Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 869 466 km-t sportoltatok
Hú, de amatőr

Maraton után, és mi előtt?

Amatőr | 2010-10-04 21:08:30 | 12 hozzászólás

Hát megvolt. Kerek lett a történet.
Ahogy az ember öregszik, úgy éri tán kevesebb meglepetés az életben, legalábbis önmagát illetően.
A futás mindig is leképezi az adott embert, ez észrevehető olvasva-beszélgetve a közelebbi-távolabbi ismerősökkel, akiknek a futás a hobbijuk.

Ahogyan valaki eljut élete első szigetköréig, egészben lefutott 10 km-éig, vagy épp legyőzi a félmaratoni távot, hogy a klasszikus és "piacvezető" álmot, a maratont ne is említsük, szóval teljesítménye tisztán kirajzolja habitusát, jellemző vonásait, megjeleníti életének fizikai-lelki vetületét. Az élet más területein valószínűleg hasonlóan állunk a kihívásokhoz, ahogyan a sportban, így akár a futásban is tesszük.
Első maraton? Koreográfiája és története megegyezhet az első diploma megszerzésével, vagy épp az első igazán komoly és felelősségteljes munkahelyi projektbe befektetett energiával, teljesítéssel. Sokadik maraton? Már ismerjük a kihívás lényegét, tán rutinból is megoldjuk, ha nem is PB-vel, de hisz mondhatjuk: épp nem hajt minket belső vagy külső nyomás, elvárás.

Nem is a maraton távja itt az érdekes, amikor egy kihívás, kitűzött cél kapcsán tudatos vagy ösztönös edzésekről, túlizgult vagy ellazsált felkészülésről, alibi vagy valós megoldásokról elmélkedünk, hiszen 10 km lefutása is előhívja az ember igazi énjét. Aki az élet egyéb területein túlvállalja magát, rendszertelen, vagy épp csak hihetetlenül izgulós, az beleviszi mindezt a futásába is. Aki meg szorgalmas, rendszerető, lelkiismeretes, annak sima az útja a maratonhoz?! Kacsintás Azért persze egy sportoldalon érdemes leszögezni, hogy valamilyen fizikai minimuma van a maraton teljesítésének, tehát hiába rendelkezik az illető tiszta szívvel, elkötelezettséggel, rendszeretettel, ez önmagában _edzés nélkül_ még kevés. Vigyor

 

Olvasgatva a blogokat, beszélgetve az elmúlt 10 év során FB-ismerősökkel, a maraton igazán jó lakmuszpapír a személyiség megismeréséhez.
Nálam ez az idei maraton valójában nem hozott újdonságot. Nem okozott nagy lelki gondot, hogy nem lesz PB-kergető év a 2010, és még a szokottnál is lazábbra sikeredett a futás. A maratont semmilyen tradicionális (edzés)előzmény nem alapozta meg, egy 20 km-en felüli futás volt, a NIKE, viszont a bizonyítás és az önigazolás vágya, hogy ismerem a kihívás természetét, és rendelkezem olyan alapképességekkel fizikai és mentális téren, amelyekkel meghatározott módon sikeres lehetek: nos, mindez a motiváció végül elvezetett a rajtig.
Azután az eső és a szél mellett a szükséges pluszt: a társasági életet, beszélgetést is megkaptam úgy a 14-ik kilométertől, köszönet a hölgyeknek! - hát minden stimmelt a célba érkezéshez. Megvalósult a kerek számokhoz igazodó 6 és feles perc/km átlagtempó, a végére kicsit gyorsulva, séta nélkül.

De ezt jövőre újból eljátszani: hát nem túl perspektivikus. Pedig a forgatókönyv adott: vagy éppen a szükséges PB elérése mentén halad a 2011-es év, felbuzdulásokkal és hullámvölgyekkel, melynek végén azért ott lesz a -mondjuk 1 perccel megjavított- maraton PB, vagy bármely ok miatt ellehetetlenül 2011, és akkor el sem indulok az őszi maratonon, hiszen minek is... jubileumi Budapest maraton majd csak 2015-ben lesz, amin akár komolyabb felkészülés hiányában is érdemes indulni, hogy meglegyen a gyűjteményben a 30. évfordulós plecsni. Vigyor

Viszont sok év már nincs, hogy kergessem a számokat. Senior 2-ben valahogy nem látok túl nagy esélyt PB-t felállítani, hisz ami 2008-ban 41 évesen sikerült, az közelebb az 50-hez mitől lenne még jobb?
Nehogy azt válaszoljátok, hogy a több edzéstől... Kacsintás

 

Aktualitás: beneveztem a Bécs-Bp. zárónapi félmaratonjára. Ez azt jelenti, hogy a legrosszabb esetben is addig még előtte futok kétszer-háromszor pár telepkört. Jobb esetben meg sokat készülök rá, és túledezett leszek! Király

Jó futásokat!

12 hozzászólás

Skam 4946 napja
Skam képe

Hej, de filozofikus vagy ma!

Szerintem neked külföldön kéne maratont futnod, az megdobja egy kicsit a motivációt. Máshol még lehet jubileumi év jövőre is.  Majd vigyetek el engem is! :)

Bozót 4946 napja
Bozót képe

Bizonyára igazad van általánosságban, de rám pékldául nagyon nem igaz, hogy olyan lennék a sportban, mint az életben. Sőt...

Muszáj neked pont a maratont kergetned amúgy? 

monique 4946 napja
monique képe

Bozót: ugyan, semmit nem muszáj, de ha ezt szereti csinálni...? én pl. azért kergetem a maratont mert agyban/pszichésen szerintem az áll hozzám legközelebb :D persze még nem próbáltam... :P de szeretem a jó hosssssszú futásokat (ami azért nem 24 óra, az nekem sok). igen tudom most nem látszik az edzéseimen ez, de majd...

Amatőr: sajnos de, a több edzéstől... :) mi a PB-d amúgy?

Amatőr 4946 napja
Amatőr képe

A külföldi projekt jó ötlet, tervezzünk bátran Skam, menjünk közösen! :)

Bozót, a 12 órás versenyed pl. biztos olyan személyiségjegyeket mutatott, amelyekkel az életben is boldogulsz.

monerd: hát látod, szerintem épp a "több edzés" kitétel a szűk keresztmetszet a PB-im hajszolásában.
Azaz nem tudok annyit edzeni, amivel biztosan meglenne az áhított, nagy arányú PB.
2001 óta az már véglegesen kialakult, hogy pl. a hivatalos edzéstervek közelébe sem tudok kerülni, sosem fogok végigvinni egy klasszikus maratoni edzéstervet (de őszintén drukkolok azoknak, akik ezt választják és teljesítik, legutóbb macmelonért szorítottam nagyon). Ami az elért eredmény/befektetett munka arányát illeti, elég jót mutat a mérleg amúgy, hiszen a 3:52:08-as PB maratonomat 2008-ban éves átlag heti 30 km-rel értem el. Na persze a számok csalókák, mert akkor nyáron  egy-két hetet megnyomva felment heti átlag 40-re, és volt 2 db 30 km-es hosszú futás, meg a teljes évben 4 db félmaraton távú futás.

Ha viszont megpróbálnék egy teljes éves korrekt edzéstervet mondjuk 3:30-ra, akkor valószínűleg nem bírná a Haglund-sarkam incl. Achilles harcos, és hát mi lenne a fejbenfutással? :)

Bozót 4945 napja
Bozót képe

Ne te vagy a pszichoterapeutám, így ne menjünk bele az életben való boldogulásom témájába... :P :D A 12órás amúgy nem volt nagy durranás, a 24 se, de arra mégis valamivel büszkébb vagyok :P Egyetlen igazság van az elméletben, az életben ugyanilyen töketlen módon úszom az árral, mint ezeknél a versenyeknél :)

Fejbenfutás rulez :)    De nem válaszoltál, nem lehet más a cél csak maraton?

Jozsef 4945 napja
Jozsef képe

Még mindig tartom, amit a pálya széléről kiabáltam neked: nagyon okosan futottál, és őszintén mondom, büszkének kell lenned a teljesítményedre! Tökéletesen felmérted mi az, ami a mostani állapotodban benne van, és ahhoz igazodva tökéleten végrehajtottad az egyetlen lehetséges taktikát.

 

Amatőr 4945 napja
Amatőr képe

A cél alapból mennyiségi vagy minőségi lehet. Egyre hosszabb távot teljesíteni vagy/és egyre több ugyanolyan távot teljesíteni, illetve gyorsulni az időeredményekben. Más célkategóriát így hirtelen nem látok.

A maratonon túlnézni komoly dolog, eléggé kritikusan szemlélem az ottani történéseket, próbálkozásokat. Teljes bizalommal kell önmagunkhoz képest felkészültnek éreznie magát az embernek. 50 km-t még kitűzhető célnak látok, a 6 órás verzió sem feltétlen lehetetlen, de tovább ne menjünk. :)

X-edszer maratonistának lenni nem vonz, hisz akkor minden évben elmentem volna maratont futni "fejből", ahogy az idén is történt.
PB-t dönteni: ez jól mérhető dolog, a szigetkörtől a maratonig. Ez cél lehet, és az is minden év január 1-jén. :)

Ja, és a cél nem maga az út... :)

miki 4945 napja
miki képe

Na de hát Amatőr, hol itt a kihívás? A maratont le tudod kocogni, a mi annál hosszabb, azt kritikusan nézed, gyorsabban futni nem motivál. Hát ez persze, hogy nem pezsdíti fel véred.

Kétfelé lehet menni innét, egyik az egészségügyi kocogás, és ezt nem negatív értelemben mondom, vagy ki kell tűzni egy célt, ahol már rezegne a léc, Terep Százas, Ironman stb, mindjárt kizökkennél a megszokott kerékvágásból.

Skam 4945 napja
Skam képe

Ironman, höhö.

Már elnézést... csak elképzeltem amatőrt, ahogy hasítja a habokat a tóban. :)

Bozót 4945 napja
Bozót képe

Nem, nem feltétlen az ultratávokra gondoltam. Ahogy Miki is írja, lehet tökmás cél is ami motivál és új távlatokat nyit, például a triatlon vagy hegymászás vagy evezés vagy öttusa :)))

 

("A maratonon túlnézni komoly dolog, eléggé kritikusan szemlélem az ottani történéseket, próbálkozásokat. Teljes bizalommal kell önmagunkhoz képest felkészültnek éreznie magát az embernek"

na ez az, te tudod kritikusan szemlélni és nem ugrasz bele hűbelebalázs módjára az ultrázásba. És milyen igazad van! )

Sipi 4944 napja
Sipi képe

Nekem például kihívást jelentene lefutni a 400-at 1,10-en belül.....,vagy megfutni a Piros 85 egészét gyaloglás nélkül (persze az ésszerű határokon, domborzati viszonyokon belül)

Szerintem egy maratont nehezebb lefutni - már maratoni versenypulzuson - mint egy 100 km-es teljesítménytúrát végigcsinálni vegyes mozgásformákkal ,pihenőkkel !

A külföldi verseny ötletet, motivációs szempontból jónak tartom ! 

Amatőr 4944 napja
Amatőr képe

Kösz az ötleteket, miki és Bozót különösen tágra nyitotta a lehetőségek tárházának kapuját. :)
Skamnak lenne üzenni valóm, de hagyjuk... :))

400 méteren, Sipi, biztosan tudsz 1:09-et...
A pályaversenyzés nagyon élvezetes dolog, amennyire a KAC-sportnapok lehetőségeiből meg tudom ítélni. 400-on nekem is álomidő, de reális cél lenne az 1:09, 800-on viszont tán sosem  fogok már 2:40 alá menni... Hacsak hagyom a hosszabb távú futásokat, és irány egy 800-as idény! :)

Ami tegnap este előkerült szavak szintjén, Lenaderrel beszélgetve, az egy T100-as beérés, a lehető legkevesebb fejlámpázással. Na, az világcsoda lenne! Leander szerint csak nem szabad elágazásnak és emelkedőnek lennie a tükörsima úton, és menni fog a T100. :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-02 hó (1 bejegyzés)
2017-11 hó (1 bejegyzés)
2017-10 hó (2 bejegyzés)
2017-09 hó (2 bejegyzés)
2017-08 hó (1 bejegyzés)
2017-07 hó (1 bejegyzés)
2017-02 hó (1 bejegyzés)
2017-01 hó (2 bejegyzés)
2016-12 hó (1 bejegyzés)
2016-10 hó (1 bejegyzés)
2016-08 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2016-05 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-05 hó (1 bejegyzés)
2014-12 hó (1 bejegyzés)
2014-11 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (2 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (3 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-03 hó (4 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-08 hó (2 bejegyzés)
2011-07 hó (2 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (3 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (3 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)
2010-05 hó (2 bejegyzés)
2010-04 hó (3 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (6 bejegyzés)
2009-10 hó (1 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (3 bejegyzés)
2009-07 hó (1 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (3 bejegyzés)
2009-04 hó (4 bejegyzés)
2009-03 hó (3 bejegyzés)
2009-02 hó (4 bejegyzés)
2009-01 hó (1 bejegyzés)
2008-12 hó (1 bejegyzés)
2008-11 hó (2 bejegyzés)
2008-10 hó (2 bejegyzés)
2008-09 hó (3 bejegyzés)
2008-08 hó (3 bejegyzés)
2008-07 hó (3 bejegyzés)
2008-06 hó (3 bejegyzés)
2008-05 hó (4 bejegyzés)
2008-04 hó (6 bejegyzés)
2008-03 hó (2 bejegyzés)
2008-02 hó (2 bejegyzés)
2008-01 hó (6 bejegyzés)
2007-12 hó (3 bejegyzés)
2007-11 hó (2 bejegyzés)
2007-10 hó (2 bejegyzés)
2007-09 hó (4 bejegyzés)
2007-08 hó (4 bejegyzés)
2007-07 hó (6 bejegyzés)
2007-06 hó (3 bejegyzés)
2007-05 hó (2 bejegyzés)
2007-04 hó (6 bejegyzés)
2007-03 hó (5 bejegyzés)
2007-02 hó (4 bejegyzés)
2007-01 hó (6 bejegyzés)
2006-12 hó (9 bejegyzés)
2006-11 hó (4 bejegyzés)
2006-10 hó (10 bejegyzés)
2006-09 hó (10 bejegyzés)
2006-08 hó (11 bejegyzés)
2006-07 hó (7 bejegyzés)