Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 43 927 345 km-t sportoltatok
...

Balatonman Kenese Iron 2014

ewwwil | 2014-09-16 15:05:02 | 12 hozzászólás

Aki nincs facebookon de kíváncsi mi történt a versenyen annak itt van :)

2 éves mélyrepülésem után végre decemberben kiderült, hogy miért romlott folyamatosan a teljesítményem és mi a valódi oka a rosszulléteimnek versenyeken, illetve néha edzéseken is. Arra gondoltam egy jó ideig, hogy a dohányos múltamból maradt vissza valami és majd csak elmúlik, 16 év hosszú idő. Szóval miután a sportkórházban kiderítették, hogy asztmám van és azt mondták, hogy ne hagyjam abba a versenyzést csak gyógyszert kell szednem rá, mert ez nem lesz jobb, kezdett visszatérni belém a lelkesedés, hogy talán vissza tudom nyerni a formám és végre nem visszafelé fogok fejlődni. Furán hangozhat, de szeretek a tüdőgondozóba járni, mert azon vannak, hogy segítsenek és tudjak sportolni is. Így azzal a lendülettel be is neveztem a Balatonman Kenese Iron távjára, hogy a sok kudarcélmény után végre legyen valami, ami visszaadja magamban a hitet.

 

Rettenet idő volt csütörtökön is már mikor megérkeztünk Balatonkenesére, borús esős és hűvös volt és nem igazán akart javulni, de bennem ott volt a most vagy soha elhatározás. Pár ember felvetette, hogy mi van, ha eltörlik az úszást a viharjelzés miatt, én viszont nem szerettem volna, hogy így legyen, mert az Ironman az úszással kezdődik. Bíztam benne, hogy a hullámzás és szél ellenére is meg lesz tartva az úszás és jól fog menni. Hajnali 5:45kor kifutott a hajó, amin csak Iron távosok és a szervezők voltak. Mivel csak 6:32kor volt a rajt az erős szélben eléggé fáztunk ott a komp platóján, de a hangulat nagyon ott volt, nyomták a zenét, párszor megforgatták a hajót és a többségen rajta volt már a harctéri ideg. Néztük a háborgó vizet és arra gondoltunk mindjárt be kell ugrani és nincs visszaút menni kell.

 

Most nagyon jó volt a bólyázás (nem fehér volt, mint régen Füreden, amit a fehér vitorlások közt nehéz volt kiszúrni), még kis zászlócskák is voltak sorban hogy véletlen se ússzunk ki a pályáról. Elég jól ment az úszás és ezért köszönet a neoprénemnek meg hogy egy jó részen hátszél volt és úgy megtoltak a hullámok, hogy öröm volt úszni, persze másik részen meg srégen szemből jöttek. Így lett 1:36 valamennyi az úszásom. 10 percet öltöztem a bokáig érő sárban, merthogy napokig ázott előtte minden és a szőnyegezés ellenére is süppedt és vizes volt a depó.

Bringán egész jól mentem a dombos és itt ott szeles pályán 1-2 kisebb holtpont gyomorfájás bokorlátogatás ellenére haladtam. 6 körben kellett megtenni a 180 kilométert és mivel az volt a tervem, hogy versenyidő szerint 10 órán belül kezdjek el futni ez sikerült is. Egyébként 840 méter szint volt a bringapályán, ami szintesebb és kicsit hosszabb is mint az etalonként számon tartott nagyatádi pályán ahol az eddigi első és egyetlen célba érkezésem volt 2011-ben.

 

Gyors öltözés után 9:45-nél kezdtem meg a maratoni 42 km-es futásomat és azt számolgattam, hogy az eredeti 14:59-es időcélom még akár meg is lehet. Viszont ekkor már szakadt az eső és az eddigi nagy pocsolyák tovább duzzadtak. Volt, hogy teljes utcaszélességben kikerülhetetlen bokáig érő vízben kellett gázolni. A futócipőm tocsogott cuppogott és a súlya is megnőtt, mentem, ahogy tudtam. 6 db 7km-es kört kellett futni, de a második körben már éreztem, hogy a bal talpamon vízhólyag nőtt és egyre jobban fáj. Nem tudtam már folyamatosan futni és kicsit félre is terheltem a fájó talpam miatt ezért a másik térdem meg elkezdett sajogni. Muki kijött talán a 4. körömben kocsival, végigment a futópálya egy részén és biztatott, kérdezte, hogy hogy vagyok, nagyon jólesett, hogy így törődik velem/velünk, és ezt bizony nem csak ebből az egy gesztusból lehetett érezni, hanem végig velünk volt és látszott, hogy szívvel lélekkel csinálja ő és az egész Balatonman team, le a kalappal előttük is egész nap ebben a zord időben! Mondtam Mukinak, hogy fáj a talpam meg már lassan mindenem, de megyek és 15:40 körül benn leszek, mondta, hogy ott fog várni a célban.                

 

A versenyközpontban kialakult egy szurkolótábor Zsuzsival és Anyukámmal az élen, akik végig segítettek és ott voltak nekem és elviselték az időjárást meg engem. Zsófi és Deka a 40.5 táv után ott maradtak éjszakáig és végig drukkoltak nagyon jól esett. Aztán be is kiabálták nekem, hogy Gáspár Ati és Marietta is úton vannak és köszönik, hogy megvárom őket a célba érkezésemmel:) Az, hogy a nászútjukra való elutazás előtti éjszaka képesek voltak leautózni miattam Kenesére ez valami hihetetlen jó érzés volt, pedig nem vagyok az a nagyon meghatódós fajta. Ezen kívül még Kálmán Ati és Árgyelán Eszti is ott voltak és drukkoltak nekem, Eszti a féltávja után még ott maradt ebben a csúf időben és kaptam tőle egy neoprén chiptartót is ami szintén segített a célba érkezésben. Kálmán Ati elejétől a végéig ott volt és segítette Krisztit, de én is nagyon sok támogatást és biztatást kaptam tőle meg többek közt egy kölcsön napszemüveget, mert nem számítottam rá, hogy ajándékot kapunk és a bringán kisüt a nap 1-2 órára. Kriszti is nagyon kész volt, de 6 órát futni ebben az özönvízszerű esőben rettenetes élmény és minden kitartására szüksége van az embernek, ha célba akar érni. Rá is szóltam közben egyszer mikor jött szembe, hogy ki ne merj szállni, menni kell és kész! Mert bizony jó páran feladták és hazamentek, de mi NEM. Dobay Ati szerint 20-25 perccel nehezebb ez a pálya, mint a nagyatádi, így most elégedett vagyok.

 

Egy végtelenül szenvedős 5:59-es maraton után végre átléptem a célkapun, időmön 16 percet javítva és a reményt visszakapva 15:44:42-es idővel visszatértem az élők közé és másodszor is Ironman lettem.

 

Köszönöm mindenkinek, aki nyomon követett, drukkolt, segített, figyelt rám. Ha nem is mondom minden percben, de sokat jelent. 

12 hozzászólás

Rosszcsont 2360 napja
Rosszcsont képe

Szép volt! Örülök hogy ismét sikerült. Nem tudom mi a keményebb, Nagyatád 40 fok, vagy a mostani körülmények.

...de lagalább most már értem miért készültél úgy az úszásra az augusztusi 12 óráson, mint ahogy a magyar focisták szoktak :)))

ewwwil 2360 napja
ewwwil képe

hát én sem tudom...a hűvös jó volt hogy nem hevültek fel úgy az izmaim ..nem kellett hűteni....ellenben az eső, a vízhólyag és a szokásosnál nehezebb vizes futócipő eléggé akadályoztak úgy érzem....a 6 kmel hosszabb bringapályáról nem is beszélve...de mivel sikerült jó emlék és sztori marad az ítéletidő :D
jaigen...a 10 óráson lázas voltam és eléggé kihúztam magam az úszás részből hogy ne legyek még betegebb....
deceber 5-én ugyanott 12 órás a fókában...majd írok róla üzit...vagy végre regelj facebookra és hozzáadlak a csoporthoz ;)

tomcsi 2357 napja
tomcsi képe

inkább a meleg mint a hideg-esős...

Muki lehet szívét-lelkét belerakta, depóba és az odafelé vezető útra viszont illik sármentes borítást produkálni...igaz Atádon sincs semmi...akkor úttestből kell depót varázsolni...jó Atádon van öltözősátor, de oda csak az amatőröknek van idejük bemenni :-)

ha nem titok végülis mi volt a régebbi gyengeség oka?

hátha én is attól szenvedek :-)

a szint sem minden, sokszor a burkolat vagy az út biciklizhetősége (milyen szavakat produkálok :-)), és naná a szélviszonyok sokszor rosszabbak mint a domb...ráadásul a rövidebb meredeg szivatósabb...főleg a hosszú-meredeg :-)

jövőre ha nem változik a programunk, beiktatjuk 2 héttel a dupla elött féltávot Füreden, kipróbálom milyen hatása van az izmokra ha 2-3 héttel elötte egy komolyabb teljesítményt produkálnak, és a bicajpálya is kemény ott, bár a minősége helyenként fostalicska...

DE...kiadtam magadból ami Benned lakozik...a segítség meg elkél ez természetes ilyen hosszú versenyen...

GRATULÁLOK!!!!

ewwwil 2357 napja
ewwwil képe

először is köszi :)

igen a depo kriminális volt de gyanítom a várostól kapott engedélyeik meg a pálya előre meghatározott vonalvezetése nem engedik meg hogy csak úgy az útra kiépítsenek egy depót...nemtom...viszont itt töltöttük a legkevesebb időt..és öltözősátor volt a depo szélén csak nem vettem igénybe...

itt inkább rövidebb dombok voltak némelyiket lehetett lendületből venni amíg volt hozzá erő és egész jó ritmusban lehetett időnként haladni...a burkolat minősége egy rövid szakaszt kivéve nagyon jó volt :)

a gyengeségem oka az asztmám volt...nem kaptam elég oxigént így az edzéseimet sem tudtam olyan minőségben elvégezni mint kellett volna és a versenytempómat szintén visszavetette hogy beszűkült és sípolós a tüdőm esetenként köhögőrohamokkal tarkítva...most kezelik és egyre jobban megy minden mivel sokkal jobban tudok edzeni is :)

tomcsi 2357 napja
tomcsi képe

majd ha fizetek egy sört azt köszönd meg :-)

mivel eleve vizesen érkeznek oda az emberek, legalább füvesnek illik lennie...zöld szőnyegpadló nyilván derága ekkora területre...

az segít a dombon ha elötte lejtőn tudsz kis lendületetvenni :-)

azt azért elég könnyű definiálni...persze fulladhat szívtől is az ember, de talán akkor nem sípol a tüdő!?

asztma sosem jön jókor...ezt gondolom nem csak most kaptad felnőtt korodra...én is az vagyok, voltam, már nincs tünetem...agyam sípol néha kicsit... :-))

a legtöbb profi bicajos diagnosztizált asztmás...így tudnak hörgőtágítót legálisan használni, mert különben tiltott...biztos kaptál...nekem összefüggött az allergiával, injekció-kúra, fulladást megelőző és fulladás esetére való szer...

inkább ez mint a rák :-))

Csak így tovább!!!!

ewwwil 2357 napja
ewwwil képe

:)
COPDt mondtak nekem előtte...és azt gondoltam hogy á ez a cigi miatt az én keresztem amit hurcolni kell...
mivel a belvárosban lakom gondolom az sem segít...
amúgy igen....tényleg inkább ez mint a rák! :)

pudingman 2357 napja
pudingman képe

Itt is gratulálok! De csak azért, mert kétszer is megérdemled :D

Egyetértek Tomcsival, inkább meleg, mint esös :)

 

A rák azért jobb, mert hat lába van, és ha jóban vagy vele, akkor segít a futásban. 

Engem most Atádon segített, igaz nem a futásban, csak a gyaloglásban :D

ewwwil 2357 napja
ewwwil képe

köszi Puding :))
haha....ha valaki olyan jó bringás hogy ráér gyalogolni :D

pudingman 2357 napja
pudingman képe

A jó bringástól messze vagyok, és ahogy öregszem, egyre kevesebb esélyem van rá, hogy valamikor jó bringás váljon belölem. De szerencsére nem zavar.... :)

 

Azért már nagyon várom, hogy megint tudjak egy 4 óra körüli maratont futni, mert utálok gyalogolni. Még az a szerencse, hogy Atádon szép a táj, lehet nézelödni :D

ewwwil 2357 napja
ewwwil képe

hozzám képest jó bringás vagy :)
jövőre úgy néz ki én is Atádon megyek IMet úgyhogy összecsapunk :D

pudingman 2353 napja
pudingman képe

Remélem, hogy csak a verseny elött és a verseny után fogunk jókat beszélgetni, és nem a futópályán :D

ewwwil 2353 napja
ewwwil képe

azt én is :D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!