Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 655 217 km-t sportoltatok
hmm..

július

monique | 2010-08-01 02:54:13 | 15 hozzászólás

hmm, hmm, mit látok?! 270km júliusra!

eddig a legtöbb az április volt, 216 (meg még pár km bemelegítés amit nem mértem-logoltam). ez a 270 meg gyanúsan könnyen esett... nem mintha a 216 nehéz lett volna. :D

azért, ha belegondolok, hogy januárban úgy gondoltam, 1200km jó lenne erre az évre, esetleg kicsit több... hát már most közelítek 1500-hoz :D a 2010km kb. biztos meglesz;)

a másik dolog, hogy a lábaim marha jó állapotban vannak. :) eddig a legjobban márciusban-áprilisban érezték magukat, tehát amikor csak 150-153 közötti pulzuson futottam (pár futást kivéve a vivicitta környékén). de mostani helyzet már-már vetekszik azzal. :)

csak éppen most 50-60km helyett 60-70km között vagyok hetente. van benne laktáttoló edzés is meg extraalacsony pulzusos edzés is. ez így tök jó változatos, élvezem. ezentúl persze vannak a hegyi futások, ez is a változatosságot segíti elő, de a terepfutások szerintem még nagyobb változatosságot biztosítanak az izmaimnak... pl. kb. 1 hétig be volt vmi állva a vádlimban időnként, bár ez futás közben nem zavart, és ez azóta nincs, amióta megfutottunk egy 30km-es túrát. :) a másik, néha meg kellett állni igazítani a cipőmön, ez sincs azóta. persze lehet véletlen egybeesés, de én most úgy képzelem h az izmaimat jól megmozgatta az a futás és ez segített. :)
szóval feltétlen akarok még terepen futni, csak találni kell pár útvonalat, ahol talán megy alacsonyabb pulzussal is - tehát nem meredek hegyek, bár persze néha rendben van az is :).

még azt is észrevettem, hogy jobban bírom az aszfaltos-betonos futásokat is, újabban 2 óra futás után se érzek semmit. korábban túlságosan monoton volt az izmaimnak úgy 80p után, legalábbis síkon. :) azért a 24km-nél még nem így volt, mert akkor már 1 óra után is éreztem hogy vmi máshogy van a lábaimban, kis fantomfájdalmak hol itt hol ott... ebben benne van, hogy azt elég sík aszfalton nyomtam a szigeten. de korábban a járdákon se ment 80p után úgy, h ne éreztem volna valamit a lábaimban... 
lábakkal kapcsolatos: egy tanulság még a túrafutásról, hogy a combfeszítőket azért még edzeni kell kicsit a lejtőkön ;)

hogy a tempóban van-e fejlődés, az más kérdés. :) vannak olyan napok, amikor igen, jobb a pulzushoz viszonyított tempó, mint valaha, aztán meg jön pár rossz nap, amikor kb. olyan, mint március-áprilisban. én nem tudom h ez mitől van, persze máskor is voltak már rossz napok, de most mintha gyakrabban ingadozna a pulzus vagy akármi legyen az. ja és nem azért, mert olyan nagy melegben futok, mert este szoktam. (ennyit a nagy barnulós projektről...)

meglátjuk, hogy augusztusban mi lesz, ez azért érdekes, mert a nike-ra csak akkor megyek, ha igen nagy valószínűséggel tudok 2 órán belül futni, egy 2-essel kezdődő időért nincs sok kedvem gyilkolni magam. jó, esetleg 2:00-2:01 nem olyan rossz... ;P
ja, júniusi hadd-tesztben 173-174-es pulzushoz vmi 5:55 tempó tartozott, és elvileg ez lenne az ideális félmaratoni kezdőpulzusom azaz tempóm is, de azért ennél jobbat szeretnék szeptemberre. ;)

a spar 30km-re viszont mindenképp megyek, mert olyan távon még nem versenyeztem. :)) nemtom írtam-e már, de legalább 3:10-en belül szeretném. főleg azért, mert korábban az a félmaratoni versenyem tempója volt :)))

de azt nem tudom hogy hogyan készüljek a spar 30-ra azon túl, hogy a 30km edzésen már nem olyan lehetetlen táv, meg hogy az alapokat építgetem még csak, tehát még nem látom sok értelmét a gyorsítóedzéseknek.. :) persze minden héten van vmi 2 órán felüli futás. a sima 2 óra nem vmi nagy durranás már...

a maraton ráér, ráér, ráér, mondom magamnak... csak az a baj hogy a 30km már olyan könnyen megy (bár csak 1db volt ami rendesen volt futva..), úgyhogy tök érdekes lenne edzésen futni 42-t, persze nem versenytempóban, az idő nem számít. :)) de ezt biztos nem csinálom meg még egy darabig.

amit biztos csinálok az az, hogy változtatok az edzésterven: előre meg volt tervezve 3 hét, ezt elég jól meg is csináltam. a lényeg az volt, hogy 65-70km az első 2 hét, a harmadik kevesebb km 50 körül, ez meg is lett; és még a fő lényeg, hogy 2 nap futás, 1 nap pihenés. az eredmény az, hogy a km-szám így is elég magas lett, de a lábaimnak nagyon kényelmes volt így, hogy csomószor nem 24 hanem 48 óra pihenést kaptak 2 edzés között. ez nem baj, de talán kicsit több terhelés sem baj, úgyhogy most a következő 4 hétben 3 futás 1 pihenő lesz az alapciklus, hasonló km-számmal összességében, 70km felett nem sok hetet tervezek egyelőre (csak 1-et a következő 4-ből :)) ).

annyi újdonság, hogy kb. 148-as pulzusú (145-149) futások is lesznek, mert a lábam nagyon nincs hozzászokva ahhoz a pulzuszónához, amúgy fogalmam sincs miért. még tán áprilisban panaszkodtam, hogy a lábaim ellustultak, na ez azért volt, mert hagytam lecsúszni a pulzust 148-ra, 150-153 helyett, és olyankor jött be ez az érzés. ez most is így van, pont úgy, mint áprilisban, tudom, mert néha véletlen lecsúszott a pulzus MAF-os futások közben 148-ra, és éreztem a lábamban a különbséget, rá se kellett néznem az órára, már tudtam h 148-nál járok. :) 150 és felette nincs ez a "lusta" érzés a lábaimban. a fura, hogy 140-144 zónában sincs. mi a fene. :)

ha pedig már szubjektív érzések, azt vettem észre, hogy a 160-164 zónában már kevésbé van különbség érzésre, mint 150-160 között... igazából lassan összeolvad az egész 150 és 165 között. :) persze a lábaimnak egy egész icipicit jobban kell nyomniuk 163 körül, de ez jó, mert pl. bármilyen hegyen képes vagyok vele folyamatos (persze lassú) futásra, 8%-os emelkedőn is jó vagyok. :) ilyenkor vicces, mert síkra érve továbbra is tartani kell a pulzust és akkor jól meg kell nyomni, hogy ne essen le. tök jó érzés, hogy nyomhatom. :) jó, persze még mindig nem vmi gyors... én szívem szerint még mindig 185-ös pulzus körül nyomnám pulzusmérő nélkül. :))

na tehát lesz mindenféle zóna 140 és 165 között, nem lehet azt mondani h nem próbálom meg teljesen kihasználni a pulzuszónákat. elvileg így kellene csinálni :) bár Hadd szerint többet kéne 140-144-es zónában, de abból heti 1 pont elég mentálisan... úgy 60-70 percen át élvezem, utána kezd untatni, és ha azt csinálom h heti x-szer megyek de minden alkalommal csak 1 órát futok ilyen pulzuson az nem hiszem h túl fejlesztő mert tényleg túl könnyű... pl. kiderült, hogy a lélegzés ezzel az intenzitással bőven ritkábban kell, mint a híres 3-3-as ütem, inkább olyan 5 vagy 6. ;) de azért a szervezetemnek ismernie kell ezt az intenzitást is, tehát szintentartáshoz jó lesz ez a kevés edzés ilyen alacsony pulzussal. ;)

a biciklivel is van pár durva terv, de előbb meg kell szoknom a nyerget magasabb állásban.

na, hát így gondolom ezt most. várom a nagy áttörést (igen, a szavakat vki mástól -miki- kölcsönöztem, csak nálam mást jelent). :))

15 hozzászólás

Mike01 4988 napja
Mike01 képe

A kerekparozasos tervek, es tenyekre kivancsi vagyok nagyon. :)

Ezekhez a pulzusos edzesekhez nem tudok mit hozzaszolni, inkabb informalodas celjabol olvastalak, koszi az infokat. :))

Jo lesz az a 30-as SPAR, tessek indulni rajta, kicsit merettesd meg magad megint, versenyek utan uj erore kap az ember mindig, hogy "mikor lesz mar a kovetkezo".

pátyalso 4988 napja
pátyalso képe

A 3 futás 1 pihenő szerintem jó beosztás a 2 órán belüli félmarcsihoz.Gyorsító futások nélkül ki
tudja pihenni a szervezeted már a 3 nap edzést 1 nap alatt.

pátyalso 4988 napja
pátyalso képe

A tatai minimaraton,ami  2/3-ad félmaraton ,gyors lefutása után többet fogunk tudni a Nike futás lehetőségeiről.

monique 4988 napja
monique képe

Mike01: bicikli még nem teljesen konkrét, de sok hegyi biciklizés. meg síkon hosszabb távok. :)igazából ma mentem volna magasabbra állított nyereggel, de elhalasztódott.
versenyekhez én nem egészen úgy állok, mint írod, de ne aggódj. :)

pátyalso: a 6 nap futás 1 pihenést is ki tudta pihenni amikor úgy edzettem, csak nem akarok túlterheléses problémákat a lábammal hosszabb távon. :) igen, a minimaraton sok infót adna. :)

pátyalso 4987 napja
pátyalso képe

A 6 nap futás 1 pihi még a vivvicitta előtt volt: semmi gyorsabb futás,mindig alacsony pulzus,egyenletesség.

monique 4987 napja
monique képe

igen, bár a 160 körüli pulzus is elég alacsony nekem :)

lassukapitany 4987 napja
lassukapitany képe

A 270 km az szép!  Gratu! :)

 

Mindig elgondolkodom, mikor az edzéseidről olvasok. Nagyon tudományosan hangzik a módszered, legalábbis az én átlag "2 lépés 1 belégzés, 2 lépés 1 kilégzés" tempóválasztású edzéseimhez képest.

 

Arról nem tudsz esetleg, hogy a profi hosszútávfutók is puzusmérős edzéseket végeznek?

monique 4986 napja
monique képe

lassukapitany: profiknál van aki használja de asszem van olyan is, aki nem. gondolom ízlés kérdése :) persze pl. laboratóriumi tesztet sztem egyik profi se ússza meg.. :) de erről hozzáértőbbet kellene megkérdezni.

2/2 légzés amúgy úgy hangzik mintha elég erős tempóban nyomnád az edzéseidet.

eszter_good 4986 napja
eszter_good képe

Gratulálok!
Fantasztikusan haladsz!

monique 4986 napja
monique képe

köszi :)

plekoklári 4986 napja
plekoklári képe

Szép hónapot zártál!Gratulálok, és így tovább!!

lucas 4982 napja
lucas képe

Nagyon látványos a fejlődésed . Már másoknak is lendületet ad. Gratulálok.

monique 4982 napja
monique képe

köszi. :) lucas: örülök ha ez így van!

lassukapitany 4982 napja
lassukapitany képe

Ja, engem is motíválsz. Remélem indulni fogsz a Nike Félmaratonon te is...és ne sértődj meg, de remélem, le tudlak majd előzni ott. ;)

monique 4982 napja
monique képe

elég valószínű h indulok (akármit is írok néha:).
előzésről, haha. :P

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)