Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 658 315 km-t sportoltatok
hmm..

magamról egy kicsit

monique | 2010-08-27 00:50:25 | 12 hozzászólás

le szeretnék szögezni pár dolgot magamról a félreértések elkerülésére. :)

DISCLAIMER: ha pedig esetleg tartalmatlan hülyeség, amit írok, akkor ez van, még nem jutottam olyan magasságokba, hogy tudjam, mi az igazság és mi nem. :)


- igen, szeretek gondolkodni, próbálni a dolgok mélyére nézni, én az agyam csak futás közben tudom kikapcsolni, de abban meg pont azt szeretem! szóval, én így funkcionálok, ez lehet, hogy jó vagy az is lehet hogy nem jó, de ez van. ilyen vagyok, de ebből nem kell egyéb következtetéseket levonni.

- nem képzelem magam mindenható istennek, sőt eszembe se jutott, hogy más ezt gondolhatja rólam.

- azért írok sokat az edzéseimről, ill. blogomban, mert szeretek mindent leírni, hasznos később visszanézni. próbálok alapos lenni, persze néha talán kicsit kellemetlen tud lenni saját magam számára, amikor írok valamit, de később kiderül, hogy máshogy van valami, de nem baj, azt is leírom. :)

- a blogban a terveimről is írok, ami segít nekem konkretizálni őket. ezek a tervek persze gyakran változnak, attól függően, hogy mi működött, ill. a körülményektől függően.

- a fórumokban akkor szólok hozzá, ha úgy gondolom, van egy kis gőzöm a témáról, és segítőkészségből szólok hozzá. ha nem tudok semmit a témáról, akkor persze nem írok.

- attól még, hogy csak lassan 1 éve futok, még lehetnek nekem is saját gondolataim és kevéske tapasztalatom, ami alkalmazható és ez még nem azt jelenti, hogy a mindenható kategóriába szálltam rögtön :) igencsak messze tőle. de azért az 1 év több, mint a nulla, és ha egyszerűbb dolgokról kérdeznek kezdők, amiket én kezdőként már átéltem, akkor arról tudok írni.

- ha határozottnak tűnik a véleményem, az nem jelenti, hogy tévedhetetlennek képzelem magam, sőt.

- sőt: imádok gondolatokat megvitatni, nem baj, ha a másik másképp gondolja, amíg nem személyeskedik, mert sajnos azt nem bírom. rossz: van amikor azt is személyeskedésnek érzem, ami nem annak volt szánva.

- a pulzusmérő hozzám nőtt, szeretem a számokat, szeretem a matekot, nem zavar ha rajtam van a pulzusmérő, az viszont zavarna, ha a tempót jelezné ki, ez ki is van kapcsolva a garminomon :). a pulzusmérő segített rájönni arra, hogy van olyan futás is, ami tényleg könnyű, nem stresszelős.

- a pulzusmérőt azért szeretem nézegetni, mert ez nekem egyfajta kapcsolatot, utat jelent a szervezetemhez. tehát sok mindent elmond magamról, segít szubjektív érzéseket felfedezni, és ez tök jó.

- ...ja, ha ezzel ellentmondásban látszik az az állításom, hogy nélküle 185+ lenne a pulzus, ha a saját tempómat futnám: az van, hogy először is begyorsulnak a lábaim, hogy olyan tempó legyen ami kellemes nekik ("saját tempó", ez kb. ilyen 4p-es tempó, de az 5p sem rossz nekik "lazázásnak"), aztán amikor elkezdem érezni szubjektíven is hogy hé ez sok, addigra már kb. fel is ment a pulzus, kb 1-2 perc elég neki bőven. :P persze ekkor lehet lassítani, no de, akkor máris fékezem a lábaim, kontrollálom őket, ennyi erővel a pulzusmérőt használva is kontrollálhatok. itt alapvetően annyi a baj, hogy az aerob rendszer még nem tudja megtámogatni eléggé azt amit az izmok tudnak.
azaz futom a saját tempómat de kezd hamar szar érzés lenni, ha nem kontrollálom le, tudom, ezt a jobb futók nehezen tudják elképzelni (krisz, pátyalso, stojesz), de ettől még ez a dolog létezik, számomra nagyon is kézzel foghatóan.

- hogy mit gondolok a sérülésről: az ironikus hogy egyik oka a lassú futásoknak az volt, hogy így biztonságosabb, kevésbé van esély a sérülésekre, én meg baromi paranoid vagyok, félek tőlük. persze biztos nem lehet mindig elkerülni a sérüléseket, de azért az ember törekszik, mert az esélyt lehet minimalizálni helyes edzésekkel. nekem így sikerült most, ez is egy tapasztalat, és ezzel a tapasztalattal is tudok valamit kezdeni és nyilván fogok is, már leírtam pl., hogy a nagy tanulság, hogy pl. gyorsabb edzéstől fáradt izmokkal nem futok sokat.


itt a a szótár vége, fuss el véle :)

12 hozzászólás

miki 4963 napja
miki képe

Mondtam én, hogy káros szenvedély a futás, most, hogy egy kis porszem került a gépezetbe, pár napot nem tudsz futni, úgy érzed magad, mint egy heroinista, akinek megvonták az adagját. Ha esetleg nagyon mérges lennél a beszólásaim miatt, gondolj arra, talán a harag is csak egy elvonási tünet :-) Na, szurkolok, hogy hamar rendbe jöjj.

stojesz 4963 napja
stojesz képe

Egy helyesbítés, ha nem haragszol: nem tartom magam számon a "jobb futók" közt :))

Bozót 4962 napja
Bozót képe

Miki, te azért karatéztál, hogy ha beszólsz akkor neverjenek meg? :P :)))))

Na, ez az őszinteségi rohamok napja: én próbálom átlátni és megérteni, hogy mit miért csinálsz, írsz, gondolsz, mert érdekel, de -ahogy mondtam is - meg tudom érteni azokat is akiknek visszatetsző (nem is jó szó ez de nem találok most jobbat), hogy egy kezdő ennyit agyal és mindenbe belekotyog. Valahol én is hasonló vagyok, és biztosan én is idegesítő vagyok egyeseknek. A személyeskedés pedig elég vitatható, nehéz írásban úgy kifejezni magunkat, hogy a másik ponbtosan ugyanazt értse rajta amit közölni szándékoztunk. Az ilyen kommunikáció mindig magában rejti a veszélyt, hogy félreértjük egymást és bántó szándékúnak értelmezünk egy semleges reakciót is. Személyes dolgokról meg nehéz személyeskedés nélkül beszélni ;-)

Amit te is írsz, hogy épp amiatt, hogy nem túl rég kezdtél futni, sűrűn változnak a tervek, célok, benyomások, ezen mindenki átesik, csak sokan természetesnek veszik és az első évben nem nagyon törődnek napi-heti szintű változásokkal, pláne nem rögzítik napi rendszerességgel naplóban, így számukra fura lehet, amolyan okoskodásnak tűnhet ha valaki mégis ezt teszi.

 

Ami pedig azt illeti, hogy a tapasztaltabbak nem nagyon írnak: talán már uncsi nekik újra és újra leírni ugyanazt, hiszen ők is végigjárták ezeket a lépcsőket és bizonyára ugyanígy dumáltak, morfondíroztak, vitáztak ők is valamikor, csak esetleg még nem a neten és nem fórumokon. Az információs forradalom (vagy nevezzük bárminek) itt is számít, amit régebben csak az öltözőkben, pálya szélén dumáltak meg, azt most a fél világgal megoszthatjuk egy pillanat alatt. És itt bekavarhatjuk azt is, hogy régebben a futás messze nem létezett ilyen tömegsport szinten. Aki eljutott a versenyszintig az örült és edzett, mint az állat, aki meg nem bírta vagy nem volt olyan tehetséges az elhullott menet közben. Most rengeteg ember kocog-fut, olyanok is akik amúgy sose jutnának a versenysport közelébe, akár a kevésbé előnyös fizikumuk akár más miatt, az eredményeket viszont elvárják maguktól, gyakran a sokkal szerencsésebb alkatú, évek óta komoly edzésmunkát végző sportolókhoz hasonlítva magukat. Nem nehéz belátni, hogy a sérülések száma miért is olyan veszett magas a hobbifutók körében. 

Uff :)

miki 4962 napja
miki képe

Alakítsuk meg a legbosszantóbb kocafutók klubját :-) Én is megkaptam már ilyen olyan formában, többször is, nálam jobb futóktól, hogy szobatudós vagyok, és jobban tenném, ha csendben lennék. Jogos volt? Hát persze :-)


A rendelkezésre álló űrt betölti valamiféle diskurzus, ha a világbajnokok és az edzőik nem jelentkeznek, marad a maradék. Szerintem ez nem fájhat senkinek, hiszen mindenkinek jogában áll nem kattintani olyan helyre, ahová nem szeret. Ha arra van igény, zárt körű klubok vagy levelezőlisták is létrehozhatók bajnokok és Testnevelési Egyetemet végzettek számára.


Lehet, vannak is ilyenek, csak engem senki sem hív meg :-)


Aki régebb óta olvassa a futótopikokat, emlékezhet Future-re, aki mellesleg ma este indul az UTMB-n. Jó futó, 2:3x-es maratonjai voltak, mostanában már inkább terep ultrázik. Vele beszélgettem erről, ő régen sok okosságot írt, pár dolga fenn is van a powerhikeren. Szóval azt mondta, pár év alatt kiírt magából mindent, amit mondani tudott.


Eredetileg ezért kezdtem a powerhikert, hogy az időről időre megjelenő értékes írások ne tűnjenek el örökre a süllyesztőbe. Csak manapság már olyan keveset találok. Ó régi szép idők :-)

monique 4962 napja
monique képe

miki: nem, nem zavar amit írsz :) amúgy érdekes mert a tegnapi vita után kezdtem tényleg így érezni. előtte nem. passz, h miért pont a vitától :) de nem baj, mert emiatt találtam rá a probléma (az úgymond sérülés) okára amikor nem tudtam aludni éjjel.

Bozót: azért én nem gondolom h pár fórumhozzászólás az "mindenbe belekotyogás" :) a blogban és edzésnaplóban meg azt írok amit akarok, az az én "territóriumom" :D. de ettől függetlenül tényleg sajnálom ha vki így érzi :P ja, szerintem nem idegesítő, inkább jó, ha valaki sokat kommunikál. az információs forradalom egy rendkívül jó dolog. de persze elhiszem h nem mindenki ért ezzel egyet...

a zárt körű levelezőlistához muszáj TE-t végezni? :/ :P

supakjz 4962 napja
supakjz képe

úgy érzem, sokan csak egy kis megerősítésre várnak, vágynak, hogy jól csinálják azt amit, jó úton haladnak úgy ahogy teszik, amit. egyértelmű, hogy mindenkinek kell visszajelzés - valaki ezt megkapja a dobogón állva, van, akinek csak az óra csipogása marad.
például én nagyon jól elvagyok az órámmal (pedig még a csipogást is kikapcsoltam - cserébe persze annyit nézem, hogy nekimegyek mindennek :) ), meg a számokkal, amik az esetleges fejlődésem mutatják (már 12 hete! ;) ).
TFL/ITB/TGV/BS/OTP? hogy mi? meg melyik izom hova kapcsolódik, mi a latin neve és hogy hogyan kell nyújtani a fenekemben valami izmot? háááát, engem pont nem érdekelne, de monard2 stílusa számomra szórakoztató "csacsogás", így a kommentjeit is olvasom - mégha nem is ő Gebrselassie, és az edzésnaplójuk se igazán hasonlít ;)
gyógyulást!

monique 4962 napja
monique képe

supakjz: a csipogást én sose használtam, inkább nézegetem néha a számokat, kb. mint te. :))
TGV/BS/OTP ezeket én se tudom! :)))
amúgy csak azért ástam bele magam, hogy rájöjjek mi bajom. előtte mindig utáltam az anatómiát, azt az egyetemen se szerettem (ja, nem, nem orvosi egyetem volt :) különben biztos egyszerűbb dolgom lenne, haha).

Mamba 4962 napja
Mamba képe

Azért jó, ha ennyit tanulsz, mert egyszer úgy megokosodsz, hogy rá fogsz jönni, hogy nem tudsz semmit. És akkor majd megváltozol. :) Valaki azt mondta, hogy azért van két fülünk és egy szánk, hogy kétszer annyit hallgassunk, mint amennyit beszélünk. :) Van benne valami.

De te ne törődj semmivel! Ezt a helyet azért találták ki, hogy lekössük magunkat ha éppen nem mozgunk. :)

monique 4962 napja
monique képe

Mamba: aaa, csak szeretnéd, de nem, az agyam mindig járni fog és élvezni fogja az újabb és újabb információdarabkák összerakását...a szintézisre törekszik, akkor is, ha az nem elérhető. sajna, az ilyen "vén csont" (nem vagyok már könnyen formálható tini...) nem változik olyan könnyen. ;)

monique 4962 napja
monique képe

... akkor is, ha az nem elérhető - tehát, tisztában vagyok vele, hogy sose fogunk tudni mindent, sőt. és? :) attól még lehet élvezni az utat!

Mamba 4961 napja
Mamba képe

:o) OK. Hidd el! Nem vagy idegesítő. Én például sokkal idegesítőbb vagyok. Kérdezz meg bárkit! :o)

monique 4961 napja
monique képe

ugyan :)) és köszi!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)