majd kitalálod, hogy mi jön be neked. Én csak mondom a magamét: erősítés, szálkásítás - lazítás kombó és elfelejtheted ezeket az apró problémákat.  Már sokan megmondták előttünk, aki igazán jó futó akar lenni, annak csak futni nem elég.

Dex 4429 napja
Dex képe

Nekem a bal térdhajlatban van vmi, amit érezni szoktam, illetve fizikai formában, egy csomóként is látható. És bizony a kerékpár is ki tudja hozni. Laza, pörgős tekerés mondjuk jó. De szerencsére ezzel nem kell foglalkoznom, mert nem hátráltat.

Azt meg Te is tudod, hogy én nem rég tanultam meg, hogy sérült, túlterhelt izületet,izmot,szalagot.. bizony legjobb pihentetni, a könnyített edzésmunka se mindig elég.

Időszakos formahanyatlást (és sérülést is) tud okozni túledzettség is. Bár ebben mások lehet megcáfolnak, de több hónap komoly edzései vezethetnek ide. Persze nem tudom,hogy ez mennyire áll fenn..

Lassan azt lehet hinni rólam,hogy amennyi bajom van, selejt vagyok, de nem :D sok év alatt szedtem össze a sok vackot :D

 

Kitartást és türelmet! Minél előbb hagyd magad mögött a terheket!

Czeglédi Ferenc 4429 napja
Czeglédi Ferenc képe

Hajrá a tervek megvalósításához!

Ha a 10 km-es csúcs heti 40-50 km-ből ment, akkor szerintem biztos, hogy menni fog a sokkal jobb idő magasabb km számból!

Menni fog az amit elterveztél!

Minden jót!

monique 4429 napja
monique képe

köszi!

 

Bozót: a bringa mozgása olyan, ami nem tetszik neki. nem gravitációfüggő. amúgy nem erősítettem semmit tavaly, de nem is volt gondom.. :) csak az UB után. sajnos nem vagyok egyelőre motivált ahhoz, hogy olyat is sportoljak, ami untat. a szálkásítás mit jelent itt?

 

Dex: nem gondolom h túledzettség volt nálam, de ha megnézed edzésnaplóm, sztem te is egyetértesz majd h nem az volt a gond. (de összefoglalom neked: ősszel volt pár hét kihagyás mert nem volt időm futni, utána óvatos újrakezdés, aztán pár hét korrekt edzések, aztán a vírus, aztán utána visszaesés, anélkül h eljutottam volna a keményebb edzésekhez).

monique 4429 napja
monique képe

izé, bringa mozgása = bringás mozgás, így értettem nyilván :)

Dex, neked mióta van ez a térdednél? én szerencsére csomót nem találtam, és a terhelést is egyre jobban bírja, úgy tűnik :)

Dex 4429 napja
Dex képe

Igaz nem néztem végig alaposan az edzésnaplódat, de azt láttam, hogy folyamatosan volt benne futás. Azt tudom, hogy anno egy egy idény után mi mindig pihentünk pár hetet. Aztán volt olyan aki túl keményen futotta a telet és az alapozást és nyárra inkább visszalassult. Csak egy ötlet, hogy ilyen is lehet. De nem tudtam, hogy ez mennyire igaz rád :)

Térdemnél ez jó rég óta.. 10éve biztos. Szoktam érezni, de nem fájdalomként. Már azt se tudom hogy mi a pontos neve.. :) Amúgy akkor látni (és érezni) ha kicsit behajlítom a lábam és ráteszem a testsúlyom.

monique 4429 napja
monique képe

Dex: akkor tényleg nem nézted végig, ha szerinted pl. az októberem folyamatos futás volt.. :P

huh, a 10 év elég sok. amúgy nálam nem gond a behajlított térden testsúly.

monique 4429 napja
monique képe

egyébként a belassulás nagy része paradox módon azután következett be, amikor januárban kihagytam néhány napot. előtte nem volt túl nagy gáz

Mamba 4429 napja
Mamba képe

Szerintem jó utat választottál. A saját érési idő fontos.

Mikor ezeket a blogokat olvasom tőled, mindig elgondolkozom, hogy mi a célod. :o) Magadat meggyőzni, másokat meggyőzni, vagy másokat provokálni (jó értelemben), hogy győzzenek meg arról, hogy jól gondolod, vagy meggyőzhesd őket arról, hogy meg vagy győzve. :o)) Mindenesetre te élvezed ezt, tehát biztos jó. Csak azt ne feledd közben, hogy amikor a moziban 600-an megnéznek egy filmet, valójában mindenki egy másik filmet néz. És ezt jobb, ha elfogadod. :o) Nem nézhetjük ugyanazt a filmet.

Mamba 4429 napja
Mamba képe

Ja! :o) És persze hajrá a megvalósításhoz! :o) neekemteccik! :o))

Bozót 4429 napja
Bozót képe

Mambuc, ne repülj ilyen magasan :o)   Pedig milyen tökjól leírtad. Tudom, hogy tudod, amit tudunk és tudom, hogy Móni is tudja, még ha most azt is fogja írni, hogy nem érti :o) 

monique 4428 napja
monique képe

Mamba: köszi! :) amúgy a lényeg tényleg az, hogy nincsenek elvárások, majd lesz, ami lesz. :)

 

mások blogjainál is elgondolkozol, hogy miért írják? vagy miért gondolkoztál el? :) (nem provokáló kérdés, őszintén érdekel.)

 

a célom a blogokkal az, hogy rögzítsem a gondolataimat. az ihlet akkor jön, ha elgondolkozom egy picit az adott témán, és ha sikerült pl. vmi új nézőpontra rájönnöm, attól íráskényszerem támad, és akkor blogolok. :) vagy ha mondjuk kedvem támad összefoglalni, ami történt velem, de ez picit kevésbé érdekes, mint az előbbi eset. 

 

ha nem vagyok benne biztos, hogy jól gondolok valamit, akkor kérdést teszek fel, és meg is lehet győzni megfelelő mennyiségű észérvvel. én másokat leginkább arról szeretnék meggyőzni, hogy ne skatulyázzanak elégtelen mennyiségű információ mellett. mert nem szeretem az ilyet csinálni, és azt sem szeretem, ha velem teszik. még ha el is tudom fogadni, hogy így működnek az emberek, és biztosan én is beleesek ebbe a hibába időnként. (remélem jól értettem, hogy mire céloztál.)

 

Bozót: mi ez a beskatulyázás? :)

Mozg 4428 napja
Mozg képe

Szia! Előre is kitartást és sok örömet a futásban.

Nem gondoltál arra, hogy esetleg kezdésnek elvégezd a Hadd féle tesztet?

Biztos ismered: 2.4 km futni 90 másodperces pihenőkkel 4 vagy 5 pulzus tartományban átlag 6 hetente. Elég jó visszajelzést ad az aktuális állapotról.

monique 4428 napja
monique képe

köszi :) ismerem, régen csináltam is a tesztet, de már nem használom, az edzésekből is látszik az aktuális állapotom (tehát, hogy SZAR :D ).

Bozót 4428 napja
Bozót képe

Bocs, most látom, hogy volt kérdés :)

Skatulya? Most én nem értem :)

Szálkásítás: hát az. Minél szárazabb izomzat (persze egészséges határokon belül) 

monique 4428 napja
monique képe

tehát alacsony testzsírszázalék? na jó arra már megint nincs motiváció, hogy alacsony szénhidráttartalmú diétát kövessek :), de gondolom ha majd magas lesz a heti km-szám sok laza alacsony pulzusú futással, akkor magától is olvad majd le, ugyanez történt tavaly télen (akkoriban véletlenül, anélkül hogy figyeltem volna!, lementem 50kg alá rövid időre) :) összességében, még nem vagyok olyan jó futó tényleg, hogy azzal foglalkozzak hogy 53kg vagy 49kg, ráér ez :) (csak az 57-et akarom visszavinni 55 alá, amúgy már folyamatban van a projekt, úgy, hogy nem pótlom az összes kalóriát futások után, csak egy részét :) ez elég kell legyen.)

 

skatulya: hát hogy felépítettél rólam 1 képet, ami alapján próbáltad megjósolni a reakciómat :P

Mamba 4428 napja
Mamba képe

Mindenki blogján elgondolkozom. :) Még a sajátomon is. Igen. Felteszem a kérdést, hogy miért volt erre szükségem, hogy leírjam. Van, hogy még előtte felteszem a kérdést, mielőtt felrakom. :) De mondjuk engem nagyon érdekelnek az emberek, ezzel nem árultam el titkot. Pont ezért kedvelem a másságot, vagy különcséget, mert az izgalamas, és amikor valaki valamiről másképp gondolkozik, vagy vélekedik, mint én, az nem szokott zavarni, inkább az érdekel marhára, hogy miért?? Miért gondolkozik másképp? Hogy láthatja azt, amit én. :o) Amúgy tök jól leírtad, hogy miért írsz, és így már értem is. :)

 

monique 4428 napja
monique képe

értem. :) ja, a miértek engem is szoktak érdekelni :))

Bozót 4428 napja
Bozót képe

Nézőpont. Szerinted skatulya, szerintem csak megfigyelek, hogy ne érjen meglepetés :)  

monique 4428 napja
monique képe

én azt tapasztaltam, h akkor ért meglepetés, ha megpróbáltam megsaccolni h más milyen és hogy ez alapján mit fog mondani/tenni. ha nem próbálom, akkor meglepetés sem lehet :)

Bozót 4428 napja
Bozót képe

DE hát így működik a tapasztalás, a tanulás, minden....megfigyelünk, tapasztalunk, elraktározzuk, összahasonlítjuk, megbecsüljük, és legközelebb nem a nulláról indulunk, különben még mindig a követ nézegetnénk és nem vágnánk vele  nyakon a mamutot :-) 

Kicsit messzire megyünk :) 

monique 4427 napja
monique képe

oké, más dolgokban működik, de emberek szerintem ennél bonyolultabbak.

nem baj az off topic :)

Bozót 4427 napja
Bozót képe

Bonyolultabbak, mint a mamut, de legalább ugyanolyanok (i.e. ugyanaz a faj), mint mi :)

pátyalso 4427 napja
pátyalso képe

Valszeg a mamutok nem gondolkoznak  el azon ,hogy 1 m vagy 2 m a mam/m/ut.

De valszeg azt gondolnák,hogy Bozót néha/sokszor/ fanyarul ironizál,és ezzel vagy rátapint a lényegre vagy nem.

Sok sikert ,erőt és felépülő gyorsaságot a terveidhez!

monique 4427 napja
monique képe

köszi! :)

 

ugyanaz a faj? én nem vagyok benne mindig biztos :))

Mamba 4427 napja
Mamba képe

Sziasztok Mamutok! :o)) :P

Most olvasok egy érdekes könyvet. A felénél járok, és rájöttem, hogy nem is olyan nagy szám. :o) A címe: Hidak egymáshoz. Többet képzeltem róla....A hátulján van egy Dan Millman idézet: ,, A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége. " :o):D

http://www.youtube.com/watch?v=P-vP3VwJYQ0&feature=related

Mamba 4427 napja
Mamba képe

,,Tetves banda, nóta!! !! :DD "

monique 4426 napja
monique képe

jó a link :D

miért nem nagy szám amúgy?

Bozót 4426 napja
Bozót képe

Ezzel a címmel mit vártál Mambuc, hogy meg is építi neked a hidat?  (a mamuthoz) :o)

Hó van itten a konf...kofl...konkifu....konfliktus?   Csevegünk

Mamba 4426 napja
Mamba képe

Mondtam én ilyet? :o) Nem a címéből indultam ki, hanem ahogy rátaláltam.... na mindegy,.... :o)) Hosszú! 

monique! Nekem kicsit sekélyes. Amikor az ember egy témában elolvasott már majdnem mindent érdemben, akkor már egyre kevésbé talál olyan könyvet, ami nagyon ,,betalál" Ebben is vannak elvétve (számomra) értéles dolgok, csak kevés.

Bozót 4425 napja
Bozót képe

Majd elmeséled :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)