Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 864 160 km-t sportoltatok

Alapozás

Pierre | 2014-09-12 18:25:26 | 5 hozzászólás

Ide nem írtam összefoglalót a tavalyi futóévemről, röviden: a kitűzött célok mindegyikét sikerült megvalósítani, voltam sok remek futóeseményen (mindig nagyon jó társaságban!), és a szervezetem jelzéseiről is sokat tanultam. Sérülések elkerültek, ebben valószínűleg a fociról való lemondásnak is szerepe van.

Az edzéseimről.

Igyekszem heti egy hosszú lassút futni. Eddig ez többnyire 21 km-t jelentett, múlt héten már 26 volt. Ezeket egyedül futottam, a 21-eknél mindig a 2. szigetkör elején dőlt el, hogy nem lesz 26, mert ezekre már úgy indultam, hogy az az utolsó előtti kör. Valamiért nem tudtam rávenni magam, hogy többet kocogjak. Most pénteken volt egy 30 feletti, futófórumos Mártival futottam a középső 2/3-át, így, társaságban elrepült az idő és a táv, csak futás után vettem észre, hogy azért elfáradtam. Ezeknél az edzéseknél jó lenne elérni a 2-2,5 órás időt, a 26 km kb. 2 óra, a 21 viszont 100 perc sincs, ami túl kevés. Szóval jó lenne, ha 26/31 km-eket futnék ilyenkor...

Elkezdtem Kevin-féle tolókat futni. Ezek már lendületesebb edzések, most anaerob küszöb alatt 15 ütéssel futom őket, ez 4 percesen kívüli tempót jelent. Általában heti 4-szer futok (heti ~60 km), a többi edzés laza átmozgatás, illetve néha futok valami felrázó gyorsabbat (fartlek/fokozó), de szigorúan AK alatt.

Összességében gyorsabbakat futok, mint egy éve (gyorsaságot nem tempóban, hanem intenzitásban mérve), de így is kissé lomhának érzem magam. 5 km 18:30 alatt szerintem bármikor menne, de a 17:30 most legalábbis gondot okozna, talán már a 18:00 is. Ez annyira nem zavar, ezek a hónapok nem a rohanásról szólnak.

Jó erőben érzem magam. YT25-ön sikerült a 4:10-en belüli tempó AK alatt 10 ütéssel futva (összehasonlításul: egy évvel korábban hasonló távon AK alatt 5 ütéssel épp, hogy csak 6 percesen belül voltam), és általában is, a pulzusom - persze csak magamhoz képest - minden sebességnél meglehetősen jó.

Futásban időcélok idén: 17 35 80 180.

Ezen kívül jó lenne állóképességben annyit fejlődni, hogy alapozó tempóm 4:20-on belüli legyen, gyorsaságban, futótechnikában, hogy 3:20-nál gyorsabban is tudjak futni (persze rövideket most is tudok, de igazából a 3:20 a leggyorsabb, ami még tűrhetően megy). Ezen kívül nyújtás+gimnasztika+erősítés nagyon hangsúlyosan! Nagyon nem laza az izomzatom, ezen javítanom kell.

Szeretném megköszönni a sok kedves és biztató üzenetet, amit az edzéseimhez szoktatok írni! Jólesnek ám nagyon! :-) (A vicceseken meg jókat nevetek! Yoyoka féle megfélemlítés ellenére pedig nem hátrálok meg.)

5 hozzászólás

gyaloggalopp 5549 napja
gyaloggalopp képe
5 km 18:30 alatt?Sőt, 17:30? Hm... nekem annyi (a több perces) a legjobbam, de akkor majd gyúrok!
Amúgy szép terveid vannak, szinte már én is visszaváltanék rövidebb távokra, mert igen nagyon jó dolog így repeszteni, rajtad is látom, mikor néha-néha látlak a Szigeten. No, szóval hajrá egész évre! Én drukkolok neked!
Pierre 5549 napja
Pierre képe
Köszi!

Ha jól emlékszem, futottunk már együtt 3:45-ben Siófokon 7 km-en. Ráadásul akkor - saját bevallásod szerint - nagyon formán kívül voltál, és persze a másnapi félmaraton PB-re is tartalékolni kellett. :-)) Szóval 17:**-ot biztos tudsz (ha majd akarsz).

Nekem ilyen (~5km) távon a 3'30'' körüli tempó menne egyelőre (kis gyorsítás + rápihenés után), bár 2400 méteren már ment 3'22'' is - ráadásul AK alatt, ami alapján illene gyorsabbat is. A mostani Szigetfutáson (amihez írtál) egyébként fél perccel lassabb voltam a korábbiaknál.

Jó gyúrást! :-)
gyaloggalopp 5549 napja
gyaloggalopp képe
Oké, az azért igaz, hogy az 5 kilis legjobbom egy 10 kilis futás része volt, ami szintén a legjobb 10 kilim eddig. Node a legjobb ötvenem is sokáig a legjobb százam első fele volt, én már csak ilyen kényelmesen, túinvan nyomom. :)
Amúgy ma gyrtam. Esőizomra meg fázóizomra... Elmentem egy hosszúra ugyanis, aztán jött az eső. :)
szasza 5547 napja
szasza képe
Szép éved volt! És nagyon jól csináltad, bár időnként aggódtam érted! Nagy elismerésem brutálisan fejlődtél. Nyilván ez az ütem nem tartható, ez ne vegye kedved.. csak így tovább még megfontoltabban.
Pierre 5546 napja
Pierre képe
Köszi!

Fejlődés ütemének csökkenése nem zavar, a célokat igazítom a (várható) fejlődéshez, nem fordítva. :-)
"még megfontoltabban": Nagyon igazad van. Talán ez a legfontosabb, és sokszor nehéz. Például nagy kedvem lenne felkészülni egy rendes maratonra, de az ehhez szükséges edzésmunkát még nem bírna a lábam, ezért erről le kell mondanom... De majd n év múlva! :-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!