Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 900 158 km-t sportoltatok
Hú, de amatőr

10 nap szünet - árt vagy használ?!

Amatőr | 2012-06-24 22:01:22 | 25 hozzászólás

Ha maratont tervezünk, tán elég ritkán javasolt módszer, hogy az utolsó hónapra fordulva pihenjünk 10 napot... Kacsintás
Pedig nekem még ez is sikerült! A legelején még lehet(ne) tudatos 1-2 szünnapnak tekinteni a dolgot, azután beesik mondjuk valami fájás itt-ott, majd a negyedik naptól persze jön a mindent vivő adu ász probléma, a júniusi vizsgaidőszak (ezt Hauanita igazán tudja értékelni Kacsintás).

Szóval tudom-tudom, hogy aki komolyan készül a célversenyre, az félreteszi, illetve beleilleszti a napi mókuskerékbe a futást, na de azért amikor pl. reggel negyed 7-kor kilépek otthonról, majd este 9-re hazaérek, akkor nincs tiszta szívből jövő motivációm már semmire sem... Király

Na mindegy, tegnap lement az első vizsgahét, egy szombaton záródó bizottsággal, ma meg kimentem egy kocogásra este. 8 km, és bőőőőven elég volt...Még az Achillesemet is érzem.

Sebaj, a terv megvan a jövő hétre: bármi történik, ki kell menni késő este is futni, akár esik, akár fúj. Persze egy eső még jól is jönne a mostani hőséggel szemben.

Azért a nagyatádi 42 km már közeleg, itt ólálkodik valahol, s eddig csak egy behalós-szenvedős 24 km sikeredett idén. Remélem, az úszó és a keréppáros csapattárs nem az én edzésprogramomat követi... Király

25 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4321 napja
Czeglédi Ferenc képe

Tömören: ÁRT!

mjoci 4320 napja
mjoci képe

Azért ha már nem mentél ki futni, remélem a fejbenfutás nem maradt ki.:)))))))))

Egy 3:30-as maratont meg emlékezetböl is lefutsz.:))))))))))))))

zoles73 4320 napja
zoles73 képe

Azt olvastam hogy a túledzés fokozza sérülésveszélyt, rontja a teljesitményt :)))) Vizsga előtt-alatt milyen volt a pulzusszámod....lehet hogy megfelelt egy keményebb edzésnek is:))))

Gandi 4320 napja
Gandi képe

Jobb pihenten, mint túledzetten. Tehát nem árt :-) 

kipage 4320 napja
kipage képe

Nem árt, legalább előjön majd a km éhséged. Jobb úgy odaállni a rajtvonalhoz, hogy pihent vagy mintsem hogy tudod, hogy még a verseny előtti 30km benne van a lábaidban.Nem mellesleg amatőr sportolók vagyunk, nekünk nincs olyan terhelés és eredménykényszer hogy most aztán edzés vagy a halál.. :)

 

 

 

Valamelyik nagy ironman edző mondta, hogy lazán kell edzeni,de keményen kell versenyezni..

Amatőr 4320 napja
Amatőr képe

Köszönöm a szépen szóródó tanácsokat! A többség azért megbocsátó. :)

Ami a fejbenfutást illeti, épp a ma esti -sikeres- futás után gondoltam ki a következő sorozatot:

-ha ma ment a 12 km, akkor számcserés edzéstervvel menni fog a 21.

Ha megy a 21, akkor onnan csak egy kis ugrás a 24 km.

Ha megy a 24 km, akkor egy ismételt számcserével fejben meglesz a 42 km. Azt a maradék 195 métert meg hozzáteszem saját (futó)erőből... :))

Amatőr 4320 napja
Amatőr képe

@zoles73
Ja, elég rutinos elnök vagyok, simán 50-es pulzussal figyelem a feleleteket... :)
Ha kérdezek is, akkor biztos felmegy még 5-10-zel. :)

zoles73 4319 napja
zoles73 képe

Ez jó      :)))))

Czeglédi Ferenc 4319 napja
Czeglédi Ferenc képe

Nagymamám aki végigélte az egész 20. századot /1903-1997/ mindig azt mondta: a majdra, a hozomra, meg a talánra a zsidó sem ad semmit sem a boltban...

Hauanita 4318 napja
Hauanita képe

Fecó hajlamos elfelejteni, hogy van aki felelősségteljesebb munkát végez, mint egy éjszakai portás, hogy van, akinek emellett még családja is van, és van, aki nem azért fut, mert semmije nincs az életben. Nos, kettőtök közül Amatőr, Te bizonyítottál már mind emberileg, mind futásilag.

Ami engem illet, pontosan tudom, hogyan zajlanak az érettségis napok, főképp egy elnök számára, hogy mivel jár az, amiket Neked ilyentájt teljesítened kell. Ilyen szempontból egyébiránt nem szerencsés, hogy júliusi célversenyt választasz, de mivel tudom, hogy jó alapjaid vannak, és hogy bár azt hangoztatod, hogy javítani szeretnétek, nem fog összedőlni a világ, ha ez nem sikerül. 

Azért lassacskán fuss kicsiket, és amint lezárjátok az évet, fontos volna beiktatni egy hosszabb futást, - amit nélkülem is tudsz - és ami ezekben a melegekben nem lesz egyszerű. Hajrá :)

torolt_12 4318 napja
torolt_12 képe

Én is borzalmasan unom a nagyon tudálékos, mindent jobban tudó egyes sporik kommentjeit, de a "semmije nincs az életben" azért nekem is fájt... Noha többször szóvá tettem, hogy gondolja át kicsit jobban.

Persze, hogy NEM árt, jó, ha pihent az ember, de ha nem fut elvárt időt, akkor sem kudarc, nem szakad le az ég! Hajrá és kitartás!

Jó, jó, én sem kommentálok sokat igérem, mert azért valljuk be, nem vagyok túl sokat látott és tapasztalt amatőr.
Czeglédi Ferenc 4318 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ha lottoznék és telitalálatom lenne, befizetnék 1-2 személyt egy Fold korüli vitorláskőrútra, de végig szembeszélben, minden kikotőben 90 napos vesztegzárral, végig internetmentes helyen....

Czeglédi Ferenc 4318 napja
Czeglédi Ferenc képe

Még valami:

Más munkájának bármilyen formában tőrténő lebecsülése súlyos hiba, mert ezzel magát a munkát becsüli le az illető. Véleményem szerint a legfontosabb, és a legfelelősségteljesebb munkája az utcaseprőknek van, hiszen ők takaritják ossze a sok szemetet, és ezzel megakadályozzák az esetleges járványokat,  elgondolkoztató, hogy mi lenne velünk nélkülük....Én mindenkit tisztelek, és hihetetlenül nagyrabecsülok, aki a munkabérérét tisztességes munkával keresi meg.

Végezetül álljon itt egy Hésziódosz idézet: Dolgozni nem szégyen, de szégyen tétlenül élni.

torolt_12 4318 napja
torolt_12 képe

Szerintem Téged kéne befizetni internetmentes helyre, de ezen kár vitázni... Ha nem tudsz mit kezdeni a kezeddel, szopjad az ujjad ahelyett, hogy boldog-boldogtalannak, ismeretleneknek hülyeségeket irogatsz!

Hauanita 4318 napja
Hauanita képe

Az a helyzet, hogy nem értem, hogy egy olyan ember, aki még életében nem futott olyan maratont, ami Amatőrnek kb rutin, milyen alapon ad egyáltalán a másiknak tanácsot, de helyesebb lenne úgy feltennem - az amúgy költői kérdést - hogy milyen jogon okoskodik bele a másik dolgaiba. 
Éstovább Fecó: ha megnyered az ötöslottót, inkább egy helyesírás magántanárt fogadj. Rád férne. (Talán hasznos volna tudni, mi a különbség a kör meg kőr, az ivás meg az ívás között, mert addig egész egyszerűen magad teszed nevetség tárgyává...)

 

Addig meg: Amatőrnek szurkolok :) Jó lesz az a maraton, a mai edzés jegyében meg pláne :)

Czeglédi Ferenc 4318 napja
Czeglédi Ferenc képe

Van itt egy olyan személy..........aki néhány hónappal ezelőtt egy futótársát a kovetkező szavakkal illette: hányingerem van tőle, undorító stb....én soha senki futótársammal kapcsolatban, soha nem gondoltam ilyet, és soha nem írtam le ilyen szavakat egy nyilvános blogban, .....elgoldolkozik néha az ember egy személy.........viselkedésén....

Mindenkinek további jó futásokat kívánok, kivéve......

Részemről befejeztem.

 

monique 4317 napja
monique képe

az a helyzet, hogy nem értem, hogy: miért kell a másik munkáját és életét nyilvánosan lefikázni. nagyon durvának találtam azt a hozzászólást, attól teljesen függetlenül hogy ki és kiről írta.

 

PS: tudom semmi közöm hozzá, de ilyenkor nem tudom befogni a számat.

stojesz 4317 napja
stojesz képe

Rosszcsontok, nyomás a szobába rendet rakni! Nem piszkáljuk a másikat, mert az csúnya dolog!

(Vegye magára, akinek inge.)

torolt_12 4317 napja
torolt_12 képe
Ferencről csak annyit, hogy nyilvánosan irja, hogy "Minden jót kivánok', privátban meg küldi a szemtelenségeket, belehazudik az ember pofájába. Leanitácskázza, leorsikázza az embert...

@Stojesz: igenis, értettem! Jó ég, valóban bazi nagy kupi van nálam! :(

pudingman 4317 napja
pudingman képe

Amatör,

szerintem, ha valaki reggeltöl estig dolgozik, akkor többet ér a 10nap kihagyás, mintha ennyi munka után elmenne futni.

 

Hajrá Nagyatádon! Remélem találkozunk, mert én a futásban nem 10napot, hanem 6hónapot hagytam ki + máus 8-a óta fáj a  térdem, így az úszást és kerékpárt sem tudom rendesen edzeni.

De semmi gond: szerencsére, mind a ketten baromi "tehetségesek" vagyunk....:-)))

Remélem, Leander csinál rólam pár "vidám" képet az ironman alatt:-)

 

Anita: német a billenytüzetem, nincs hosszú ö-m, meg ü-m:-))

Alabárdos 4316 napja
Alabárdos képe

Két hét kihagyás után mit mondjak?

Erőt gyüjtöttél, oszt jó napot. :) Van annyi rutinod, amennyi elég lesz.

Amatőr 4315 napja
Amatőr képe

No, lányok-fiúk, látom, zajlott itt az élet rendesen...

Bár, amíg csak a billentyűket koptatjuk virtuális térben, és nem élőben, szemtől szembe zúzzuk egymás idegeit, egóját... :)

Szóval, csak nyugalom és megértés, mindenki a hosszú, eredményekkel teli életet szereti, jussunk fel szépen a Maslow-piramis csúcsára! :)

Ami meg a futást illet, az Achilles-ín a szűk keresztmetszet leginkább. De holnap HOSSZÚ futást tervezek, ahol a táv mellett a klímát is szokhatom, hisz ennél melegebb nem lesz Nagyatádon sem! :)

Lélek 4314 napja
Lélek képe

Na, akkor még egy vélemény, nemcsak ezért, mert ilyen még nem volt, hanem azért, mert ezt tartom helyesnek.

Árt is és használ is.


Bővebben itt: http://pfitzinger.com/labreports/detraining.shtml

Amatőr 4314 napja
Amatőr képe

Lélek, köszönöm ezt a szakszerű cikket!
Fejbenfutáshoz is ideális! De persze ma este 6-tól ki fogok menni futni egy hosszút, aztán meglátjuk... :)

Amatőr 4314 napja
Amatőr képe

No, megérkeztem: 24 km lett.

Ez nem túl szívderítő.

Érdekes, hogy kb. pont egy hónapja ugyanekkora távon a maihoz képest 2 másodperc különbségű időt futottam. Úgy tűnik, erre a szintre vagyok beállva.

Át kell törni ezt a gátat. :))

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-02 hó (1 bejegyzés)
2017-11 hó (1 bejegyzés)
2017-10 hó (2 bejegyzés)
2017-09 hó (2 bejegyzés)
2017-08 hó (1 bejegyzés)
2017-07 hó (1 bejegyzés)
2017-02 hó (1 bejegyzés)
2017-01 hó (2 bejegyzés)
2016-12 hó (1 bejegyzés)
2016-10 hó (1 bejegyzés)
2016-08 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2016-05 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-05 hó (1 bejegyzés)
2014-12 hó (1 bejegyzés)
2014-11 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (3 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-03 hó (4 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-08 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (2 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (3 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (3 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)
2010-05 hó (2 bejegyzés)
2010-04 hó (3 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (6 bejegyzés)
2009-10 hó (1 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (3 bejegyzés)
2009-07 hó (1 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (3 bejegyzés)
2009-04 hó (4 bejegyzés)
2009-03 hó (3 bejegyzés)
2009-02 hó (4 bejegyzés)
2009-01 hó (1 bejegyzés)
2008-12 hó (1 bejegyzés)
2008-11 hó (2 bejegyzés)
2008-10 hó (2 bejegyzés)
2008-09 hó (3 bejegyzés)
2008-08 hó (3 bejegyzés)
2008-07 hó (3 bejegyzés)
2008-06 hó (3 bejegyzés)
2008-05 hó (4 bejegyzés)
2008-04 hó (6 bejegyzés)
2008-03 hó (2 bejegyzés)
2008-02 hó (2 bejegyzés)
2008-01 hó (6 bejegyzés)
2007-12 hó (3 bejegyzés)
2007-11 hó (2 bejegyzés)
2007-10 hó (2 bejegyzés)
2007-09 hó (4 bejegyzés)
2007-08 hó (4 bejegyzés)
2007-07 hó (6 bejegyzés)
2007-06 hó (3 bejegyzés)
2007-05 hó (2 bejegyzés)
2007-04 hó (6 bejegyzés)
2007-03 hó (5 bejegyzés)
2007-02 hó (4 bejegyzés)
2007-01 hó (6 bejegyzés)
2006-12 hó (9 bejegyzés)
2006-11 hó (4 bejegyzés)
2006-10 hó (10 bejegyzés)
2006-09 hó (10 bejegyzés)
2006-08 hó (11 bejegyzés)
2006-07 hó (7 bejegyzés)