Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 903 123 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!

Fejben dől el...

Bozót | 2012-10-24 13:26:08 | 36 hozzászólás

Ha elhiszed, hogy legyőztek - legyőztek.
Ha elhiszed, hogy nem mered - nem mered.
Ha győzni akarsz, de azt hiszed, nem győzhetsz,
Csaknem biztos, hogy nem te leszel a győztes.
(...)
Az élet csatáit nem mindig
Az erősebb, gyorsabb nyeri,
És előbb-utóbb az győz,
Aki, hogy győzhet, elhiszi.

/Walter D. Wintle/



Aki követ a közösségi oldalakon, már tudja, hogy a hétvégén - életemben először - taekwondo versenyen vettem részt. Már egy ideje gondolkodtam rajta, hogy hamarosan kipróbálom magam küzdelemben versenykörülmények közt, mert edzésen egészen más küzdeni, a kisebbekkel nem akarok durvulni, hiszen magasabb vagyok, ráadásul az anyjuk lehetnék, másképp állnak hozzám, a magasabb övesek meg kénytelenek "lealacsonyodni" hozzám, nem az igazi az sem. No meg sérülést sem akarunk, tehát senki nem pörög maxon :-) A lelkesedésemet csupán a realitásérzékem árnyékolta, hiszen kis kezdő vagyok még ebben a sportban, ráadásul jól benne a korban, a futástól merev izmokkal, az ideálishoz képest néhány kiló plusszal... Aztán a verseny hetében csak meg mertem említeni a Mesternek, hogy gondolkodom az induláson. Nagyon megörült a lelkesedésemnek és gyorsan benevezett (tudhat valamit, jobban hisz bennem, mint én magamban....)

Nem izgultam különösebben, felnőtt B kategória, csak nem lehet olyan durva a mezőny .... Aki régóta csinálja az már A kategóriás, aki hasonlóan későn kezdő öreglány azzal talán elbírok :)
A soroksári új sportcsarnok adott otthont az eseménynek, végül saját autóval, csapattársakkal konvojban érkeztünk szombat kora reggel.  Mérlegelés rendben, 59kg, most elmegy (-62súlycsoport, az előzőhöz 57 alá kéne befogyni). A csapaton izgalommal teli várakozás látszik, a súlyukkal küzdők rávetik magukat a kajára :-), a kicsik rohangálnak, ismerkednek, edzők beszélgetnek, a szervezők a technikát babrálják.
Hamarosan megnyitó, nem húzzák hosszúra, rövid köszöntő után Patakfalvy Mester megnyitja az eseményt, majd átadja az idén sikeres vizsgát tett sporttársaknak a Koreából megérkezett Dan diplomákat.

Közös bemelegítést követően megkezdődnek a küzdelmek, szokás szerint a legalacsonyabb korosztállyal. A csapat egy emberként szurkol, vándorol pástról pástra, mindig ott vagyunk ahol épp csapattárs küzd, ezerrel ordít mindenki, taps, dübörgés, a végén kézfogások, ölelések, gratulák, ha kell, vigasztaló szavak.
Telik az idő, szünetet tartanak, közben megkapjuk a délutáni beosztást végre és kiderül, csak hárman vagyunk a súlycsoportban (pontosabban csak ketten lennénk, a -57-ben meg csak egy lány, így összevonnak), nekem jutott a hálás/hálátlan szerep, hogy küzdhetek az idegen hölggyel, majd kettőnk közül a győztes ellenfele lesz a harmadik lány (csapattársam, Erika, alig húszéves), afféle "előnyerő" rendszerben ő már tuti ezüstérmes legalább. Nem bánom, hogy így alakult, küzdeni jöttem, kipróbálni magam, csak azt sajnálom már előre, hogy ha döntőbe jutok, csapattárssal kell küzdjek.

Mester jön, sulykolja belém az egyértelműt, az első meccset meg kell nyerni, csak akkor lesz második. Keresem a tömegben a lehetséges ellenfelet, felnőtt nő az én súlyomban, csak ennyit tudok, fel is tűnik egy hasonló. Alig ismert érzés tör rám, le tudom győzni! Nem "talán" meg "megpróbálom", saját magamat is meglepve, biztos vagyok magamban, nem tudom, honnan jött ez a nagy önbizalom, az elhatározás, de teljes nyugalomban vártam a küzdelmet, a futóktól kölcsönzött mondással "odamegyek, megverem, oszt kész". Kívülről talán nem így látszott, pláne hogy a magabiztos kezdés után egyenlített az ellenfelem, de adrenalintól elöntött aggyal is jól érzékeltem, hogy állóképességben ő a gyengébb, a három menet végére elfáradhat. Állítólag az egész csapat teli torokból szurkolt, de én csak a két edzőt hallottam, az enyémet és az ellenfélét. Ciki, de még a lányom hangocskáját is csak a végén hallottam meg, pedig ott üvöltött, tapsolt ő is. Sikerült! Elfáradtam rendesen, nem vagyok eléggé felkészülve ilyen szintű pörgésre (3x2perces menetek, fél perc pihivel). Nem volt "szép" küzdelem, rengeteg kihagyott helyzet, fantáziátlan támadások, de mentségemre, első versenyem volt. Az utolsó fél percben remek ötleteim voltak, de képtelen voltam már megvalósítani őket, egyszerűen nem bírtam elég gyorsan mozdulni, elég magasra rúgni, elég erővel támadni.

Tehát sikerült. Irány a döntő, persze valamivel később. A második meccsről nem nagyon tudok mit mondani. Rá voltam pörögve az elsőre, hogy ott győzni kell; győztem, leeresztettem. No és ugye csapattárs az ellenfél... Mindenki azt kérdezgette, hogy most mi lesz, játékosra vesszük vagy idegenként próbálunk küzdeni. Végül is, ez egy egyéni sport, mindenki a dobogó tetejére szeretne állni, miért ne vennénk komolyan? Ebben állapodtunk meg Erikával, győzzön a jobb. De valahogy nem tudtam már felpörögni. Nem jött vissza a harci kedv, se az önbizalom és fáradtnak is éreztem magam, fejben szétesve, motiválatlanul álltam oda a pástra, ellentétben Erikával, akit szétvetett az energia :) Valamiért azt gondoltam, lazán kezdünk,  hiszen nem edzünk együtt, alig ismerjük egymást, kis kóstolgatás aztán durvulunk. Nem tudom, miért gondoltam így, de hamar észhez térített egy fejrúgás majd a következő :D Elég csúnya kis küzdelem lett, lassú és gyenge voltam, Erika energikus és fókuszált. Menet közben már nem tudtam mentálisan összerakni magam, megvert és kész.Legalább nem ütött ki :-)

Egyszer fent , egyszer lent, de nem bánok semmit. Mindkettőnknek első versenye volt, mindketten nyertünk egy meccset és egymás mellett állhattunk a dobogón. Az ezüst nagyon szépen csillog, a lányom borzasztó büszke, szereztem rengeteg tapasztalatot (és két nagy lila foltot), tanultam sokat és jól éreztem magam. Beépül.


36 hozzászólás

shinkyokushin 4200 napja
shinkyokushin képe

Gratulálok! A kumite más, mint a futás. Aciklikus mozgás, másfajta állóképesség kell hozzá.  Én is versenyeztem, és mondhatom nem könnyű felállni a tatamira. Ügyes voltál. (A feleségem decemberben lép majd küzdőtérre (kipróbálja magát), remélem hasonló sikerekkel.)

Bozót 4200 napja
Bozót képe

Köszi!  Sok sikert a feleségednek!

(nagyon új nekem a harcművészet/küzdősport, lehet hogy buta kérdés, de karatéban hogy megy a küzdelem, full-kontakt?)

Mamba 4200 napja
Mamba képe

Ez a ,,beépül" tetszett. :o)

Nagy gratuláció! Bátorság kell az ismeretlenhez, és azonnal verseny körülmények közt, ez nem kis dolog. :o)

A KRAV-MAGA órákon nekem is megfordult a fejemben, hogy egyszer én is kipróbálnám magam férfiakkal. Nálunk lányok tanulnak csak önvédelmet. És amikor az ellenfél úgy üt, hogy közben bájosan mosolyog, és úgy néz ki, mint Mickey egér, akkor valahogy azt a küzdelemet nem tudom komolyan venni. De aztán elhesegettem a gondolatot. :o)

Szóval ügyi vagy nagyon! :o)

Mamba 4200 napja
Mamba képe

Szóval ezt úgy gondoltam, hogy igazi KRAV-MAGA-sokkal

 

 

shinkyokushin 4200 napja
shinkyokushin képe

Kyokushin karate full kontakt (ebben indultam, indul a feleségem), a többi  karate no kontakt.

mateve 4200 napja
mateve képe

váááá...Nagy gratula!!!

ez mekkora duma anya: ".... ráadásul jól benne a korban, a futástól merev izmokkal, az ideálishoz képest néhány kiló plusszal...." szerintem meg szuper vagy, hogy bevállaltad...sok-sok fiatal példát vehet rólad. Komolyan.

Kalap emel.... :))

Bozót 4200 napja
Bozót képe

Köszi!

Mambuc, mint Miki egér, ez jó :D :D Elég car lehet csak csajokkal edzeni....  Én is tépem a hajam mikor olyannal kerülök össze aki fél vagy lazsál, de a lányok többsége nálunk elég kemény :)

shinkyokushin, akkor jól gondoltam :-)

Blue 4200 napja
Blue képe

Aztán majd jól megrúgják azt a szép okos buksidat és onnatól meg a futásnál is figyelni kell,hogy a bal láb után nem a bal láb jön megint. :)

Úgyhogy csak óvatosan! :)

sultan albertovics 4199 napja
sultan albertovics képe

Valamikor a hapsik vopltak harciasak ma a csajok! Bravó!

De azért csak úgy főleg elismerésem jeleként jegyzem meg, hogy hasonlóra sosem vállalkoztam volna, ha valakit megüthet vagy megüthetek, ott nekem nincs helyem!

 

Tündüs 4199 napja
Tündüs képe

Egy futóversenyen elindulhatok úgy, hogy csak magamat akarom legyőzni, itt az ellenfelet kell, ez  a nehezebb, gratulálok!

torolt_12 4199 napja
torolt_12 képe

Gratulálok, és hajrá a továbbiakhoz!

Czeglédi Ferenc 4199 napja
Czeglédi Ferenc képe

Gratulálok öreganyám!

(Kutya fülét vagy te benne a korban.....de ha gondolod szivesen életkort cserélek veled....)

Ügyes voltál, és ez a lényeg!!!

Gratulálok!

Nagyon-nagyon tetszik a versike!

G.Ildi 4199 napja
G.Ildi képe

Dejó. :) Gratulálok!

márkusöcsi 4199 napja
márkusöcsi képe

Én azokra a lila foltokra lennék kiváncsi! ;)

Jóvan' Öreganyám, büszke vagyok Rád!

Fredi Kacsa 4199 napja
Fredi Kacsa képe

De jó! Szuper voltál! 

Szerintem tökre érthető, hogy a másodikra nem tudtál úgy felpörögni. Az ellenfeled meg már alig várta, hogy bizonyíthasson.

Nekem is nagyon tetszenek ezek a "mozgásformák". Mondjuk főleg a box, és inkább aerobikba ágyazva, de ha valaki állna velem szemben, biztos, hogy semmit sem mernék csinálni...

Gratulálok!

Bozót 4199 napja
Bozót képe

Fredi Kacsa, a boxos aerobikot még nem próbáltam, de a TKD-ban én kifejezetten azt szeretem, hogy nem a kar/kéz munkán van a hangsúly (alig ütünk és fejre ütni tilos) .

 

Köszi mindenkinek a hozzászólást!

pátyalso 4199 napja
pátyalso képe

Szépen csillog az a második hely elsőre ! Gratula !

ultrafutó a kedvesem képe

" tanultam sokat és jól éreztem magam." Ennyi. Én meg élveztem az olvasást. :-)

pleko 4198 napja
pleko képe

Nem egy hétköznapi csaj vagy!!!! Bár ezt eddig is sejtettem...Gratula!!!!

Dex 4198 napja
Dex képe

Az idézetről egy másik idézet jutott eszembe,amit Henry Fordnak tulajdonítanak:

"Akár abban hiszel, hogy meg tudod csinálni, akár abban, hogy nem, az élet mindig igazolni fog.”

Én csak kacérkodtam ilyen küzdősportos gondolattal idén (bár régesrégen jártam), biztos jó lehet, főleg majd most,ha újabb motivációs dózist kaptál a versenytől :)

pudingman 4198 napja
pudingman képe

Gratula! 

Filmezett valaki? Abból sokat lehet tanulni, ha visszanézed.

Patakfalvyval edzettem együtt, talán 1977-ben? Teakwondos lett? 

Nekem az volt a furcsa a Kyokushinkai-ban, hogy nem lehetett fejre ütni.

 

Bozót 4198 napja
Bozót képe

Mi az hogy taekwondos! Nagymester, a szövetség elnöke! :-)    Sajnos nincs videó, de kb tudom, mit kellett volna máshogy :)

pudingman 4198 napja
pudingman képe

Mi lett Harmat Lászlóval? 

 

Bozót 4198 napja
Bozót képe

Semmi. Ő az ITF vezére :-)

Magyarországon  két Taekwon-do szövetség működik:

a Magyar ITF Taekwon-do Szövetség (alapítva 1977. szeptember – Harmat László 8.dan nagymester vezetésével)

és a Magyar (WTF) Taekwondo Szövetség (alapítva 1989. május – Patakfalvy Miklós 6.dan mester vezetésével)

pudingman 4198 napja
pudingman képe

Hogy a fenébe tudott 8dant elérni?

Emlékszem, mikor hazajött, azt hiszem elötte Svédben élt, pakolta magát. Aztán egy versenyen, az egyik barátom, utcai szivány verekedö volt,  szinte semmi karate, nagyon megverte. Azt hiszem, utána már nem is küzdött.

Bozót 4198 napja
Bozót képe

Valahol a 4-5. dan felett már diplomáciai dolgok, tisztségek, stb is számít, 6-7-8 dan-t már nem lehet csupán tanulással-vizsgázással elérni.  Ő alapító nagymester, ergo jár neki :-)  

pudingman 4198 napja
pudingman képe

Tudom, írt egy könyvet, amit minden taekwondosnak kötelezö volt megvenni + csináltatott nagyon olcsón ruhákat, amiket drágán árult, és azokat is kötelezö volt megvenni. Emlékszem, hogy cukkolták a tanítványait:-)

 

shinkyokushin 4198 napja
shinkyokushin képe

1.dan - 4. dan kemény vizsga, 5. dan valamelyik szakágnál még van vizsga + ajánlás + szervezeti munka + idő, 5. dan felett ajánlás + nemzetközi szervezeti munka + idő. A nemzetközi szövetség dan bizotságától lehet ajánlást és dant szerezni ezen a szinten. 

Bozót 4198 napja
Bozót képe

Na, akkor nem tévedtem nagyot :-) Köszi!    

Pudingman, én nem tudok róla semmit, a könyvét olvastam könyvtárból, ennyi.

Ha már itt tartunk, engem tök érdekelne belekóstolni más szakágakba. Nálunk hapkido van még, de több tkd-s kick-boxban se rossz.

pudingman 4198 napja
pudingman képe

"1.dan - 4. dan kemény vizsga"

Ezért nem értem, hogy tudott Harmat levizsgázni. Ha jól emlékszem, abban az idöben a könyvéért kapta az elsö, vagy a második danját. 

 

De van még régi ismerös: Kira Péter. Na ö, a saját bevallása szerint is, egy nagyon "mozgássérült" küzdö, és mégis volt danja. Hogy szerezte?

 

Bozót: majd, ha találkozunk mesélek róla, ha még eszembe jut valami...

 

Érdekes módon, amióta elkezdtem a hegymászást (amit abba is hagytam), a hosszabb futásokat, meg a tiatlont, amiket életem végéig akarok csinálni, már semmi örömet nem okoz a küzdés, de még a zsákolás sem. Néha még edzegetek, de csak azért, ha esetleg az utcán verekdnem kell, akkor ne legyek teljesen béna:-)) 

Bozót 4198 napja
Bozót képe

Pudingman, szerintem azért ez nem lehet így igaz, legalábbis kevéssé valószínű...a dan vizsga elég kemény dió , kétlem, hogy más érdemért osztogatnák... (ha mégis, az nagyon ciki! :o

 

A vizsgához nem csak bunyó kell, sőt, javarészt nem az. Elmélet, erőnlét,  formagyakorlat (kata/poomse ki hogy hívja), bázistechnikák, töréstechnika, formai/irányított küzdelem ....  persze ha valaki nagyon gyenge akkor ezekben sem lesz jó, de nem muszáj nagy bunyósnak lenni hozzá.

Gandi 4198 napja
Gandi képe

Hogy miket találni itt! :-) Gratula kűzdősportos anyuka! Nagyon jó példakép lehetsz a gyerkőceidnek! Süt, főz, fut, kűzd, fordít, ha kell... aztán még biztos hosszú a sor :-)

csiripiszli 4196 napja
csiripiszli képe

De jó! :) Gratulálok!

Debyand 4194 napja
Debyand képe

Gratulálok én is, és örülök, hogy találkoztunk!!:D

Mamba 4193 napja
Mamba képe

Zoli ma bejelentette, úgy döntött, hogy megnyitja a kapukat a fiúk előtt. Jövő héten jönnek a srácok. :o))

Bozót 4193 napja
Bozót képe

:-)   keményen!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)