Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 911 876 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!
Gyenge Bozót :( Szegíccég!
Bozót | 2010-01-15 19:20:53 | 17 hozzászólás

Keresztedzős kérdés következik!

 Tehát. Az alkatom olyan amilyen, keveset köszörülgettem rajta szándékosan, talán csak a lábizmok terén. Hátilag, vállilag, felkarilag genetikailag és talán a kutyázásnak, mindenféle házkörüli melónak köszönhetően vagyok relatíve izmolt. Azonban a közelmúltban eléggé tarkón vágott a felismerés, hogy ezek az izmok mennyire kevés erőt rejtenek (oké, relatív). Konkrétan, fel tudok emelni vagy húzni viszonylag nehéz dolgokat, de például húzódzkodni abszolút nem. Olyannyira, hogy ha olyan magas a rúd, hogy még kényelmesen elérem, akkor 2-3 darabot sikerül, ha ugranom kell a rúdhoz, tehát teljes függésből egyet sem :(   (áll a rúd fölé tipusú, tenyér befelé)

Természetesen ennél nagyobb baja is van a legtöbb embernek, én sem megyek a Dunának miatta, de kérdezném a tapasztaltabbaktól, hogy milyen - házilag megoldható - gyakorlatféléket javasolnának egy kis erősítés végett? Gondoltam olyanra, hogy fekvőtámasz (ami szintén rémesen vacakul megy) vagy a húzódzkodás mellmagasságban lévő rúdnál hátradőlve, mellkast rúdhoz húz merev háttal....?

17 hozzászólás

monique 5214 napja
monique képe
fekvőtámasz: http://100fekvotamasz.hu :D
én a szintfelmérésen túl 1 napot megcsináltam már... :D
MungDaal 5213 napja
MungDaal képe
:)))

Mielőtt nyak mögé kezdenél húzni:

Csinálj könnyített fekvőtámaszt:
a., térdek a földön, sarok felemel has megfeszít a többit úgy mint máskor.
b., lábak az ágyon (vagy valamin), dréktól előre lelógunk, kezek a földön (vagy valamin) és action.
c., keresd fel a monerd által javasolt oldalt, és nyomjad! :)))

Van egy "csodaeszköz", a marmoninátor 2000: végy két marmonkannát (én 20 literessel szoktam), töltsd fel tetszőleges mennyiségű vízzel, és használ súlyzóként. A különféle aberált metódusok kivitelezésének mikéntjéhez keresd fel pl.: az alábbi oldalt:
www.testmester.net/category/cikkek/edzes/testreszek_edzese
Ne rettenj el tőle, nem kell a vassal harcolnod, mindenre van alternatív metódus!

Példának okáért, tricepsz másképp: marmoninátor 2000-re (kottásabb hölgyek, nagy marmonnal is) viszonylag vastagabb zsinórt kötünk, a végére egy kis darab seprűnyelet (amit kényelmes megfogni) köss keresztbe. Állj a marmon elé terpeszbe, a zsinórt vedd át a válladon (optimális hossza akkora, hogy hátrahajlított kezekkel elérd), kezek a fej mögött, fogd meg két kézzel a seprűnyél darabot, a többit úgy ahogy testmesterek írják a tricepsz cimszó alatt. Fontos, hogy lassan, kimérten emelgesd, ne rángasd. Ez jobb mint sima súlyzóval, mert a víz mocorog, amit kompenzálni kell, így a teljes izomcsoportot bevonja a munkába.

Fekvenyomás (ezt ne hagyd ki! :))) Nekem van hátul a kertben egy  220cm hosszú gerendám, (muscle maker 2000) és a gyerek homokozója, ennek az ülőkéje pont olyan széles mint a fekvenyomó pad volt hajdan, az Alpinban. :) Bele van fúrva négy lik (a gerendába), abba 1-1 darab kötél (kapaszkodó gyanánt). Ő az univerzális fekvenyomó, állig húzó, vállról nyomó eszközöm. De van 10.000.--ért a Praktikerbe aranyos kis  rozsdamentes, Francia rúd (ez is uneverzális, a válltól a bicepszig, hastól a hátig mindenre jó)+súly szett.

Húzódzkodni
a., ráérsz mikor a fekvőtámasz már jól megy.
b., csinálj akár egy felhúzásos szériákat.
c., könnyített felhúzást csinálj (csüngeszkedik felről-le, két láb hátrahajt, valamire felrak, húzódzkodik, lábbal annyit segít amennyit muszály.)
d., fáramászinátor 2000: Végy egy fát, és mássz fel! Gyakorold, amikor csak teheted. Univerzális! :)))
A cifrázást (nyakmögé húzás, miegymás) hagyd nyárra, addigra megerősödsz! :)))
MungDaal 5213 napja
MungDaal képe
A tarkónvágós felismeréseket pedig jól ismerjük. Sőtt az is tudjuk, milyen érzés fél év alatt annyit szakadni, hogy a 75 kilós rudat a melledről, meg se bírd mozdítani. :(

Ja, még valami. Nem tudom te, hogy vagy, bár ha jó a genetikád, a következő nem neked szól.
De én most próbálkozom evvel a keresztedzés dologgal, és érzem, hogy nincs elég erő hozzá.
Én ilyenkor csinálok a B-komplex kúrát. Csodákat művel.
miki 5213 napja
miki képe
Ha erősödni szeretnél, tanulmányozd ezeket: http://en.wikipedia.org/wiki/High_intensity_training

http://www.amazon.com/High-Intensity-Training-Mike-Mentzer-Way/dp/0071383301/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1263643609&sr=8-1

Mikor pár évig nem nagyon futottam, a fenti könyv alapján edzettem, és nagyon látványosan erősödtem, sok hónapon keresztül minden edzésen újabb tárcsát raktam fel a fő gyakorlatokhoz és felszedtem 10 kilót, amiből elég sok izom volt.

Viszont. Jó lenne ez neked? Mert futni jobb, egyszerre erős és jó futó nem lehetsz, az sajnos nem igaz, hogy aki erősebb felsőtestre vagy akár lábra az jobban futna. OK, sprinten  igen, de hosszútávon kimondottan hátrány.

És fordítva is, mikor rendszeresen futottam, a lábgépen szó szerint fele súlyt tudtam feltenni, mint mikor csak erősítettem. Meg persze az így felépített izmot a futás hónapok alatt megeszi, most könnyebb vagyok, mint az egész kísérlet előtt.
MungDaal 5213 napja
MungDaal képe
Na jahm, de ha jól vettem ki a spori szavaiból, akkor nem kókuszdiókat szeretne a nyaka mellé, csak örömmel töltené el, ha képes volna néhány nyakmögé húzást odarakni, napszaktól függetlenül. Szerintem ez teljesen akceptálható igény. :)

Egyébként, én pont így voltam ezzel. Nyaranta képtelen voltam a pincében ízzadni, fel a bringára és hajrá. Ősszel sajnálkozó pillantások tüzében égtem az első néhány edzésen. Szimplán néztek dinnyének, hogy a drága pénzen és sok munkával felépített tömeget, leráztam magamról a nyáron. :)))

Azt azért el kell ismerni, hogy némi színtiszta izomtömeg (csak annyi amennyit, napi 150-200 fagyinyaló fekvőtámasszal meg ugyanennyi haspréssel összeszedsz és megtartasz! Ha rendszeresen edzel.) Semmiben sem fog akadályozni, sőt! Lássuk be, itt még nem is jön képbe az a klasszikus értelemben vett tömegnövekedés. Olyat meg úgysem akarunk, ugye?

Ismertem egy lányt, kellemes vékony jelenség volt, de amikor kezetfogtál vele ... A manusok zöme szégyenkezve sütötte le a szemét! :)))
Bozót 5213 napja
Bozót képe
Nyak mőgé?! Ilyet nem mondtam, de még elképzelni sem tudom. Szemből, áll a rúd fölé húz és megtart, erre gondoltam csak.

Köszi a tanácsokat! 

Mung, a kannás sztorival az a helyzet, hogy százszámra hordom nyáron a vizet a kertbe, hajigáltam cementeszsákot, az mind simán ment(no meg emelgetek gyereket 5 éve folyton :). Konkrétan a fekvőtámasz és a húzódzkodás nullás. (igaz,az elmúlt kb 10 évben nem csináltam egyiket sem) Majd kirpóbálom amiket írtál!

Miki, neked is köszi a linket és a tanácsot. Nem, nem a futás rovására akarok izmot növeszteni. Sőt, a cél az lenne, hogy ne nőjön az izomtömeg különösebben, mert így is épp eléggé nagy az aránytalanság ami a váll-mell-csípőt illeti. Egyszerűen erősebb szeretnék lenni. Nem százszámra akarom nyomni a fekvőtámaszt, de azért egy pár menjen
miki 5213 napja
miki képe

Akkor meg kell próbálni. Ha egy sem megy, akkor negatívban, csak leengedve. Aztán úgy, hogy leér a térded. Vagy úgy, hogy magasabban van a kezed, pl. egy korláton. Egy széria maxra, aztán több nap pihenés. A következő alkalommal megdönteni az előző csúcsot. Aztán megint sokat pihenni. Ez a HIT tréning dióhéjban. A tömegnövelés nem igazán az edzéstől, hanem a táplálkozástól függ, persze, ha igazán erős akarsz lenni, akkor növelni kell az izomkeresztmetszetet is.

dildi 5213 napja
dildi képe
Én december óta heti 2x használom és nagyon teccik!!!!!! http://funkcionalistrening.hu/index.php?page=
MungDaal 5213 napja
MungDaal képe
Negatív kudarc, az kell neki! :) Igaz én fekvenyomásnál alkalmaztam, ritka brutál tud lenni. :)))

Miki, előtted viszont fejet hajtok! Néztem az edzésnaplódat, heti 160 km mellett még kondizol is!
Én ilyen edzésintenzitás mellet, nem hogy kevesebb tárcsát raknék föl, de szimplán elhaláloznék! :)))
Nem tudom kit tisztelhetek a személyedben, de gyanítom, hogy ez már messze nem amatőr szint?!
monique 5213 napja
monique képe
hm, az tényleg lehet h a futás antagonistája ezeknek az izomdolgoknak. még tavaly tavasszal akartam húzódzkodni, ment is simán néhány darab (nem sok) a full verzióból (semmi könnyítés, lógás és felhúzódzkodás midnen támasz nélkül). aztán elfeledkeztem a témáról... akkor még nem futottam. no, a múltkor megint meg akartam próbálni, és ez közvetlenül futóedzés után jutott eszembe. hát képtelen voltam megmozdulni is. lehet a pihenőnapokon kéne játszani ezzel :)
még jó, hogy én se akarok nagyon izmos lenni, csak vmi minimális erőnlét nem árt felül sem :).
miki 5213 napja
miki képe
MungDaal,
Most nem kondizok, volt olyan idő az életemben, mikor a munka és a család mellett nem tudtam normálisan futni, akkor próbáltam, mert sokkal kevesebb idő elég hozzá, mint a futáshoz. Most néhány fekvőtámasztól és felüléstől eltkintve nem erősítek. Kár különben, hogy a kis képecskémet a hozzászólásom mellett nem lehet kinagyítani, mert a háttérben látható rajta egy erőemelő országos bajnok és egy ultrafutó világcsúcstartó, akik egy versenyre készülnek. Mindjárt meg is próbálom nagyban feltölteni az albumomba, szerintem kuriózum :-)
prókátor 5213 napja
prókátor képe

 Szia!
 A szülinapomon határoztam el, hogy amit eddig(45 évemből vagy 25-30 év ) romboltam és néha talán pusztítottam azt megprobálom valamennyire rendbe hozni.  A munkám sem éppen fizikai, ügyvéd vagyok sokat nem mozogtam.A fekvőtámasszal indítottam a kezemet feltettem az ágy szélére. Na így vagy 10-et bírtam ,jártam (biciliztem vagy 16 km-t oda majd vissza)úszni. Szóval így kezdtem, 2 hónap múlva edző terembe is lemerészkedtem. Majd 3 hónap múlva feltudtam magam húzni, heti 3-4 edzéssel.
Szóval ennyi!De azt mondom mindenkinek ha napi 1 órát szánok az edzésre(fútás, bicikli vagy gyúrás vagy bármi) akkor még 10% át sem fordítom az életemből az egészségem megörzésére és az eredmény?Kapok levegőt nem dohányzom nem hízok el ..stb A legfontosabb: jól érzem magam!  
Mozg 5213 napja
Mozg képe
Külön nem edzek, de egy ideje, ha felmegyek a tetőtérbe mindig csinálok 10 fekvőtámaszt, ha kimegyek a teraszra akkor pedig 2-3 húzódzkodást a gerendára csimpaszkodva. Íg naponta össze jön 100-150 fekvő és 20-30 húzódzkodás. Néhyány hónap alatt az ember szinte észrevétlenül erősödik.
Jó kisérletezést.
Bozót 5213 napja
Bozót képe
Kösz mindenkinek! Majd beszámolok az eredményről.

Dildi, pont ilyesmire gondoltam csak huszadennyi költséggel ;-) A kölkök hintaállványán lóg egy gyűrűszerűség (kötél, egy darabon mipolán csőbe húzva) azzal pont ilyen gyakorlatokat terveztem csinálni :)
SzBogárka 5212 napja
SzBogárka képe
Szia Bozót,

minden kedden és csütörtökön reggel 7-től 8-ig Olisuli a Marczibányi téri Sportcentrumban.
Elég keményen edzenek minden izomcsoportra, felsőtestre is.
Ezért úgy hiszem, a hosszútávfutóknak is hasznos a felsőtest edzése.
Minimális eszközigénnyel dolgoznak ott a fiúk és lányok, Oli durván hajtja őket, nyögnek mint az NDK-s pornófilmben. :)
Kabóca december óta jár, és szemmel látható az eredmény, szépen muszklisodik.
Bozót 5212 napja
Bozót képe
Kösz, Bogárka, tudok róla. De miután Bp határától durván 20km-re vagyok és az oviban kb 7-kor hagyhatom ott legkorábban a gyerekeket....röviden:lehetetlen.
toygli 5194 napja
toygli képe

Szia Bozót! Nézegettem(olvasni sajna nem tudom) a feltett angol oldalakat és akkor láttam, hogy erősítő dolgokat keresel. Ezeket ajánlom, a legtutibb szerintem a második lapon található 5. gyakorlat. Erősíti a válladat nagyon, és a futóizmokat is, egy piszok jó, de nehéz gyakorlat, itt Plank+Lift néven fut. Tényleg nagyon javasolt. Sok sérülés után, én is próbálom felerősíteni magam.

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-263-266-12415-0,00.html

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-263-266-11273-0,00.html

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)