Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 907 283 km-t sportoltatok
penapló
Lógaláb - Málta
pen | 2008-10-13 17:10:53 | 13 hozzászólás

Máltán lógattuk a lábunkat egy hétig. Úgy gondoltam, most a képek mellé írok is pár sort az élményekről..

A Máltai Köztársaság legnagyobb szigete Málta, itt él a félmilliós lakosságból több mint 400.000 ember. A második legnagyobb sziget, Gozó (14km x 7km) lakossága kb. 30.000 fő, a harmadik híres szigetükön, Comino-n pedig az állandó lakosság létszáma 3 fő: van egy rendőr, egy postás és egy pap :o)

A híres Kék Ablak Gozó szigetén

Első ránézésre a sziget elég kopárnak tűnik. Fa alig van, egyrészt a száraz időjárás, másrészt a vékony talaj miatt. Málta szigete ugyanis nem más mint egy nagy darab szikla, a tetején mindössze 40-50 centis talajtakaróval. Fák közül szinte csak a különféle pálmák és az olajbogyó él meg. Füvet is csak elvétve látunk, annál több a kaktusz és a különféle bokor.

Málta sziklás, a földet többnyire kis parcellákban művelik

Az ország két fő bevételi forrása a turizmus és a mezőgazdaság. A sziget adottságai nem a legjobbak a növénytermesztéshez, hiszen a talaj vékony és tele van sziklával, kövekkel, amit művelés előtt ki kell szedni belőle. Ráadásul eső májustól 4-5 hónapon át egyáltalán nem esik. Ennek ellenére a máltaiak jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket termelnek, többnyire sok kézimunkával, sokszor egészen kicsi parcellákat művelve, öntözve. Érdemes kipróbálni a helyi gyümölcsöket, például a medvetalp kaktusz szúrós termését, melyet nyersen is fogyasztanak, de likőrt is készítenek belőle. Figyelem - fogyasztás előtt meg kell hámozni!

Medvetalp kaktusz, rajta a gyümölcsök

Málta nemzeti nyelve a malti, ezt még mindenki beszéli a szigeten, de jelentősége folyamatosan csökken. Már kisiskolás kortól angolul folyik az oktatás, így tényleg szinte az egész lakosság beszéli az angolt. Filmeket, könyveket például nem is fordítanak le malti nyelvre, mert egyszerűen nem lenne gazdaságos. A turizmusban dolgozók több nyelven is beszélnek egy kicsit, és bár a magyarral még hadilábon állnak, a „Hideg víz, hideg sör!" mondatot már jó kiejtéssel skandálják a büfésorokon.

Máltán a lakosság 96%-a római katolikus. 365 templomuk van, köztük olyan apró kápolna is, amelyet csak az év egy bizonyos napján nyílik meg a hívek előtt. A házasságokat csak templomban lehet megkötni és azok tényleg egy életre szólnak, mert Máltán az érvényben lévő törvények szerint nincs válás (!).

Ez a hatalmas templom közadakozásból épült fel, 25 év alatt

A feleségek jellemzően nem dolgoznak, hanem otthon maradnak a gyerekekkel. A nőkre szükség is van otthon, mert a gyereknevelést segítő szociális háló Máltán nem létezik. A menza és a napközi fogalma ismeretlen, a gyerekek számára az óvoda és az iskola délben befejeződik. Az anyák semmilyen járulékot vagy segélyt nem kapnak a gyermekneveléshez az államtól, és amennyiben dolgoznak, csak saját szabadságuk terhére maradhatnak otthon ha valamelyik gyerek megbetegszik.

A gyerekek 3-5 éves koruk között óvodába, 5-11 között iskolába, 11-16 között gimnáziumba járnak. 16 éves korig tankötelezettség van. 16-18 év között egyetemi előkészítő van, majd jöhet az egyetem. Nem kell sokat gondolkodni a felvételi lap kitöltésekor, hiszen az országban csak egy egyetem van. Sokféle diplomát, például az állatorvosit, csak külföldön szerezhetnek a máltai fiatalok.

A vízellátás sokszor akadozik az országban, és a víznyomás is ingadozó. Ezért a legtöbb máltai ház tetején nagy víztartályokat láthatunk, amiben felhasználás előtt tárolják a vezetékes vizet, és vízhiány esetén ezt a tartalékot használják.

Víztartályok a házak tetején

Az ivóvizet egyrészt tengervíz sótalanításával, másrészt a földfelszín alól - mintegy 80 méter mélységből - egy édesvíz réteg szivattyúzásával nyerik. Így az ivóvíz egyrészt drága, másrészt a sótartalma igencsak változó. Ezért a máltaiak takarékosan bánnak a vízzel (pl. szinte mindeki csak zuhanyozik és csak állóvízben mosogat), a háziasszonyok pedig sosem sózzák meg a főzővizet, feltételezve, hogy az már valamennyire magától is sós. Ennek megfelelően a húsok és a köretek többnyire teljesen sótlanul kerülnek az asztalra, még a szállodákban, éttermekben is..

A tömegközlekedés egyetlen formája a busz. A buszok többnyire elég öregek, sok az ajtó nélküli modell, és néhány buszon még a járművön végigfutó csengőzsinór megrántásával kell jelezni a leszálláshoz. Bár van menetrend, ezt elég rugalmasan kezelik a sofőrök, és ha úgy gondolják, megtelt a járművük, egyszerűen nem állnak meg a hátra lévő megállókban. Turistáknak feltétlenül javaslom a buszozást, egy heti jeggyel (11 euro) bejárható az egész sziget, és egy ilyen buszon utazni önmagában is nagy élmény! :o)

Busz

A tengerpart sziklás, kivéve Mellieha környékét, ahol állítólag mesterségesen „behomokozták" az öböl partját - a turisták kedvéért. Itt kb. addig homokos a tenger alja, ameddig olyan szép világoskék színű, onnantól pedig sziklás.


Homokos tengerpart a Mellieha-öbölben

A tenger tiszta és a kék minden árnyalatában pompázik, élővilága nagy vonzerőt jelent a búvárkodás kedvelőinek. Málta, Gozo és Comino tengerpartja is csodás sziklafalakkal, barlangokkal, öblökkel szabdalt, érdemes ezeket hajókirándulás keretében megnézni. Máltáról pl. kis hajóval átmehetünk Cominóra (10 euro oda-vissza) hogy fürödjünk egyet a Kék Lagúnában és megnézzük a sziklabarlangokat, vagy átkompozhatunk Gozóra (4.65 euro oda-vissza).


A nagy komp Málta és Gozó szigete között közlekedik

A Kék lagúna Comino szigetén


A szigeten főként a vizisportok jellemzőek, számtalan helyen bérekhetünk felszerelést és oktatót ha vitorlázni, búvárkodni, vizisíelni, kajakozni vagy éppen szörfözni szeretnénk. Az országúti kerékpározáshoz kevésbé jók az adottságok, mert az utak rossz minőségűek, többnyire keskenyek és a forgalom nyáron elég sűrű. Hegyikerékpárral viszont akár egész Málta is bejárható, Gozón például hirdetik is a szervezett szigetnéző bringás túrákat.

Bringatúrázók Gozó szigetén

Sepi többször is megpróbálkozott a futással, de vegyes élményei voltak. A negatív élmények közé tartozott például az a futás, amelyiken konkrétan vadásztak rá. Sörétes puskával. Ott csattogtak a lába körül a sörétek, majd kicsit később egy vadász is elsétált mellette fegyverestül, kutyástul. (Mindez fényes nappal, közúton történt, az egyik üdülőövezetben.. ) Mivel a bokám nem volt tökéletes, én csak vizisportokban jeleskedtem - ezekkel a kis műanyag kajakokkal eveztünk az öbölben.


Ezekkel a kis kajakokkal mi is vízre szálltunk

Az idő egyébként még így, október elején is szuper volt, sokat napoztunk, fürödtünk. A levegő 25-27 fokos, a tenger 24 fokos volt. Egy hét alatt összesen egy borult-esős napot fogtunk ki, de akkor amúgy is kirándultunk. Például a fővárosban, Vallettában is aznap jártunk.


A főváros, Valetta

A tesztelt modell sziget legjobb tulajdonsága: a csodálatosan tiszta tenger
A sziget legrosszabb tulajdonsága: szemtelen legyek mindenhol..

 

13 hozzászólás

eftomi 5672 napja
eftomi képe
Gyönyörű helyen voltatok - sárga irigység -, a "nehézségek" árán is egy életen át elviselném.
evita 5672 napja
evita képe
Lehetne itt a következő edzőtábor!Ennyi futóra már nem mernének lőni.(Vagy ha mégis...biztosan eltalálnának!)
mjoci 5671 napja
mjoci képe
Szép helyen voltatok, és még ismeretterjesztést is olvashattam. A ,,futóvad,, lövészetet viszont nem szeretem, oda se megyek futni:))
pen 5671 napja
pen képe
Én is eléggé ledöbbentem, amikor a vadászós futásból visszatérve sepi elmesélte, mi történt. Előtte napokig mosolyogva figyeltünk egy lányt, aki mindig csak a szálloda környékén egy rövid szakaszon futkározott oda-vissza. így utólag lehet, hogy neki volt igaza...
mateve 5671 napja
mateve képe
Hát a 'sörétes' futás valóban nem lehetett túl kellemes, de gyorsító edzésnek mindenképpen használható...:)))  A hely amúgy nagyon szép. Nem bánnám, ha nálunk is lenne egy ilyen partocska....
Mozg 5671 napja
Mozg képe
Köszi a "Lógaláb"-at. Nem túl sokat tudtam eddig Máltáról, élvezetes volt az írásod, különösen a sok kép meg a praktikus tanácsok tetszenek. Kedvem lenne egyszer élőben is megcsodálni. A kedvcsinálóért már valami jutalmat is adhatnának neked a máltaiak.
A sörétes futást lehetne "extrém futás Máltán" címmel hirdetni.
Tréfán kívül, köszi jó volt olvasni.
Hauanita 5671 napja
Hauanita képe
Húúúú, Pen, gyönyörű helyen voltatok!!! Én is élvezettel olvastam a beszámolót, amit köszönök :))
Viszont jól értem, hogy akkor a lábad miatt a tervezett versenyen sem indulhattál? :(
Kár. De a lényeg, hogy jól éreztétek magatokat a leírás alapján!!!
pen 5671 napja
pen képe
Nem, sajna kint sem indultam el a versenyen, és itthon is kimaradt a Rajkai, sőt úgy néz ki, hogy a hétvégi női futás is nélkülem rajtol majd.. azért a novemberi balatoni futással még szemezek. 
eftomi 5671 napja
eftomi képe
Helyes! A balatoni félmaratonon találkozunk!
mjoci 5671 napja
mjoci képe
A Balatonnál úgy tünik ott leszek a kollégámmal aki az elsö félmaratonjára készül.
judit61 5671 napja
judit61 képe
Köszönjük az élvezetes beszámolót. Málta tényleg csodálatos. Busszal valóban szinte az egész szigetet be lehet járni. Nekem is nagyon tetszett, bár a szállodai ellátással nem voltunk megelégedve.
Mielőbbi gyógyulást kívánok!
atom 5669 napja
atom képe
Köszi a beszámolót, útikönyvnek is tökéletes :-)!

Comino-n pedig az állandó lakosság létszáma 3 fő: van egy rendőr, egy postás és egy pap :o)

A postás viszi a többi szigetlakónak egymás újévi üdvözleteit, a rendőr választja szét őket amikor a kocsmában verekednek (tényleg, kocsma biztos' van, de kocsmáros...?), a pap meg... hát, neki csak kétszer lesz dolga életében. ;-)
pen 5669 napja
pen képe
Comino-n igazából mind a három állandó lakos földművelésből él. De ezeket a funkciókat el kell látni ha lakott a sziget, így hát testvériesen felosztották egymást között :o)
A kocsmát nem tudom, de egy kisebb szálloda és egy parti büfé biztosan van - sört sepi is ivott :o)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-07 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-05 hó (4 bejegyzés)
2010-04 hó (3 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-01 hó (2 bejegyzés)
2008-12 hó (1 bejegyzés)
2008-11 hó (3 bejegyzés)
2008-10 hó (2 bejegyzés)
2008-08 hó (1 bejegyzés)
2008-07 hó (3 bejegyzés)
2008-06 hó (2 bejegyzés)
2008-05 hó (1 bejegyzés)
2008-04 hó (1 bejegyzés)
2008-03 hó (5 bejegyzés)
2008-02 hó (3 bejegyzés)
2008-01 hó (6 bejegyzés)
2007-12 hó (3 bejegyzés)
2007-11 hó (3 bejegyzés)
2007-10 hó (5 bejegyzés)
2007-09 hó (2 bejegyzés)
2007-08 hó (1 bejegyzés)
2007-07 hó (3 bejegyzés)
2007-06 hó (10 bejegyzés)
2007-05 hó (8 bejegyzés)
2007-04 hó (2 bejegyzés)
2007-03 hó (8 bejegyzés)
2007-02 hó (4 bejegyzés)
2007-01 hó (7 bejegyzés)
2006-12 hó (6 bejegyzés)
2006-11 hó (8 bejegyzés)
2006-10 hó (5 bejegyzés)
2006-09 hó (6 bejegyzés)
2006-08 hó (11 bejegyzés)
2006-07 hó (5 bejegyzés)
2006-05 hó (5 bejegyzés)