Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 903 503 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!

Tudomány és sport....sporttudomány :)

Bozót | 2010-07-27 00:11:15 | 27 hozzászólás

Amúgy is imádom a The Science of Sport blogot, de ezt a cikksorozatot különösen érdemes elolvasni így nyáron! Elnézést az angolul nem értőktől, de sose jutnék a végére egy teljes fordításnak. A végtelenül leegyszerűsített lényeg, hogy a szomjúságérzet a legjobb tanácsadó és nem bizonyított, hogy a több folyadék és az izoital jobb, sőt....  Ugyanígy az sem bizonyított, hogy a kismértékű dehidratáció és az ennek következtében történő súlyvesztés szignifikánsan befolyásolná a teljesítményt.

Jó böngészést!   http://www.sportsscientists.com/2007/10/fluid-intake-dehydration-and-exercise_26.html

 

A másik amit gyakran olvasok itt is, az izomgörcsök és lehetséges okaik. Erről is gyönyörű tudományos igényű összegzést találhatunk a blogon. Szintén egészen zanzásítva, az eddigi vizsgálatok nem találtak összefüggést az izomgörcsök és a hidratáltság valamint az elektrolitok szintje között. Egészen konkrétan, ultramaratonon és ironmanen vizsgálódva, épp a görcsökkel kínlódóknak volt magasabb a magnézium-szintje és hidratáltságban is ők álltak jobban.....

http://www.sportsscientists.com/search/label/muscle%20cramps  

27 hozzászólás

monique 5020 napja
monique képe

sztem is jó ez a blog :)) és olvastam mind2-t, bár a cramp-nél nem ovlastam el az összes bejegyzést még.

monique 5020 napja
monique képe

ja, a szomjúságérzetről még azt írták, hogy az emberek 90%-ánál megbízható. minél öregebb vagy, annál több az esélyed, h a 10%-ba esel.

Bozót 5020 napja
Bozót képe

(megint nem ment el a rohadék üzi.....)

 

Szóval, az idősebbekkel végzett kutatást is a Gatorade pénzelte, ha jól emlékszem, és még csak nem is találták azt, hogy komolyan dehidratáltak volnának....

MungDaal 5020 napja
MungDaal képe

Egy szép napon Bozót ideállít egy piros és egy kék kapszulával ... :DDD

miki 5020 napja
miki képe

Most aztán várhatod a fekete öltönyös Gatorade embereket éjszakánként :-)

Ispi 5020 napja
Ispi képe

Igencsak friss tapasztalatom, hogy megemelt magnézium-bevitel is emelheti a görcshajlandóságot. Pár napja elkezdtem szedni, hogy lazább legyek úszás közben, és ne görcsöljek ("natúr" állapotban nem is szoktam), erre 2 nap után vádli és bicepszgörcsök jöttek rám úszás közben. Tehát sikeresen felborítottam az arányokat. A tabletták leállása utáni napon már megint minden rendben volt.

pleko 5020 napja
pleko képe

Hát sikerült rendesen elbizonytalanítanotok....eddig mindki azt ajánlotta, hogy a magnézium bevitel segít a görcsök megelőzésében és leküzdésében....Akkor most hogy is állunk szedjem vagy ne szedjem???? Ja csak melesleg, még nem volt egy ultratávú versenyem sem ahol nem görcsöltem volna el a verseny utolsó harmadát...Pedig keringésügyileg úgy érzem bírtam volna a végeket is...

Sebcoe 5020 napja
Sebcoe képe

pleko, a cikket vegig olvasva azt mondom, hogy azert tul nagy tudomanyos bizonyitek nincs mogotte. Marmint a logikaja kikezdhetetlen, de tul nagy gyakorlati kiserleti bizonyitek nincs mogotte. Viszont abszolut egyet ertek vele. :-) Nyaron, ezer fokban futottam tobbszor ket ora felett, es egy korty vizet nem ittam. Nemhogy barmilyen hiper-szuper lotyot. Igazabol a cikk lenyege, hogy a tested nem hulye, es tudja mire van szuksege. A kulonfele gyartok meg probaljak rad sozni a "jobbnal-jobb" termekeket, es persze mindenfele "tudomanyos" magyarazattal alatamasztjak, hogy miert is KELL neked ezeket fogyasztani. Hallgass a testedre, es egyel-igyal amit a szervezet kivan futas kozben. Persze csak modjaval. :-) A legjobb, ha sajat magad tapasztalod ki, hogy neked mi mukodik. Erre legjobbak az edzesek. Versenyen mar ne kiserletezz. Ez mar az en extra javaslatom. :-)

pleko 5020 napja
pleko képe

Köszi Sebcoe!

Az biztos, hogy a fogyasztói társadalom gyemekei vagyunk, és a környezetünkből 1000 decibelel jön, a fogyassz...fogyassz....behatás...Időnként valamilyen áltudományos elméletet is gyártanak hozzá, mi meg megesszük, megvesszük mind  a terméket mind pedig a kitalált maszlagot...

Azért köce!!

monique 5020 napja
monique képe

Ispi: nah, ez érdekes. engem nyaggattak h szedjek magnéziumot, mindig mondtam hogy majd akkor szedem ha lesz görcs... eddig nem volt! :)) if it ain't broke don't fix it!

lbtibsz 5019 napja
lbtibsz képe

Kedves bozót! A '70-es évek iskolarendszerében felnőtt ("nagyszerű" orosz nyelvtudással rendelkező) generációm nevében köszönöm a zanzásítást. (Azoktól persze elnézést kérek, akik a korosztályomból nem elégedtek meg egy nyelv "magasszintű" ismeretével.) :)

Bozót 5019 napja
Bozót képe

Pleko, nekem az a legnagyobb bajom ezekkel a magnézium-elektrolitbalansz teóriákkal, hogy ha tényleg ez okozná a görcsöket, akkor az egész vázizomzat bármelxy része kéne , hogy görcsöljön. Ehhez képest a futók rendszeresen comb vagy vádligörcsről számolnak be, de másról ritkán. 

 

Tiborom, nagyon szivi! Írok ám majd hosszabban is, jó? Legközelebb pedig majd orosz cikket hozok a kedvedért :))

Bozót 5019 napja
Bozót képe

Totál laikus vélemény még : ha rendszeresen az ultratávok végére lesznek görcsproblémáid, én azt gondolnám, egyszerűen a rémesen hosszú, egyenletes terhelés az oka. A fáradt izmok szeretnének végre elernyedni, de mivel tovább szekálod őket, hogy dolgozzanak, ezért reagálnak durva összehúzódással. Hozzátenném, ez csak ilyen parasztlogikás morfondírozás, nincs semmilyen tudományos bizonyítékom rá :)

miki 5019 napja
miki képe

Nekem minden létező izmom be tud görcsölni, mikor mondjuk át próbálok öltözni a célban, különösen a hasizmom, de a bordaköziek is.

Bozót 5019 napja
Bozót képe

Hasizomgörcsről Kabóca is tudna mesélni. 

 

Nekem olyan mé nincs? Bár nem is futok gyorsan.....se sokat....

Pierre 5019 napja
Pierre képe

Nincs hasizmod? :) (Nem a futastol lesz, ezt elarulom.) :)

Bozót 5019 napja
Bozót képe

Pierre, én is szeretlek :P

Sebcoe 5018 napja
Sebcoe képe

Én is nagyon szeretem Pierret :-), de nincs igaza. Ugyanis a gyors futástól igenis erősödik a hasizom. Persze sokkal hatékonyabb, ha felüléseket is végez az ember...

Tapasztalatom szerint akkor görcsölnek be az izmok, ha túl terhelődnek. Azaz ha olyan tempóban, vagy olyan távot futsz, amire nem vagy felkészülve. Ez nagyon leegyszerűsített így, de igaz. Szóval ha felkészültél, akkor nem lesz baj. Na, most jól megmondtam a frankót. :-)

Mike01 5018 napja
Mike01 képe

Nekem ilyenkor a focistak jutnak eszembe, amikor hosszabbitasra kerul sor, mert dontetlen, akkor sorra jonnek a gorcsok. Erdekes, lehet ok mar olyanok mint a gepek? Azaz be vannak love 90-95percre, de utana mar a 2x15percet alig birjak ki gorcs nelkul. Hm.

pleko 5017 napja
pleko képe
Oké vettem! Mondjátok nyugodtan a szemembe, hogy aluledzett vagyok.:))))) Melesleg van benne valami, abszolút nem éreztem magam felkészültnek egy 12 órásra, ahozz nekem szerintem minimum 140-150-es heteket kelenne nyomni.... Talán majd egyszer felszívom magam, most nincs kedvem hozzá, és a körülményeim sem ideálisak ehhez az edzésmennyiséghez....Igy marad a túlélő ShoWWWWWW :)))
pátyalso 5017 napja
pátyalso képe

Hány kilóméteres 12 óráshoz kell a 150-es hét?

Sebcoe 5017 napja
Sebcoe képe

Mike01 - az a baj, hogy több focista már a 90 perc lejárta előtt is begörcsöl. Mondjuk a nagy részét én nem is tartom igazán SPORTOLÓnak, de ez egy másik topic lehetne :-)

pleko - mindenki aluledzett, ha úgy vesszük :-) tehát még véletlenül se vedd magadra. Viszont a lényeg benne van pátyalso kérdésében is. Az a lényeg, hogy mi a célod. Ahhoz kell igazítani az edzés mennyiségét és minőségét. 140-150kilis hetekkel már csuda jó maratont lehet futni. De heti 120 kilivel is lehet ultrát futni, csak persze vigyázni kell a tempóval.

pleko 5016 napja
pleko képe

Szevasztok!

Pátyalsó, én úgy érzem ennyi kellene egy normális 12 órás futáshoz nekem....De hangsúlyozom nekem....Az én képességeimmel ez szerintem úgy 120-125 km-ree eredmáényhez lenne elég...Amúgy 100-110-es hetekből 108 km-ig jutottam, és elégedett is voltam vele....De éreztem a kilométer hiányt...többet kellett volna edzenem egy ilyen hosszú erőpróbához...

pleko 5016 napja
pleko képe

Sebcoe bölcs dolgokat mondasz, látszik hogy van futómúltad, és láttál, hallottál, és tapasztaltál egy-pár dolgot...Teljesen igazad van, a célokhoz kell igazítani az edzésmunkát....Na de hiába állitasz fel nagy célokat, az azokhoz szükséges edzést el is kell bírni...És ugye itt jön a fokozatosság elve..Azt hiszem ilyen magas heti kilométerhez kell 2-3 év edzés...természetesem itt is vannak egyéni különbségek...A több nem mindig jobb, azt már észrevettem, igy túl a 40-en az újrakezdés után....Régen hétről-hétre többet és keményebben edzettem, és ezzel arányban javult a teljesítményem is...Most sajnos sokkal több kell a regenerációhoz...

pleko 5016 napja
pleko képe

Ja még mindezekhez....Van egy ismerősöm aki heti 100 km-ből lenyomta a Sparthatlont...

Egyszerűen ennyire tellett az idejéből...Egy kis minőségi meló / tempófutás és fartlek / a hétvégi hosszú mellett, és beért 36 órán belül....

Vannak akik sokkal több edzésből sem érik el Spártát...

pátyalso 5016 napja
pátyalso képe

Remélem minél előbb összejön az a 130 kili körüli PB:)

 

Bozót 5016 napja
Bozót képe

Egy olyannak én is tudnék örülni :))))  De egyelőre 100-zal is elégedett lennék :P

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)