Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 660 700 km-t sportoltatok
hmm..

rohadt teszt :)

monique | 2010-02-17 00:17:15 | 14 hozzászólás

akartam ma conconi-teszttel anaerob küszöböt mérni, de... olyan gyönyörűen sikerült elrontani, hogy azt tanítani lehetne! :D

a teszt és a körülmények: az időjárás jónak tűnt, mert +2 fok volt, sőt még világosban is indultunk :) atlétikai pályát is találtam, olcsón, közel :)

az első probléma: elindultam bemelegíteni a pályán, és rájöttem, hogy nem vagyok elég jó formában ahhoz, hogy 140bpm-en melegítsek be :D

lehet, hogy egyébként sincs az a 140 már az aerob zónában se (majd a végén kiderül miért). de ha múltkor bírtam 150-en futni, és nem is olyan lassan (7:14 tempó körül 5km), akkor most miért nem ment 140-en? vagyis hát ment olyan 145 körül, 9 perces tempóban, hoppá, azt hittem én ilyen lassan nem is tudok!!!

úgy látszik, pihenőnap után mindig eltunyul a keringésem??? ez már múltkor is feltűnt :) de ilyen paradoxon nem létezik...

ideges mindenesetre lettem, és ez a szenvedés eltartott egy darabig, tuti emiatt is nehéz volt tartani az elején a pulzust egyetlen adott érték körül - tehát hogy minél kevesebb ütést menjen fel vagy le a pulzus, hogy pontos legyen a mérés.

második probléma is ekkor merült fel, a pálya gyorsan elkezdett jegesedni, vagy csak elsőre nem vettem észre pl. az egyik 200m végénél a jégfoltot? így a valódi teszt résznél már nem mertem a teljes kört végigfutni, az egyik fél 200m-ben futkostam fel-alá. így máris borítékolható, hogy pár köridő picit pontatlan lett.

az egyik köridőt sikerült teljesen elrontani (5mp különbség is lehetett), így az utána levő se lett vmi pontos, gondolom.

vhol 180bpm felett már sikerült normálisan tartani az előírt pulzusokat. arra konkrétan emlékszem, hogy pl. a 184bpm-es kör nagyon szépen sikerült pulzus tartása szempontjából :)

160 alatt értékelhetetlenül ugrált, 160-asban is még elég sokat, de 170-esben is még ugrálgatott. :(
lehet h idegesség, lehet h szar forma, nem tudom... ha csak simán kimegyek edzeni, ott azért könnyebb szokott lenni a pulzus tartása, úgy érzem.

amúgy 160-tól 2-esével akartam emelni, tehát úgy, hogy 160-162-164-166... addig, ameddig megy a dolog :)

195bpm-től kezdtem diszkréten meghalni, de még nem igazán. innentől kellett kicsit szájon is venni levegőt.

199-es kör után gondoltam, még megyek 2x200-at. aztán amikor 203-at láttam az utolsóban, úgy gondoltam, most már tényleg elég. de egyébként még lett volna bennem kakaó, az az érzésem, megdönthettem volna a max pulzusom is...

nem értek ám valamit... a levezető 800m-ben a kb. 181-es átlagpulzussal (átlag csak, mert közben esett szépen 187-ről 174-ig) jóval gyorsabb tempót nyomtam, mint a teszt során 180 ill. 182 átlagpulzus mellett. ez mi a fene??? egyébként a levezetést úgy csináltam, hogy olyan tempóban ami jólesett és kész :)


na és akkor az értékelés: hát, a grafikon nagyon csúnya lett, nem teszem ide ki, annyi értékelhetetlen pont van benne. a mennyiség nem elég, a minőség is kell. :) mert amúgy 26 pont lett, ami tök jó, elég lenne egy finom felbontású értékeléshez.

próbáltam ám azért mindenféle egyeneseket húzogatni, meg kivenni a pontok közül a hülyeségeket, és szinte minden vonalmetszés 180 felett volt. egy helyen volt olyan, hogy tempó óriásit ugrott, a pulzus meg semmit (konkrétan kb. egyetlenegy bpm-et), ez pedig 190-nél volt.

azért az elmondható, hogy látszik, hogy az elején valóban meredekebb egyenes illeszthető, a végén meg kevésbé meredek, mert ott a pulzus lassabban emelkedik már. ennyiben jó lett a teszt :)
 
ami érdekelne: a nagyonalacsony pulzusoknál gyakorlatilag a tempó azonos lett sokáig (esküszöm), ez vajon miért lehet? az még nem aerob terhelés? :D

a 180 feletti AK végül is hihető, mert pl. tudok másfél órát vagy többet ennyivel futni (valszeg), de érdekelne, hogy ez mennyire pontos, így meg fogom majd ismételni jobb körülmények között a tesztet!


részletesebb agyalás az eredményeken: összességében, 174 és 192 között elképzelhető bárhol elvileg, mert többféleképpen tudtam az egyeneseket húzni. igazából mindegyik 180 felettit hozott ki, csak 174-nél pl. volt kis ugrás (tempóban, nyilván), azonban pont ott nem sikerült jól köridőt mérni. valamint, azt nem hiszem, hogy 190 vagy afelett lenne, sőt még azt se, hogy 185 felett lenne. érzés alapján mondom ezt, de amúgy passz. érzésre amúgy 180-tól lassabban emelkedett a pulzus, azaz könnyebb volt tartani. előtte állandóan ugrált volna felfelé, ha hagytam volna :)

ja! ha nagyon erőltetem, akkor 178 és 186 között "átmenetinek" tűnik kicsit a görbe, 178 alatt meredek emelkedésű, 186 felett pedig eléggé lapos (ha kiveszem a hülyeségeket).

egyébként alapból úgy képzeltem mindig, hogy 173 és 179 között lenne a küszöb, mert alatta nagyon laza a futás érzésre, 179 felett meg erősebb. de lehet h akkor nem ilyen érzés tartozik a küszöbhöz :))

és hogy akkor az aerob (alsó) küszöböm hol lehet... azt olvastam egyszer, hogy 30 (??) bpm-et kell levonni az anaerob küszöbből, hogy azt is megkapjuk. nekem ez nem tűnik vmi egzakt számításnak, de eszerint 140-en tényleg nem tudnék futni :) (ettől függetlenül még képesnek kellene lennem rá... majd idővel.)


PS: akik nem tudják, azoknak: a conconi-teszt ez: www.brianmac.co.uk/coni.htm (elnézést, magyar linket nem találtam, translate.google.com esetleg segít)


UPDATE: hmm, eszembe jutott még egy lehetőség: kicsit (nagyon) szigorúbb statisztikai módszereket alkalmaztam, és így kétféleképpen felosztva az adatokat is 183 jött ki mindkétszer; akkor egyelőre ezt tekintsük eredménynek... =) (azért kétféleképpen is, mert nem egyértelmű az input alapján, hogy hol kellene szétválasztani...)

14 hozzászólás

monique 5154 napja
monique képe

közben kitaláltam vmit: esetleg az lesz hogy legközelebb szarok a pulzusingadozásra, és csak megyek és gyorsítok körönként amennyit épp akarok (meg lesz mellé átlagpulzus aztkész)... csak ezzel az a baj, h akkor meg túl gyorsan gyorsulok esetleg, és nem sikerül elég pontot mérni. hmm.

miki 5154 napja
miki képe

Tulajdonképpen minden edzésed teszt, hiszen méred a pulzust is meg a távot is. Amíg ebben látszik javuló tendencia, addig nincs gond. Vagyis utána sincs, de mikor eléred ezt a platót, hogy egy-két hónapon keresztül már nincs érezhető fejlődés, akkor kell majd kicsit gondolkodni. Addig csak így tovább, ami működik azt nem piszkáljuk :-)

MungDaal 5154 napja
MungDaal képe

Szerintem ehhez a jó kis kibelőzisdihez, mindenképp dukál a jó idő. A múltheti nyargalászásomon elért legmagasabb pulzusom magasan verte ugyan az eddigieket, a tempóról nem is beszélve, de 165 fölött már szinte tépte a légcsövemet a hideg levegő. Persze ez nyilván egyéni érzékenység-edzettség kérdése is. Mindenesetre a következő télre nagyon rá fogok készülni ...
A jéggel meg nagyon vigyázz! Egy rossz lépés, és neked is csak a kommentelés lehetősége marad. :(

Bozót 5154 napja
Bozót képe

Most lehet, hogy valami óriási marhaságot írok, de azért megkérdem:

Bizti, hogy egy nem túl komoly pulzusmérővel lehet értékelhető conconi-t mérni? Nekem Kevin anno olyasmit magyarázott, hogy az óra a megelőző x mp lemért pulzusából kreálja azt amit kiír - és ebben az ócóbb órák jelentősen lassabbak és pontatlanabbak - (ezért nem mozdul a pulzus az emelkedő legelején, aztán hirtelen felugrik, stb), ergo ha 100-200méterenként 1-2 ütést akarunk csak moccanni azt baromi nehéz lehet pontosan mérni, hisz mire meglátod a változást az órán, és korrigálni kezdesz már lehet hogy nem is kéne...aztám már itt is a szakasz vége...

Nem tudom, mennyire voltam érthető...

MungDaal 5154 napja
MungDaal képe

És én még inkább visszatöröltem, a hosszászólásomból, hogy az én órámból ilyen rövid körökön tutti nem tudnék olyan adatokat kicsikarni. :)))

monique 5154 napja
monique képe

miki: teljességgel egyetértek abban, hogy a legtöbb edzés felfogható tesztnek :) tegnap nem a fejlődést akartam tesztelni vele, arra szerintem elég pocsék módszer ez a conconi (akkor már inkább a hadd tesztje) :) hanem az anaerob küszöböt megkeresni.

Mung: igen, ha a pálya másik felén is lett volna jég, akkor inkább hagytam volna a fenébe az egészet aznapra. baromira óvatos tudok lenni ilyesmiben :D alapból is, hát még ha arról van szó, hogy kihagyni kellene több hetet! :)
ja, mínusz 10-ben én se mertem volna 200-as pulzussal rohangálni :) de ez végül is 0 fok felett volt kicsivel, nem is fázott a torkom. de azért kilométerekig nem mertem volna nyitva hagyni a számat :)
mennyi volt a legmagasabb pulzusod múltkor? nem tudom jól értem-e, hogy 180 felett sikerült?

Bozót: igen, ez érdekes, amit mondasz. több okból is úgy gondoltam, hogy az ismétlés majd egy polarral lesz ha sikerül beszerezni (ezt tervezem a köv. pár hétben). amit mondasz csak alátámasztja.. :) most tényleg olcsó óra van, viszont hozzászoktam ahhoz, hogy picit késve jelzi ki néha a pulzust (nem mindig, nem tudom miért - pl emelkedőn is sokszor hamar jelzi, hogy emelkedik a pulzus :))) ), és inkább a tempóra figyelek, hogy ha érzem, túl gyorsan nyomtam egy pillanatig, belassítok. ha sokáig nem tudok az órára nézni vmiért, akkor is képes vagyok a tempót tartani... de a conconinál azért sokkal nehezebb a feladat, mert 200m-enként változtatni kell a tempót :)

alapvetően azért sikerült kiértékelni (az utolsó sorban a blogbejegyzésben :D), de látni szeretném, hogy a polarral más jön-e ki.

monique 5154 napja
monique képe

(amikor azt írtam, képes vagyok a tempót tartani, természetesen úgy értettem h a megfelelő pulzuszónában.. :) )

santal 5154 napja
santal képe

Mi még úgy tanultuk, hogy az aerob zóna kiszámításának módja legegyszerűbben a
220 - életkor x 0.55 illetve 220 - életkor x 0.8  között van, edzett emberek esetében pedig van egy indexelés, ahol a nyugalmi / ÉBREDÉSI PULZUS !! / pulzus képezi az aerob index kiszámolásának alapját.
A polar mérőknél erre jó az OWN ZONE index, ami az aktuális nyugalmi pulzusból, életkorból, testmagasságból és kilóból viszonylag pontos aerob zona értéket számol.

A maxpulzusnak pedig 220 - életkornak kellene lenni.

Anaerob küszöböt pedig a lehető legegyszerűbben a Sportkórházban mérnek, az tényleg pontos, futószalagon terhelnek, EKG t, VO2 maxot, és vitál kapacitást mérnek, ha jól tudom 20.000 Ft ért.
Ott pontosan megállapítják Neked az anaerob küszöbödet, illetve a savasodásod mértékét, és a regenerációs idődet is.
Ennek birtokában valóban könnyebben tudunk egy profi versenyfelkészítést megoldani, hiszen akár csak a savasodás, illetve az edzés utáni  regeneráció minden embernél más és más. ez mérhető, és a terhelés pihenés aránya ennek alapján tervezhető. 

Conconi tesztet érdemes szalagon mérni, mert az pontos lesz, hiszen fontos az egyenletes terep.

A pulzusmérőkről pedig annyit, hogy ha a mérő nem illeszkedik pontosan a szegycsontra, és pontatlanul veszi a jelet, akkor össze vissza mér. Ugyanezt teszi mondjuk akkor is, ha van egy kis szívritmus zavar, esetleg egy extra systole. A mérők bizonyos időtartam alatti ütésszámot mérnek, és abból szoroznak. Ha egységnyi idő alatt valami zavar támad az illeszkedésben, vagy egy ritmus zavar áll be, olyan értékeket kapsz, hogy a hajad égnek áll tőle.

Pusz  Szendrey Anna

monique 5154 napja
monique képe

santal: öö, igen, a 220-as képletet ismerem, de nem nagyon húzható rám valamiért... :S eszerint a képlet szerint én 16 éves lennék... pedig nem! :)))

egyelőre nem nagyon szeretnék laborba menni, talán majd egyszer később. a vo2 maxom amúgy se érdemes még kimérni, mert változásban van még. ;) amúgy abban igazad van, hogy érdemes lehet futópadon mérni, de még sose futottam futópadon, idegenkedem tőle, meg vhogy állítgatni kellene a sebességet (jó, egy jó barát/kísérő segíthet ebben is).

szerencsére ritmuszavart még nem sikerült detektálnom, szóval 200-as pulzust csak akkor látok az órán, ha tényleg nagyon nyomom, anyait-apait beleadok :)) hálistennek!

de azt azért tervezem, hogy egyszer majd leteszteltetem a szívem, meg vérkép meg minden... sose árt az ilyesmi!

monique 5154 napja
monique képe

santal: egy kérdést még intéznék hozzád :) hogyan méred a regenerációt? én néha figyelem az órát edzés előtt pár percig, gondolom minél alacsonyabb a pulzus, annál inkább sikerült regenerálódni az előző napi edzésből. de azért ennél biztosan van egzaktabb módszer is... :D már csak azért is, mert megfigyeltem egy tendenciát újabban (??), hogy pont pihenőnap utáni nap magasabb a nyugalmi pulzus, edzésnap utáni nap meg alacsonyabb, nagyon fura. :) (igaz, ezt tényleg nem mértem túl egzaktan, de majd megpróbálom úgy is.)

santal 5154 napja
santal képe

A regeneráció, a kompenzáció és szuperkompenzáció elve ennél bonyolultabb. és valóban egyéni. Nincs két egyforma ember, aki bizonyos terheléséekre egységnyi idő alatt regenerálódna.

Nagyon fontos azt eldönteni az edzésekre vonatkozóan, hogy ami a CÉl !
Mert bizonyos terhelések más más regenerációs időt követelnek természetesen.

Ha a testsúly csökkentés, a preventív edzés és a jó közérzet  a cél, akkor célszerú maximum 1.15 percet terhelni magad és aerob zónában, tehát 55 - 80 % között.
Ezek után az edzések után rövidebba regeneráció, mint egy 80 % feletti, vagy akár egy max, vagy szubmaximális terhelés után.
Ez az amit egy terhelés élettani laborban terhelés alatt és utáni véranalizizből pontosan meg tudnak határozni, és igy elkerülhető a túledzés, a sérülések tömege....
Ha ez számodr anem elérhető vizsgálat, akkor érdemes egy közepes intenzítású edzsé után 1 nap egy 80 % fölött edzés után pedig két nap pihenő tartani, illetve a terhelés fajtákat váltogatni.
A legújabb kutatások szerint egy kemény és hosszúra nyúlt edzés után másnap maximum stretchin gedzsét, vagy egy könnyű maximim 55 5 on létrehozott 30 - 40 perces regeneráló edzést szabad beiktatni, hogy valóban a testnek időt adjunk a mikro sérüléseket kijavítan,a test Ph ját visszaállítani, amiben az étrendbnek nagy szerepe van.

Például egy intenzív versenyu tán másnap nagy mennyiségű kávé hús és édesség fogyasztás egyáltalán nem ajánlott, hanem inkább friss joghurt, és könnyebb zödségek, hogy a test Ph ja gyorsan vissazálljon, amit persze segíthetünk Básicával, és egyéb Ph visszaállító szerekkel.
Na de ez az élsport.

Amig csupán kondiciót javítassz, ha a fokozatosság elvét betartod, és a pihenő napokat beiktatod, a terhelést soha nem emeled esztelenül extra dózisban, és batartod a  sport táplálkozás alappiléreit , ja és a legfontosabb 10 előtt lefekszel, és altató, nyugtató nélkül nyugodtan és mélyen alszol 8 órát, remélhetőleg gyorsan fogsz tudni fejlődni. Bármelyik pillér, mint tervezett edzés, tervezett táplálkozás és tervezett pihenés valahol csorbát szenved, bukik a mutatvány !!! :-))


santal 5154 napja
santal képe

Elég sok betű elütésem van, ezért bocsánat, de már alig látok a fáradságtól ! Jó pihenést mindenkinek !
Pusz Anna

MungDaal 5153 napja
MungDaal képe

Nekem az alvás "pillérrel" vannak igen komoly gondjaim. :))) Rendszeres 8 óra alvás? Szép cél! :)

Monerd! Csak nagyon halkan mondom. Méricskélés ide vagy oda, az elmúlt két és fél hónap alatt rengeteget fejlődtél! Néha próbálj meg mindenféle ideológiai maszlagtól mentes kocogásokat beiktatni. Tudod, csak nézel ki a fejedből, és jobb, bal, jobb, bal ... (vagy bal, jobb???)

 

monique 5153 napja
monique képe

Mung: köszi a biztatást és a tanácsot. én is gondoltam már rá, pl. a levezetős kocogás olyan volt. ;)) (írtam oda is pulzusértéket de az véletlen lett ilyen szépen zónában; csak tájékoztató jelleggel írtam be..)
érdekes dolog ez az alvás, ma 7 óra már sok akart lenni (dobott volna ki az ágy), de azért heverésztem még kicsit. múlt héten előtt pár napig meg 10 kellett, amikor elég sok volt a relatív terhelés. ;)
szóval jah, nagyon fontos az alvás, hogy bírjuk a terhelést..

santal: köszi a válaszod megint. :) így csinálom kb., hogy a  hosszabb futások után másnap max. egy 5km-t engedélyezek :) viszont nem szoktam 10 előtt feküdni, a többi stimmel :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (4 bejegyzés)
2011-01 hó (3 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2010-10 hó (2 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (7 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (6 bejegyzés)
2010-04 hó (7 bejegyzés)
2010-03 hó (3 bejegyzés)
2010-02 hó (8 bejegyzés)
2010-01 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (5 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)