Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 658 887 km-t sportoltatok
...

Ironman lettem...

ewwwil | 2011-10-22 09:48:05 | 12 hozzászólás

Régóta azért dolgoztam, edzettem, hogy 3,5 évvel azután, hogy leszoktam a dohányzásról és a túlzottan is rendszeres néha már-már mértéktelen alkoholfogyasztásról, ott állhassak a gyékényesi tó partján azon a bizonyos szombaton az Ironman OB rajtjánál.   Elmesélhetném hogy milyen nehéz, vagy mennyire fáj, vagy hogy mennyire le akarsz ülni csak egy kicsit. Vagy hogy mennyire szeles volt a pálya és milyen sokat kivett, mennyire esett az eső futáson, milyen volt pocsolyákon átgázolva futni vizes és nehéz futócipőben. Milyen 16 órán keresztül nem csak hogy talpon lenni és koncentrálni, de versenyezni, enni, inni, úszni, tekerni és futni. Mindenki tudja hogy az Ironman nem egy délutáni sörözés a haverokkal.  De mégsem ez a meghatározó érzés. A meghatározó az, hogy ha ide eljössz akkor tuti visszajössz elragad a hangulat, a gépszíj, vagy ahogy Johnny mondotta beszippant a mátrix. Nincs menekvés, olyan összetartás, olyan példaértékű hozzáállás és helytállás látható hogy nincs ember akit ez ne érintene meg valamilyen szinten. Még akkor is ha nem sportol csak nézni megy ki.

 

Olyan példaképek fordulnak itt meg mint Szűts Mikibá aki nem sokkal utánam ért be és volt szerencsém látni ahogy 70 évesen befut a célba éjféltájt (a reggel 7óra 40perces rajt után) és megcsókolja a földet a célban.  Vagy Kropkó Peti aki Ironman bajnok létére éjjel 11 után esőben kinn biztat az út szélén, hogy meg lesz ez már nincs sok hátra. Vagy Major Joe aki azok után hogy délután megnyerte ezt az embert próbáló versenyt (és ezzel újra sokadszor is magyar Ironman bajnok) éjszaka ott várja a mezőny végét és mosolyogva gratulál. Vagy Vakhal Noorby aki miután lenyomta a versenyt egészen a végéig ott drukkolt a pálya szélén. Vagy Deka miután a díjazott váltóban a kerékpáron bizonyította edzettségét, Ati meg egyéniben a versenyt teljesítette és idejét megdöntve már 2xes Ironman, ott vártak végig és segítettek mindenben a 42 kmes futásomon miközben a szintidővel küzdöttem. Az ilyen dolgok miatt érzi azt az ember a célban hogy jó idetartozni és ide vissza kell jönni.

 

 

Egyszerűen nem lehet megfogalmazni milyen itt célbaérni az éjszakában. Talán azzal tudnám érzékeltetni , hogy olyan emberek akik már órák óta alig bírnak futni és már teljesen készen vannak, amikor ráfordulnak a célegyenesre, arra a bizonyos 100 méterre ami a bűvös órához vezet mindenki tud sprintelni. Egyszerűen az ember nem érti, hogy mennyi erő van benne és hogy honnan jön mikor azt hiszi hogy már nincsen több már nincs tovább, erre kéne ráébredni egyre több és több embernek. Mindig van tovább. Mikibá közölte a záróünnepségen hogy csak türelem mert ha én is 70 éves leszek akkor már tuti az első hely mert senki nem indult még ilyen idősen mint ő. Úgyhogy ha valakinek van ötlete egy 37 éves Ironman edzéstervre vevő lennék. Kell nekem az az Ironman AG bajnoki  cím 70 évesen:D

 

(a két Bajnokkal a célban Kropkó Péter és Major Joe)

 

Herr Gyula és csapata pedig kitett magért szokás szerint a szervezés, az ellátás, a frissítés a hangulat minden tökéletes volt. A záróünnepségen levetíteni az előző napi verseny kisfilmjét pedig iszonyat jó ötlet. Itt az emberek ide jönnek mint egyszerű emberek és Ironmanek lesznek, egyre többen:)

 

Sokszor a fülemben cseng amit Kropkó Peti mondott egy beszélgetős videóban: "Úszóedzők szokták mondani hogy ...hát ezen lehet javítani egy 20-30 másodpercet...és a triatlonista javít 1,5 percet vagy 3-at...mert a triatlonista az nagyon-nagyon akaratos...icipici sikerélményből tud töltődni és abból meg tudja élni a győzelmet..."

 

Én most megéltem a magam kis győzelmét…

 

 

 

 

12 hozzászólás

Fredi Kacsa 4542 napja
Fredi Kacsa képe

Gratulálok, így ismeretlenül is! A plecsnihez, a 3,5 évhez és az írásokhoz is!!!

pudingman 4542 napja
pudingman képe

Itt is gratulálok!! Remélem, jövöre kevesebbet sétálgatunk, beszélgetünk. Majd bepótoljuk a célbaérés után:-)

 

Nekem már csak (sajnos:-)) 16év kell, hogy 70évesen induljak Nagyatádon,

de szerintem neked is nagy esélyed van indulni - söt, több, mint nekem -, ha tovább mész a megkezdett úton.

Mondjuk, én már akkor 91 éves leszek, de hátha még beférek majd egy váltóba:-)

ewwwil 4542 napja
ewwwil képe

köszi:))

Sanyi...összehozunk neked egy öregfiúk váltót nem úszod meg:D

jövőre szeretnék pár órával hamarabb beérni és a pálya szélén drukkolni a még kinn lévőknek:)

sárkány 4542 napja
sárkány képe

ez nem kis gyözelem volt!!!

felnézek rád.

ewwwil 4542 napja
ewwwil képe

köszönöm:))..magadat legyőzni mindig sokkal nagyobb öröm mint másokat...

pudingman 4541 napja
pudingman képe

Remélem, az úszást megúszom. Nehogymár 91évesen bevizezzem magam:-)

 

Jövöre, már én is szeretnék megint csinálni egy "normális" ironman-t: 11:30 körül célbaérni, és futni egy 4óra alatti maratont. Most tényleg sokat lazítok a gerincemre. Bízom benne, hogy tavaszra meglesz az eredménye, vagy a dupla ironman-re:-)

ewwwil 4541 napja
ewwwil képe

majd meglátom mit tehetek az ügyben:D

ha 11:30at mész akkor megint le fogsz nyomni...de sebaj...úgy legyen:)))...én egy 3 órás javulással kiegyezem..legyen 13:00:)

Orfű vár minket:)

Molnartomasz 4540 napja
Molnartomasz képe

Oszinten gratulalok! Nagyon becsulendo, tiszteletremelto teljesitmeny!

pudingman 4540 napja
pudingman képe

majd meglátom mit tehetek az ügyben:D

Elöre is köszönöm! Biztam benned:-)

 

A 11:30 csak akkor biztos, ha legalább 6 hónapig nem fáj a derekam, és rendesen tudok edzeni. Persze, az sem gond, ha együtt finishelek veled 13óra körül:-)

 

Igen, Orfü vár. Remélem, nem fogok kifagyni a tóból.

ewwwil 4536 napja
ewwwil képe

:D

akkor reméljük hogy nem velem finishelsz:)

idén Orfűn 19 fokos volt a víz a duplán (mondjuk én csak váltóztam és így 2,8at úsztam) de rövidujjú neoprénben ki lehetett bírni...ha van rendes neopréned akkor csak nem lesz olyan gázos június elején...

pudingman 4536 napja
pudingman képe

Csak az a baj, hogy nekem is csak rövidujjú neoprénem van - mint nyomorék mellúszóhoz illik:-)

 

Bonyhádon a víz 20fokos volt. Meg is fagytak a térdeim. Kértem már kölcsön egy "igazi" neoprént, januárban kipróbálom.

Inkább ússzak lassabban mellben, de ne fájduljanak meg a térdeim. Bonyhádon rengeteget szenvedtem vele.

ewwwil 4535 napja
ewwwil képe

nem gondolkodtál még a gyorsúszásra való átszokáson?...én most ezzel próbálkozom hogy a lábaim pihentek legyenek úszás után...nem jó ez a mellúszós kifrodul a térdem dolog...hosszútávon káros is lehet attól féltem...

az ízületek totál ki tudnak hűlni tényleg...nekem a bal karom szokott még pluszban zsibbadni hosszú hidegvizes úszásoknál szóval egy hosszúujjú neoprén vásárlása lesz a család karácsonyi programja:D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2014-07 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (2 bejegyzés)