Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 863 091 km-t sportoltatok
"Ne engedd, hogy amit nem vagy képes megtenni, befolyásolja azt, amit képes vagy véghezvinni."

Vádliságom története

pecsenye | 2011-06-20 14:36:52 | 26 hozzászólás

Honnan is kezdjem:

Talán a nagy fogyás volt a vízválasztó. Gondok akkor még nem voltak, vagyis nem tudtam róla. 2009-ben miután megnyertem az Edzesonline pályázatát, egy terheléses vizsgálatot, ott derült ki egy apró hiba: az érfalaim merevek, ezáltal rugalmatlanok voltak. Nem részletezem, a hiba leírását, mindössze annyit: ennek köszönhetően az érfalak nem tudtak alaphelyzetben megfelelő mennyiségű oxigént szállítani, méreganyagok lassabban ürülnek ki, etc, ezáltal megnőtt a sérülés veszélye. Írhatnék jó pár dolgot, de mindenkinek jó barátja a Google. Nekem csak egy mondat, cseng sokszor vissza a fülembe. Petrekanits Máté remek sportorvos mondta a vizsgálat után: a futásnak köszönhetem szinte, h még élek. De nem akarom agyon dramatizálni a dolgot. Gyógymód egyszerű: nyújtás, szauna, masszírozás. Igyekeztem betartani az utasításokat, időnként kontrollra mentem, többnyire javuló eredményekkel. A 2009-es UB óta gyakorlatilag úgy futkározom, h a vádlim szinte folyamatosan fájt. Nyüszögéseimről, panaszkodásaimról igazándiból mateve az, aki tudna mesélni. Volt olyan versenyem, h a végén félrevonultam egy kicsit pityeregni. Aztán jött ama bizonyos VB (h én miért emlegetem állandóan), ahol sokan furin néztek rám a káposztával megborogatott lábamra. Akkor már hosszú unszolás után Simonné Panni természetgyógyászhoz jártam, aki a csonthártyámat és a vádlimat kezdte el kezelni. A kezelés elsősorban mélymasszásból állt, áll kéthetente. A feszítő, égető érzés a vádliban elkezdett csökkenni, de tudtam, h ez egy hosszú folyamat lesz. De jó érzés volt, h már sikerült jó pár edzést fájdalommentesen letudni. 2011 nagyon jól indult, 4napos, Sárvár, még a 48 órás is. Bizakodtam az UB előtt, végre mertem nagyot tervezni. A 48órás után egy hét pihenőt letudva újra edzésbe álltam. Testem, lelkem, fejem úgy érezte, hogy minden rendben, nyugodtan álljak neki újra a futásoknak. Itt-ott néha fájt, de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget. Majd jött a 7végi hosszú, ahol is egy nagyon éles nyilallást éreztem a bal vádlimban. De erről már írtam az előző blogomban. Jött a kényszerpihenő, a napok meg csak fogytak. 2 hét után már szinte menni is tudtam fájdalom nélkül, mikor egy rossz lépés a lépcsőn, és kezdődött minden elölről. Panni kitartóan masszírozott, segített, én kitartóan kapartam a falat és anyáztam a kezelés során. Közben sok baráttól kaptam a lelki biztatást, ami bizony nagyon jól jött. A masszírozások közötti időszakban ment a nyújtás és a krémezés (fekete nadálytő, amino-erg, vadgesztenye krém, lóbalzsam, Perskindol). Vicces volt, mert néha a lábam már nem bírta, bírja beinni a sok krémet.

No de mi a jelenlegi sérülésem, mi az ami immár ötödik hete akadályoz a futásban?

A lényege a dolgoknak, h a vádliizom rostjaiban csomók keletkeztek, amit trigger pontoknak is neveznek. A trigger pontokról egy remek cikket lehet olvasni a http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_01_59_lha_627_trigger_pont_terapia.php oldalon. Sajna ezek a csomók nagyon nehezen múlnak el. A vasárnapi masszás után megbeszéltem Pannival az elkövetkezendő hetet: soksok kenés, nyújtás, szerdán egy próbafutás. Ha ott nem fáj, megpróbálhatom az UB-t. De csak szigorúan visszafogottan, óvatosan. Semmi kockáztatás, érjek körbe, felkészülés jelleggel.

Szóval ez van, remélem találkozunk szombaton.   

26 hozzászólás

Bozót 4687 napja
Bozót képe

Gondoltam, hogy ilyesmi a probléma... Lehetne most okoskodni, hogy talán tényleg túl hamar, túl sokat, túl öregen (:P) , de ez mind nem lényeg most. Hozd rendbe azokat a lábakat, hogy még sokat futhass velünk, értünk!

Tudom, mit jelent neked a futás és egy-egy ekkora verseny, de azért ne áldozd be a futójövődet egyetlen tókörért.

 

faxau 4687 napja
faxau képe

A lényeg, hogy rendbe lehet rakni!:)

Wojtek63 4687 napja
Wojtek63 képe

Csabikám én mindig is óvatos duhaj voltam, ez beszél belőlem most is. TE nagyon sok mindenre képes vagy, ezt ezerszer bizonyítottad be már magadnak is, és nekünk is. Biztos vagyok benne, hogy az UB-t most is összeraknád.

De! Légy óvatos!

Öt hét futásmentes időszak után rögtön egy 200 feletti táv és most is meglévő fájdalmakkal. Vedd elő azt a mérleget, és tégy felrá mindent. Sokan ismerjük, hogy az idénre van még egy NAGY TERVED. Ne áldozd ezt fel! Van még időd, hogy addigra helyreálljon az a verkli.

Hát ennyi, ....... de én csak egy egyszerű futó vagyok........

V.Petra 4687 napja
V.Petra képe

Én azt kívánom, hogy ott lehess szombaton, de csakis, kizárólag úgy, hogy jó döntést hozz. És kívánok mielőbbi gyógyulást, remélem rendbejön a lábad!

yoyo 4687 napja
yoyo képe

Higgyük azt, hogy  ért valamit az az öt hét pihi  !  

Az edzés kiesésért neked ,NEm  kell aggódni pecsenyém  ,húz a szived elhiszem :)  Az utolsó mondataidban benne van minden ,vagyis tudod te ,hogy mit hogyan kell :)

 

RunKa 4686 napja
RunKa képe

Mit meg nem teszünk egy kis futásért :) Ezt egy mezei halandó nem is értheti, csak mi, az ilyen-olyan szintű  Sportolók.

Remélem sikerül a próba futi, mindenre elszántan állj rajthoz, és óvatosan, okosan  csorogj be a célba a szalagért :) Megérdemled, szorítok !

tsoma 4686 napja
tsoma képe

Köszönöm!

Köszönöm a nyiltságodat, az önzetlenségedet! Köszönöm, hogy megosztod mindezt Velünk.

És örvendek, hogy van erőd, bátorságod, hited, hogy nem adod fel. Türelmesen teszed amit tenned kell.

Én 20-30 év múlva is szeretnék Veled futni!

Remélem találkozunk Tihanyban! Ha nem futsz - akkor azért, ha meg versenyzel - akkor meg pláne!

sultan albertovics 4686 napja
sultan albertovics képe

Borzalmas sokat tettél már idén, most tedd rendbe valamennyire a lábad, van még jövőd ha most nem jössz az UB-re akkor is idén nagy voltál és leszel.

De ha a szíved odahoz akkor is csak nyugi..jó lenne veled még egyszer utoljára UB.-t futni. Nem egy év a világ..most ne akarj mindent, majd lassan ésszerűen összejön.

 

faxau 4686 napja
faxau képe

Nem tudom, hogy szükséged van-e rá, hisz megvan aki rendberak, de Kettlebell körökben nagyra értékelik:  Csíky Ferenc 

monique 4686 napja
monique képe

jaj, nekem fogalmam sem volt, hogy ennyi mindennel kell küzdened. kívülről csak az látszik h bármikor könnyedén lefutsz egy őrült 70km-es vagy még hosszabb távot edzésnek, ami nekem mindig nagyon inspiráló volt (kb. másfél éve láttam először az edzéseid, teljesen kezdőként). legyél óvatos! drukkolok h minden ok legyen akkor is ha rajthoz állsz!

márkusöcsi 4686 napja
márkusöcsi képe

Nagyjából leírtak minden a többiek.

Látod, Pecsenye csak egy van! Vigyázz magadra!!!!

prókátor 4686 napja
prókátor képe

Hú Vaze! Nagyon vigyázz magadra Csabikám! Az első az egészség!

stojesz 4686 napja
stojesz képe

Csaba, minden tiszteletem a Tiéd! Akár lefutod az UB-t, akár sem. És most nem mondom, hogy "de", mert arról tudjuk ugye, hogy mindent töröl, ami előtte van. Szóval még néhány nemes célért szeretnék Veled jótifutit futni! (És nem csak felet, hanem legközelebb már egészet!) Azóta is beleborzongok, mikor rágondolok, pont tegnap olvastam újra a blogot, amit anno írtam.

 

És most had tegyek Rád egy kis felelősséget.

 

Te egy igazi vezető vagy ebben a közösségben. Sokunk példaképe, motivátora! És egy vezetőnek, egy példaképnek példát kell mutatnia. "Az első kör Te magad légy!" Ha fáj, ha rossz, ha érzed, hogy baj lesz belőle, akkor légy erős és mondj nemet! Mi tudni fogjuk, hogy ez a "nem" több energiát igényel majd Tőled, mint körbeszaladni azt a kis tavacskát!

 

Csak és kizárólag akkor legyen a válaszod igen, ha érzed magadban az erőt! És ne félj megállni, ha közben problémáid merülnek fel! Mi tudjuk, hogy mindent megtettél!

 

És a legfontosabb: ha úgy döntesz, hogy elindulsz, mi képzeletben fogjuk a kezed és húzunk Tihanytól Tihanyig!

 

HAJRÁ!!!

mjoci 4686 napja
mjoci képe

A múltkori blogod után nem gondoltam, hogy ennyire komoly a dolog.:((

Örülnék neki, ha te is ott lennél a rajtnál és egy karika után a célban is, de a legfontosabb, az, hogy rendbe jöjjön a lábad.

pleko 4686 napja
pleko képe

Csabi egyettértek a Bélával...Ne kockáztass...Neked ősszel jelenésed van az Aropolisz lábánál, rá egy napra pedig Spártában...Kívülállóként és barátként számomra egyértelmű, csak szemlélőként légy jelen a Balaton körön....Jobbulást Csabi! Aztán ősszel kerüljön a fejedre az a babérosszorú!!!!

Sneci-ke 4686 napja
Sneci-ke képe

Bár gondolom, jó kezekben vagy Panninál, ugye megengeded, hogy javasoljak Neked egy kezelési módot, legalábbis szerintem  érdemes utánanézn, hátha a Te bajodon is segít. A kezelés neve: lökéshullám terápia. Többféle dologra ajánlják, a triggereket is említik a problémák között. Nekem a Haglund sarok problémát szinte teljesen megoldotta. 

Szurkolok Neked, hozz jó döntést és vigyázz magadra.

 

 

 

plekoklári 4686 napja
plekoklári képe

Ez nagyon kemény ! A szíved a lelked menne, és vinne, "csak " azok a fránya lábak nem engedelmeskednek. Sok-sok gyógyulós ölelést küldök Neked !!

picikata 4686 napja
picikata képe

Csaba, menj el szombaton...... és csak szurkolj a remek futó barátaidnak, akiknek sokat jelent majd a jelenléted!

De... a lábikókra VIGYÁZZ még!

A siker édesebb lesz ha egészségesen aratod le... :)

...csak egy megérzés...tőlem...



lbtibsz 4686 napja
lbtibsz képe

Amellett, hogy nagyon szurkolok Neked, és bízom a gyógyulásodban, köszönöm a belinkelt írást (triggerek). Most csak éppen átszaladtam rajta, de majd figyelmesen végig fogom olvasni. Én is nagyon régen egy (elmúló, majd visszatérő) vádli fájdalommal küzdök, nekem a jobb lábam a rosszabb. :)

gyaloggalopp 4686 napja
gyaloggalopp képe

Atyaég!

Két dolog... gondolom, a padlás teli van az effélékkel nálad már, de én úgy gondolom, hiszem, hogy ott leszel a rajtnál és ott leszel a célban is. Jár neked egy tiszteletkör, s te vagy annyira elszánt, hogy ha csak nem végletesen és végzetesen fáj a lábad, akkor megcsinálod. Én nagyon drukkolok, s remélem, egyszer csak elmúlnak neked azok a tigereid vagy oroszlánjaid, vagy mik. Kemény vagy, Pecsenye, bár a vádlid egyes helyein ne lennél olyan kemény. :(

 

Szóval hajrá! És óvatosan!

 

A másik: elolvastam a cikket és nagyon megijedtem. December óta van egyetlen pont a vádlimban, ami finom érintésre is éles fájdalommal reagál. És néha fájdogál a bokám, lásd Sárvár előtt, mikor megmagyarázhatatlanul szaggatni kezdett, majd ugyanolyan hirtelen abbahagyta. A vádlim pedig folyamatosan, futás közben is érződik, s amikor esténként feketenadálytővel és aminoerggel masszírozom, szinte sírok. Egy pontban... Azt gyömöszölöm, hogy szinte kitörnek az ujjaim. Utána jobb szokott lenni, aztán egy nap, s ugyanolyan. Mintha csomót kötöttek volna az izomra. Tudod, mikor eőször futottál Sárváron kétszáz felett, akkor azt mondtam magamban: ez a Pecsenye jó lesz követendő példának. De nem akartam mindent lemásolni, hé! Szóval lehet, de csak lehet, hogy tudom - kicsiben - mit érzel. De csak elképzelni tudom, milyen lehet ez a dolog, ha annyira fáj, s olyan helyen, hogy már menni nem bírsz tőle. És hogy mindezek mellett azokat és úgy végig csináltad, ami idén volt, hát... no, szóval kemény vagy, Pecsenye, nagyon kemény. És kívánom, de őszintén, hogy rendbejöjjön a lábad, hiszen a futás az életed, mint írtad is.

zoles73 4686 napja
zoles73 képe

A bölcs Yoda mester a shitek támadása végén mit mondott, mikor minden akarata ellnére sem sikerült a "Gonoszt" legyőznie: kudarcot vallottam, nem sikerült a küldetés, most egy időre önkéntes száműzetésbe kell vonulmon, míg eljön ujra a mi időnk...(A történet hossszú, de a végét ismerjük.)

Kérdés: legyőzted a "Gonoszt" vagy nem? szerintem annak függvényében indulj.

Sportbaráti üdv: Zoles (engem is esz a penész 1.5 hete nem tudok futni, mert hasmenéses virusos rossuzlét miatt alig élek.)

Eperszem 4686 napja
Eperszem képe

Nagyon drukkolok, hogy hamar rendbe gyere és ahogy eddig "megismertelek" ott leszel te szombaton szinte tuti, hajrá Pecsenye!

runner42 4685 napja
runner42 képe

Azt gondolom, hogy a sérülés az egyetlen olyan, mindenki számára belátható és elfogadható ok, ami miatt elhalasztható, vagy feladható egy verseny. Természetesen sérülten is célba lehet érni, ha az menetközben jön, ez mérlegelés kérdése.

Nem szeretnék tanácsot adni, mert nem az én lábamról és nem az én lelkemről van szó, elindulás és nem elindulás esetén.

Amit viszont szeretnék mondani az az, hogy ha október 1.-én szeretnéd megérinteni a Király lábát, azt csak sérülésmentes indulással tudod megtenni.Ott ez nem kérdés!

Szorítok Érted, akárhogy is döntesz!

pen 4685 napja
pen képe

Megfontolt és helyes döntést kívánok neked. Talán picit gondold át úgy, te mit javasolnál, ha egy sportbarátod lenne ilyen helyzetben..

posztizoli 4684 napja
posztizoli képe

Csabi!! Dönts okosan, ahogy pen is irta! Edzésnek körbegutni a tavat?? Hát... De ki itt a nómális??? Váljon egészségedre, akárhogy döntesz!!

pecsenye 4684 napja
pecsenye képe

Sziasztok! Nagyon szépen köszönöm az aggódó hozzászólásokat, a tanácsokat. Igyekszem belőle erőt meríteni, jó érzés tudni, h ilyen sokan álltok mellettem, mögöttem. Kívánok mindenkinek sikeres, jó futást akár az UB-n, akár bármilyen versenyen vesz részt.

Én ott leszek, márcsak azért is, h a nevezési díjat ne bukjam el teljesen, no meg hogy köztetek lehessek:) aztán ha 5-10 km-el után már úgy érzem nem megy, akkor kiállok. És szurkolni fogok nektek! 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (2 bejegyzés)
2015-04 hó (2 bejegyzés)
2015-03 hó (1 bejegyzés)
2014-12 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2014-08 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (2 bejegyzés)
2014-05 hó (2 bejegyzés)
2014-04 hó (2 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (1 bejegyzés)
2013-12 hó (2 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (2 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (3 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (5 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (1 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (6 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (2 bejegyzés)
2010-03 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (4 bejegyzés)
2010-01 hó (4 bejegyzés)
2009-12 hó (3 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)