Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 898 764 km-t sportoltatok

2007 – az első (ám nem teljes) futóévem :-)

Pierre | 2014-09-12 18:24:41 | 4 hozzászólás

2007 – az első (ám nem teljes) futóévem :-)

456 km 40 óra alatt (22 nulás hét...)

 

Három versenyen indultam.

1. verseny: 5vös 5km, IX. 25.

“Azt terveztem, hogy ősszel elindulok egy 5km-es versenyen, és 21 perces időt tűztem ki célul. Úgy tűnik le kell mondanom róla, és meg kell elégednem a 22 perces céllal.:-(” (VIII. 14.)

22:14 lett az időm. Ha kicsit jobb formában lettem volna, kevésbé lettem volna fáradt, talán mégis ment volna a 21:00. Jövőre ezen a távon perceket szeretnék javítani.

 

2. verseny: Samsung félmaraton, X. 23.

“Félmaratoni-maratoni versenyen a közeljövőben biztosan nem indulok (utóbbit tán végig se tudnám futni, az előbbin meg nem sokkal jobb eredményt érnék el, mint minden edzés nélkül), de még idén el szeretnék indulni egy öt, és esetleg egy tíz km-es versenyen.” (VIII. 21.)

Magamat is megleptem azzal, hogy már idén félmaratont futottam versenyen. Edzésen egyszer korábban már próbaképpen futottam 4 külső kört a szigeten (ami ugye kb. egy félmaraton), lazább tempóban, ez 1:58:45 lett. A versenyt megelőző 3 hétben csak 10 km-t futottam 2 sérülés miatt (térd és derék – nem futástól sérültek meg), de az a 10 km (topikfutás) fontos volt, mert talán akkor döntöttem el, hogy indulok. A még friss sérülések miatt nem voltam túl gyors, de az edzésen futott időnél így is jobb eredményt értem el (1:52:27) a félmaratoninál valamivel hosszabb távon.

 

3. verseny: Balaton félmaraton, XI. 18.

A verseny előtti egy hétben ezúttal 0 km-t futottam, mert igencsak megfáztam. Sűrű hét volt, napi

 

Balatonon jöttem rá, hogy kissé alulbecsültem az akkori állapotomat. De az meggyőződésem, hogy abban nem tévedtem, hogy az edzéseknek köszönhetően nem sokat fejlődtem, legfeljebb a futó mozgásformával ismerkedtem meg, illetve valamilyen szinten megtanultam, milyen távon milyen gyorsan fussak. Kicsit fura érzésem van, hogy alig edzettem, mégis elindultam versenyeken. A határaimat egyszer se feszegettem, mert nem láttam értelmét annak, hogy edzetlenül olyan eredményért szakadjak meg, amit nem túl sok edzésmunkával már jobb edzettségi állapotban könnyedén elérek. Majd ha edzek, és felkészült leszek, akkor fogok a határhoz minél közelebb futni. Az előbb említetten kívül, a nem-megszakadós-versenyzésem oka az is volt, hogy az elmúlt fél évben sérülésekkel küszködtem. Először fellöktek focinál sprint közben, és a jobb térdem nagyot koppant a betonon. Meg utána mindenem 3-4 teljes fordulaton keresztül. (A szabadrúgást legalább berúgtam.) Az első becsapódástól nagyon sokáig fájt a térdem, és kímélni kellett. Aztán szintén foci közben beállt a derekam. Egy kb. 5 évvel ezeletti sérülés újult ki, akkor egy olyan kőlapot emeltem, amit nem kellett volna, vagy legalábbis nem azzal a mozdulattal. Szóval kiújult ez a sérülés, egy hétig még ülni is igen fájdalmas volt. Végül december elején megrúgták a vádlimat, ami még nem lenne vészes, de olyan “jólsikerült” rúgás volt, hogy meghúzódott tőle az Achilles-inam. (Közben: hurrá!, most látom, hogy már a véraláfutás is felszívódott, egy hete még megvolt!) Két hétig ráállni se tudtam. Most kezdem a rehabot. Magamra is haragudhatok, mert mindháromszor pályán maradtam, pedig a harmadik esetben nem kellett volna.

Lehet, hogy nem kellene fociznom? Korábbi években szinte alig volt sérülésem.

 

Idén többet fogok futni, és PB-terveim is vannak (még október elején írtam le őket egy lapra :-)) 5 km, 10 km, félmaraton, maraton távokon. Utóbbinál még bizonytalan vagyok, hogy mi legyen a cél, három változat is van, közülük a leggyorsabb és a leglassabb között nagyon nagy a különbség (10 perc). Kíváncsi vagyok, négyből hány sikerül, illetve hányhoz sikerül legalább közel kerülnöm jövőre. 2008-ban két nagy cél van:

- az első maraton, talán emiatt döntöttem úgy, hogy csatlakozom a pulzusmérővel futók táborához. Bennem van az is, hogy szeretnék már maratont futni, de remélem végül a másik kívánságom teljesül, miszerint az első maratonomon felkészülten indulok el.

- a másik cél, a távot tekintve majdhogynem a másik véglet: 5 km-en szeretnék jó időt elérni. Félévente van az egyetemünkön kari futóverseny, ott 5 km a táv, és szeretnék minél jobban szerepelni a diákjaim/tanáraim előtt. :)

 

Egyelőre januárban rehab, a vizsgák miatt úgy se lenne sok időm, és majd februárban kezdődik a rendes edzés. Remélem. :-)

4 hozzászólás

Amatőr 5956 napja
Amatőr képe

Hajrá, okosan valósítsd meg terveid!
A maraton szép cél, és helyesen látod a felkészülés fontosságát. Ez nem félmaraton, ami még szerencsés alkattal, örökölt tulajdonságokkal és persze némi sportos előélettel (ami neked megvan, láthatóan) komolyabb felkészülés nélkül is teljesíthető. Sőt, 30 km-ig még akaratból elmehet az ember, de ott vége... Egyszerűen más fiziológiai folyamatok zajlódnak le innen, amelyekhez kell a "km-előélet".
További szűk keresztmetszetet jelentenek az ízületek, ínak, amelyek sokkal lassabban fejlődnek-alakulnak a nagy feladathoz, mint pl. a légzőrendszer és az izmok.

Még egy apróság: a maratoni időterved leggyorsabb és leglassabb változata között miért lenne nagyon nagy különbség a 10 perc? Az első maratonnál eleve aranyszabály, hogy ne időre fussunk, hanem a jóleső teljesítésre törekedjünk, másrészt a maratonon akár 1 óra különbség is lehet a körülmények, egyéb tényezők miatt a leggyorsabb-leglassabb teljesítmény között.

pen 5956 napja
pen képe
Hú, nem akarod elárulni, milyen időket írtál arra a papírra októberben? :o)

A Balatonnál abban az időben, azon a pályán nagyon jó idő az az 1:43! Azt már meg se merem kérdezni, milyen cipőben futottad.. 
Pierre 5956 napja
Pierre képe
Nos, sportos előéletem az bizony nincs, de majd lesz pár év múlva. :-)A futás az első sport, aminél edzek is, nem csak alkalomszerűen űzöm. Fontos, hogy legyen egy ilyen, mert napi >12 órát vagyok egyetemen/firkálok lapokra/dolgozom a gép előtt, azaz a nap nagy részét ülve töltöm. A futás nagyon megtetszett, nem is értem, miért nem kezdtem el korábban, illetve miért nem fut mindenki (aki teheti)? :-)Nem éppen futó testalkatú vagyok, igen óvatosan növelgettem a távokat, hogy az ízületeimmel ne legyen gond. Nem nagy különbség a 10 perc? Az én esetemben (legalábbis az időtervek esetében ) ez kb. fél km/h eltérésnek felel meg az időkhöz tartozó sebességeknél, amit maratoni távon jelentősnek érzek. Az időterv ideális, legalábbis viszonylag kedvező időjárás esetén áll, persze sík pályán. Már sokmindenki tanácsolta ezt, hogy „csak a jóleső teljesítés a fontos”, de nem tudom, hogy ehhez mennyivel fussak lassabban az aktuális tudásomnál az első maratonomnál. Nem elég, ha 5-10 mp-cel lassabb tempóban futok, mint ami az ideális versenytempóm lenne? 

pen, azok a tervek titkosak, csak 1 év múlva válnak publikussá (vagy esetleg akkor, amikor sikerül teljesíteni). :-) Azóta a négy idő közül hármat már csökkentettem is: maratonnál az a bizonyos 10 perc, félmaratonnál 6 perc, 5 km-en 21 mp. Utóbbira a magyarázat az, hogy egy nem túl népes verseny (amiről fent is írtam) igen kis létszámú kategóriájának szakállas pályacsúcsát szeretném megdönteni, de legalább dobogós helyen végezni a kategóriában. (Az eredeti terv - ami kerek volt - ezért módosult pont 21 mp-cel.)

Mariann 5953 napja
Mariann képe
Hajrá Pierre! Ha nincs sportmúltad, ahogy írtad, akkor baromi tehetséges vagy! A Balcsi marcsin is tökjó időt mentél, ahogy írtad edzetlenül! Szóval hajrá és szerintem ne hagyd ki a januárt sem, én is mindig futottam vizsgaidőszakban és utána a tanulás is jobban ment! ;)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!