Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 912 528 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!

Kütyük

Bozót | 2010-03-15 01:55:15 | 12 hozzászólás

Egy Runner's World cikk (Times are changing, 2009.július) első fele, nagyon-nagyon pongyola stílusban. Azért élvezzétek Kacsintás Persze akinek nem okoz gondot, az inkább az eredetit olvassa el.

A Runner’s World című népszerű magazinban jelent meg egy meglehetősen terjengős írás a különféle futócomputerek hasznosságáról, néhány konkrét futó példáján bemutatva az egyes eszközök használatát. Tulajdonképp azt kívánták tesztelni, hogy mennyiben segítik a modern technika ezen vívmányai a futókat az edzéseik során és céljaik elérésében.

 

Négy futót kértek fel a teszthez, kezdőtől a félprofiig, akik hét hónapon át viselték minden edzésükön a pulzusmérős futóórát, majd elemezték és értékelték a kapott adatokat. Természetesen a táv, sebesség adatok mindegyikőjüknek jól jöttek, de többen vélték úgy, hogy az eszköz segít nekik okosabban edzeni, jobban fejlődni és elkerülni a sérüléseket.

 

A kezdő futó Kelt Naylor 45 éves mackós alkatú férfi, egy baráti bringatúrán eszmélt rá, hogy tennie kell valamit ha formában akar maradni. A futás logikusnak tűnt, hiszen gyönyörű erdei ösvényekkel rendelkező környéken lakott. Célja csupán heti háromszor félóra futás volt, amivel növelni akarta állóképességét, még csak nem is a fogyásra hajtott, sőt versenyeken sem kívánt részt venni.

Egy Garmin Forerunner 405 lett az edzőtársa. Naylor kedveli a számszerűsített adatokat, munkahelyén egy lekvárfőző üzemben is fontos, hogy pontosan a megfelelő hőmérsékletre melegítsék a gyümölcsöket és az éppen szükséges ideig főzzék őket, amit Naylor örömmel és nagy szakértelemmel felügyel, ahogyan a számítógépén is komplex adatbázisban tartja nyilván a beszerzéseket és az eladásokat. A futóórájától is ilyesmit vár el.

Már az első edzésen lenyűgözte őt a kis szerkezet, ám rögtön érdeklődött is a gps pontosságáról. Megnyugtatták, hogy még sűrű lombozat alatt és akár rövid alagútban is képes fogni a jelet és félméteres vagy még szűkebb pontossággal méri a megtett távot. Az edzések után wireless kapcsolaton feltölti az adatokat a számítógépére és a Garmin weboldalán elemzi. A táv és sebesség rendben, de a 173-as átlagpulzus a népszerű képlet szerint 96%-os terhelésnek felelne meg, ami nem életszerű. Egy edző és sportorvos megmagyarázta Naylornak, hogy a legtöbb sportóra a 220-életkor formulát alkalmazza a maximum pulzus meghatározásához, ami azonban az emberek jórészénél nem jó értéket ad. Edző segítségével, Naylor átállította az órán a könnyű zónához tartozó pulzusértékeket, amit persze ő rendkívül lassúnak érez. Mark Smith edző (és 2:19-es maratonista) szerint a kezdők legnagyobb problémája, hogy olyanok, mint a kisgyerekek: sprintelnek 100métert, összeesnek. Megállapítják, hogy futni nehéz, rossz érzés és nekik ez nem fog menni, aztán feladják.

Naylor még napokkal az első edzés után is érezte annak hatását, ám az új könnyű zónában edzéssel hamar ráérzett a futásra. Télen Naylor inkább az edzőteremben futott, így a 405-öt lecserélték egy FR60-ra, mely footpod segítségével méri a távot és a lépésfrekvenciát. A helyes lépésszám javítja a futóstílust és a hatékonyságot. Sok kezdő csupán 140lépést tesz percenként, míg a tapasztaltabb futóknál 180 körül van ez a szám.  Tél közepére már Naylor is elérte a 145 lépést, majd pár hónap múlva a 160-at.

Áprilisban Naylor már résztávos edzéseket is végzett a futópadon: 2 perc 180pulzussal, majd kocogás. Tartása könnyed, a keringése is sokat erősödött. A Garmin naplóját visszanézve jól látható a fejlődés. Korábban a 7:30-as tempó, 2 fokos emelkedőn már 180-as pulzust jelentett, míg most ugyanazt a tempót 160-as pulzussal tudta futni.

 

 

A második futó, Jennifer Parker 31 éves családanya, aki katonatiszt édesapja nyomására  vett részt először futóversenyen 15 évesen a nővérével együtt, ám majdhogynem utolsóként végeztek. Édesapja csalódott volt, amit ő sosem tudott elfelejteni. Később, 22 éves egyedüálló anyaként, azért kezdett futni, hogy leadja a szülés után megmaradt súlyfelesleget és vonzóbbá váljon. Rendszeresen futott, néhány versenyen is részt vett, megismerte álmai férfiját aki feleségül is vette. Ám nem sokkal ezután az édesapja leukémiában elhunyt és Jennifer a felgyülemlett érzelmi feszültséget rendszeres hosszú futásokkal próbálta levezetni. „Sosem tudtam milyen tempóban vagy mekkora távot fussak. Mindig nagyon elfáradtam és leestek a lábkörmeim”-mondta.

Jennifer tehát már rendelkezett futómúlttal, de szeretett volna tovább fejlődni ám nem tudta milyen tempóban végezze a gyorsabb illetve a könnyű futásokat. Egy Polar FT60-as órát kapott, pulzusmérő mellkaspánttal és footpoddal. Az óra meghatározott számára  három edzészónát, (könnyű, közepes és nehéz) és összesen heti 5 és fél óra edzést javasolt, annak túlnyomó részét a könnyű zónában. A könnyű zóna tempója kellemes meglepetés Jennifer számára, ez volt az a tempó amiben korábban maximum öreg kutyájával kocorászott. Azonnal érezte, hogy sokkal több energiája van amióta nem teljes gőzzel fut minden edzésen.

Az óra olyan üzeneteket is küld, mint „Nem pihented ki kellőképpen az előző hetet” vagy „Szép volt! Csak így tovább!” emiatt Jennifer úgy gondolt rá, mint egy tamagocsira akivel foglalkozni kell. Reggelente 6,5km-t futott, délután pedig kerékpárral ment  a fia elé az iskolába csak hogy munkát adjon az órának. A foot poddal a gps-hez hasonló pontossággal le tudta mérni a megtett távot (sőt, az atlétika pályán még pontosabban), és ha rövidebbnek bizonyult az aznapi táv, még kiszaladt a kutyával egy körre. Jennifer megállapította, hogy egészen megváltozott a futáshoz való hozzáállása, már nem a fogyás állt a középpontban, hanem azért futott, mert látta a folyamatos fejlődést.

Az óra nem csak lassan futni tanította meg Jennifert. Novemberben résztáv edzésekbe kezdett, a nehéz zónában, 3x 1mérföld(1600m) sprinteket a max pulzus 80-90százalékán, köztük 2 perc pihenővel. A végére nagyon kifáradt, de büszke volt élete első résztávjára. A hét végén órája megdícsérte kíváló teljesítményéért és még egy kis kupát is „adott” neki.

Jennifer számára meglepő volt, milyen jól követte az órája a pulzus apró változásait és állapítottaa meg a keringése fejlettségét. Amikor először végezte el a Polar fitness tesztet, az edzett kategóriába sorolta őt, néhány hónap rendszeres edzés után az órán az elit felirat jelent meg.

Egy kis karóra amelyik fel tudja mérni az általános edzettségünket, már furcsának tűnhet, hát még egy olyan ami a jövőnket is megmondja! A Polar cég szerint a fitness teszt meg tudja becsülni a sportoló Vo2Max értékét, a vér által felvehető és szállítható oxigén maximális mennyiségét. Számos orvos szerint a VO2Max értéke fontos jele a veleszületett futótehetségnek.

Kíváncsiságból, megmérték Jennifer VO2Max értékét laboratóriumi körülmények között, futópadon. Két percenként emelve a meredekségen, 15perc tempós futás után, 8százalékos emelkedőn már nem sokáig bírta szusszal. Az eredmény 51.2 ami nagyon jónak számít egy hasonló korú nőnek. Az óra jól tippelt, de a mérés Jennifert is meggyőzte, hogy többre lehet képes, mint valaha gondolta. Ezután még céltudatosabban dolgozott , közel 600mérföldet tett  az órába, és benevezett élete második futóversenyére ahol a 10km távon 54:19 idejével harmadik helyen ért célba. Természetesen nagyon boldog volt csak azt sajnálta, hogy édesapja nem láthatta őt.

 

Folyt.köv.

 

 

12 hozzászólás

monique 5156 napja
monique képe

van vmi direkt link az eredetihez? :) vagy várjak a folytatásra :)))

jaj vo2max, neee, elég szar prediktor :P

egyébként jó a cikk eddig. MAF-ról nem lesz szó? :D

Bozót 5156 napja
Bozót képe

VO2Maxon lehetne vitázni....Elvileg sok esetben bejön, hogy akinél alapból magas abból jó állóképességi sportoló válik és viszont.

 

Ja, bocs nem raktam be a linket csak korábban. Itt van: 

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-321--13216-1-1X2X3X4X5X6X7X8-9,00.html

Bozót 5156 napja
Bozót képe

Mafról népszerű sajtóorgánumok pár évtizede nem írnak :P 

monique 5156 napja
monique képe

hm, ez érdekes, miért nem?

vo2: én mindenhol azt olvasom h "poor predictor of performance" :P de gondolom ez azért van mert más dolgokat is kell fejleszteni mellé.

miki 5155 napja
miki képe

"népszerű sajtóorgánumok" ez talán nem is baj, bár fogalmam sincs, hogy igaz-e, nem követem őket. Mindenesetre a runner's world-öt tekinteni edzéselméleti forrásnak kicsit olyan, mintha a Kiskegyed orvos válaszol rovatából készülnél az orvosi egyetemre.

Ezt nem a jelen fordításodra írtam.

Ha valaki kíváncsi a VO2-maxra, lefuthat egy rövid versenyt maxra, pl. 5 km, és táblázatból kikeresheti az idejéhez tartozó értéket. Ez a mérés a futás gazdaságosságát nem veszi figyelembe, de hát amúgy is versenyekre edzünk, nem egy laboratóriumi értékre.

Nyilván van összefüggés a VO2max és a futóteljesítmény között, a gond inkább az, hogy ezzel nem túl sok hasznos információt kapunk a hosszútávfutó edzéshez.

Más elmélet szerint a VO2max nem oka, hanem következménye a futóteljesítménynek. Aki gyorsabban fut, az persze, hogy több oxigént használ.

"ez érdekes, miért nem" Maffetone talán 10-15 éve (pontosan nem tudom) visszavonult az edzősködéstől, így nyilván ritkábban kerül szóba, mint amikor világbajnokokat edzett. Inkább triatlonosokat és kisebb mértékben ultrafutókat. Az elit pályaatlétika és a maratonfutás kevésbé illik a módszeréhez. Elit atléták amúgy sem jellemző, hogy pulzusmérőt használjanak, ez inkább a komoly edző nélkül készülő amatőröknek segítség.

Bozót 5155 napja
Bozót képe

A RunersWorld éppen az népszerű magazin :) Nem edzéselméleti szaklap, természetesen, ezt én is tudom.

Nem, mint teljesítmény prediktor értettem, hanem az alapból (rendszeres sportolást megelőzően) mért magas értékre mondják, hogy jele az állóképességi sportok szempontjából szerencsés genetikának.

Maffetone módszere nem trendi. Ennyi. A legtöbb hobbifutó hamar szeretne látható eredményt elérni, nincs türelme hosszan türelmesen alapozni és felépíteni egy egész rendszert, no meg talán ennyire átlátni se akarja.

miki 5155 napja
miki képe

Bozót, a játék a legkomolyabb dolog. Én igenis át akarom látni.

Szerintem ez egy nagyon biztonságos módszer, mind egészségileg, mind a hosszú távú fejlődés tekintetében. Ami ellene szól, az az élvezeti és a macsó faktor. Meg talán az, hogy aki így fut, az magányos edzésekre van kárhoztatva.

Igazából nem akarok tovább érvelni mellette, különösen, hogy én sem követem.

Valamikor egy nyelvtanártól hallottam, azért kell megtanulni a nyelvtant, hogy aztán majd elfelejthessük. Ilyenek talán a kötött edzésmódszerek is. Meg kell ismerni és ki kell próbálni őket, mégha egyik sem a bölcsek köve önmagában. Egyszer majd talán összeáll a kép.

monique 5155 napja
monique képe

OK, így világos a VO2max kérdése. olyat én is olvastam, hogy az oxigénszállító képességet nehezebb fejleszteni, mint az oxigénfelhasználásit (azaz, hogy az izmok fel tudják használni), mert előbbi inkább genetika által meghatározott, bár fejleszthető is valamennyire; viszont utóbbi abszolút fejleszthető... http://home.hia.no/~stephens/vo2max.htm :)

MAF és macsó faktor  :))) hm, talán nálam ez kevésbé lényeges :))) a magányos edzések viszont nem feltétlen igaz! jó, én speciális eset vagyok most, de amúgy ha még lassú az ember, akkor is lehet találni mást aki lassú, meg ha már gyorsabban megy, akkor meg főleg.

egyébként nekem Hadd terve a kedvenc, de oda még fel kell nőnöm, hogy azt elkezdhessem. :)

monique 5155 napja
monique képe

kimaradt, én is szeretném átlátni. ezen dolgozom már egy ideje.

Bozót 5155 napja
Bozót képe

Miki, kb ugyanazt mondjuk csak másképp :) Pont erre az élvezeti és macsófaktorra gondoltam, ami a sok futónak bizonyára nem jön be. Én csak lusta és öntörvényű vagyok. Nem macsó :P

Mozg 5155 napja
Mozg képe

Érdekes a cikk, köszi, hogy lefordítottad.

Ha valakinek van ilyen órája az biztos segítséget jelent az edzések összeállításában, de akinek nincs rá lehetősége az is egy kis odafigyeléssel légzés stb. jól összeállíthatja az edzéseit. Persze órával kevesebbet kell foglalkozni az elmélettel. Készen megkapja az utasításokat, meg a dicséretet.

Fentieket nem ítéletként mondom, mert az óra használata nem jelenti azt, hogy egyúttal a gondolkodásról is le kell szokni, de ez is benne van a pakliban.

 

 

monique 5154 napja
monique képe

Mozg: nem biztos, hogy mindenki tud a légzés alapján edzést tervezni. nekem egészen az anaerob küszöbön túlra kell lépnem ahhoz, hogy változást vegyek észre a légzésemben. nem hiszem, hogy akkor kétféle edzést kellene csak terveznem 1) 5km-es versenytempó vagy gyorsabb 2) ennél lassabb
:)))
egyébként az alap órák nem adnak semmiféle edzéstervet meg dicséretet neked, és engem pl. rohadtul idegesítene is. az enyémben is nagy ívben szarok pl. a sportzone-ra.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)