Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 865 141 km-t sportoltatok
hmm..

uh-huh

monique | 2010-05-14 00:59:24 | 7 hozzászólás

vasárnap akarok félmaratont... versenyen, versenytempóban... még fizetnem se kell érte, le van ez zsírozva jól! :D másrészt sztem gyorsultam kicsit újabban, jobban bírom pl. az 5:40-es tempót (na nem mondom hogy ezt tervezem a félmaratonra, annál azért kicsit lassabbat). és van 1 hónap eközött meg a köv. verseny között, ami pont elég. szóval minden összejönne!

de mostanában mindig valami ellenem van...

először vasárnap-hétfőn torokfájás, féltem hogy lebetegszem. szerencsére nem, nem lettem még náthás se. ez eddig kipipálva :)

aztán tegnap reggel felkelve fájdogált a jobb térdem. erősen csodálkoztam, mert előző nap pihenőnap volt, nem csináltam semmit - utazáson kívül. ma visszagondoltam erre, és beugrott, hogy a 2 óra repülőn (fapados, nem első osztály, azaz kevés hely) üldögélés után is hasonló érzés volt a jobb térdemben, de elmúlt hamar, ezért nem tűnt fel az esetleges kapcsolat rögtön.

mindegy, aztán hamar elmúlt felkelés után, ezért kimentem futni. általában viszonylag (?) ésszel (?) futok, de most nem: nem gondoltam bele, hogy esetleg nem díjazná a térd a lejtőn futást. hát 1p lejtőn futás után kiderült, hogy tényleg nem. és ez csak a bemelegítés volt :)) de aztán hegymenetben már kussolt (meg ha jól emlékszem, síkon se panaszkodott előtte), és amikor lefutottam megint, azt elég jól bírta.

mégsem volt jó ötlet 3,5km-t futni lefelé egyben :P nem arra gondolok, hogy extrém terhelés lenne, egyáltalán nem, totál hozzá vagyok ehhez szokva, de úgy néz ki, most nem volt olyan jól terhelhető a térdem: hazamentem, ekkor még minden rendben. ültem pár órát a gép előtt, és felkelve eléggé be volt szarva a térdem (még mindig a jobb térd). nem fájt igazán, nem kattogott(?), nem volt megduzzadva, inkább olyan érzés volt, hogy mintha nem lenne teljesen helyén valahogy. ez nem tudom mit jelent. ja, vhol belül. nem oldalt. kérdés a tapasztaltabbakhoz: ez mégis mi lehet? nah meg mi a fenétől lett csak így hirtelen(?).

ez már el se múlt egész este, tökmind1 mit csináltam. azaz bizonyos testhelyzetekben elmúlt, de ha ezen változtattam, előjött megint. elkeserítő volt, mert ez a probléma nekem újdonság!

elmentem aludni és beugrott, hogy már múlt éjjel (tehát a pihenőnap+utazás utáni éjjel) is mintha nem szerette volna, ha kinyújtott jobb lábbal fekszem, de mégis sajnos úgy feküdtem, mert általában úgy szoktam. úgyhogy most behajlítva tartottam egész éjjel, és ez talán segített, mert ma reggelre kelve tünetmentes volt. azért később elég hamar kiderült a busz után futva 20m-t, hogy csak 95%-os, sőt, futva még rosszabb, mint 95%-os... egyébként is úgy döntöttem, hogy adok neki pihenőnapot, nehogy már vasárnapig bekrepáljon.

estefelé elmentem sétálni kicsit, az nem volt rossz, bár 1x éreztem. aztán egyszer futottam a füvön 1 percet, az remekül esett neki :)) (nem, nem mezítláb :P ) amúgy többnyire tünetmentes.

szóval most az van, hogy még ha 100%-osnak is érezném holnap, akkor se futok. aztán meg meglátjuk. ha verseny napjára kelve nem 100%-os, akkor kihagyom, sajnálom, ez van :(((

persze lehet túlparázom... remélem! :P nincs ebben tapasztalatom - sajnos vagy nem sajnos. pl. nem tudom, hogy hány tünetmentes nap után lehetek nyugodt... pedig van egy érzésem, hogy holnap már tünetmentes lesz.

tényleg nagyon sajnálnám, ha ki kéne hagynom; olyan remek formába hoztam magam, már saját magamhoz képest :P el tudnék képzelni olyan időeredményt, amit korábban még soha (nem, még mindig nem 2 órán belülit, azért van realitásérzékem is :))) ). mégis, ezt a versenyt nem igazán versenynek fogom fel, hanem amolyan tesztfutásnak, hogy megtudjam, mi a félmaratoni tempóm :) az elég sokat elárulna edzések, fejlesztés szempontjából :) (versenynek inkább a kékes csúcsfutást fogom felfogni, hehe!)

és pont emiatt nem akarok erre mindent feltenni, utána nem szeretnék heteket kihagyni. lesz még nike, lesz még balaton félmaraton, stb stb... ősszel annyi félmaratoni verseny van, hogy meg se tudom számolni két kezemen... de jó lenne azért egy kis tapasztalat addig is, ezért fontos nekem ez a mostani félmaraton :)

7 hozzászólás

Bozót 5090 napja
Bozót képe

Sokminden lehet, akár komoly is, de:

tudj róla, hogy nagyon gyakran maga a para okoz ilyen fantomtüneteket. Önmagát beteljesítő jóslat :D jelleggel, amitől tartasz, amiről olvasol, azt simán érezheted is, aztán meg még jobbn parázol és külön odakoncentrálsz rá, amitől persze még rosszabb lesz. Kérdezz meg pár öreg motorost és rengeteget fognak mesélni verseny előtti nap behaló Achillesről, térdről, stb :)

De természetesen nem kizárt, hogy valódi fizikális oka van annak amit érzel. Nekem a sok mozgás utáni sok ülés okozott régebben enyhe folyadék felszaporodást térdben amitől ugyan nem tűnt duzzadtnak, de guggolásnál, lépcsőnél olyan érzés volt, mintha nem lenne  a csont a helyén...

Sok sikert a versenyhez!

monique 5090 napja
monique képe

Bozót: jah erre a fantomdologra én is gondoltam :) amúgy meg ha tünetmentes, indulok, ha nem nem, de most úgy érzem h tünetmentes lesz :) (érzésre most olyan, hogy sztem már pénteken is jó lesz)
apropos ülés: ugye a repülő után kezdte.. (legalábbis visszaemlékezve így tűnik), előtte meg napokig nagyon keveset ültem, mert mindig mászkálás volt londonban.

monique 5089 napja
monique képe

közben még egy dolog eszembe jutott.. londonban utolsó napok vmelyikében azzal szórakoztam h gyorsan futottam fel a lépcsőkön és egyik alkalommal "kiakadt" a térdem, igaz rögtön elmúlt. de előjött a köv. lépcsőnél is, utána már nem mertem gyorsan menni:)

miki 5089 napja
miki képe

A terhelés csökkentése legtöbbször okoz valamilyen panaszt, úgy képzelem, a sok futástól bizonyos stresszhormonok magas szinten vannak, olyan, mintha fájdalomcsillapítót szednél. Ha csökkented a terhelést, megvonod a kábítószert.

Ha elölről nyomást kap, pl. kemény talajon nyújtott lábbal hason fekszel, akkor arra érzékeny? Lépcsőn lefelé sétálva?

Az a helyzet, hogy szinte biztosan nem komoly, ha meg igen, akkor sem tudsz mit csinálni.

MungDaal 5089 napja
MungDaal képe

Szerintem 100%-osan hagyd ki a versenyig hátralévő két napot! Iktass be napi kettő nyújós tekerős csavarós lazítós tornázgatást. Ha nincs jóga könyved a neten találsz jó kis ászanákat (pl.: http://hotashtanga.blogspot.com/2009/06/terdszalagok-nyujtasa.html) és lazíts! Fejben is!
Felejtsd el az analizálgatást, ne foglalkozz semmivel.

Kiváncsian várom a hétvégét!

Gyors lábakat neked! :)

 

monique 5089 napja
monique képe

miki: hm, ez érdekes! bár az 1 pihenőnapot nem hívnám a terhelés csökkentésének. :)) tervezett pihenőnap volt, szokott belőle lenni, versenytől függetlenül :) meg azért sajnálnám, ha még a MAF pulzus alatt futva is túl sok lenne a stresszhormon. :)
a két tesztre a válasz? nem, nem. igaz ezt a lefekvőset nem teszteltem korábban, most igen, de most meg már jól van -- de azért még nem futok. :)
szóval most nyugodtabb vagyok. az zaklatott fel, hogy ilyen még nem volt. és vhogy elég komolynak éreztem.

Mung: köszi a linket, megpróbálok nem elaludni tornázás közben. ;)

monique 5089 napja
monique képe

uhm, Mung, megnéztem a linked és asszem ezt most kihagyom. :) sztem túl nagy terhelés lenne úgy, hogy tegnap még nem volt százas a térdem.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)