Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 660 979 km-t sportoltatok
hmm..

nahát :)

monique | 2011-09-29 02:21:58 | 23 hozzászólás

izé, érdekes, hogy mi ez a fejlődési pálya, amire rákerültem kb. 1 hónapja. :)

 

régen tapasztaltam én már ilyet és jól esik :D

 

az úgy kezdődött, hogy júl. 26-tól edzek megint rendesen, február óta most először.

 

volt egy 5p-es max tempóteszt előtte, ami lehangolt, hogy még mindig csak az a 4p-esen éppen kívüli tempó ment. persze nem edzettem előtte túl sokat, de azért maintenance megvolt és úgy éreztem h a vaspótlás után tényleg erősebb lettem (pl. ultrabalaton extrajól ment).

 

na mindegy, ezután volt 1 hónap "alapozás", először 75%-os intenzitáson 1 órás futások, úgy heti 5x.. ebben volt h hegyen (de aszfalton) futottam, h érdekesebb legyen :P
ez pulzusban 170-175bpm közötti zóna vagy kb. 85% max (maxpulzus * 0,85).

 

1 hét ilyen után heti 2x be is kellett iktatni a végére 6x100m sprinteket. ezeket próbáltam nem teljesen all-out csinálni, csak óvatosan.

 

a hatás megdöbbentő volt, kb. 2 hét után úgy felpörögtek a lábaim, hogy csak lestem. sztem javult a futóstílus is. sőt... a combfeszítők előtte néha "lustálkodni" akartak, de ez is megszűnt, lehet nem véletlen egybeesés. :) persze maguk a sprintek is gyorsabbak lettek, addig jutottam, hogy 20km/h (3:00 tempó, 18,00mp-es 100m) már lazának érződött mozgásügyileg. a 20 feletti azért az még nem. :)

 

itt tartottam hát, közben eltelt 1 hónap, aztán megint 5p-es teszt, az eredménye ugyanaz, mint az elsőnek, de jobban esett szubjektíven. ja, a 75%-os tempók se nagyon javultak közben, vagy esetleg néha 10mp-cel jobban sikeredett. az eredeti 5:40-5:45 tempó helyett volt néha 5:35 azonos pulzussal.

 

aztán jöttek a résztávok ezután a tervben. az elsőt augusztus végén 30 fokban próbáltam megcsinálni, ráadásul le volt kötve a figyelmem máshol (más dolgok..), még ilyen szórakozott nem voltam egy futáson, nem tudtam a köröket számolni :D meg a melegbe beledöglés, szóval elég szánalmas lett. :D
4:40 körüli tempó kellett volna, de örültem néha a 4:50-nek is. (fura, a pulzus az nem ment fel, inkább az izomzat volt "lusta" meg szubjektív túlhevülésérzés.)

 

ezután a "más dolgok" miatt kimaradt 4 nap futás:P. ezután pedig csak néztem, mert szépen lement 5:20-ra az addigi 5:40 tempó azonos pulzus mellett... a résztávnál meg hirtelen ment picivel 4:30-on belüli tempó is (1,25km-eken :D). én csak néztem... a terv 4:30 volt, de azt hittem sokkal szenvedősebb lesz.. :)

 

azóta eljutottam odáig, hogy 4:13-as 1,25km se gáz már egyáltalán... :D a 75% meg 5:10 körül megyeget... :D

 

meg persze 5km PB, 21:47, ami lehet h jobb is lehetett volna, de én elégedett vagyok vele. :D persze legközelebb már 21-en belüli 5k a cél! :)

 

a 4:20-on belüli résztávok már az 5km utáni héten voltak, előtte azért még nem ment ennyire könnyen az a tempó; szóval ki tudja most mi menne :D

 

meg még az 5k előtt volt egy 16x300m-es, ami szintén nagyon tetszett... 3:45 átlagtempó :D eddig ez álom volt. :)

 

még azt imádom, hogy a lábaimnak nem nehéz vagy bármi, mindig készek pörögni. :) pedig már nem csinálom a sprinteket, de az igaz, hogy lejtőn futok mindig bemelegítéskor, az is jól felpörgeti őket.

 

a 75% futások meg már olyan laza, hogy egyrészt a pulzus is kevésbé megy fel a végére, másrészt meg észre se veszem közben h futok. :) nem kapcsolja már ki az agyam úgy magától az intenzitás.
(tavaly bezzeg elég volt belőlük 40p is. :D)

 

csak, ha a mozgást élem át közben, na akkor kapcsol ki.. de nem szoktam a futás közben végig erre figyelni, ezt átélni. de amikor igen, az persze tök jó :) ezért mondom én mindig h nekem szinte minden edzésen van egy fajta runner's high-om. :D

 

hogy ez a 75% ilyen laza lett, azt is jelenti, hogy mostanában sokat elmélkedek közben, nagyon jó dolgokra jutottam, futással kapcsolatban, meg mással kapcsolatban is.

 

és még az vicces, hogy nem is próbáltunk még heti km-t növelni. szeretnék, de egyelőre nem ilyen a terv. majd... :) addig meg próbálom kiaknázni a lehetőségeket emellett a km-szám mellett. :) (40-50 között szokott lenni...)

 

na szóval örülök a fejemnek... :D

 

más; tervben van ez a nato 10k verseny, de érdekelne mások véleménye h milyen is ez a verseny. pontosan van kimérve a táv? szervezés? ilyesmik..

 

a maraton meg majd jövőre vmikor..!

23 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4565 napja
Czeglédi Ferenc képe

Első hozzászóló!

Nagyon-nagy örömmel olvastam el ezt az élménybeszámolót, nagyon szép sikerekről számoltál be.

Sikereidnek nagyon örülök, csak így tovább!!!

(zárójelben megjegyzem, hogy én a helyedben lassan. fokozatosan növelném a távokat, lásd az én esetemet nemrégen...)

Bozót 4565 napja
Bozót képe

Jól hangzik! :) Ha most ésszel folytatod, még nagy dolgok is lehetnek ebből :)

zenoka 4565 napja
zenoka képe

Fu Moni a felehez nem ertek amit itt irsz nekem egy dolog tunt fel
"na szóval örülök a fejemnek... :D"
es ennek nagyon orulok hogy minden rendben! szoval Hajra!

Alabárdos 4565 napja
Alabárdos képe

Olyan számokról irkálsz, amikről csak álmodni szoktam. :) Nem vagyok irígy, csak örülön az örömödnek.

NATO: http://www.futas.net/futoverseny/nato-futas/nato-budapest-futofesztival.html

Hatodik éve rendezi a Budapesti Atlétikai Szövetség, elvileg ez elég ahhoz, hogy legyen benne rutinjuk... (de, aki volt már Winken, az tudja, hogy az évek nem mindig hozzák meg a rutint).

Még nem voltam rajta, bár tavaly már szemeztem a dologgal, csak lesántultam... Az idén kipróbálom. Olyan 55 percet terveztem.

monique 4565 napja
monique képe

köszi mindenkinek. :)

 

Cz.Feri: milyen eseted volt nemrég? megfájdult valami a 100km-től? és szerinted nem fokozatosan akarom növelni a távokat? jaj te.. :)

 

Bozót: köszi neked is, és ja amúgy is igyekszem mindig ésszel csinálni. :P

 

Alabárdos: miért csak 55 percet tervezel? edzésen is szokott menni annyi és nem túl nehéz, vagy igen? a linket köszi de személyes tapasztalatokra voltam kíváncsi.

Czeglédi Ferenc 4565 napja
Czeglédi Ferenc képe

Jaj te Mónika!

Én mint emlékszel rá, viszonylag rövidebb távokon nagyon gyors voltam, viszont közben a hosszabb futásokra némileg kevésbé figyeltem!

Biztos vagyok benne, hogy fokozatosan akarod felépíteni az edzéstervedet, csak zárójeles megjegyzés volt részemről!

Ha maratont tervezel jövőre akkor fokozottan érvényes a fokozatosság, és a hosszabb, és gyors futások is!

Összefoglalva, tudom hogy ügyes leányzó vagy! Nagyon fogok szurkolni neked!

Április Debrecen Nagyerdei Maraton?

Czeglédi Ferenc 4565 napja
Czeglédi Ferenc képe

Nos el lehet oda csábítani?

Hauanita 4565 napja
Hauanita képe

Gratulálok, és örülök, hogy végre rendszeresen jól megy! Hajrá a továbbiakhoz! :)

És csak egy észrevétel még:
ezután a "más dolgok" miatt kimaradt 4 nap futás:P. ezután pedig csak néztem, mert szépen lement 5:20-ra az addigi 5:40 tempó azonos pulzus mellett... a résztávnál meg hirtelen ment picivel 4:30-on belüli tempó is (1,25km-eken :D). én csak néztem... a terv 4:30 volt, de azt hittem sokkal szenvedősebb lesz.. :)
No. Ennyi a pihenés hatása. Nem gondolom, hogy 4 napokat kellene pihenned, de titkon remélem, hogy ez a tapasztalat hozzásegít ahhoz, hogy helyretedd a pihenés jelentőségét. Hiszen az állandóan leterhelt szervezet nem tud hosszútávon fejlődni. 

oszanna 4565 napja
oszanna képe

Örülök, hogy jól alakulnak a dolgok; gratulálok az eredményekhez is! :) Továbbra is ilyet, hajrá! :D

lassukapitany 4565 napja
lassukapitany képe

Szia! Örülök, hogy örülsz, és én is néha csak pislogva néztem az edzéseid tempóját... :)

Személyes tapasztalatom még nincs a NATO futásról, de már neveztem az ideire. :)

Sok sikert Neked is!

Mamba 4565 napja
Mamba képe

:o) Szupppííííííí! :)

pudingman 4565 napja
pudingman képe

Móni,

én is gratulálok! Tényleg jó érzés, mikor egyszercsak megindul az ember lába:-)

Hány kilométert akarsz futni hetente, ha elkezdesz a maratonra készülni?

Kiváncsi leszek, ha hetente futsz majd 70-80km-t, vagy még többet:-), akkor is fog-e menni a heti kettö résztáv.

 

monique 4564 napja
monique képe

köszi mindenkinek!! :)

 

Feri: bocs, nem, nem lehet oda elcsábítani, első maratonként nem azt szeretném. :)

 

Hauanita: megyek és beállok jósnak :) mivel tudtam h ezt fogod írni :) miközben írtam ezt a 4 napos dolgot, láttam magam előtt, ahogy ezekről fogsz írni :D


pudingman: a maratonra készülve nem hinném h lesz résztáv az edzéstervben. :) akkor inkább csak tempófutás lesz. nem tudom még h hány km lesz hetente... nyilván lassabb tempóban a nagy része úgyhogy a 70-80 működhet, de nem 80-nal kezdek persze.

Hauanita 4564 napja
Hauanita képe

Akkor ez azt jelenti, hogy Te is pontosan tudod, hogy a pihenés a fejlődés szempontjából is fontos, csak nem alkalmazod.
Meg azt, hogy nem kell írnom.
Ennyi. 

pudingman 4564 napja
pudingman képe

Móni: miért nem lesz? Én mikor hetente 5x edzettem, akkor heti egy résztávot csináltam (6-8-10x1000m), és úgy éreztem, hogy a gyorsaság szempontjából segített.

 

Hauanita: úgy érzed, hogy Móni a heti 40-50km-ével túledzett, vagy nem pihen eleget?:-))

 

Alabárdos 4564 napja
Alabárdos képe

@monique, azért 55 percet tervezek, mert nem az időre megyek, hanem hogy jól érezzem magam. Ha meg kevesebb lesz, annak csak örülni fogok. :)

Hauanita 4564 napja
Hauanita képe

Pudingman: most nem gondolom, hogy túledzett lenne Móni a heti 40-50 km-ével, csak azt gondolom, hogy nem véletlen az, hogy az edzéstervek valamiért ciklikusan épülnek fel, tartalmaznak (aktív) pihenő heteket, amelyek segítik a fejlődést. Ezeket hiányolom Móni edzéstervéből.

tzh 4563 napja
tzh képe

Lehet már tudni, mikorra esik ez a 3. Oxigen Maraton? Semmit nem találok róla még terv szintjén sem, pedig érdekelne, milyen eséllyel ütközhet a Gerecse 50-nel. Ütközés esetén ugyanis az utóbbit választom.

HarcsaBarna 4563 napja
HarcsaBarna képe

2012. április 21.

tzh 4563 napja
tzh képe

Kösz, akkor oda én sem tudok menni, előtte hétvégén egy komolyan vett Gerecse50 (Mint T50 előtti felmérő és teszt), utána hétvégén meg a szintén komolyabban vett Sárga70 (Mint T50 előtti közvetlen rámozgatás) E kettő közé nem fér bele egy maraton, rövidebb távhoz meg nekem Bpestről messze van Debrecen.

tzh 4563 napja
tzh képe

Bocs az offokért Móni !

monique 4561 napja
monique képe

bocs, nem volt időm ide benézni.

 

pudingman: nemtudom, csak abból gondolom hogy legutóbbi ilyen tervben csak tempófutás volt, résztáv nem. meg nem gondolom hogy az állóképességem olyan jó. de majd kiderül h milyen tervet kapok :) majd a novemberi félmaraton lefutása után lesz maratoni edzéstervem. de ha érdekel, rákérdezhetek h lesz-e benne résztáv.. :)

 

tzh: semmi gond :)

monique 4560 napja
monique képe

ja Hauanita: nem ismétlem magam:D de nyilván vannak heteim ahol kevesebbet futok:)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)