Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 869 106 km-t sportoltatok
Triathlonról mindent

Környezettudatos tippek

kipage | 2011-03-21 15:26:15 | 45 hozzászólás

Mostanában nem történnek forradalmi dolgok az edzésnaplóban ami blogbejegyzést érdemelne, gyűlnek a km-ek bár nem a tervezett ütemben, a bő egy hónapos kényszerpihenő után.

 

A téma a címben is említett környezettudatos életvitel. Ehhez szeretnék adni néhány ötletet amit magam is bevezettem. Néhány ötleten még spórolni is lehet.A spórolási faktort -3 tól +3ig tartó skálán osztályoztam.

A víz: a család napi vízigényét visszaváltható szódával fedezem. 1,3liter 85 forint ami nem túl olcsó, viszont előnye hogy jóval környezetbarátabb megoldás mint a pillepalackos vizek. A szóda mindíg friss, állandó szénsavtartalommal bír, nincs olyan hogy valaki beleiszik és bebüdösödik az üveg, szerintem sokkal higénikusabb mint az ásványvíz. Leszámítva ugye, hogy előttem más is hozzáért már a nyomófejhez.  Városi bóklászásra is el lehet vinni egy üveggel, vagy kis kulcsba szoktam nyomni belőle és azt viszem frissítőnek kirándulni.  (SF +2)

 

0,5literes üdítő. A világ legnagyobb marhasága. Kicsi kevés és drága is. Egyszóval felesleges nem is veszek sosem. Inkább a fennt említett kulacsos megoldást szoktam használni, illetve van egy termoszom is, abba lehet vinni otthonról gyümölcslevet miegymást. A termosz előnye, hogy nyáron a legnagyobb kánikulában is hidegen tartja az innivalót. (-3)

 

Fültisztító pálca: a dmben és a Müllerben is lehet már kapni papírdobozos papírnyeles fültisztítót. Bomba ötlet. Bár kcisit drágább mint a műanyagnyelesek, de viszont olyan keményre van sodorva a papírnyél, hogy garantáltan nem hajlik meg használat közben nem úgy mint a műanyagos modellek. Mivel nem gyakran veszek, ezért kibírható hogy kicsit többe kerül. (+1)

 

Tusfürdő: mutatóban van itthon egy Nivea amihez természetesen utántöltőt használok, de ezt is csak uszodába viszem, itthon szappant használok külön arc és kéztisztításhoz is. Folyékony szappan sincs itthon ez is a világ legnagyobb marhasága. Kb semmire nem jó, csak hogy jól összecsöpögtessem vele a mosdót. A szappan természetesen papírdobozos.(-2)

 

Takarítás: WC illatosítók és tisztítószerek: a WCbe semmiféle illatosító izét ilyen olyan antibaktriális lécet akasztót semmit nem teszek, mert felesleges. Annyira sulykolják belénk a tv-k hogy így a vízkő és úgy a bacik.. marhaság. Minél többet használok annál ellenállóbb baktréiumtörzsek keletkeznek a perem alatt. Hetente aláspriccelek a peremnek egy kis Domestost és annyi elég is. (persze havonta másfél havonta van alapos wc takarítás) fújható illatosítót sem használok, ez is egy teljesen felesleges vegyszer expozíció ami akár bőrallergiát irritációt is okozhat inkább gyakran szellőztetek az ingyen van.  Általában nincs itthon 200féle tisztítószer: van Cif ami mindenre jó, meg van vízkőoldó (ecet és sósav) egyféle ablaktisztító, meg Domestos a WCbe és pont. (-1)

 

Mosogatás: folyékony mosószerek közül nem flakonosat veszek, hanem utántöltőt, rendszeresítettem a mosogatótálca mellé egy tuti rozsdamentes acél pumpás adagoló tartályt elég csak beletölteni a mosogatószert és jó is. (természetesen az utántöltő zsákját kiöblítem az még 2-3 mosogatásra elég és utána megy a szelektívbe)  (-1)

 

Most férfitársaimhoz fordulok a következőkben:

Autó: nem használom csak ha muszály. (-3333) a jelenlegi benzinárak mellett

Motorolaj: nagy 5les kiszerelésben veszem, így ritkán kell megvenni igaz akkor drágább de kevesebb a flakon. (-1)

Szélvédőmosó: Shell-t veszek ebből van utántöltő kicsit drágább, de jó illata is van. (+2)

Fűnyírás: a füvet vagy a gyepen hagyom így jó trágya is, vagy szőtt műanyagzsákba gyűjtöm, amit aztán kiűrítek a megfelelő fűlerakóhelyen (szeméttelepek környékén szokott lenni) kiszárítom és lehet is legközelebb használni. Ebből kifolyólag van itthon 3-4 ilyen zsák, ennyi elég is nagy 60-70litetres eldobható szemeteszsákot nem veszek. Ebbe a szőtt zsákba jól lehet avart is gyűjteni, illetve kisebb ágakat is mert nem böki ki. (-1)

Borotválkozás: most ruháztam, be egy villanyborotvára. Olyat vettem ami nedvesen is használható, így a borotválkozás költségei gyakorlatilag nullára csökkentek. Előtte pengés borotvát használtam Gillette-t Wilkinsont is de zabálta a pénzt, havonta új penge borotvahab, bőrírritáció minden és mindez egy nagy halom szeméttel is együtt járt. Ez a villanyborotvával a múlté. Akinek érzékeny a bőre se vegyen semmi Gilette vagy egyéb márkás baromságot, nem kell. Nagyapáimk, dédapáink sem használtak semmi ilyet. Elég ha a patikából veszünk egy tégely nemionos hidrofil kenőcsöt. (nagyon olcsó) egy ujjpercnyit a az arcra, kis vízzel benedvesítjük (kiválóan nedvesesdik könnyen lemosható) az érzékeny bőrűek is könnyen meg tudnak vele borotválkozni, illatanyag és egyéb adalék, színezék mentes. (-2)

 

Nagyjából ennyi jutott hirtelen az eszembe, ha valakinek van valami jó tippje, azt is szivesen olvasnám. Még van pár apróság lehet majd nyitok egy 2. részt is.  Ja és aki teheti gyűjtse szelektíven a hulladékot, hiszen az unokáinknak is élni kell valahol..

2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-04 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (2 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (3 bejegyzés)
2011-06 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (3 bejegyzés)
2010-08 hó (4 bejegyzés)