Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 659 599 km-t sportoltatok
A 6. alabárdos edzésnaplója

Nekem a futás...

Alabárdos | 2014-06-20 06:56:52 | 27 hozzászólás

Czukor Zoltán 52 évesen negyedik lett a Paris-Colmar hosszútávú gyalogló versenyen. A táv 426 kilométer, azaz az UltraBalaton oda-vissza, meg még egy kicsi. Mindez 8’08”-as tempóval… Gratulálok neki!

27 hozzászólás

powerhiker 3570 napja
powerhiker képe

Hogy puhul a világ. 1-2 évtizede még gyakran hallottam, hogy négyperces ezreken kívül futni az atlétika megcsúfolása. Ismertem olyanokat, akik konkrétan abbahagyták, vagy motivációt vesztettek, mikor kiöregedtek a négyperces tempóból. Olyan is volt, aki addig ragaszkodott hozzá, míg végül megsérült és már sehogy sem tudott futni. Vagy sosem futotta meg a bőven benne lévő 3 órás maratont, mert nem tudott négy percen kívül kezdeni.

Most meg már a nyolc is elég lenne. Van, aki nem is akar futni, lásd Czukor Zoltán. Olyan is van, aki tudna futást imitálni, de hatékonyabbnak gondolja, ha időnként belesétál.

Azt gondolnám, bízzuk ezt a dolgot a versenyszervezőkre. Aki beér szintidőn belül, hadd örüljön, még ha négykézláb is jött.

Alabárdos 3570 napja
Alabárdos képe

@powerhiker, elsősorban a magam futásáról beszéltem... nem voltam sohasem atléta, csak hobbifutó... viszont amióta divat a futás, divat lett a futóversenyeket lesétálni ia.... utáni kiposztolni, hogy lefutotta...

Mint ahogy Fehér Karcsi bácsi 3 órás félmaratonját csodálom, de egy egészséges harmincactól nem tudom elfogadni ezt az eredményt azonos távon...  inkább fusson rövidebb távon, de fusson.

Czeglédi Ferenc 3570 napja
Czeglédi Ferenc képe

Tökéletesen igazad van, szerintem is valahol 8 perc környékén kezdődik a futás. Én is láttam olyanokat akik egy 4 kilis versenyen belesétált 1-2 km után....

Különben igazad van, a mi korosztályunk, tehát a 40 év feletti korosztály nem tud versenyre kellni a huszonévesekkel, viszont a saját korosztályunkban még tudjuk tartani a frontot!.

Ha jól tudom itt olvastam, hogy egy 75 éves bácsi a veterán atlétikai EB-n 300 centit teljesített rúdugrásban-na ilyenkor leesik az állam-hihetetlen.....

Alabárdos 3570 napja
Alabárdos képe

@Feri, én azon morgok, hogy emberek jó esetben becsapják magukat, rossz esetben lesérülnek (szerencsére ez a ritka) mert le tudnak futni biztosan öt kilométert, talán még tizet is, félmaratonon haldokolnak (ne adj isten levégnak párszáz métert) hogy elmondhassák három óra alatt lefutottak egy félmaratont. És nem. nem futották le, Csak letudták, már ha az utat nem rövidítették le.

 

monique 3569 napja
monique képe

na először is.. Czukor Z. nem 8perces tempóban ment és nem is hívta futásnak. ez egy gyaloglóverseny volt. a versenygyaloglók, akik a 20km-t gyorsabban gyalogolják le, mint ahogy te futod, ők sem futnak.


másodszor is, 7 perces tempóban gyalogolta le a srác a 426km-t. a teljes időből 7,5 órát pihent, a nettó idő, amikor mozgott is, az 7 perces tempóra jön ki. futás vagy nem futás? :)

 

harmadszor is, amíg futómozgás, addig futás. tökmindegy hogy 8 percesen kívül van vagy sem. ha valaki 3 óra alatt megcsinálja futómozgással a félmaratont, az lefutotta. tökmindegy hogy te mit mondasz. semmi köze az önbecsapáshoz.

 

negyedszer, van itt az EO-n is egészséges (=nem beteg) 30-as (vagy 20-as volt még?) aki 3 órás félmaratont futott. ő sem csapta be önmagát semmivel. megküzdött rendesen a távval. nem sétált, futott. lassan. ennyi volt benne akkoriban. hogyan gondolod hogy megmondanád neki, hogy csak rövidebb távot futhat?

 

utolsónak, mikinek is igaza van... ;) akinek a 4 percesen kívüli nem futás, az szerinted mit kéne gondoljon a te tempódról? nézze le ugyanúgy, és próbáljon szabni önkényes korlátokat, mint te is azt/annak aki 8 percesen kívül fut?

 

all in all, logikátlan az egész posztod, főleg mert úgy fejezed be: "De talán a hozzám hasonló amatőr, vagy hobbifutó esetében inkább az a lényeg, hogy mindenki találja meg azt a szintet, amire büszkén tudja azt mondani, hogy lefutottam." --- akkor ha szerinted mindenki magának találja meg ezt a szintet, akkor miért akarod eldönteni másról, hogy milyen távot fusson milyen tempóval?

monique 3569 napja
monique képe

miki/powerhiker: jahh, a 4 percesen kívülit én is lassú totyogásnak érzem :D :D csak a szívem egyelőre nem :D :P

amúgy sztem jól összefoglaltad, a verseny szabályai a lényeg.

mondjuk ha már futóverseny, akkor sztem lehetőleg legyen futás (=futómozgás), nem gyaloglómozgás, úgy az igazi :) itt én nem tempót határozok meg, mint Alabárdos, hanem mozgásformát.

de el tudom képzelni h vkinek az okozza az örömet h magát a távot küzdi le. akármilyen mozgásformával is. szóval nyugodtan, ha vkinek az a jó.

egy pl 6 napos versenyen is az a lényeg h ki mekkorát tesz meg. és akkor ott persze belefér a gyaloglás, ha úgy többet tud megtenni az ember. csak persze az már nem az igazi feeling, ha gyalogolok :)

Bozót 3569 napja
Bozót képe

Móni, szerintem ott az alaptévedésed, hogy Alabárdos a tempót saját maga számára "határozta" meg. Másnak talán nem 8 hanem akármi más az a határ, ahol már annyi benne a gyaloglás, hogy bizonyára relatív felkészületlen még a távhoz vagy nagyon elfutotta, stb.

powerhiker 3569 napja
powerhiker képe

Úgy tudom értelmezni, hogy mindenki magához képest edzetten álljon rajthoz. Pl. januárban edzetlenül futottam egy négyórán kívüli maratont, és szörnyű volt. Míg egy edzett négyórás maratonistának biztosan nem szörnyű.

Czeglédi Ferenc 3569 napja
Czeglédi Ferenc képe

Jó de amikor azt olvasom valakinél, hogy 10.20-as tempóval fut, az azért elgondolkoztató, mivel én közepes tempóban gyaloglok olyan tempóval, megkockáztatom, lehet, hogyha gyalogolna akkor jobb tempót érne el, mint futva...de akkor mi értelme a futásnak....

Most ha a tempót úgy nézzem, hogy az amatőr középkorú futók legalább 90% teljesíteni tudja azt is nevezhetjük a futás tempójának alsó határának, az pedig simán 8 perc környékén van.

A másik dolog az, hogy a 3 órás félmaraton ha jól számolom az 8.30-as tempónak felel meg, az pedig Alabárdos, és én szerintem erősen feszegeti a gyaloglás határát, arról nem is beszélve, hogy én már láttam olyan félmaratont ahol a 2,5 óra volt a limit, mint szintidő...és igazuk van ha valaki versenyre megy azért az teljesítsen is valamit, vagy ne menjen oda!

Olyan apróságról nem is beszélve, hogy körverseny esetén akadályozza is a gyorsabb futókat, meg 1-2 ember kedvéért tovább kell fenntartani a forgalomkorlátozást, kint kell lenni a frissitőszemélyzetnek, mentőnek, orvosnak stb....

Alabárdos 3569 napja
Alabárdos képe

Azért szeretem ezt a témát, mert miközben magamról beszélek... azaz az én edzettségemről, az én felkészültségemről, az én erőmről... mindenki azt hiszi, hogy másról, másokról. Ez azért sokat elmond. ...és nem a szövegértésről, hanem arról, hogy amióta divat a futás... és sok a felkészületlen futó egy-egy eseményen, győzött a sok lúd disznót győz elve. Nem merünk magunkra nézve határokat kijelölni, mert nem akarunk senkit megbántani...

Sokan keresik a szintidő nélküli rendezvényeket, mert olyan távot választottak, amit nem tudnak lefutni, de nem a felkészületlenségük, hanem a záróbusz és a szintidő...

Igen Bozót, jól látja...  Powerhiker utolsó hozzászólásában hasonlót mond, mint én...

És hozzá tenném, hogy vannak fogalmi problémák (ahogy Feri is írja).

Nem a belegyaloglással van bajom, hanem azzal amikor a táv nagyrészét gyalogolva, valaki azt mondja hogy lefutotta. Holott csak belefutott.

monique 3569 napja
monique képe

Alabárdos: akkor ne fogalmazz félreérthetően :P mert tele van a blogposztod olyanokkal h

 

"Nekem a futás… nem szándékozom senkit megsérteni, de ha mégis… Ez van. [Lehet, hogy titkon vitaindítónak szánom...]"

"És valahol bajnak tartom (pedig lehet, hogy inkább szerencse), hogy sokak agyában nincs ilyen "korlát"."

"Baj, mert sokan azzal, hogy pályán vannak, elhiszik magukról, azt hogy futnak."


remélem így már látható, hogy miért hiszi mindenki azt, h másokról is írsz magadon kívül! feketén-fehéren látható.



én magamra nézve szintén simán kijelölök határokat, és nem gondolom h ezzel bárkit megbántanék. de akkor azt én egyértelművé teszem, hogy az csak saját magamra vonatkozik. ez ilyen egyszerű.


emellett mindig elismertem mások teljesítményét, akkor is ha az egy 35 perces 5 km vagy 3 órás félmaraton 20-30 évesen. nem írtam soha azt h egy 30 éves ne 3 órás félmaratont fusson már. így gondolom még egyértelműbb, hogy a határok amiket meghatároztam, saját magamra vonatkoznak.


más, de kapcsolódik a fentihez: az hogy ki számít felkészületlennek, az nem a tempóból határozható meg. szerintem kívülállóként nulla adat alapján értelmetlen dolog találgatni h ki mennyire felkészült. másrészt, ha valaki tényleg nem készült és úgy megy lefutni egy távot, az is tök jó, még ha kockázatos is esetleg. tök jó, mert nem a fotelban a tévé vagy a gép előtt punnyad. ennyi.


abban amúgy egyetértünk, hogy ha valaki gyalogolt (gyaloglómozgás, tehát nem tempó alapján határoztuk meg h gyalogolt "csak"), az ne mondja azt hogy futott.

monique 3569 napja
monique képe

Bozót: ha ez a helyzet, akkor - lásd feljebb - nem ártott volna beleírni ezt a posztba egyértelműbben... bár ha azt nézzük h nyíltan be is vallja h provokatívnak szánta a posztot... ;)


Feri: egyszer nekem is sikerült 10p-esben futómozgást végezni. :D csak kísérlet volt, mondjuk. :) nekem a laza séta a 10p-es, amúgy. a normál sétatempóm a 9:xx.


valóban valahol 8p-esen kívül a gyaloglómozgás hatékonyabb fizikailag/élettanilag, mint a futómozgás. hogy ezzel a ténnyel ki mit akar kezdeni, az már más téma.


én futottam hónapokat 8:30-ban úgy 4 éve, és jobban élveztem, mint 8:30-ban gyaloglást. persze nagyon lassúnak éreztem, de azért a gyaloglásnál mégis jobban élveztem. más aztán lehet máshogy van vele.


igen, elég sok magyar félmaratonon 2,5 körül van a szintidő, külföldön talán gyakoribb a 3 órás szintidő. viszont azt nem tartom túl logikus érvnek, hogy azért menjen oda, h teljesítsen is valamit. egy elit futó szemszögéből a 2,5 órás félmaraton mitől nagyobb teljesítmény, mint a 3 órás?


és akkor megint ott vagyunk, hogy minimális mennyiségű adatból (=versenyidő adata) nem lehet megítélni semmit. fejlődjön mindenki önmagához mérten. powerhiker foglalta össze megint legszebben :)


ja, az "apróságok": azt majd a versenyszervezők eldöntik, hogyan jó nekik. ha pl maratont is rendeznek ugyanott, akkor ezek a problémák nem játszanak..

Alabárdos 3569 napja
Alabárdos képe

Akkor most összefoglalnám, hogy mit atnultam aebben a hónapban. :D

Ha "ultraként" azt mondja valaki, hogy például az UB-ról kvázi el kell takarítani a váltókat, mert zavaróak, túl gyorsak, keveset futnak egyenként... ...stb. Akkor tapsolunk.

Ha valaki más "no name" azt mondja, hogy ha valaki öt kilométert tud lefutni, ne félmaratonon induljon, akkor az fúj, mert mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget.


Ehhez a tanulsághoz hozzájárult ez a fórum, az FB, némi magánlevelezés.

Köszönöm.

Én bölcsebb lettem.

Bozót 3569 napja
Bozót képe

Móni, csak az első sorig kellett volna értően olvasni. Ennél hamarabb és egyértelműbben hogy kívántad volna Alabárdostól?

 

ami kapcsán írok most magamról, meg a futásról. Nem véletlenül lett a bejegyzés címe az, hogy Nekem a futás… 

Bozót 3569 napja
Bozót képe

Alabárdos, már a nirvána se lehet messze ;-)

Czeglédi Ferenc 3569 napja
Czeglédi Ferenc képe

Mónika: Ha te elmész egy nyelvvizsgára, akkor elvárható, hogy tudjál is valamit, ami legalább megközelíti az elvárt minimális tudásszintet, ha elmész egy futóversenyre azért illik ott ténylegesen is futni, nem pedig a táv nagyrészét legyalogolni.

A 3 órás szintidő az gyakorlatlag gyalogolva is teljesíthető, ha az elején, és a végén kocogol 1-1 km-et, ez mitől futás?

alabárdos-Tomikám! Nagyon-nagy igazságot írtál le, és én maximálisan egyetértek veled, ezek szerint, tudom, hogy szélsőséges a példa, de ha én indulok egy pl. 12 órás ultrafutó versenyen amiből 5 órát lekocogok, majd pár órát pihenek, majd gyaloglok, majd a végén kocogok megint akkor én ultrafutónak nevezhetem magam? Mindezt mondjuk 8 perces átlaggal? Az én véleményem szerint nem...

De nem tudom, hogy ki mondta, hogy el kell takarítani a váltokat, a váltók legalább futnak, bedrogozás nélkül....

Én nagyon örülök ha egy versenyen elhúz valaki mellettem, megcsodálom a tempóját, a mozgását stb....engem inspirál a magaménál gyorsabb tempó, viszont az idegesít, ha azt látom, hogy pl a Túri Kupa 4 kilis távját úgy teljesíti valaki, hogy a nagyrészét legyalogolja.....

holovacz 3569 napja
holovacz képe

Ferenc, azért hogy a háromórás szintidő teljesíthető gyalogolva, az attól is függ, milyen terepről beszélünk sztem... Egy hegyi félmaratonnál ez az állítás azért nem állja meg feltétlen a helyét... Életem első versenyén nemrég vettem részt, ez egy előbb említett hegyi félmaraton volt, és bizony, bár 800 km-t futottam ezen az éven addig, a félmaratont edzésen többször is, legutóbb már - hozzám képest - elég szép idővel, és mondhatni, hogy szinte 'könnyedén', ezen a versenyen bizony vért izzadtam, hogy beérjek időn belül és elmondhatatlanul boldog voltam a négy perc híján három órás teljesítésemnek... (és nem azért, mert harmincakárhány fok volt, vagy mert betegségből lábadoztam, meg a lábamra is hónapok óta vigyázok, annyira makacsul tartotta magát az a régi sérülésem... lemondhattam volna, de nem akartam, nagyon készültem rá...) ... aztán megnyugodtam, amikor előttem, mögöttem is egy-egy olyan nő ért célba, akik mindketten két óra alatt vagy azon belül futják a félmaratont egyébként... és azért a táv legalább 70%-át futva tettem meg még így is, pontosan így utólag már nem tudnám megmondani... na persze nem négy-öt perces km-ekkel :) ... nyilván az ember leszűri a tanulságokat, az én esetemben pl. az volt a legfőbb, hogy sokkal több dombos edzést kell behozni, ha ilyen versenyeken szeretnék indulni, de azért felkészületlennek nem neveztem volna magam... És most, utólag visszagondolva is teljesen elégedett vagyok kezdőként ezzel a teljesítménnyel, amit ott abban a pillanatban nyújtani tudtam olyanok között, akik sokkal régebb óta futnak és rutinosabbak is.... azt hiszem, sok-sok tényező van, ami az adott pillanatban befolyásolhatja egy ember teljesítményét, ezért nagyon veszélyes látatlanban megállapítani emberekről, hogy most való-e oda vagy nem... én azokra is nagyon felnéztem azon a napon, akik még jóval utánam, szintidőn túl akár fél órával is beértek, végigmentek azért is, tét nélkül, mert azért mentek oda, hogy végigmenjenek... és ez becsülendő...

 

Amiben viszont valóban van igazság, és ezzel itt szembesültem először, mivel ez volt az első verseny, amin résztvettem, hogy valóban sokan vannak, akik nem is tudom, hogyan mernek elindulni... Volt egy lány, már 4 km-nél kiszállt, teljesen készen volt... meg is álltam, pár percet időztem is nála, el is felejtettem, hogy most időre futok, abban a pillanatban ez egyáltalán nem számított... de még sokan voltak, akik egy kört vállaltak (10,5 km) és azt sem fejezték be, vagy a felét lesétálták ésatöbbi... mondjuk engem abszolúte nem zavar semmi ilyesmi, sztem nagyon jó dolog, ha egyáltalán megmozdulnak az emberek és résztvesznek, és aktivizálják magukat... csak csodálkoztam, hogy mennyit edzhettek erre a versenyre, ha ennyire nem bírják, azt hittem, én fogok a tömeg végén kullogni, mint sereghajtó... szerencsére nem így lett...

 

Minden hozzászólásban van valami igazság, de én semmi kis mazsolaként azt mondom, nem lehet ezt fekete-fehéren kijelenteni, hogy mi a tuti... Elég hosszú lettem, bocsánat...

Alabárdos 3569 napja
Alabárdos képe

@holovacz, én köszönöm, hogy leírtad. :)

Czeglédi Ferenc 3568 napja
Czeglédi Ferenc képe

Holovacz: Ebben neked igazad van, nyilván amit leírtam az síkvidéki, sőt aszfaltos versenyre kell vonatkoztatni, nem extrém körülmények között megrendezett versenyre!!!

powerhiker 3568 napja
powerhiker képe

Mi ez a gyaloglásfóbia? Aki tud fusson, aki nem akar, vagy nem tud, az gyalogoljon, vagy szobabiciklizzen, vagy ússzon, mittudomén. Edzeni kell, mindenkinek azt, amire kedvet érez, vagy megvan a képessége, ez a lényeg

monique 3568 napja
monique képe

Alabárdos: hm, melyik hülye írta h takarítsák el a váltókat az UB-ról? fogalmam sincs, kit hívsz "ultrának". szerintem itt nincs olyan, hogy "noname" vagy nem "noname". hidd el bárki hoz fel ilyen őrült javaslatot a váltókról, én nem tapsolok neki. remélem ezzel nem vagyok egyedül. ezért biztatlak arra, hogy ne vonj le ilyen "tanulságot", hogy kire hallgatnak és kire nem.



Éva: az első sor rendben van, de akkor ne írogasson ennek ellentmondó dolgokat később a posztban :P

Feri: nem mindenkinek teljesíthető a 3 órás félmaraton gyalogolva. ne magadból indulj ki. a nyelvvizsgás hasonlatod csak akkor működik, ha a futóversenyen feltétel, hogy nem szabad belegyalogolni és ha kiraknak a pálya minden szakaszára ellenőröket, akik ezt ellenőrzik. ilyen versenyről én nem tudok, de ha szeretnéd hogy legyen, akkor hajrá szervezz egyet.

holovacz: +1 :) egyébként a lány aki kiszállt 4km-nél, róla sem tudhatjuk ennyiből, hogy mennyire volt felkészült.

monique 3568 napja
monique képe

Alabárdos, még neked: "ha valaki öt kilométert tud lefutni, ne félmaratonon induljon" --- ez természetesen oké, de ezt ne az átlagtempóból állapítsd meg valaki másról, hogy tud-e félmaratont futni. én ezzel a ponttal nem értek egyet.

és amúgy hol volt ez a hülyeség, ahol tapsoltak az ötletnek h ne induljanak váltók az UB-? :D kíváncsi lettem :P

Alabárdos 3568 napja
Alabárdos képe

 

@monique... csak röviden írom, bár abban is túl sok szó lesz, amit egyesével lehet ragozni...

Ültem a K&H útvonalának kb hatodik kilométerének magasságában, a Regnum Marianum templom helyén... és néztem a futókat, meg a távot teljesítőket. ...és elkezdtem fogalmazni egy posztot Magamról.

...és azzal értesz egyet, amivel akarsz, mert az a szíved joga

Czeglédi Ferenc 3568 napja
Czeglédi Ferenc képe

Mónika drága: Ezért is írtam, hogy ha kocog pár kilit akkor tudja teljesíteni!

monique 3565 napja
monique képe

Alabárdos: nem, nem ragozok minden szót egyesével. ha pedig valami gondod van konkrétan, azt nyugodtan megmondhatod szarkazmus használata nélkül is..

azt nem írod meg h hol tapsoltak az UB-s ötletnek (h ne induljanak váltók)?  tényleg érdekelt volna :P

vagy én nem tudom mire írtad ezt, hogy hol ültél amíg a posztod fogalmaztad, lehet félreolvastad amit írtam???

 

Feri: hát... ha pl 6km-t futsz 6 perces tempóban, akkor 9:35 gyaloglótempóban végül is megy a többi és akkor megvan 3:00:00 alatt, de aki tud 6 percesben 6 km-t futni, az bizonyára edzett már valamennyit és akkor elvileg tudna 7:xx-ben is kocogni végig félmaratont. :)

egyébként persze azt szerintem se hívja senki úgy, hogy "lefutottam", ha valaki csak pár kmt fut és a többit gyalogolja. amit én próbálok itt mondani az az, hogy pusztán az átlagtempóból nem fogod tudni megmondani, hogy valaki végigfutotta-e (lassú tempóban), vagy többnyire csak gyalogolta. ennyi a lényeg, nem több...

Alabárdos 3565 napja
Alabárdos képe

@maonique, az a baj, hogy a szarkazmust érzed, de nem érted...

monique 3565 napja
monique képe

Alabárdos: valóban nem :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-09 hó (1 bejegyzés)
2018-06 hó (2 bejegyzés)
2018-05 hó (3 bejegyzés)
2018-04 hó (3 bejegyzés)
2018-03 hó (3 bejegyzés)
2018-02 hó (5 bejegyzés)
2018-01 hó (4 bejegyzés)
2017-12 hó (2 bejegyzés)
2017-11 hó (5 bejegyzés)
2017-10 hó (4 bejegyzés)
2017-09 hó (3 bejegyzés)
2017-08 hó (3 bejegyzés)
2017-07 hó (2 bejegyzés)
2017-06 hó (5 bejegyzés)
2017-05 hó (3 bejegyzés)
2017-04 hó (4 bejegyzés)
2017-03 hó (6 bejegyzés)
2017-02 hó (4 bejegyzés)
2017-01 hó (5 bejegyzés)
2016-12 hó (5 bejegyzés)
2016-11 hó (4 bejegyzés)
2016-10 hó (3 bejegyzés)
2016-09 hó (7 bejegyzés)
2016-08 hó (3 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2016-06 hó (6 bejegyzés)
2016-05 hó (4 bejegyzés)
2016-04 hó (6 bejegyzés)
2016-03 hó (5 bejegyzés)
2016-02 hó (4 bejegyzés)
2016-01 hó (5 bejegyzés)
2015-12 hó (5 bejegyzés)
2015-11 hó (5 bejegyzés)
2015-10 hó (5 bejegyzés)
2015-09 hó (8 bejegyzés)
2015-08 hó (3 bejegyzés)
2015-07 hó (4 bejegyzés)
2015-06 hó (5 bejegyzés)
2015-05 hó (4 bejegyzés)
2015-04 hó (5 bejegyzés)
2015-03 hó (3 bejegyzés)
2015-02 hó (3 bejegyzés)
2015-01 hó (5 bejegyzés)
2014-12 hó (1 bejegyzés)
2014-11 hó (2 bejegyzés)
2014-10 hó (7 bejegyzés)
2014-09 hó (6 bejegyzés)
2014-08 hó (6 bejegyzés)
2014-07 hó (8 bejegyzés)
2014-06 hó (8 bejegyzés)
2014-05 hó (7 bejegyzés)
2014-04 hó (6 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (2 bejegyzés)
2013-11 hó (6 bejegyzés)
2013-10 hó (4 bejegyzés)
2013-09 hó (4 bejegyzés)
2013-08 hó (3 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (7 bejegyzés)
2013-05 hó (4 bejegyzés)
2013-04 hó (5 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (3 bejegyzés)
2012-11 hó (4 bejegyzés)
2012-10 hó (5 bejegyzés)
2012-09 hó (7 bejegyzés)
2012-08 hó (6 bejegyzés)
2012-07 hó (6 bejegyzés)
2012-06 hó (6 bejegyzés)
2012-05 hó (7 bejegyzés)
2012-04 hó (8 bejegyzés)
2012-03 hó (6 bejegyzés)
2012-02 hó (6 bejegyzés)
2012-01 hó (8 bejegyzés)
2011-12 hó (5 bejegyzés)
2011-11 hó (4 bejegyzés)
2011-10 hó (4 bejegyzés)
2011-09 hó (5 bejegyzés)
2011-08 hó (7 bejegyzés)
2011-07 hó (6 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (4 bejegyzés)
2011-04 hó (4 bejegyzés)
2011-03 hó (5 bejegyzés)
2011-02 hó (5 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (2 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (4 bejegyzés)
2010-05 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (2 bejegyzés)
2010-03 hó (5 bejegyzés)
2010-02 hó (1 bejegyzés)
2010-01 hó (5 bejegyzés)
2009-12 hó (3 bejegyzés)
2009-11 hó (5 bejegyzés)
2009-10 hó (18 bejegyzés)
2009-09 hó (15 bejegyzés)
2009-08 hó (18 bejegyzés)
2009-07 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (6 bejegyzés)
2009-05 hó (14 bejegyzés)
2009-04 hó (4 bejegyzés)