Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 911 493 km-t sportoltatok
A múltat megtalálni

Kalandok egy porckorongsérv körül

(idézetek a BSI futófórumról)

bajai | 2012-06-03 10:40:00 | 1 hozzászólás

2008. Márc. 10. Hétf. 10:01

--------------------------------------------------------------------------------
Pécs-Harkány
A jobb lábam valahogy meghúztam és már lassan 2 hónapja vesződöm vele, így egy sima végigvfutás volt a cél. A 2:20 kicsit jobb is mint amire számítottam. (Tavaly 2:10 körül sikerült.) Az első és a végső néhány km-en kivül elég egyenletesen mentem, bár 10 kili után a jobb lábam már elég passzívvá vált.
 
2008. Márc. 28. Pént. 22:12

--------------------------------------------------------------------------------
Kecskemét Vásárhelyi maraton
Szörnyű látni ezt a nagy sürgölődést, de sajnos január vége óta a jobb lábammal szenvedek. Állandóan feszül benne valami húzódás (?)a farizomtól a térdhajlaton át a vádliig.
A végső lökést mégis az adta, hogy kibuktam a csoportos autókázásból, ami még nem lenne baj, meg a hajnali indulás és a két óra felesleges várakozás sem, de a buszhoz visszafelé nagyon sietnem kellene.

Egy szó mint száz: sajnos nem megyek holnap Kecskemétre.
(20 perce még indultam volna. )

2008. Jún. 08. Vas. 21:38

--------------------------------------------------------------------------------
A kiligyűjtésbe
15 km futás.
Huhh! De régen jártam erre.
Az utolsó hozzászólásom óta, amelyben lemondtam a "Vasárhelyi Maratont" megpróbáltam kipihenni a lábfájást. Az április 0 a május 11 km lett. Az eredmény pedig nulla + 72 helyett 80 kg. A sportorvos rovatban előbb-utóbb majd írok erről (nem a kilókról).
A fórumot is csak háromszor látogattam ezalatt. Szerencsém volt, mert olvashattam Mira és Yu beszámolóját is az első maratonjukról. Ha megkésve is most gratulálok.
Remélem lesz időm legalább a sárvári beszámólókat elolvasni, meg a T100-at, meg a ... Bár ahogy látom zajlik az élet, nincs idő nosztalgiázni.

Egyelőre a módosított célom beérni a célba a Plus-on. Nem tűnik könnyűnek.

2008. Aug. 29. Pént. 19:50

--------------------------------------------------------------------------------
Huhhh!
Rég jártam erre, akkoris éppencsak. Nem húzhatom tovább!
Sérült vagyok, minden lépés fájdalom, szenvedek, küzdök és nem tudom eljutok-e a rajtig és ha igen nem túl messze-e a cél.
DE: mindegy, hogy milyen idővel, ismét, mint először, nagyon szeretnék célba érni. Aztán jöhet a nyavalygás, az orvos, a terápiák és remélhetőleg jövőre ismét kedv, remények, Lillák és rózsaszíngömbös tervek.

Nem tudom mit és hogyan fogok írni, lehet, hogy semmit, de bármit is, itt ebben a topikban csak biztatást várok. Tervezem, hogy a sportorvos rovatba is írok, ott nyugodtan felelőtlen hülyének nevezhettek .

Köszi!

bajai

Elküldve: 2008. Szept. 08. Hétf. 13:11
--------------------------------------------------------------------------------
A kiligyűjtésbe:
19 km futás

Sajnos nagyon el vagyok havazva a saját küzdelmemmel, így a fórumra is ritkán nézek be.
Mira, jobbulást!

Megy valaki az In Memoriamra?
Sajnos nekem nem aktuális.
 
2008. Szept. 22. Hétf. 19:29

--------------------------------------------------------------------------------
Már február óta fáj a jobb lábam. Teljes hosszában, farizomtól végig le a hátoldali inakon (?). Az utóbbi időben a fájdalom egyre inkább a bokámra koncentrálódik. Nem sérülés inkább valami reumás szönyűség (isiász??). Keveset is futottam az idén. (jan. 171,5, febr 129,5,márc 138, ápr.0, máj. 11, jún. 15, július 119, aug. 239, szept.200 km), de a pihentetéstől csak rosszabb.
Mikor júliusban újra nekiálltam lépni is alig tudtam. A második futásnál 2 km után belezuhantam a fájdalomtól az ösvénybe. Aztán olyan 7:10 körüli km-ekre sikerült feljönnöm (  ).
Múlt csütörtökön viszont úgy éreztem VÉGE. Egésznap lépni is alig tudtam. Este csak egy 7 km volt a tervben, azzal még megpróbálkoztam, minden mindegy alapon. Az első hármon majd meghaltam, aztán sikerült 3 viszonylag laza 6:50 körülit futnom. Ennek örömére másnap elindultam az előírt 36 km-nek. 25,5 km-ig jutottam 3 óra alatt. Ekkor nagyon belassultam és nem erőltettem tovább. Most vasárnap a 27 km 3:14, jóval könnyebben, de megszenvedve. Összességében nem sok esélyem van a teljesítésre, de mivel lehet, hogy ez az utolsó alkalmam a maratonra mindenképp szeretnék beérni (5 órán belül ??). Ha netán láttok szenvedni, rúgjatok tovább. Ha sikerül, ez lesz életem legnagyobb "futása".
Persze még a rajtig el kell jutnom.
Nyirm, nyirm!
Hétvégén a Spartathlon követéséből szeretnék erőt meríteni.

2008. Szept. 22. Hétf. 21:35
--------------------------------------------------------------------------------
Limonade Joe írta:
bajai írta:
Már február óta fáj a jobb lábam. Teljes hosszában, farizomtól végig le a hátoldali inakon (?). Az utóbbi időben a fájdalom egyre inkább a bokámra koncentrálódik. 
Bajai! Nincs neked ideggyulladásod? Így messziről, látatlanba a tünetek alapján nem zárható ki, de azért nem ártana megnézetni egy MR-rel, nem porckorong sérv okozza-e. Vagy ezen már túl vagy?
Jobbulást!
LJ

Sajnos nem vagyok még túl semmin. Vettünk egy szobakerékpárt. Kicsit meghajtottam. Azt hittem valami farideg vagy -izom becsípődés lépett fel. Vártam, hogy elmúljon. Aztán nyíltvízi úszás (bajailasszo.hu) főszervezőjeként időhiányban hanyagoltam az orvost, majd a bajai halászléfőző fesztivál után külföldi utazás, aug elejéig. Most meg már fejembe vettem, hogy megpróbálom a maratont.
Mi az a porckorong sérv, és sokat ronthatok rajta ha erőltetem?

Amit most hirtelen a neten olvastam róla aszerint lehet, hogy az van (de szinte bármi felmerül nekem úgy tűnik, hogy igen ez az). 20 éve volt egy lumbágóm, majd néhány évvel később ismét. Kb. 4-5 éve a bal lábammal volt egy-két hónapig hasonló, de akkor egy váratlan megbotlás okozta rándulástól hirtelen elmúlt. (Az orvos semmit érdemlegeset nem mondott. Voltarent írt fel amit egy ideig szedtem. Az első két alkalommal ez hatott.)

Viszont. Már kicsit egy évvel ezelőtt is felfigyeltem arra, hogy a jobb lábam combja (számomra) meglepő módon a hátoldalán időnként elmerevedik és görcsöl. (A tavalyi maratont ezzel buktam, pedig nagyon szépen haladtam.) Azaz bármi is van hosszabb távon alakult ki, kérdés hogy előbb ráfigyelve elkerülhető lett-e volna. A helyi (bajai) orvosokban nem sok a bizodalmam. De tervezem, hogy a maraton után elkezdem a kanosszát.

Egy (nem túl közeli) mentőorvos ismerősöm tanácsára kb. két hónapig szedtem ideggyulladás ellen B-komplexet. Nem éreztem, hogy segít.

Ja mielőtt elfelejtem: Amikor ilyen bajom van a gerincem nem túl egyenes. Eléggé S alakban állok. A felső testem balra van csúszva. Ezt először 20 éve észleltem, az első lumbágónál.
===================================
Bozót:

Csatlakozott: 2008.06.18. Szerda 11:41
Hozzászólások: 1695
Tartózkodási hely: Pest megye
 Elküldve: 2008. Szept. 22. Hétf. 22:50    Hozzászólás témája:   

--------------------------------------------------------------------------------
 
Kedves bajai!

Én aztán nagyon nem vagyok orvos, de amit leírsz, az nagyon olyan, mint egy porckorongsérv  Például itt olvashatsz róla elég részletesen Persze a diagnózishoz orvos kellene, majd ajánlanak is biztosan valakit a hozzáértők.

Minden jót,
Bozót
================================
Alamuszi:

Csatlakozott: 2006.03.09. Csütörtök 7:33
Hozzászólások: 782
Tartózkodási hely: Orosháza
 Elküldve: 2008. Szept. 23. Kedd. 17:17    Hozzászólás témája:   

--------------------------------------------------------------------------------
 
Bajai

Nézesd csak meg, porckorongsérv lesz az...ami nyomhatja a kilépő gerincvelői idegeket, és ez okozza az izomfájdalmat, ill. gyengeséget. 

Páromnál a nyáron diagnosztizálták ugyanezt, neki is a combja fájt, terhelésre. Akart masszőrt, megcsontkovácsot...de én inkább gerincgyógyászhoz kértem neki időpontot. 

Persze a sérv nagyságától függően adnak terápiás és életmódbeli tanácsot. Megesik, hogy műteni kell.
Viktor orvosa kapásból azt mondta, ne fusson, a futás egyébként is hülyeség.  Ebben ki is merült minden tanács...kapott fizikoterápiát...és azóta is fut. Mert nem bírná ki, ha nem futhatna, ha nem mozoghatna..

Olyan orvost kell keresni, aki úgy próbál segíteni, hogy nem tilt el mindenféle mozgástól. Persze az ország perifériáján ez nem egyszerű...de úgy tudom, Bp-en van ilyen orvos.
_________________
Ami nem öl meg, az erősít!  
 

2008. Szept. 27. Szomb. 23:03

--------------------------------------------------------------------------------
Spartathlon
 
No én is úgy jártam mint yoyo. Sajnos reggel óta nem voltam gépközelben, de telefonon tájékozódtam.

Farkas!
Nincs vereség, csak tanulság! (mint azt már mondta volt valaki)

Mónival és Zolival többször is összefutottam a felkészülés alatt, főleg a gáton. Ilyenkor megpróbáltam könnyedebben, mosolyogva futni, de tudták, hogy fáj a lábam, és mindig biztattak.

Móni ismét megmutatta milyen az igazi virtus,a hírek szerint Zoli is szépen a végsőkig küzdött.

Kár, hogy az idén nagyon kevés közvetlen info érkezett.
Várjuk a beszámolókat. Ha minden igaz Baján november 15-én lesz egy Spartathlon-est.
   
 
2008. Okt. 06. Hétf. 12:58

--------------------------------------------------------------------------------
Spar maraton
 
Gratulálok mindenkinek. Szép volt lányok, szép volt fiúk! 
Köszönöm azoknak (és nem voltak kevesen), akik táv közben biztattak. Sajnos nem volt túl sok erőm viszonozni.
Külön köszönöm Enikőnek, aki egy könyvet ajánlott (Pete Egoscue: Fájdalom nélkül), amit ugyan hasznosítani már nem volt időm, de megerősített abban, hogy elinduljak.

A szombati nap biztatóan indult és keservesen fejeződött be. Reggel arra ébredtem, hogy a szokásosnál kevésbe nyaggat a lábam. Mire felértünk Pestre szinte nem is fájt. Kissé megijesztett, hogy a tésztapartyra tervezett tömegközlekedés nem működött, de a kb. 4 km séta még jót is tett. Sajnos visszafelé sem a fölösleges kordont fenntartói, sem a pestiek nem voltak a helyzet magaslatán. A droidok összevissza dumáltak arról, hogy megy-e a sárga metró vagy nem, de a megállóhoz nem lehetett eljutni. A pestiek meg az Oktogonnál nem tudták merre van gyalog a Deák tér, csak azt, hogy melyik (nem közlekedő) villamossal kellene mennem. Végül egy vidéki útbaigazított. Erősen, fájdalmasan sántítva értem haza.
Vasárnap reggel meglepve tapasztaltam, hogy ismét csak gyenge fájdalmakat érzek. A rajt előtti pillanatokban meg szinte semmi. Igaz, a jobb lábamat végigkentem egy fél tubus Kovitox izomlazítóval (patikákban kapható kígyóméreg-keverék).
A rajtvonal átlépése után a szokásos felszabadult öröm helyett hirtelen félelmet fogott el. Balázsék (4 órás iramfutók) előtt néhány méterrel indultam, hogy ha valami történik legyen némi tartalékom.
A Hősök terén igyekeztem vigyorogni, aztán arra koncentráltam, hogy lehetőleg szabályosan, párhuzamosan lépegessek. Közben még észleltem a fórumos szurkolói pontot, de csak kb 3 km után, amikor derékszögben lefordultunk, eszméltem: Jééé gurulok a tömeggel! Ezzel az érzéssel érkeztem az első frissítő ponthoz, majd csodálkozásomban elfelejtettem 5 km-nél részidőt nyomni. Gyorsan úgy döntöttem, hogy 6-onként mérek. A Margitszigeten már egyre nehezebben haladtam, de még gond nem volt. Az Árpádhídra fordulva, tíz kilométernél, hallottam, hogy a szpíker üdvözli a spártai hősöket. A vállam felett visszanézve közvetlen mögöttem megpillantottam Balázs és Andris sárga ballonjait. Mariannék is ekkor előztek be. A 30-asok rajtja utáni frissítőnél még tartottam a ritmust, de frissítés után a ballonosok már előttem jártak.
6 km 32:56 (5:29) 32:56 ; 12 km 33:54 (5:39) 1:06:51
15-16 km-ig különösebb gond nélkül elértem, de 17 körül kissé megrogytam. Ha minden igaz, a Petőfi hídra felfelé már kicsit sétáltam. Ami biztos, hogy rókalaci ekkor előzött.
18 km 34:18 (5:43) 1:41:09
20 km után már nem volt mese egy rövid belesétálás után szinte pontosan 2-órakor értem a csipszőnyegre. Egyre inkább arra kellett figyelnem, hogy ne feszítsem a húrt. A fordulóig ugyan szinte végig kocogtam, de azután fél-egy perces sétákat iktattam be. Köztük addig futottam, amíg nem éreztem, hogy a következő lépés végzetes lehet.
24 km 38:31 (6:28 ) 2:19:40
30 km 43:33 (6:46) 3:03:13
29 km-től már igencsak nehezen léptem. A bokám fájt, a vádliban és a combban közelgő görcsök feszülései, fájdalmai játszadoztak. Egyre többet sétáltam. Érdekes, hogy még az utolsó kilométereken is, ahol teljesen visszazuhantam, voltak kocogók, akikkel tartottam a tempót. 600 méterrel a cél előtt megpróbáltam hajrázni, de 50 méter után jobbnak láttam a célegyenesig lazítani, majd lehetőleg széles vigyorral bekocogni. Nem tudom ez a vigyor milyenre sikerült, egy közbülső Gabeszes fotón, amikor azt hittem még jól vagyok, eléggé meg vagyok roggyanva.

36 km 47:09 (7:52) 3:50:22
40 km 31:21 (7:50) 4:11:43
42 km 25:54 (11:48 ) 4:37:36
A célban teljesen jól voltam. Nem voltam fáradt, a lábam sem fájt különösebben, csak estére volt nehéz rálépni.
Ma voltam a körzetis orvosnál. Beutalt reumatológiai vizsgálatra. Úgyhogy „rövidesen” ki fog derülni mi is a bajom. 12-ére péntekre jegyeztek elő. 
Úgy gondolom nem futottam el az elejét. Addig kellet mennem, amíg erre lehetőségem volt. A bal lábamnak meg sem kottyant.
Megpróbálom majd követni a fórumot, bár közvetlen célok nélkül ez elég nehéz. Bízom benne, hogy legkésőbb egy-másfél év múlva ismét aktívan jelentkezem.

208. Okt. 19. Vas. 14:23

--------------------------------------------------------------------------------
A maraton nem rontott az állapotomon. Sőt úgy tűnt egy kicsit jobb is lett.
Tegnap délelőtt egy kisebb távot kerékpáron kellett megtennem.
Mivel könnyedén fájfdalommentesen ment, beiktattam egy kb 1 km-es hajrát.
Azóta nem tudok lábra állni. A fájdalomtól az éjjel alig aludtam. Így, ha írni nem is írtam, legalább végigkövettem Andi-ék küzdelmét.

Holnap nehéz lesz elvánszorogni az orvoshoz, de ki kellene íratni magam legalább egy hétre.
Tegnap voltam az ügyeleten, de a doki csak egy csípőröngent végeztetett, a fájdalmaimat szinte kiröhögte.

Természetesen nem ott van a baj.
Decemberre van időpontom a reumatológiára. Gondolom, akkor megint lesz egy-két röntgen. Miért is ne, pénz, idő bőven van az egészségügyben. Az első néhány táppénzes napot meg úgyis a munkahely fizeti. Különbenis hátha nem bírom és elmegyek a maszek rendelésre.

 2008. Dec. 13. Szomb. 12:43    Hozzászólás témája:   
--------------------------------------------------------------------------------
Na. Megérte kivárni a több mint két hónapot. 
Pénteken alapos kivizsgálásban volt részem.
10 mp szemrevételezés. 20 mp reflexvizsgálat. 30 mp lábemelgetés.
Diagnózis: MRI vizsgálat 2009 február 09 15:00-kor Kecskeméten.
Felírtak valami övet (4000 Ft-ért), meg izomlazitót és gyulladáscsökkentőt (+ 4 500 Ft).

Nem kívánom leírni, hogy mit gondolok, ezért csak egy finom udvarias összegzés:
Baromság az egész.

bajai

2009. Feb. 17. Kedd. 22:17

--------------------------------------------------------------------------------
4 hónap várakozás (és fájdalom) után MR vizsgálat: http://bajailasszo.hu/bajailasszo/g.jpg

Az alsó két lumbális porckorong lapos, mérsékelten dehidrált (sötétebb), körkörösen előboltosodik, a feljebb lévő magasságában a jobb oldali gyök elmozdult és összenyomódott.
A gerinc balra konvex kismértékű csavarodással.
Vélemény: protrusio disci L.IV-V., L.V.-S.I. Spondylosis, scoliosis lumbalis.
Reumatológus: 1 hónap alatt rendbejön: heti 3 gyógytorna + fizikoterápia (valami elektromos kezelés, amiből nem sokat érzek).
Én: Úgy legyen, de az utóbbi két hétben nagyon fáj (főleg bokában), éjelente nem sokat alszom. Korábban viszonylag nyugodt volt. Bár végeztem különbözö (E-) gyakorlatokat nem túl nagy meggyőződéssel, mert ingadoztam mi lehet a baj. Mikor a gerincferdeség viszonylag kiegyenesedett, na akkor kezdődött a fájdalom.
Hétfőn volt az első terápia. Utána kicsit szarabb lett, de ember küzdj és hízva (sajnos +8-10 kg) bízzál!

2009. Feb. 19. Csüt. 20:59

--------------------------------------------------------------------------------
Kösz dildi, jegyeztem.
Bár mindenképpen végsőkig a természetes gyógymód, jelen esetben a gyógytorna, híve vagyok. Még akkor is, ha pillanatnyilag ez nem tűnik nyerőnek. Majd meglátjuk. Sajnos önállóan nem mertem erőltetni, pedig lehet, hogy már túllennék rajta.
Bár Pécs közelebb van, meg egyéb szempontokból is jobb lett volna, az MRI vizsgálat Kecskeméten volt. Talán a várólista, talán a megyehatárok miatt.
 
 
2009. Aug. 10. Hétf. 12:13
--------------------------------------------------------------------------------
Talán lassan sikerül megfogadnom Enikő, illetve az általa ajánlott könyv (http://www.ababook.hu/fajdalom_nelkul ) tanácsait.

Jelenleg úgy tűnik nyerésre állok, ezért a lényegét beidézem:

Ne hidd, hogy a bokád, a térded, a derekad, gerinced stb krónikus (nem közvetlen baleseti) fájdalmának oka a bokád, a térded, a derekad, a gerinced valami olyan problémája amely helyi beavatkozást igényel.
Többnyire hosszú évek alatt kialakult és megszokott helytelen testtartásból eredő fájdalomról van szó, amelyet pihentetéssel, kenőcsökkel, műtéttel nem, de megfelelő mozgással - még reménytelennek tűnő esetekben is -helyre lehet hozni.
A megfelelő mozgásgyakorlatok látszólag túl egyszerűek és egészséges mozgásrendszer esetén túlságosan könnyűek, de nem csak a fájdalom megelőzésére, megszünetésére, hanem az egészséges állapot megközelítésére, helyreállítására is alkalmasak.

2013-03 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (1 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)