Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 43 449 940 km-t sportoltatok
Futva is az emelkedők szerelmese

Transvulcania ultramaraton: Vulkánok útja része - VIDEOm: felhők felett, Tenerife panorámával

gabriel8 | 2016-05-25 19:41:29 | Nincs hozzászólás!

A következő bejegyzést (Transvulcania tapasztalatok és azután majd az élménybeszámoló) megelőzően egy újabb videót osztok meg, amit a Transvulcania során filmeztem. A Vulkánok útja (Ruta de los Volcanes ) Los Canarios (1. frissítőállomás kb. 720 méteren) és El Pilar (1440 m) közt vezet vulkánokon át, illetve azok oldalában. E szkaszra igaz leginkább a vulkáni homokban haladás, amitől tartottam (ám pár nappal a verseny előtti terepfelmérés során megnyugodtam, hogy nem 10 km emelkedőn át olyan a talaj).
Los Canarios arról is híres, hogy már korán reggel, fél 7-kor szurkolók tömegei várják előbb az élbolyt, majd a többi versenyzőt is. Elképesztő élmény... (a videó is mutatja) 
Eleinte még fák közt, vulkáni kövek mentén vezet a kaptató, majd panorámát adó vulkánok oldalában, ahonnan a felhőkre, illetve Tenerifére is átlátni. Varázslatos az egész..... Időnként akad pár nagyon meredek rész, többször mély, süppedős vulkáni homok, de aki jól bírja az emelkedőket, annak nem okozhat gondot. 
A Transvulcania híres a sok futóbottal versenyző résztvevőről, magam is megtapasztalhattam. Nem könnyű őket előzni, ha keskeny az ösvény. 
A Vulkánok útjának legmagasabb részéről feltűnik a Transvulcania legmagasabb pontja, az őskráter egyik csúcsa,a  Roque de los Muchachos is (2426 m), ameddig még sok óra vár a teljesítőkre és ahonnan az útvonal 17 km alatt ereszkedik vissza óceánszintre, onnan pedig már "csak" bő 5 km (és 340 m szintemelkedés) a cél. 
Jó szórakozást és gyönyörködést a videóhoz és örömel veszem ha megosztod véleményed ! 
Gábor
Transvulcania ultra trail (74 km + 4350 m): - 1. videóm - életre szóló terepverseny La Palmán

gabriel8 | 2016-05-19 22:23:10 | 5 hozzászólás

A Skyrunning World series versenysorozat ultra távú versenyei közül május 7-én a Kanári szigeteken, La Palmán rendezték a 2016. évi első világkupa futamot, a Transvulcania ultra trail-t, ahol idén egyedüli magyarként én is rajthoz álltam és végig örömfutóként teljesítettem is a 74 km-es távot és 4350 mszintemelkedést,4057 mereszkedést (futva bizony az is igénybe veszi a lábakat). Nagy álmom vált valóra a teljesítésével, mert számomra ez a verseny jelentette "A - legideálisabb - VERSENY"-t, persze nem versenyként felfogva, hanem örömfutásként. :)

Az útvonal az sziget déli végéből az óceánpartról indul, majd a néhány évtizede kitört vulkán közelében, vulkáni homokos ösvényen elhaladva ér fel Los Canarios faluba, ahonnan a Rute de los Volcanes híres ösvényen, vulkánokat követve egészen1900 m fölé kapaszkodik. Egy 14-1500 m magasan haladó könnyebb köztes részt követően sziklás ösvény vezet az őskráter, Caldera2200 m feletti gerincére, amin az út kb. 15 km-t tesz meg egészen a 2426m-es tetőpontig, a Roque de los Muchachosig. A következő 17 km-es szakasz az óceánig vezet, a combizmokat kellően igénybe véve; végső kilométerei egy csodás, vad sziklaoldalon szerpentizenek le a hullámzó vízpartra, ahol szurkolók várják az embert. A célig még 5 km-t kell futni, megtenni, ennek elején340 m szintemelkedés fárasztja még az izmokat, majd következik a varázslatos célegyenes, ahol a lelkes helyiek tapssal, pacsizással, szurkolással buzdítják a győztes után órákkal később érkező teljesítőket is, akik újabb életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak.

Már majdnem elkészültem az 5-6 oldalas élménybeszámolóval, illetve meg fogom osztani alaposan összeszedett tapasztalataim, ami hasznos lehet, ahogy nekem is sokat segítettek külföldi teljesítők élménybeszámolói, tapasztalatai, ám előbb megosztom a verseny egyik leglátványosabb részén GoProval és stabilizátorral készített videómat: itt értünk vissza az óceánpartra, ezen a vad hegyoldali, szerpentines ösvényen :) 

Folyt köv. és előre is köszönöm az érdeklődést, megtekintést (érdemes !)
Fotót is még :)
Transvulcania - Györgyi Gábor

2020-11 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2018-04 hó (1 bejegyzés)
2018-01 hó (1 bejegyzés)
2017-11 hó (1 bejegyzés)
2017-07 hó (1 bejegyzés)
2016-05 hó (2 bejegyzés)