Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 655 972 km-t sportoltatok
hmm..

agyalás

monique | 2010-02-21 20:23:21 | 21 hozzászólás

ez a hét kicsit fura lett...

kedd conconi-teszt, elég szar formában voltam szerintem, mert a 140-145-ös pulzushoz a 9 perces tempó azért kicsit túlzás volt..
szerda laza 5,5km, nos ott még minden rendben volt, a tervezett 155-159-es zónában a szokásos tempóban.
péntek aztán 15,5km, a tervezett 160-164 megvolt, de akkora vánszorgás mellett, hogy azt azóta sem értem. az tény, hogy előtte félórával csak 1db bueno-t ettem, és mást nem. előző nap biztos, hogy nem feküdtem éhesen vagy akármi... felkeléskor mégis nagyon üres volt a hasam, de nem volt idő enni... úgy gondoltam, akkor biztos emiatt lett olyan lassú az edzés. nyemm szeretek 7:30-on kívüli tempóban :(
fontos: utána is elrontottam a kajálást, mert vmiért elfelejtettem, hogy két db óriáspalacsinta nem lesz elég az 1000 kalóriát + alapanyagcserét (1200 körül) pótolni. de nem esett le ez aznap, ajjaj.

szombat: ez is laza 5,5km, de nem bírtam a 155-159-es zónát tartani. az első kör második felében már majdnem a lábamra léptem, és úgy is 160-at akart mutatni az óra... csak belegyaloglás vitte le... segítség! :O aztán a következő kör előtt (összesen 3-ból van meg az 5,5km) át is állítottam a zónát 160-164-re. az is nagy vánszorgás volt, de legalább nem kellett tyúklépésben haladni, 7:39-es tempónál így sem lett jobb.. nem is mondom h nagyon élveztem, de főleg az eső miatt. utána fellapátoltam 3 tányér kaját, és még késő este egy tányérral + két palacsinta;)

így ma nem ébredtem üres hassal, csak olyan normálisan. reggeli is volt, meg minden. de a formám nem igazán lett sokkal jobb. 165-169-et állítottam be direkt, mert emellett csak nem kell totyogni annyira. hát ezt sikerült jól beállítani, mert nagyon kellemes futáska lett. de azért ha megnézem, 7:11-nél jóval jobbat szoktam, múlt héten ennél gyorsabbat mentem ugyanott, és 160-164-ben! :O

a következő hetet eleve pihenősebbnek terveztem be, így meg a motiváció is megvan hozzá, hogy betartsam :)) hátha az javítani fog! de segítség, mi ez? még sose volt ilyen formavisszaesés, mi történt?! :O

túlterhelés? fura lenne, érzésre egyáltalán semmi gond, nem vagyok fáradt meg semmi.. és nem az a gond h túl alacsony lenne a pulzus, hanem pont az ellenkezője. úgy értem, az edzés alatti pulzust egyáltalán nem esik nehezemre elérni, a lábaim hajtanak teljesen jól, úgy mint mindig. mondjuk ma a 7 perces tempót icipicit gyorsabbnak éreztem, pedig nem is volt gyors. meg hát nem olyan nehéz nekem elérni mittomén 170bpm-et akkor se ha holtfáradt lennék. mert nekem az még alacsony pulzus érzésre. ;)

hozzá kell tennem, a nyugalmi pulzus is eléggé jól jelezte ebben a 3 napban, hogy nem vagyok csúcson... korábban is figyelgettem edzés előtt amikor feltettem a szíjat, hogy mit ír ki az óra; persze nem vmi egzakt módon, de mégis jelzett vmit általában... eddig mindig az volt, hogy pihenőnapot követő napon volt magas a nyugalmi pulzus (micsoda paradoxon - elméletem erre, hogy kevésbé mélyen alszom pihenőnap után...?!?!), de most mind a 3 nap ilyen volt.

amúgy magasnak azt számítom, ha 100 felett van a pulzus a lakásban mászkálva. jó napom van, ha 95-öt nem haladja meg ilyenkor :)) nagyonjó napon 90-et nem haladja meg jelentősen. ;) nos ehhez képest ma edzés előtt 110 felett mutatott értékeket, 110-115 között, azért ez eddig a rekord! na, mi a fene van?
oh, sőt az is lehet h kedden is ugyanazért volt szar, de nem tudom, mert szerda meg teljesen normális volt.

mennyire normális egy ilyen időszak? meg meddig tarthat a rossz forma? és tényleg lehet túledzés?

azért vmi jó hír is van... az adidast hanyagolom péntek óta, és az achilles a jobb lábamon azóta nem húzódik! :D nagyon örülök :D
a térdszorító meg megy a fiókba. olvastam tegnap, hogy csak elgyengíti a combfeszítő izmokat, és nem jó a térdnek az. ma teljesen jó volt nélküle is.

21 hozzászólás

miki 5149 napja
miki képe

Nem agyalnék rossz formáról meg túledzésről. A forma persze, hogy nem javul edzésről edzésre. Lehet, hogy csak melegebbb van, az erősen befolyásolja a pulzust. Talán nem is érdemes most formáról beszélni, hiszen tradicionálisan alapozásról és formába hozásról beszélünk, te most az elsőt csinálod. Minél türelmesebben és minél tovább, annál jobb.

Fel lehetne fogni úgy is, hogy a mostani edzésed célja semmi más, mint hogy beleerősödj a futásba, főleg mozgásszervileg. Hogy képes legyél majd egy szép napon bátran futni, gyorsan fejlődni. Hogy most milyen gyorsan és mennyit mész, annyira mindegy, feltéve, ha nem teszel kárt magadban és megvan a rendszeresség.

monique 5149 napja
monique képe

köszi a biztatást! amúgy huu, ha +6 fokban ennyire hat a "meleg" rám, mi lesz itt 35 fokban :))) előre félek :))

az rendben van, hogy még csak alapozok, csak lassan kezd elegem lenni a nagyonlassú totyogásból. azt nem várom h edzésről edzésre javuljon, de hogy visszaessek tartósan? na ez az új élmény nekem :) a 115bpm-es szörnyűségek amúgy még lakáson belül voltak mérve, és így ez azonos hőmérsékleten volt, mint téliesebb időkben. :(

ha erre azt mondod, hogy jó akkor menjek gyorsan :), arra azt tudom mondani hogy az a baj, hogy mozgásszervileg (ha a lábakra gondoltál) nincs semmi gond, tudnék mittomén 5 meg 6 percesben futni sokáig (6 percesben 1 óra után se volt még semmi savasodás, semmi izomláz stb, amikor kipróbáltam), de a keringés egyszerűen nagyon el van maradva a lábaimtól (és a tüdőmtől is), és egy idő után bizony K.O. van részéről. (a konkrét 6 perces esetben 193-at akarta túllépni a végére. és onnantól jönne a "haldokolás".) ha a szív el van fáradva, akkor meg sokat nem lehet tenni, az full shutdown :))

szóval amúgy az alapozás eddig tök jól működött, mert fejlődött a keringés teherbírása (persze a lábaim unatkoznak nagyon...), csak nem értem mi ez a visszaesés, mi lehet az oka. mert ha nem múlik el akkor van vmi oka..

MungDaal 5148 napja
MungDaal képe

De van ám!!! :)))

Mikibának eljesen igaza van, teljesen mindegy mit teszünk, de azt rendszeresen, a végeredmény fejlődés.

DE.

Elértél ahhoz a ponthoz (szerintem villámgyorsan :DDD) ahol már nagyon oda kell fogyelni a táplálkozásra (nekem legalábbis), nincs több pedobok egy csokit, megiszom egy pohár teát oszt jóét!
Nekem úgy január táján jöttek össze a 45 kilik, én is szembetaláltam magam egy fallal, elég volt kicsit kevesebbet aludnom, nem inni napközben eleget, vagy kihagyni egy étkezést, és este KO. voltam, az edzés egy kalap szamóca lett. Örültem, hogy sikerült végig vánszorognom. A pulzusomon is meglátszott minden vacak dolog, pl. 2 tükörtojás 19.30-kor, nem egy émelygős éjjeli futást hozott nekem össze, ami után rohantam a konyhába egy kanál szódabikarbónáért. Az átlagpulzusomhoz pedig nyugodtan hozzáadthattam még 7-10ütést percenként. :) 

Nem nyavajogni akarok, csak arra akarok célozni, hogy egy bizonyos heti kilométerszám melett nagyon észnél kell már lenni (a semmihez képest! A barátoköztet egy marék cukroskekszel is végig lehet ülni.), arról már nem is beszélve, hogy te is több dolgod veszel észre magadon. Ez tök normális, több lefutott óra, több inger, több input data.

A tempó emeléséről ne is álmodj!!! Heti 45km melett semmiképp se! Bozót majd biztos regél neked erről, Ő fordította a Téli alapozós cikket. :) Én is keresem magamat, heti 3 futásnál úgy érzem nem csinálok semmit, szinte szégyelem magam, de basszus, 2-3nap pihi után lazának érzem azt, amit szinte képtelenségnek éreztem januárban, egy végig futkosott hét után.

Arról nem is beszélek, hogy munka+heti 5 edzés (40-42kili) mellett gyakorlatilag semmi másra nem maradt energiám, ilyen hogy hasazás, kicsi erősítés?? Bahh! Tegnap este meg röhögve hasaztam végig 30 percet szundi előtt!

Igen, én is türelmetlenné váltam, ha az ember napi rendszerességgel fut 50-80 perceket, úgy érzi, hogy szinte megáll körülötte a világ, minden konstansá válik :))). Ez nem baj! Sőtt! De kicsit többre vágytam már, lássuk be hosszú volt a tél (én végig futottam szeptembertől!!!) A több viszont, kicsit kevesebb futást kért, tőlem legalábbis. Most épp azon vagyok, hogy metaláljam az optimális mennyiséget mindenből, kicsi erősítés, kicsi bringázás, kicsi futás, úgy, hogy emelett minta apuka, és férj ;) maradjak. Május végétől, remélem hozzájön az úszás is, kinn a szabdban.
Ősztől pedig újra elmerülök a lasssssú, hosszú futások, langyos mocsarában. :DDD

Egyszó mint száz, vagy vegyél vissz picit, vagy CSINÁLD TOVÁBB ÍGY MINT EDDIG, ne törődj azzal, hogy más mondjuk 6 perces kiliket fut 145-ös pulzussal! :DDD Más csak heti 3 alkalommal indul el ;) Nagyon szépen csinálod, szépen fejlődsz, hidd el! A félmarcsit, már a jövőhéten (néhány nap pihi után) röhögve lefutnád!

Így tovább!

monique 5148 napja
monique képe

köszi Mung, ez sok új infót adott nekem! akkor alapvetően a hibás kajálás hatott ki még vasárnapra is? érdekes h írod h a kaja hatott a pulzusra! végül is el tudom képzelni... amúgy a megemelkedett pulzuson kívül mást nem tapasztaltam, émelygős futás durva lenne!! :O
aludni alszom eleget, ezzel nincs gond. a kaja a gond néha... mert megszoktam, hogy elég nekem napi 2 étkezés a kis alapanyagcserém kielégítéséhez ami kb. 1200kcal, max. nos, ha emellé futottam egy 10km-t, akkor máris másfélszeresére növekszik a kalóriaszükséglet! ez nálam elég durva különbség azért! 15km esetén meg még durvább, nem is merem kiszámolni ;) szóval ezért felejtettem el h még kellene ennem, a 15km után!
nem akarok tempót emelni, dehogyis, vmi félreértés van itt. csak nem akarok visszamenni a 7:30-as tempóba! :) 7:00 körüli tempóval elvagyok, az kellemes, nem vánszorgás-érzés :) nem érdekel h más mennyire fut gyorsan, mert különben be is szarnék. ;)
amúgy félmarcsi, ha az eddigi jó formám veszem, akkor elvileg menne valahol 2 óra és 2:10 közötti idővel - persze olyan 180-as, 185-ös átlagpulzus kellene hozzá ;) (ami nem gond, csak nem lenne laza futás az is biztos...)

monique 5148 napja
monique képe

na, kis update, most nézegettem (ma nem edzek de kíváncsi voltam) és a pulzus 100 alatt van itt mászkálva, szóval elég normálisnak tűnik. :)

Bozót 5148 napja
Bozót képe

Nem akartam itt áltudományozni, de ha már Mung emlegetett (a szamarat...) akkor :

Lehet hogy kalóriában elég napi két étkezés, de a vércukorszintedben olyan hullámvasutazást okoz ami tuti kihat a pulzusra (meg mindenre). 

Ha gondolod, olvass utána, rengeteg infó van a neten.

monique 5148 napja
monique képe

neked is köszi. :) amúgy a 2 étkezés akkor volt elég, amikor még nem futottam sokat. azóta 3 étkezés a standard. na és ezt sikerült elrontani ;) utána fogok olvasni, ez érdekes téma!

MungDaal 5147 napja
MungDaal képe

Még mindig nem tiszta neked ez a kaja ügy. :) Vannak dolgok melyekből a napi kétszeri alkalom már okés, de az nem az evés. :))) A napi 2x evés akkor is gáz, ha csak ülsz háttal a moziba egész álló nap. ;) Az optimális úgy kettő óránként pici kaja bevitel, (nem cukros izébizé) egyenletesen minden féléből, szénhidrát, rost, fehérje, miegymás. A három étkezés is gáz, gondold végig. Az üzemanyag optimális esetben ott kering a véredben (első fokozat), a májadban (második fokozat), az izmaidban benne figyel (harmadik fokozat). Ha már minden fokozat kiégett, jön a zsírégetősdi (ide sem árt némi szénhidrát). Ha már a véredben eleve kevés a cukor, akkor ez az apróság már eleve behatárolja a teljesítőképességedet (bár van amikor direkt alacsony cukorszintű edzéseket csinál az ember).

És akkor arról már nem is beszélek, hogy a kaja nem csak a menéshez kell, de a nem menéshez is elengedhetetlen, (regenerálódás, anabolizmus-katabolizmus ez külön érdekes ügy).

Ennek tényleg jobb lenne ha utánna olvasnál, és engedj meg magadnak bátran a REGGELI, EBÉD, VACSI, között, TÍZÓRAI, UZSI nasikat, lehetőleg egészségeset, keveset, de egyél! Ha csak egy alma, már előrébb vagy! Gondolod, hogy pecsenye spori, lekváros pirítóssal alapozgat a szép kis kirándulásaihoz??? De az étrendkiegészítőket hadjuk, az egészen más világ, és különben is addiktív! :DDD

monique 5147 napja
monique képe

köszi, amúgy akkor még egyszer leírom, hogy a komoly edzések időszaka előtt volt 2, tehát amikor még csak punnyadtam egész nap, mert egyszerűen nem voltam éhes. :/
de jó, akkor most megyek és bevásárolok almából! :D (vettem az üzenetet :) )
azta, pecsenye étrendkiegészítőket szed? az biztos hogy jó sok kaja kellene a tempós 80 kilométereihez :))

MungDaal 5147 napja
MungDaal képe

Egy dolog, hogy sok, de milyen minőségű! Kosztold magad reggeltől estig csirkemellel, nap mint nap ... :DDD És még akkor se vagy ott, mint egy flakon amino fuel-al! De ez tényleg más világ, ne mérd magad egy tápos sporihoz, esélyed sincs ... :DDD

monique 5147 napja
monique képe

:) bocs, csirkemell esélytelen, utálom a húst. de azért elég sok fehérjét viszek be (hal, sajt, egyéb finom tengeri herkentyűk). semmi kóla, semmi chips. (azért szénhidrát megvan bőven, kenyérrel meg tésztával.)

hát miért is hasonlítanám magam ahhoz aki 85km-t fut 8 óra alatt? :)) vagy ő is csak 5 hónapja fut? :)))

Bozót 5147 napja
Bozót képe

Szándékosan leszek piszok ;-) de nem megbántani akarlak:

semmi husi, semmi kóla, semmi chips, de elvárod, hogy kifogástalanul menjen a gép óriáspalacsintákon meg Buenon.....

monique 5147 napja
monique képe

nem bántottál meg :)))

a buenót azért vettem, mert már elindultam az edzésre, de gondoltam h vmi reggeliszerűség mégis kéne, és 200Ft volt nálam, és a boltocska kínálatából ebbe 1 bueno fért bele, amúgy kb. évente párszor eszem ilyesmit. :) igen, igen, ez nem éppen követendő példa (200Ft meg a no reggeli...)

viszont, hogy a palacsintával mi baj, azt nem értem. volt benne bőven szénhidrát meg fehérje is (mivel "sós" palacsinta, sajt, bab, ilyenek vannak benne, imádom ;) persze azért a kakaós palacsinta is jöhet ;) ).

Bozót 5147 napja
Bozót képe

Ha sós és tartalmaz még zöldséget is, úgy már kevésbé  hangzik rosszul, de attól még visszautalnék Mung kolléga kommentjére a rendszerességgel kapcsolatban :P

Ha 200forintom van reggelizni, akkor zsemlét vennék vagy egy banánt :)

monique 5147 napja
monique képe

hja csak banánjuk nem volt :) zsemle üresen, brr.. amúgy teljesen igazad van :)

Bozót 5147 napja
Bozót képe

Soxori saját tapasztalat az eléhezés és a vércukorszint gondatlan kezelése :)

MungDaal 5147 napja
MungDaal képe

Ha már a hülyeségnél tartunk, folytassuk. :) 200-Ft-ból kijön (jobb esetben, pl.: Auchan) 2 Cerbona müzli szelet, + 1 pohár flört réteges joghurt, tudod olyan joghurt felöl, gyümi alul (fincsikés!) Ez így kaja, minden előző próbálkozás hiábavaló! :DDD Az üres zsemle NEM ÉTEL, sem a fehér kenyér. Régen büntetésnek számított a kenyéren és vízen ...

Az a baj, hogy ha az ember komolyan veszi az evést, (és az edzést) akkor eljut oda, hogy
1. a fizetése 80%-át kajára költi, vagy
2. étrendkiegészítők nélkül nem érdemes élni (addiktív a műfaj)! És a fizetése 80%-át vitaminokra, 
aminókra, energizálókra, miegymásra költi. :)

Ezért én a helyedben (helyemben is) kitűzném magam elé célként, hogy igyekszem rendszeresen, lehetőleg értelmes dolgokat fogyasztva táplálkozni. Ezt nehezebb elérni mint gondolnád, lásd 1. pont., illetve ez úgy kezdődik, hogy

Óóó egy kis vitamin nem a világ! Áó Supradin, tök jó?! Francot. Óóó, mi az, hogy time release?? Az USA-ban csak ilyen van? Már vagy 15 éve? Minden féle??? Aaa csak egy kis B-komplex. Aztabetyáreget, a saját súlyommal szériázok fekve! Éjjel kirúgnak az ágyból eltolom a kispolákot behúzott kézifékkel a kapu elől! Pedig ez csak egy kis time release B-komplex volt. Van olyan is, hogy B12-dibenkozid? Hoppá, nagyobb lett a vádlim, mint a seggem?? Oppsz. :))) Izé, mit jelent ezen a dobozon, hogy Arginin-Ornitin 2:1 arányú keveréke??? Kiprópáljuk. Miii, hogy szálkásabb lettem mint a hajópadló. De jóóóó, csak nem bírjuk a dizsit a 12 órás műszakkal, gyúrással, szolival, hajnalig biliárddal. Van rá valami izé? Ááá ez tök jó, van benne guarana, kola gyökér, ma huang, ginseng, meg még vagy 8 féle kimondhatatlan nevű egzotikum mixben. Hej béjbi, kipróbálod, nem én max. 6 szemet 1 nap. Te 4-et és nem aludtál től három napig? Opsz, bocsika!
Mi az az aminofuel? Mi? Hogy olyan mint a hányás? Nem baj, keresztül kasul bringáztam vele a Bükköt, nem ettem csak zsírosdeszkát, de coool. Váóó új termék??? Szénhidrát, nagy vödörrel? MLO?? az meg mi? Aham, már tudom, fosás éjjel-nappal, vödör kukába ... Utolsó filléreken vesz jó kis GainFast, dizsibe éjfélkor tutti jó, a hajnali rave partyn csak én pörgök mint búgócsiga, a strobi alatt, majd reszelünk hajnalig a hardcore partyn. 

Van tovább is, de elég kiábrándító:
Drágám, ne szedj semmit tovább jó! Jó édes! Na akkor irány a terem. Nincs bennem semmi, csak egy kis vajas kenyér, némi paradicsom, ilyesmi. Miiii, hogy nem megy a bemelegítés csak az üres rúddal??? Basszus, rajtam maradt a 80kiló, itt fekszem a padon és várom, hogy visszaérjen a kabinos srác a büféből, szedje le rólam valakiii, jah, hogy egyedül vagyok a konditeremben?? Szzz, de gáz ... Mi a franc, nem bírok reggel felkelni, mi az, hogy már megint elaludtam?? Nem is! Te aludtál el! :))) Ááá nincs is kedvem lemenni gyúrni, tök gáz így ....

 

monique 5147 napja
monique képe

najóóó és hol van nekem it auchan? :)) soha nem járok ott, mert nincs kocsim és anélkül nagyon messze van. :D

no, a táplálkozás valóban bonyolult téma...! ma már sikerült elérni h többször egyek. :)

hm, ezek a kiegészítők és hatásaik ijesztően hangzanak. nagyon jó a leírásod :DD bátyám bodybuildingezett régebben, azóta nem szimp. az ilyesmi ;) az izmok amiket felszedett nagyon gyorsan lejöttek róla, rögtön amint nem figyelt... meg én futni akarok, nem gyúrni :P

MungDaal 5146 napja
MungDaal képe

Leírás??? Csak igyekeztem tömören előadni a '93-'97 közötti időszakot! :DDD
A félelmetes inkább az, hogy egy kis biológiai tungiggal (értds, mindenből annyit kapsz amennyi kell) mire képes az ember ...

Amino fuel szösszenet:
A komplex szénhidrátok glukózpolimerekből származó, (értsd: bedobták a birka beleit, belsőségeit a darálóba :P) fehérjekímélő energiaforrások. Ezek a leghatékonyabban a glikogénszintézisben, kitűnő pótlólagos energiaforrást jelentenek testünk számára, egyben korlátozzák az izomfehérjék lebontását (katabolizmus). Ki beszél itt gyúrásról?

Ebből csak annyi az izgi, hogy NINCS katabolizmus!  A bátyádnak volt! ;)

MungDaal 5146 napja
MungDaal képe

Cerbona müzli szelet és krémjoghurt occsó, mindenhol van. :)

MungDaal 5146 napja
MungDaal képe

Jahm! Rögtön nem fogsz ilyen szépeket futni amint nem figyelsz! :) Ez benne a csodálatos!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)