Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 663 298 km-t sportoltatok
hmm..

nyár vége

monique | 2010-09-05 01:53:40 | 17 hozzászólás

amik történtek mostanában...

a fenekemen az izom újraaktiválása után pár nap alatt megerősödött az izom - első nap a 10 napos kiesés miatt még olyan gyenge volt, hogy félóra futás után elkezdett időnként rángatózni, azaz spontán összehúzódott erősen, ilyenkor ment vele a jobb lábam, viccesen nézhettem ki... -, elmúlt az összes kísérő fájdalom (a hátamtól a csípőn át a lágyéktájig), ezután minden a rendes kerékvágásban folytatódott végre. :)

jártam orvosnál is rövid időre, ez már azután volt, hogy újraaktiváltam a farizmot, akkor előtte már bejelentkeztem, de azért így is elmentem, mert kíváncsi voltam, mit mond a combfeszítős dologra (amiről májusban írtam). rakás teszt, térd és láb egyéb részei csavargatása után azt mondta rá, hogy tornáztatnom kell az izmot, mondott gyakorlatot rá, meg hogy amikor állok, akkor figyeljek oda hogy a térd tényleg 100%-ban nyújtva legyen. emellé talált nekem egy érzékeny pontot a térdkalács alatt valahol, a sípcsont tetején (ez lenne elvileg az a pont amivel schlatter-osgood szindróma diagnosztizálható!! mi van?! nemvagyok én ehhez a problémához kicsit öreg?), ami erős nyomásra eléggé fájt, enyhe nyomásra mondjuk semennyire nem fájt, és egyébként sincsenek tüneteim, és a röntgenen se látszott semmi, ezért azt mondta, hogy nem komoly, csak 1 kis gyulladás, majd elmúlik 3 hónap alatt gyógyszerrel vagy anélkül, én nem kértem a gyógyszert :) ja és azt mondta fussak és ússzak nyugodtan stb. a mozgás ugyanis jót tesz. :P
egyébként ortopéd orvos, kedves volt és tök sima rendelésen volt ez az egész, ingyen, stb.

node, öö, feljebb azt írtam, minden a rendes kerékvágásban folytatódott...? :) kicsit bonyolultabb ez, mert most eléggé másféle edzést végzek. annyira, hogy ebbe pl. a nike félmaraton se fért bele, sajnos ez van, túl rég futottam hosszút, nem éreztem magam késznek erre, meg egyébként se illik a tervbe most az ilyen hosszabb verseny.

a lényeg, hogy valamilyen sebességem 75%-án kell futni 45 perceket heti néhány alkalommal - a valamilyen most pont nem világos, mert először a 2p-es sebességről volt szó, azaz annak 65%-a, aztán az 5p-es sebesség 75%-a, de ez utóbbi is változott menet közben :) ez egy olyan intenzitás, ami úgy edzi a szénhidrátégetést, hogy eltolja a 70% cukorégetés 30% zsírégetés pontot úgy, hogy a vo2max vagy aerob max. kapacitás magasabb %-a fog tartozni hozzá. ez persze gyorsabb tempót is jelent, de a lényeg a magasabb %-on való futás képessége, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig tud az ember jobb tempót fenntartani. kaptam erre egy jó kis grafikont is, amin látszik h nálam a max kapacitás 45%-nál volt ez a pont a tesztelés idején. vagy vmi ilyesmi :) a 45% elég szánalmas, persze.
az, hogy reagál a szervezetem erre az edzésre, abból kell látszódjon, hogy a pulzus stabilizálódik ezen tempó mellett (meg nyilván ennél lassabb tempón is), nem rohan már fel úgy a futás végére.

először 5:50 volt a kitűzött tempó, aztán gyorsan kiderült, hogy ez túl gyors, vagyis azért volt túl gyors, mert valami miatt az egész előző hét (augusztus utolsóelőtti hete) szar tempóban szar pulzussal telt. ennek okát azóta sem tudom, hétfőn kezdődött, magas nyugalmi pulzus is tartozott a jelenséghez. ráadásul az 5p-es futás tesztje napján (vasárnap) is szar volt a pulzus... ciki. aztán ezen 5p tesztre következő hétfőn egyszercsak helyrekattantak a dolgok, a nyugalmi pulzus visszament normálra, a tempó vs pulzus/erőfeszítés is javult, visszament normálisra. nemtom, talán vmi betegség lappangott ami végül is nem jött ki? :) fogalmam nincs... (az előtte levő vasárnap, ahol sikerült 2x7 percet futnom, még teljesen rendben voltak a dolgok pulzusügyileg, tehát a "sérüléshez" semmi köze nem volt, valszeg.) még annyi jut eszembe, hogy meleg is volt, ami magasabb intenzitáson nem szerencsés, na de futottam én nyáron nagyobb melegben is gyorsabb tempóban és sose volt olyan gáz, mint ezen a bizonyos héten. még nyomósabb érv az ellen, hogy csak a meleg lenne: a MAF tempóban is volt 1 tesztfutás, és MAF pulzus (153) helyett bizony 160-161-es pulzus tartozott hozzá... máskor ez a tempó melegben 150-155, és nem 160. és kész.

mondjuk rám egyébként is jellemző h vannak szar napok néhány napig, sose tudok rájönni az okára. aztán minden vissza a rendes kerékvágásba, kb. magától :P

az 5:50-ből 6:30 tempó lett tehát 1 hetes tesztelgetés után, ahol különböző fix tempókban kellett futnom, minden alkalommal másik, érdekes volt :) a 6:30-as céllal kimentem a szigetre augusztus utolsó hétfőjén, és máris sikerült "túl gyorsan" mennem, 6:17 lett a vége, de a pulzus olyan stabil volt, hogy csak néztem. esküszöm, ilyet azelőtt sose láttam, hogy 168-170-es kezdőpulzus ennyire stabil maradjon, mármint az utolsó km-en se volt magasabb az átlagpulzus, kb. azonos tempó mellett.

no azóta se láttam ilyet, mert rögtön feltolta az intenzitást az edző 6:05-re. :) azaz 5:55-6:05, vmi ilyesmi. mondjuk utálok 6-os tempót látni a garminon úgyhogy inkább 5:50-esek. :P azaz ugyanaz, mint a kezdetben belőtt tempó... ezzel még nem volt ilyen stabil pulzus, bár néha nagyon szép nap sikeredik belőle. nem mindig :) azért az első 4km még egész stabil szokott lenni, utána akar feljebb menni. :) korábbiakhoz képest még ez is jó. mert korábban pl. 163-as kezdő pulzus mellett se bírtam soha stabil pulzus vs tempót összehozni... csak úgy 155-160 alatt. de leginkább 153 alatt :P (ja nemcsak azért mert nyári meleg, mert nyár előtt is így volt.)

egyébként azt is szoktam figyelgetni, hogy a mittomén 170-es vagy 175-ös pulzushoz milyen szubjektív terhelésérzet tartozik. ez általában nem változik, mire eléri a pulzus a 178-as átlagot, kezdem érezni kicsit a terhelést. 170-en még nem. 175 meg ilyen átmeneti. bár az biztos, hogy más az érzés a lábaimnak, mint korábban, mert korábban 170-hez nem tartozott ilyen gyors (jó, a gyors relatív) tempó hosszabb távon, mint 2km :).
ez így amúgy pont jó, edző azt mondta szubjektíven is kb. ezt kell éreznem ha a tempó helyesen van belőve. (először könnyednek kell érződjön, aztán a végére közepes erőfeszítésnek.)

utána meg ha ennek a néhány hétnek vége, majd másféle edzést csinálunk. (kíváncsi leszek, mert olyat se csináltam még...)

más: fura, hogy mindenki megy a nike-ra, csak kb. én nem :)) na jó, persze nemcsak én nem... mind1, fura. azért meglátom fel tudok-e kelni egy kis szurkoláshoz a befutónál (ehhez 9 előtt kéne kelnem, amit nem szeretek). kicsit olyan érzés, hogy kimaradok vmiből.. tudom hülyeség :P jövőre is lesz ilyen.

ja, és voltam masszázson Miránál, aztán kérdezte, hogy megyek-e, mondtam nem... próbált rábeszélni egy kis váltófutásra (bár azt nem tudom hol szedtem volna váltótársat), de a nevezést el kéne rendezni ahhoz meg mittomén, nem vagyok erre ráhangolódva most. :)

maga a masszázs nagyon durva volt, tényleg beillik edzésnek, valami tuti nem stimmel velem, hogy a vádlijaimban ennyire fájt :) még mindig érzem kicsit érintésre, meg kímélni kell nagyon járáskor. meg ahol fájt még közben, az oldalt a sípcsont mellett mind2 lábon. meg még a bal combfeszítőben. a jobb combfeszítő csak csiklandozós érzés volt, de jó erős :) ez is érdekes élmény volt. lehet tényleg többet kéne nyújtani a vádlim... ilyen több percig kitartott nyújtást kellene csinálnom elvileg. azt már én is megfigyeltem hogy a 30mp-es ismétlések azok kb. semmit nem érnek.

még versenytervekről: a 30km-re sincs már időm felkészülni (pedig szép terveim voltak rá), az is tuti kimarad, még jó h arra még nem is neveztem. így csak a nike nevezést kell jóváíratni mondjuk a balaton maraton félmaratonjára :) ja, meg nézegettem nagyon azt a 10km-es női futást októberben. biztos tök poén lenne egy ilyen :))) meg tök jó lenne addig annyit fejlődni, hogy 50p-nél stabilan gyorsabban menjen... meg a balatoni félmaratonnál könnyedén 2 óra alatt akarok lenni... jelenleg pont vmi 2órás formában lennék, de nem 2ó alatt az is biztos (a legutolsó edzés alapján legalábbis). de ez még képlékeny, hogy mennyivel 2 óra alatt kéne később. most más konkrét szám nem nagyon van a fejemben, csak a 10km, valamennyire :) jó, tudom nem lehetetlen az 50p alatti 10km a kellemes októberi hűvösben, ha nyáron ment 30 fokban egy kb. ilyen tempójú 7km :)

17 hozzászólás

Hauanita 4954 napja
Hauanita képe

Én se mentem a NIKE-ra :), és bírtam a pulzusértékeket, amiket írsz, mert a régiszép időben, amikor még mértem, én is hasonlóan magasakat produkáltam.
Azt még megkérdezhetem, hol-milyen edzővel dolgozol??

Amit még nem értek Veled kapcsolatban az az, hogy miért "csak" 50perces 10 kilit terveznél a Női futógálára? (Ami amúgy tényleg klassz esemény, feltéve, hogy eltekint az ember attól a ténytől, hogy nincsenek a mezőnyben motiváló hatású férfiak ;) Ha jól rémlik valamikor pár hete olvastam nálad olyat (csak most lusta vagyok visszakeresni), hogy ha nem figyelsz, akkor úgy felgyorsulsz 4 percesre, hogy huss, és neked az a kényelmes. Ha ez így van, mi akadályoz meg egy 40 perces vagy azon belüli 10 kiliben??

monique 4954 napja
monique képe

igen, emlékszem hogy írtad, maxod 215. sztem a te szíved még az enyémnél is durvább! :)

az edzőről: usa-ban él. netről ismerem csak. amúgy 2:30-as maratont tud, szóval nem éppen kezdő... :)

10km: nem 50 perceset, hanem 50 ALATTIT. ;) ja, de nekem pont az tetszik h csak csajok vannak! :)))

a 4 percesben, azaz, én asszem 4:10-et írtam, amúgy, mert inkább az az a tempó amiben magamtól elindulnék :)), szóval ebben az akadályoz meg, hogy ezt a tempót az aerob állóképesség nem tudja kiszolgálni sokáig. a max. aerob sebességem (max. kapacitás) jelenleg sajnos nem sokkal jobb, mint a 4p :(
szóval csak a lábaimnak kényelmes. de a testemnek (általános kellemetlen érzés, stb.stb.) csak rövid ideig kényelmes. :) ez van... remélem sikerült érthetően leírni azt a disszociációt ami a lábaim meg a keringésem között van :P

Hauanita 4954 napja
Hauanita képe

Teljesen érthetően sikerült :) Hát, hajrá a továbbiakhoz!! :))

Bozót 4953 napja
Bozót képe

Egy 50 perces 10kilire nekem is fáj a fogam, csak edzeni is kéne rá :) Kár, hogy nem jöttél a Nike-ra (bár nem értem volna rá dumálni, őrültekháza volt), rengetegen voltak, rekordot döntött a mezőny mérete. 

MungDaal 4953 napja
MungDaal képe

Naggyon komoly kezd lenni a spori! :)

Hajrá Monerd! ;)

monique 4953 napja
monique képe

Mung: ugyanmá, az 50p 10k miatt komoly? :) az azért menne most is (nagy szenvedések árán, nyúllal lehetőleg :)) de 50 alatt, az jó egy célnak.
Bozót: hát eddzünk együtt, jó kis gyorsítóedzések vannak az oldaladon is, az sztem egy szép összefoglaló :) nike: igen, kár, nem volt kedvem felkelni 9 előtt, később meg már mindegy volt (utazás stb. sokáig tart nekem). :)

lassukapitany 4953 napja
lassukapitany képe

Azt azért sajnálom, hogy a nike-t kihagytad. Amúgy a Balaton félmaratonnal én is szemezek...már meg is van az edzésterv a runnersworldről, csak kicsit jobban be kellene tartani, mint eddig. :)

 

Hajrá neked monerd2!

Az 50 perc alatti 10k meg nem gyenge szerintem, ahhoz a kalkulátor 1:50:53 körüli félmaratont ígér! Hú de jó lenne egy versenyt futni veled. :) (a balatonra én 1:48:00 körüli időt szeretnék)

monique 4953 napja
monique képe

melyik edzéstervet csinálod RW-ről? link? kíváncsi vagyok :)

a kalkulátor nem teljesen illik rám, rövid távokon jobb vagyok. de sebaj.. edzésekkel majd fog ez változni :D majd persze versenyezhetünk, csak ne feledd én vagyok a gyengébbik nem :P

lassukapitany 4952 napja
lassukapitany képe

Hát nekem nem tűnsz gyengének a terveid és az időid alapján... :)))

 

Amúgy a Runner's World-on van ez a SmartCoach nevű progi, mióta elkezdtem futni, azóta ezt használom.

 

Sajnos pár hónapja regisztrálni is kell hozzá, de semmi hátrányát nem találtam a dolognak...

 

Aztán mivel nekem a mérföldek nem sokat mondanak, ezért a "more options"-ban át kellett váltanom kilométerekre. Beállítottam milyen időt futottam a legutóbbi versenyemen, belőttem, hogy az egy félmaraton volt, meg azt, hogy most is félmaratonra gyúrok. Kell még, hogy mennyit futok most hetente, milyen keményen akarok fejlődni (very hard persze... :). Kell, hogy szombatonként szeretnék hosszúkat futni. 10 hetes edzéstervet akarok és a jövő héttől, mivel most lázasan fexem itthon.

Nekem ez azért tetszik, mert személyre szabott, bár biztos van jobb is. A tervet én csak itinernek tekintem, pl a laza futásoknál futok, ahogy jólesik, a speedworkoket meg csak akkor bírom, ha kipihent vagyok. Néha ki is hagyok pár edzést, ha sokat kell melóznom.

 

A legvégén a kész terv printer friendly verzióját pdf-be nyomtattam, hogy ne kelljen mindig újra generálnom.

 

Ez nem olyan tudományos, mint a pulzusos futás, de kevésbé kötött.

Bozót 4951 napja
Bozót képe

Ez a SmartCoach izé haláli jó volna, ha figyelembe tudná venni a pulzust és úgy adna tervet!  (persze némi gyakorlattal az ember megoldja magának, de akkor már tervet is tud készíteni)

MungDaal 4951 napja
MungDaal képe

Félreértettél mint rendesen. ;)
A félmelmetesen precíz (a profi szőrszálhasogatók magabiztosságával), céltudatos és nem utolsósorban, maximalista hozzáállásodra próbáltam célozni, amivel töretlen lendülettel haladsz előre ...

Nem több. :)))

monique 4951 napja
monique képe

Mung, ok, világos :)) az előrehaladás egyelőre megvan, szép lassan de biztosan :P

smartcoach: érdekes lehet. hány speedwork van benne hetente?

lassukapitany 4951 napja
lassukapitany képe

Nekem pont az tetszik a smartcoachban, hogy nem ad pulzusos edzéseket, amit ismerve magam, amúgy sem tartanék be. Ad viszont kilométereket, amit igyekszek betartani, és tempót a futásokhoz, amiket megint nem tartok be... :) Szóval nekem teljesen jó. :DDD

 

Speedwork: Kb 2-3 hetente van 1, ha az nincs, akkor van heti 1 tempo run. Ezeknél azért igyekszem az előírt tempót is betartani.

monique 4951 napja
monique képe

nem tartod be...gyorsabban futod? :))

Bozót 4950 napja
Bozót képe

Ha nem tartod be, akkor minek a terv? :P 

lassukapitany 4950 napja
lassukapitany képe

igen, gyorsabban futom általában a laza futásokat, mint az előírt.

 

Ezeket a tervet csak keretnek használom, az, hogy a keretet hogy töltöm ki az más dolog.

 

Pl.:

- A kilométereket rendszerint túlteljesítem, kivéve a nagyon melós heteket.

- A heti edzésszámokat betartom.

- Laza futásnál a sebességet gyorsabban futom, egyszerűen azért, mert úgy esik jól.

- A tempófutásokat igyekszem betű szerint betartani.

- A speedworkoket nem szeretem, bár biztos hasznosak. Ha a sebességem fejlődése visszaesik, akkor jobban betartom majd ezeket, hátha segítenek.

 

Nem túl profi, de nekem így esik jól. :)

monique 4948 napja
monique képe

amíg bírod a tempófutás és a speedwork tempóját tartani, és túledzés vagy sérülés nem lép fel addig jó az. ha ezek közül vmelyik előjön akkor pl. lehet h a laza futást lassabban kell h menjen a tempóedzés a megfelelő gyors tempóban.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)